Holokivetítő

A holografikus üzenetek az egész Star Wars sorozatban megjelennek. Sajnos nem túl átgondolt koncepcióról van szó, a realitástól távol van, ahogy az egész Star Wars is. Van hogy egyirányú, van hogy oda-vissza irányú a kapcsolat. Van rögzített, és van élő videókapcsolat jellegű is. Láthattunk videó konferenciára hasonlító holografikus kapcsolatokat is.
Ezek mindegyikét át kellene hatnia valamilyen műszaki megoldásnak, ami majdnem teljes mértékben hiányzik. Kell ugyanis egy képrögzítő eszköz, és kell egy kivetítő, megjelenítő eszköz. Mármint OLDALANKÉNT! Persze legtöbbször nincs. Gondoljunk csak a 66-os parancs jelenetére, mikor Palpatine felhívja úgymond Cody parancsnokot. Mit látunk? Cody elővesz egy projektort, melyből kivetítődik Palpatine.

De Cody is megjelenik Palpatine asztalán holografikus formában. HOGY? Ki, mi veszi Cody-t az Utapaun? Hiszen kell legyen egy kamera, egy drone, egy valamilyen képrögzítő eszköz az adásirányban, mely képet egy projektor Palpatine íróasztalán vételirányban meg tudna jeleníteni. Cody-t váratlanul hívta fel Palpatine, nem számított rá, nem volt senki és semmi körülötte, aki/ami rögzítette volna a képét, hogy tovább küldje Palpatine számára. Azaz Cody adásiránya nem jelenhetett volna meg Palpatine asztalán. Főleg nem élő kapcsolatban, és hátulról is, hiszen a filmben mindkettejüket hátulról látjuk, pedig az eszköz mindkettejük előtt volt, ha Cody kivetítőjét is annak vesszük!
Az eszközt mell előtt tartja, tehát ha lenne is benne képrögzítő, az hogyan tudna abból a helyzetből úgy venni, hogy Cody tetőtől talpig látszódjon, ráadásul hátulról Palpatine előtt?

Coruscant és Utapau távolsága révén ilyen azonnali kommunikáció élő párbeszédként egyébként is elképzelhetetlen. A kép még hagyján, de a hang az hónapok múlva érkezne meg. Hold-Föld távolságban is lehetnek gondok a hanggal, Galaxis távolságban ez így nem lehetséges.
Úgy képzeld el ez a kapcsolatot, mintha a cimborádat videó chatben felhívod. Mi kell hozzá? Kell két telefon mondjuk mindkettőtöknek a kezébe. Az előlapi kamera rögzít téged, a haverodat pedig az ő előlapi kamerája. Ezt a képet küldi el élőben mindkettőtök készüléke adásirányban. Így látod a másik oldalon az illetőt. És kell a hangátvitel, melyhez a te adásirányodat a mikrofonáramkör juttatja el az ellenoldal hangszóróáramkörébe. És fordítva ugyanez, azaz amit ő mond az ő mikrofonján keresztül jut a te vételirányod hangszóróáramkörébe.
Tehát Cody képe és hangja akkor jelenhetett volna még Palparine asztalán, amennyiben ezt ott Utapaun valami vagy valaki rögzíti. Tehát attól hogy ő megnyom egy gombot egy holoprojektoron az éppenséggel kivetítheti Palpatine képét, de ő még attól nem jelenhetett volna meg az íróasztal felett holografikus formában.

A jedi tanács meetingekről már nem is beszélve. Legyen az a Jedi templom kör alakú terme körben a székekkel, vagy egy briefing room ahol egy stratégiai asztalt állnak körbe ki fizikai ki holo formában, azok is hülyeségek.


Ki rögzítette mondjuk Yodát a Kashyyykon hogy megjelenjen Coruscanton a Jedi tanács teremben? Ott ül a szokásos helyén, kéken villózva, még a kezüket is felteszik a szék karfájára sokszor! Valamin ülnie kellett Kashyyykon ami megegyezik a fotelje fizikai paramétereivel, amit valaminek rögzíteni kellett a wookie világon, hogy egy projektor bevetítse őt a fotelbe Coruscanton. De ez igaz Ki Adi Mundira, meg Plo Koonra is a csatolt képen.

A stratégiai asztalt pedig hiába állja körbe a KÉPED, attól még nem látod a stratégiai asztalt. Állhatsz úgy hogy lehajtod a fejed MINTHA ott néznéd a stratégiai asztalt, a valóságban te azt látod amit lehajtott fejjel a lábad előtt látsz azon a világon, ahol a képed rögzíti egy holografikus képet felvenni képes eszköz. Beszélgetésre, hamis illúzióra jó, tényleges stratégiai döntéshez az asztalon vázolt helyzet ismerete nélkül nem. Mondjuk elmondhatják éppenséggel neki, hogy mit látna az asztalon HA ott lenne, de ahhoz felesleges az az illúzió, hogy ott áll holografikus formában.

Azaz ezesetben is nélkülözhetetlen a full duplex kapcsolat, 2 rögzítő és 2 projektáló eszközzel.


De ezektől a példáktól elszakadva is azt tapasztalhatjuk, hogy a Star Wars realitás szempontból nemhogy nem egy sci-fi irány, amit mondjuk mindig mondanak is hogy ez csak mese, nem tudományos fantasztikum, de még mesének is bugyuta sajnos. Felnőtt fejjel nem könnyű befogadni, nem hiába mondja Lucas mostanában úton-útfélen, hogy gyerekeknek készült, ugyanakkor ő is tudja, hogy a rajongók és nézők hatalmas százaléka felnőtt. Ezek egy része a sorozattal együtt öregedett meg, egy része random módon csatlakozott be a történetbe, akik azért elvárnának valami minimális kis realitást, logikát, koncepciót, koherenciát.

Első alkalommal az Új Reményben láthattuk egyébként a technológiát, ahol Leia hercegnő készíttetett egy holografikus üzenetet R2-D2-val. Ebben Kenobi tábornok segítségét kérve. Ez még korrekt volt, hiszen egy droid áll előtte aki veszi, és ugyanez a droid vetíti is le Luke-nak, azaz a rögzítő és vetítő eszköz gyakorlatilag R2-D2. Ez még elmondható a Jabba palota jelenéről is, ahol R2 vetíti ki Luke üzenetét Jabbának. Ezek rögzített visszajátszások, nem duplex kapcsolatok, tehát ezeket akár még el is fogadhatjuk reálisnak. Ám a sorozat többi hasonló jelenete gyakorlatilag köszönő viszonyban sincs a valósággal.

A tárolt verziókat sok esetben holokronokból nyerheti ki valaki. Legyen az Kenobi rögzített holoüzenete az animációs sorozatban, vagy éppen Bastila Shan üzenete a játékban, ezek egyirányú, vetített képek, ezeket is megfelelőnek tartom.

Anakin tárolt hologramja az Ahsoka sorozatban is nagyjából megfelelő volt. Kicsit olyasmi, mint az Időzsaruban Van Damme rögzített felvétele a családjáról, melyet becses és egyedüli emlékként őriz és játszik vissza időről időre, akárcsak Ahsoka is Anakin instrukcióit, és beszédét. Itt a projektor a plafonon látható.

A Kashyyyki hologram Rakata egy érdekes dolog, mert bár tárolt változat, interaktív, mely Revan személyes beazonosítására képes válaszai alapján, illetve maga a személye révén. Ez is egy érdekes dolog, felfogható egy második generációs audióvizuális tárolt változatnak, ez is korrekt szerintem.

Palpatine egyébként előszeretettel alkalmazza a holografikus kapcsolatokat, ezekhez van hogy R4 asztroszert, van hogy lépegetni képes holoprojektort használ. (Mindkettő megvan.) Utóbbiból többet is, ilyen volt például a Theedi palotában is, ezzel instruálta Nute Gunrayt, de ilyet használ a Tartakovski sorozatban is, mikor Ventresst felfedezik és maguk közé állítják.

Arról nem is beszélve, hogy a háttér szinte sosem látszódik csak a főobjektum, vagy aki épp beszél. Ha mondjuk Sidious mellé lép Maul, mondván hogy elküldöm a tanítványom, jaj már ketten vannak, akkor látszódik, viszont míg mögötte van, vagy mellette addig nem. Mint ahogy semmi más sem, egy bútor, egy mögötte lévő tárgy, vagy bármi. Gondold el, hogy tudod úgy rögzíteni a képed selfie-ben hogy az égadta világon ne látszódjon semmi körülötted, vagy mögötted, csak te látszódj és villogj ott kékben…!

Fájdalmas hiba a Kotorban is akad. Mikor Dodonna bejelentkezik a Csillagkohó csata előtt az Ében Héjába a Sötét oldali Bastila és a Sötét oldali Revan ott áll a hajóban. Ők látják Dodonnát, illetve a hologramját élőben, de Dodonna nem látja őket, ahogy ott röhögnek rajta. Azaz itt legfeljebb semi-duplex kapcsolat lehet, nem full duplex mint pl Cody és Sidious esetében.


És még folytathatnám, mert a dolog ezer sebből vérzik. 40-50 éve szeretem a Star Wars univerzumot, de attól függetlenül ki kell mondani, nem erőssége a normalitás, realitás, ami felnőtt fejjel megnehezíti a fogyasztását. Az ember sokszor csak a fejét csóválja, és döbbenten nézi amit letolnak a torkán, ami infantilizmus nélkül nem is megy igazán le. Pedig ez a hologram technika egy izgalmas dolog lenne, ami a valósághoz közelítő módon tálalva nagyon érdekessé tenné a film bizonyos jeleneteit felnőttnek és gyereknek egyaránt.

Köszönöm a figyelmet.

Tekintsétek meg custom holokivetítőmet.

Sötétben bekapcsolva szépen világít

De van egy lépegetős kereskedelmi szövetségi holoprojektorom is.

Olvasd a Custom Star Wars oldalt rendszeresen és csatlakozz Facebook csoportunkhoz is.

A cikket írta Rostás Norbert 2024 júniusában, a figura készülte évekkel ezelőtt.