Gyűjtemények

Az oldal ezen részében szeretném bemutatni a különböző rajongói alkotásokat, a Star Warshoz köthető kétkezi, művészeti jellegű produktumokat, valamint a custom gyűjteményeket, a sajátomat, és remélhetőleg más “customozókét” is, tehát azokét is, akik szeretnék a CustomStarWars oldalon viszontlátni saját készítésű figuráikat, vagy más jellegű művészeti alkotásukat. Amennyiben elegendő beküldött anyag jön össze, ez a rovat lehet a különféle rajongói alkotások miatt az egyik sokrétűbb, legszínesebb, az egyik legváltozatosabb, és tán az egyik leglátogatottabb szekciónk a Kotor sorozat lapjai, és a Force Commander húzó oldalak mellett. Több kedves Olvasóm is megkeresett, hogy szívesen kipróbálnák magukat, és készítenének valamilyen custom figurát, csak bátortalanok. Ez nagyon jó ötlet, fogjatok bátran neki, csináljátok meg bátran álomkaraktereiteket, ötleteiteket, hiányzó figuráitokat, ez egy igazi önkifejezési tevékenység, látványos, és készségfejlesztő, ráadásul létrehoztok valami egyedit, amiből csak egy van, és azt TE KÉSZÍTETTED, nem csak megvetted a boltban. Ha jól sikerül, akkor boldogan kiteszem az oldalra a custom figurák, gyűjtemények, rajongói alkotások rovatba, ahol a többi magyar tehetségnek, customozó barátunknak is helyet adunk. A CustomStarWars egyik küldetése pont az, hogy támogassa a magyarországi művészi jellegű StarWarshoz kapcsolódó tevékenységeket, legyen az custom figura, rézkarc, szobrász termék, festmény, vagy akár írott termék, novella, vers, vagy más kreatív tevékenység produktuma!

Ha ilyen jellegű művészeti alkotásod vagy custom gyűjteményed van, aminek néhány darabját be szeretnéd mutatni, ne habozz, küldd be! Ha az oldal koncepciójába illeszkedik, ki lesz állítva, meg fog jelenni. Azt azonban meg kell érteni, hogy olyan munkákat és gyűjteményeket, melyek nem Star Wars témájúak, vagy nem custom Star Wars figurákból állnak, vagy nem azok köré szerveződtek tárhely hiány, és a profilom miatt nem fogok kiállítani! Arra vannak más oldalak, akik örömmel kiteszik a normál figurákból álló gyűjteményeket. A Custom Starwars, ahogy a neve is mutatja szeretne (többnyire) Star Wars alapú custom figurákkal, és egyéb Star Warsos alkotásokkal foglalkozni, és azokat bemutatni. Szóval ha vannak ilyen jellegű munkáidról készült fotóid, (írott anyagokról értelemszerűen elegendő a Word file, vagy a szöveges dokumentum,) küldjed be őket nyugodtan! 

Email címem a főoldal alján is megtalálható, nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot. Vagy egyszerűen kattints az alábbi linkre!

Customstarwars

Leveledben írd meg nemzetiséged (ha külföldi vagy), mert egy kis zászló fogja az országodat jelölni a többiek számára. Ha van valami beceneved, vagy valami mást is szeretnél a neved mögött látni, kérlek azt is közöld. A képeiteket egy bizonyos megfelelő méretig kicsinyíteni kell a tárhely miatt (hogy még szépek, de nem túl nagyok legyenek). A megjelentethető fotók száma sem lehet korlátlan egyénenként sajnos, de ez még képlékeny, attól fog függeni, hogy hányan külditek be a képeiteket. Megnyitom a sort, felteszem jelenetes képeim egy részét nektek, a legtöbbön custom figurák (is) láthatók. Valamint tereptárgyak, föveny, stalagmitok, házfajták, ionágyú, stb. Egyfajta Star Wars “önéletrajzot” is közlök mellé, azonban ha ti nem akartok, nektek nem kell ilyet írni. Ez csak azért van, hogy be tudjátok magatokat mutatni picit részletesebben a többi rajongó, és customozó társunknak.

*** – Innentől frissítés! – ***

A Custom Gyűjtemények rovathoz megnyertük Gruber Hugó Művész urat, ezért mostantól, ha megnyitjátok ezt a rovatot, a Galaktikus Birodalom Császára fog üdvözölni titeket. Hogy miért éppen Palpatine kancellárt kértem fel ehhez a rovathoz? Nos, azon kívül, hogy nagyon szeretem jellegzetes orgánumát, és tisztelem életútját, azért, mert köztudott, hogy a Sith-ek nem vetették meg a földi hívságokat. Darth Vader, Palpatine Császár, vagy épp Dooku gróf is igen tehetős, gazdag urak voltak. Kastélyaikat, váraikat, sőt, még dolgozószobáikat is ereklyékkel, holokronokkal, értéktárgyakkal, műtárgyakkal, kincsekkel rakták tele. Gyűjteményük meglehetősen kiterjedt volt, értékükben, és darabszámukban egyaránt. Egy könyvben, azt hiszem a Sötét Nagyúrban olvashatjuk is, hogy Palpatine hátradől székében, és elégedetten néz végig a gyűjteményén, örömmel legeltetve szemeit Sith figurákat ábrázoló szobrain, műtárgyain, és kellemes érzéssel töltik el. Ugyanakkor a kincsekből soha nem elég, és a Sith-ek mohók voltak, ezért is harácsoltak össze mindig óriási vagyonokat. Gruber Művész úr ezért egy hasonló kijelentést tesz, miszerint Palpatine kancellárnak sok szép emléktárgya is van, de még vágyik egy olyan custom figurára, amilyet a CustomStarWars-on látott. Örömteli, hogy a Köztársaság Főkancellárja is figyelemmel kíséri a C.S.W. működését. Persze ez csak tréfa, de mindenesetre igyekszem tehát olyan cikkeket írni, és olyan custom figurákat készíteni, melyekkel nem csak a Császárnak, hanem az összes Star Wars rajongó barátomnak sikerül kellemes időtöltést, és böngészést kínálnom. 

A magyar Császár azonban szerepe ellenére nagyon jól tudja, mi is az a nélkülözés, és mi is az a háború. Mivel a Második világháború előtt született, kisgyermekként át kellett élnie annak minden borzalmát. Ahogy ő mondja, “mezténláb” rúgta a port az udvaron, esténként pedig petróleumlámpa mellett mesélt neki nagypapája, mert nem volt áram. A háború megtépázta az életüket, édesapja ugyanis katonatiszt volt, és ahogy apukája mozgott a fronttal, és a csapatával, úgy kellett nekik is állandóan költözködni ide-oda, ott laktak ők is. Ráadásul apukája hadifogságba került, háromszor is. Nehéz világ volt akkor, melyet gyermekként kellett átélnie, mégis voltak olyan dolgok, amiknek még ma is híját érezzük. Mindenki mindenkinek köszönt aki szembejött, ő harangozhatott délben a templomnál, és minden dolognak megvolt a maga ideje… Bár a Star Wars a háborúról szól, ideologizált formában még akár tetszhet is nekünk, de jó, ha szem előtt tartjuk, a háború borzalom, melyben emberek milliói halnak meg, szenvednek, éheznek, vesztik el családtagjaikat, és otthonukat, csonkán, nyomorékan térnek vissza a frontokról, lelkileg és testileg összetörve, rémálmokkal a fejükben! Idézzük fel Obi-wan Kenobi utolsó mondatát, és emlékezzünk hangsúlyára, amikor Chucchi szenátornőnek gratulál a béke megteremtéséért, és csak annyit két tőle, és mindannyiunktól, hogy vigyázzunk is a békére, hogy tartósan béke is maradhasson. 
Hugó bá nekem ezeket az érzéseket is hordozza, és képviseli. Szereti az embereket, a rajongóit, és a gyerekeket. Életét 40 éve nekik áldozza, ahogy ő mondta szeretett feleségével “gyermekünk és nyolc unokánk le nem írható társaságát élvezzük”. Valamint (a régi nevén Állami Bábszínházban) negyvenhat éve tagja a mai Budapest Bábszínháznak, és immár nyugdíjasként, nagy-nagy örömömére és örömünkre, mára már első nézői unokáit szórakoztatja a tőle megszokott, minőségi módon. 
Ezen írásomban szeretném a szerepek mögött lévő Embert bemutatni nektek, érzéseket, eszmeiséget tolmácsolva. Mert azt tudjuk, vagy tudhatjuk, hogy Gruber Hugó bábszínész, szinkronszínész, Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Bábszínház aranygyűrűs művésze. Hallhatjuk a hangját ezer szerepben, a híresebb filmekből szemezgetve például a Battlestar Galactica-ban, Bounty-ban, Bourne Ultimátumban, Twin Peaks-ben, Esküdt ellenségekben, Maffiózókban. Játszott komoly szerepekben, (ő volt Az ember tragédiájában az Úr,) meg aranyos, vicces, gyermek szerepekben is, ő volt a Futrinka utcában Nyúl apó, (mikor én fiatal voltam) a Nils Holgersonban Kákalaki Akka (a mai változatban már valaki más a vezérlúd), sőt, mind a mai napig emlékszem a Csipet Csapatból egy pilótasapkás pocokra, Kvarg Lipótra az ausztrál izomegérre, aki rajongott a sajtért, elkezdett jojózni a szeme, felemelkedett a levegőbe a hátsó lába, és piros bajsza mint a drót, kipattant oldalirányba, hihetetlen aranyosan csinálta Hugó bá. A szappanoperákban is fel-fel tűnik, most például, ahogy ezt a cikket írom, hallom, ahogy az édesanyám által nézett Bűvölet című mittudoménmiben egy ősz hajú bácsit Gruber Művész úr szinkronizál éppen, egyből fel is kaptam a fejemet. De volt a híresebb Vad angyalban, meg a Nyolc évszak magyar sorozatban is. Mi Star Wars-osok pedig ismerjük őt mint a régi Ackbar Admirális, és mai Palpatine császár is. Ezeket mind tudhatjuk, de ezek csak szerepek. Viszont az Ember a szerepek mögött sokkal fontosabb, és szerethetőbb. 
Engedjetek meg tőle még két a Star Wars munkáiról szóló idézetet: “Nekem hiányzik a munka emberi része, a szemkontaktus, de a filmkészítők ezúttal is kevés szabadságot hagytak számunkra a szigorú, laboratóriumi szintű előírásaikkal.” 

Valamint az Indexnek adott interjújában: “Nem fizikailag, hanem szellemileg fáradtam le benne – de megérte, mert ez az örökkévalóságnak készült.” 

Zárszónak pedig talán a legfontosabb, legszebb gondolata: “Addig szeretnék élni, amíg valakinek hasznára vagyok”. Adja Isten, hogy akkor még sokáig élhessen jó erőben egészségben Művész úr, mert szeretjük, tiszteljük, és még szükségünk van Önre! Büszke vagyok, hogy megszoríthattam a kezét, és remélem, hogy a hangmintája még sok unokához, és rajongóhoz fog eljutni itt aCustomStarWars-on is, és ha nem is az Ön által említett örökkévalóságnak, de legalábbis az utókornak fent fog maradni hihetetlen munkássága mellett! Köszönjük!

 írta: Rostás Norbert 2008. 02. 28.