Hover tank pilóta

hover_tank_force_commander close

Cikkemben a Force Commander játékból ismert Hover Tank (másképp Hover légvédelmi tank, vagy Hover T1-B Tank) nevű járművet mutatom be nektek, a pilótájával együtt. Egyébként a Hover tank nem csak a Force Commanderben jelenik meg – ha jól tudom találkozhatunk vele az Empire at War-ban is, de a Galactic Battlegroundsban biztosan, de LEGELŐSZÖR (mint oly sok minden más korszakalkotó Starwars cucc is) a Force Commanderben bukkant fel. Nézzük csak meg közelebbről ezt a jó kis járművet!

yutrane_tackata_t1b_hover_tank

A Hover tank egy érdekes körte alakú lázadó jármű. A lázadó tank családot (T1-B Hovertank, T3-B Heavy Attack Tank) szárazföldi célpontok, ellenséges gyalogság, és páncélos járművek ellen is be lehet vetni. A lézerágyúk jók voltak a lépegetők ellen, és a gyalogság ellen, míg a légvédelmi ágyúk rendkívül pusztítónak bizonyultak az ellenséges légijárművek ellen. Néhány hover tanknak akkora belső tere volt, mely képessé tette kis csapatok szállítására, a T1-B hovertank azonban nem szállításra lett tervezve, mivel ez egy kisebb gép volt, ennek ellenére belső tere még így is egy kényelmes munkahely volt a legénysége számára. Általában a hover tankban 4 ember fért el, 1 pilóta, 1 másodpilóta, és 2 tüzér. Az első tüzér kezelte a 3 csöves légvédelmi ágyút, melyekkel az ellenséges légi járművek ellen harcolt, míg a másik tüzér a 2 lézerágyúval kaszálta az ellenséges gyalogságot.

A Lázadók Szövetségének erői az egész játék során használják ezt a járművet, először ellenünk vetik be, hiszen először a Birodalmi Hadsereget fogjuk irányítani Brenn Tantor révén, majd miután átállt a Lázadáshoz, ezek a rebel hover tankok lettek a “könnyű lovassága”, majdnem ugyanazt a funkciót betöltve, amit annak idején a gyors AT-PT flottája jelentett. A Yutrane-Tackata gyár egy gyors mozgású gyalogos elfogó és légvédelmi egységnek szánta ezt a hover platformot, de Brenn kitűnő hasznukat látta a gyors rajtaütésszerű támadásokhoz, a sokkal erőteljesebb, de ezáltal sokkal nehézkesebb, lassabb birodalmi járműpark ellen.

brenn tantor directs a fast moving hover tank fleet to battle on coruscant

A gyors mozgás mellett még egy komoly előnye volt ezeknek a tankoknak, ugyanis egy elhárító pajzs védte őket. A pajzs energiája nem tartott túl sokáig a harcban, de azért pár lövést elhárított a vékony páncélzatú jármű felületétől. Ez a filmrészlet a játék kezdetekor látható Kalaani csatát mutatja be, amikor ezek a járművek még pajzs nélkül érkeznek meg a csatatérre, melyeket csak az első lövések után aktiválnak a tankok köré. A játékban azonban észre fogjuk venni, hogy a pajzs mindig aktív, ami azt jelenti, hogy állandóan védelmet nyújt a járműnek és a személyzetének. A T1-B hovertank 150 életponttal rendelkezik pajzs nélkül, melyet megdupláz még 150 ponttal a pajzs, ami már egy elég jó védelmi értéket jelent, különösen ha beleszámítjuk, hogy a pajzs képes visszatölteni magát, ezáltal védelmi értéket elméletileg korlátlan alkalommal élvezhetjük. Ha maga a hovertank életben marad, keressünk egy csendes zugot a pályán, ahol hamar visszatöltődik, és ismét mehetünk a csatába.

hover_aa_tank_shield

A tank másik komoly előnye, hogy a légvédelmi ágyúk és a lézerágyúk révén a Hovertank egyaránt alkalmas légi és szárazföldi célpontok ellen is. Kombinált harci ereje mindkét féle hadviselésre alkalmassá teszi ezt a remek kis járművet, bár mindenre tökéletes megoldást nem jelenthet semmilyen jármű, így a Hovertank sem. Egy bizonyos fokig azonban remek megoldást jelenthet. Mivel a jármű inkább légi egységek ellen veszélyes, gyakran hívják AA hovertanknak, vagy a T1-B antiair hovertanknak is. A gép fejleszthető még pusztítóbb dolgokkal, azt a változatát heavy (azaz nehéz) hover tanknak hívják. Ez a brutálisabb verzió azonban nem került bevetésre a coruscanti csata előtt. Annak a Hover Tank változatnak két extra gépágyúja volt, ennyi a különbség. Mégis a Galactic Battlegrounds fejlesztői egy komoly hibába futottak bele e téren, már ami a fejlesztett változatot illeti. A Rebel Alliance ugyanis a játékban gyalogos elfogó járműként gyárthatja a Hover tankot a lázadó mech factory-ban (nehézgép gyár), ahol az alapverzió a könnyű páncélzatú T1-B hovertank, ami idáig rendben is lenne, ám a a következő technikai korszakban a fejlesztés után a T1-B átváltozik a nehézpáncélzatú lánctalpas Proton attack tankká, mely NEM a T1-B második verziója, hanem egy totálisan más célokra használható hőkövető rakétákkal felszerelt másik jármű a Force Commander játékban!

hoveraa_hovertank upgrade galactic battlegrounds
hoveraa_tank becomes a proton tank by a mistake

Mivel a Hovertank a föld felett lebegve halad, gyakorlatilag majdnem mindenféle terepen képes menni. A hover angol szó, jelentése lebegni, lebegés. Ez máris utal arra, hogy a jármű a föld fölött lebegve közlekedik, antigravitációs működési elv alapján, mint Luke Skywalker siklója, vagy épp a Kereskedelmi Szövetség harci járműveinek többsége. (AAT, STAP, droid szállító Assault Mech.) A jármű nem (csak) eme funkciója miatt kapta a nevét, hanem egyúttal azt is jelzi, hogy feltalálója egy Hover nevű lázadó mérnök volt. Olyan járművet akart tervezni, mely majdnem minden terepen kitűnően alkalmazható, homokos talajon, szárazon és vízen egyaránt, de még láván, illetve ugye afölött is. Amikor Brenn Tantort először küldték Sarapinra, hogy szerezze vissza, és programozza át az energia kollektorokat, melyeket a lázadók elfoglaltak tőlük, majdnem meglepték őt, mikor váratlanul néhány lázadó hover tank és hover transzport átkelt a lávafolyó felett, és Brenn csapataira tört északról, ahonnan ugye a láva természetes védelmi vonala miatt nem vártak volna támadást.

hover_vehicles_traverse lava on sarapin

Miután rájött a hover gépek ezen tulajdonságára, és később maga is átállt a Lázadók Szövetségéhez, ő is hasonlóképpen alkalmazta ezeket a szuper kis gépeket, hogy átkeljen Abridon folyóján, gyorsan rajtaütve egy birodalmi páncélos hadosztályon az Abridon Kormányzói dombnál. (Egyedül a hegyre nem lehet velük felmenni, így a játékban is csak a nagy szintkülönbségek, és hegygerincek állják majd útját a Hover tankoknak.)

hover_tank_abridon_river

A Hover tank 350 command pontba kerül, ezért sokkal olcsóbb, mint a plazmavetős torpedo launcher (ami ugye 550 CP), de az előbb említett proton attack tanknál is olcsóbb, aminek 500 CP darabja. Lézer fegyverzete és gyors mozgása azonban mégis remek önvédelmet jelentenek számára, és nagy tömegben a támadó erejük is remek, azaz a AA hover tank egy jó befektetés lehet a hadseregedben. Az anyahajóról ilyen fehér lázadó szállítóhajóval tudjuk leszállítani, mint amilyet ezen a hangárt ábrázoló képen láthattok. Egy ilyen rebel transzport egyszerre 2 T1-B Hover AA Tankot képes levinni egy felszíni leszállóhelyre.

hover_tank_hangar

A Hover tank pilótája nem száll ki a gépből a játék alatt, de bátran harcol vele. Mivel ő egy katona, nem pusztán egy sofőr, ha a járművet kilövik, a pilóta célponttá válik. Ezért fegyverük van, egy lázadó pisztoly, és van az övükön két kis táskában pár túlélést segítő ellátmány, szerszám, és felszerelés. A Hover tank pilótái és tüzérei miltari sárga gatyában vannak, felsőtestükön pedig egy valószínűleg tűzálló fehér pilóta dzseki van, míg a fejükön egy nyitott, ám masszívan bevasalt sisak van. Egy besárgított szemüveg védi a szemüket, mivel az ellenséges pilótákat a tüzéreknek figyelemmel kell kísérnie a légvédelmi ágyúkat kezelő tüzéreknek, de a sofőröknek is sokszor jól jön, hiszen minden fényviszonyban neki képesnek kell lennie vezetni a járművet. Én még soha nem láttam Hover tank pilóta figurát ezelőtt, ezért is döntöttem úgy, hogy készítek egy custom T1-B pilótát magamnak.

HA RÁKATTINTUNK egy Hover tankra, a Force Commander Hover tank sofőrje a következő mondatokkal jelentkezik be. (MP3 mondatok)


Hovertank is on the ground sir. Hovertank a földön, uram! (megérkezett)
Just give your order sir! Adja ki a parancsot uram!
All weapons loaded. Minden fegyver betöltve!
Hovertank ready. Hovertank készen áll!
Ready for battle sir. Csatára készen, uram!
I’m set. Minden be van állítva!


MOZGÁS KÖZBEN a Hover tank pilótája ezeket fogja mondani:


I’m going in! Rámegyek a célra!
Navicomputer adjusted. Navigációs computer beállítva
The_course_is_plotted! Az útvonal kijelölve
My tank is unable to move there! A tankom képtelen odamenni!
I must remind you commander that I can’t get to that destination!Figyelmeztetnem kell önt uram, hogy nem tudok ilyen (sziklás) célterületre menni!
Hover tank on it sir! Hover tank rajta van, uram! 
Main converters fired up! Fő konverterek begyújtva! 

Tekintsétek meg a Custom Hover tank pilóta figurámat!

Custom Hover Tank pilóta elölről

hover_aatank_pilot
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Custom Hover Tank pilóta hátulról

hover_aatank_driver_back
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Köszönöm a figyelmet, gyertek vissza mielőbb a CustomStarWarsra! 

A cikket írta: Rostás Norbert 2010. 01. 25. (a figura készülte évekkel azelőtt.)