Kamera droid (rendőrségi)

Kamera droid – a Clone Wars évadjaiból ismert karakter

senate_droid works

A kamera droid (camera, vagy rövidítve cam droid), vagy másképp „hovercam” azaz lebegő kamera, ahogy a nevében is látható, egy lebegő, repülni képes kameraként funkcionáló droid volt. Gyakorta alkalmazták a Galaktikus Szenátus ülésein, hogy rögzítse az ott elhangzottakat. A kamera droid egyfajta megfigyelő, lehallgató, őrző-védő funkciókkal is rendelkezett, mint a mi világunkban a térfigyelő kamerák egy része. Coruscant utcai forgatagában is ilyen kamera droidok járőröztek, sőt még a légisávokat is ellenőrizték, vagy a magas felhőkarcolók közt repkedtek, be-be kukucskálva az épületekbe, hogy minden rendben van-e. Ilyesmit láthattunk akkor is, mikor Padme Amidala szobájára vigyáztak, féltve őt a merénylőtől, aki már korábban az életére tört a leszállópályánál is.

police probe droid

Első alkalommal a Star Wars: Episode I The Phantom Menace Baljós Árnyakban jelentek meg a kamera droidok. Ilyen droidokat használtak a sportközvetítések (például Podrace) rögzítésére is, valamint a felvett anyag óriáskivetítőkre vagy kisméretű kézi viewscreenre (Padme, és Shmi kezében látott mini képernyőkre) továbbítására.

podrace

Egyes ilyen közvetítő droidok néha direkt rá voltak állítva egy adott fogatra, vagy a versenyzőre, őt követve, róla adva közelit, vagy a manővereit mutatva. Alkalmanként a képet a Holonetre töltötték fel a droidok, ilyen eset lehetett például Palpatine egy beszéde, vagy egy körözött személy képe, és információi.

Nyilván utóbbi funkcióiban inkább biztonságrendészeti feladatokra használva már Police cam droidról, azaz rendőrségi (feladatokat ellátó) kamera droidról beszélünk. Azaz meg lehet különböztetni a hagyományos sárga kamera droidokat, melyek a szenátusban, podrace pályán, légtérben dolgoztak, valamint az ezüstös színű, szirénás rendőrségi kamera droid egységeket, melyek a piacokon figyeltek például a közbiztonságra, a lopásra, vagy a körözött személyeket keresték, hasonlították össze a központi adatbázisban található képekkel, adatokkal.

rendorsegi_kameradroid

Erős sziréna hangjukra mindenki felfigyelt, és akinek vaj volt a füle mögött, az be is rezelt, hisz a droid gyors mozgású volt, gyorsan repülve követte a bűnözőt, közben online képeket küldött róla, stb., ezzel segítve a rendőrök, pontosabban Star Wars univerzum lévén a rendőrdroidok  munkáját.

police_droids

Ha a bűnöző menekülés közben kilőtte a rendőrségi kamera droidot, azzal újabb bűntényt valósított meg, papíron ezt ugyanis nem lehetett, bár sok bűnöző mégis ezt az utat választotta, hogy megszabaduljon a hangosan vijjogó kullancstól, és elmenekülhessen.

Bár a droid elméletileg önmotiváló, önvezérlő rendszerű volt, és abszolút részrehajlástól mentesen kellett a bűnt üldöznie, természetesen voltak kivételek. A szenátusban például Palpatine és a Szeparatisták úgy állították be őket, hogy több ideig mutassák a CIS képviselőket, és az ellenzék ne nagyon kapjon sok közelit, arcot, vagy fontos dolgokban nyilvánosságot. A felvételek szerkesztésébe is bele lehetett piszkálni, sőt, akár hamisítani is lehetett teljes anyagokat. A rendőrségi droid sem volt oly buzgó akkor, ha egyes adatokat kitöröltek a központi adatbázisból, vagy olyasvalakit nem volt szabad ”észrevennie”, akit bizonyos körök, politikai résztvevők szerettek volna szöknie hagyni, ügyét eltusolni. Ha a droid mégis rögzített valami kellemetlen dolgot, bizony előfordult, hogy a felvett anyag hirtelen eltűnt az adatbázisból, valamilyen okból véletlenül megsemmisült, törlődött, ne adj Isten a droid megrongálódott, lelövődött, esetleg pont ekkor ment tönkre. Ilyen szempontból a Star Wars világa és a miénk mintha hasonlatosságokat mutatna.

Érdekes párhuzam figyelhető meg a Kotor sorozatban látható kamera droidok, és a most tárgyaltak között. A Kotorban főleg Manaanon találkozni kamera droidokkal.

Ahto City are being monitored with security cameras

Manaan stratégiai fontosságú bolygó. Nemcsak elhelyezkedése miatt, hanem egy igen értékes természeti kincse miatt is, ugyanis a manaaniták itt bányásszák a koltót. A koltó hasonló anyag, mint a bacta. Nagy gyógyító erejű, igen értékes nyersanyagról van szó, amit idáig mesterségesen nem sikerült senkinek szintetizálni. Manaan kegyeiért mindkét birodalom verseng, de minden diplomáciai erőfeszítés, minden akarat, vagy tett csakis a koltó megszerzésére irányul mind a Köztársaság, mind a Sith-ek részéről. Manaan nem politizál, semlegességre törekszik, de ezen állapotát egyre nehezebben tudja fenntartani. A Köztársaság, és a Sith Birodalom intergalaktikus versengése, háborús viszályai miatt szigorú törvényeket hoztak a Selkath-ok, önmaguk, világuk, és a koltó érdekében. Ezért Manaan bolygón mindenfajta erőszakos atrocitást betiltottak, és ezek megszegése büntetést von maga után. 

security droid

Ahto City utcáit térfigyelő rendszerek pásztázzák, valamint kamera droidok rögzítenek mindent, mely felvett anyagok bizonyítékként szolgálnak akár a peres eljárásokban is. Persze így is állandó provokációk vannak a Sith-ek, és a Régi Köztársaság erői között, de legalább fegyver nem dördül (csak ritkán). Bár a KotOR-ban security droidnak nevezik őket, nyilvánvalóan ugyanolyan kamera droidok ezek is. Sőt, a rendőrségi droidra még jobban is hasonlítanak, mint a hagyományos sárga kamera droidok, hiszen a Kotorban is ezüstös színű a testük.

imperial_spydroid
spydroid
kem_droid
kémdroid

Egy hasonló kamera droidot láthatunk majd az új Rebels évadban is. Ott kém droidnak (spy droid) nevezik, de a hasonlóság nyilvánvaló, így egyfajta rokonság miatt szélesíti is a spektrumunkat. A Clone Wars-ban a látott kémdroidot Maketh Tua lothali miniszter asszony után küldik. Tua miniszter kudarcot kudarcra halmoz, hogy felderítse a lázadók helyi sejtjét, ezért Tarkin, majd később Vader is elmegy Lothalra, hogy foglalkozzanak személyesen a szituációval. Vader magához is kéreti Tuát, hogy számonkérje rajta a kudarcokat. A miniszter félti az életét, ezért úgy dönt, elmenekül, és ebben a lázadók segítségét kéri. Vader azonban sejti, hogy ezt fogja lépni a nő, ezért csaliként használja, hogy elvezesse őket a lázadókhoz. Kallus beprogramoz egy kémdroidot, és ráállítja Tuára, mely feltűnés nélkül követni is kezdi.Személyesen el is kíséri egy shuttle-höz, melynél lenne a találkozójuk, ám a lázadó sejt pont meg szeretné aznap rohamozni azt a hajót. A lázadók beküldik a nőt a hajóba, mondván hogy ők is rögtön mennek, ám mikor a miniszterasszony beér a katonai részlegbe, a hajó felrobban, megölve Tuát.
A kémdroid mindezt veszi, mely anyagot Vaderék közzétesznek, hogy befeketítsék a lázadókat, és ellenük hangolják a helyi lakosságot és a közvéleményt.

rendőrségi kameradroid clone wars
rendőrségi kamera droid clone wars

A kamera droidok festése akár 3 féle is lehetett: a sárga többnyire a sima köztársasági cam droid színe volt, az utcai, és/vagy a szenátusi daraboké. A CISkamera droidjai fekete színűre voltak festve. A rendőrségi kamera droidok pedig ezüstösek voltak, szemeik rózsaszínűek voltak, tetejükön pedig egy piros és egy kék sziréna, jelzőfény volt. Ilyet csak a Clone Warsban láthatunk, a filmben nem voltak hasonlók. Én egy ilyen police cam droidot fedeztem fel, immár mind a 6 szezon végignézése után. Volt egy rész, amikor Anakin leküldi a droidokat a piacra gyümölcsért, mert egy Roonai szenátort várnak vendégségbe, és kéne pár gyümölcs a torta tetejére. Ebben a jelenetben a piacon elrepül C-3PO és R2-D2 mögött egy rendőrségi kamera droid jellegzetes szirénázással.

***

A kamera droid figurám a speciális színezésű. Egy olcsó hamisítvány kamera droidból csináltam. Ezüstösre kell festeni a burkolatát, és én ügyeltem arra is, hogy a szirénák fénye tükröződjön a burkolatán, azaz a szirénák köré festettem egy élénkebb piros, és egy kékes „tükröződést”, valamint egy halványabb szórt fényt a droid hátának a közepére. A szemét pedig a Clone Wars-ban látottakhoz hasonlóan rózsaszínes-ezüstös-fehéres árnyalatokkal dolgoztam ki.

Tekintsétek meg a custom kamera droid figurámat!

Custom kamera droid figura elölről

custom police_camera_droid_elölről

Custom rendőrségi kamera droid figura oldalról

rendőrségi kamera_droid_custom_oldalról

Custom rendőrségi kamera droid figura hátulról

rendőrségi kamera_droid_custom_hátulról

Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb! A Customstarwars Hungary Facebook oldalon további információk, részletek, lehetőségek várnak rád.

 A cikket írta: Rostás Norbert 2015. 06. 18. (a figura készülte évekkel azelőtt.)