Vulkar

A Fekete Vulkar banda sokaknak nem tűnik túl fontos Starwarsos tényezőnek, ám a szervezet viszonylag nagy múlttal rendelkezik már a KotOR játék előtti időkből is, a játékban pedig szereplőik, és a történetük is nagyobb szerepet kap. Például a Vulkarok voltak olyan erősek, (vagy voltak olyan sokan, ki tudja) hogy elfogták a Jedi Bastila Shant, miután annak hajóját, az Endar Spire-t  lelőtték a Sith-ek Taris felett. Nyilván Bastila előtte már harcolt az Endarba beözönlő Sith-ekkel,

így akár kimerült is lehetett, vagy az is lehet, hogy a zuhanásban megsérült, vagy eszméletét vesztette, de ha magánál volt, abban biztosak lehetünk, hogy nem adta olcsón a bőrét. Mégis, legyőzték és fogságba ejtették, még pedig a Vulkarok. Bár őket ez nagy büszkeséggel töltötte el, és azt hitték, ezzel örökre beleírják magukat a történelembe, a dolgok végülis ellenük fordultak, és ez az eset valóban örökre megváltoztatta Taris és a Vulkar banda létét. A Sith flotta ugyanis karantén alá vonta Taris-t, hogy megakadályozzák Bastila Shan elmenekülését. Bastila hajóján, az Endar Spire-ön tartózkodott a korábbi Sith Nagyúr Darth Revan és a Régi Köztársaság tisztje, Carth Onasi, akik ugyancsak Taris-ra zuhantak mentőkabinjaikkal.

Ők is meg szerették volna találni, és kimenekíteni a fontos Jedit, kinek különleges képessége, a Csatameditáció létfontosságú volt a Régi Köztársaságnak a háború megnyeréséhez. Így a Vulkarok tehát alaposan belenyúltak a darázsfészekbe, hisz Bastila fogvatartásával magukra húzták a Galaktikus Háború mind a két felét, a Sith-eket és a Régi Köztársaságot is. Mind a két fél a saját eszközeivel és módszereivel törekedett Bastila megtalálására, a  Régi Köztársaság nyilvánvalóan a megmentése miatt, a Sith-ek az elpusztítására törekedve, de bárhogy is legyen, céljaik miatt mind a kettejüknek útjában voltak a Vulkarok. Revanéknak előbb sikerült Bastilához jutni, így a Sith-eknek nem maradt más választása, mint hogy megakadályozzák a menekülésüket, és planetáris bombázással porrálőtték egész Taris-t, mely nem csak a Vulkaroknak, hanem az egész bolygónak a szomorú végét jelentette.

De ugorjunk vissza az elejére. Revanék már rögvest a kezdetektől konfrontálódni voltak kénytelenek a Vulkarokkal, akik utcai fosztogatások, és rajtaütések során folyamatosan támadták őket.

Tehát viszonylag korán megtapasztaljuk, a Vulkarok agresszívek és pénzéhesek, és félelemmel töltik el a civil lakosságot. Ám a háttértörténetük szép lassan bontakozik majd csak ki. Mikor Revan először tér be Javyar kantinjába, szemtanúja lesz annak, ahogy Calo Nord, egy híres fejvadász aki Davik Kangnek dolgozik, a Tarisi Exchange (maffia) fejének, szóval Calo egymaga 3 Black Vulkart öl meg a bandaháborúk és pénzügyek miatt. Aztán látja majd, ahogy Fekete Vulkar tagok próbálják megfélemlíteni Mission Vaot, egészen addig, míg vuki barátja Zaalbar közbe nem lép, akinek puszta látványa is elég volt ahhoz, hogy a Vulkarok elszeleljenek.

És még megannyi incidens, hiszen a Vulkarok még a híres Canderous Ordoval is ütköztek néha, de ellene nem igazán mertek fellépni, inkább meghátráltak, de mindez egyértelművé tette, a Vulkarok sokan vannak, szervezettek, és segítségre van szükség ellenük.

Ezért döntöttek tehát Revanék úgy, hogy a Hidden Bek banda segítségét, szövetségét kéri a Vulkarok ellen, hogy bejuthassanak a bázisukra, vagy más trükkös módon, de Bastila nyomára juthassanak. Ennek apropóját egy közelgő swoop verseny teremti meg, melynek fődíja Bastila lesz. Revan lehet a Bek banda pilótája, de ahhoz, hogy eséllyel indulhassanak a versenyen, szükségük lesz egy gyorsítóra, egy olyan prototípus motorra, mellyel a Bek színekben induló swoop alaposan felgyorsul majd, és olyan időt mehet, amivel megnyerhetik a nagydíjat, ezzel kiharcolva békésen Bastila szabadságát. Már “csak” be kell jussanak a Vulkar bázisra, és már “csak” el kell csórni a prototype accelerator nevű gyorsítót. Gyerekjáték…

A Fekete (Black) Vulkar bázis nyugatra van a Hidden Bek bázistól, de az alsó-tarisi részen, azaz szintben alatta. De Alsó-Taris tiltott övezet, a lemenő liftet Sith trooperek védik, és csak engedéllyel lehet használni. Nos, ebben tud segíteni Gadon Thek, a Hidden Bek vezér. Kér érte egy Sith uniformist, ami Revannak pont van, meg egy kis segítséget nyilvánvalóan a Vulkarok ellen. Gadon Thektől tudjuk azt is meg, amit előbb említettem, miszerint Bastila náluk van, és ő a fődíja a versenynek. Mesél Brejikről, a Vulkar főnökről is, aki korábban Hidden Bek tag volt maga is, és Gadon Thek alatt szolgált. Brejik egy törekvő, hataloméhes embere volt, és mikor Gadon egy korábbi swoop versenyen balesetet szenvedett, és fél szemére megvakult, Brejik át akarta venni a Hidden Bek bandát tőle.

Gadon azonban úgy vélte, Brejik még nincs kész egy ekkora felelősségre, mert a hatalom mint tudjuk felelősséggel is jár. Ám Brejik csak az erőt akarta, mely azzal a hatalommal járhat, hogy Bek vezető lesz. A két férfi közt odáig romlott a viszony, hogy Brejik egyre nyíltabban lázadozott, majd pár fiatal emberrel, akik osztották Brejik nézeteit lelépett, és átállt a Vulkarokhoz. Ott sikerült neki a már-már szokásos puccsa, és átvette a banda irányítását. A Vulkarok Brejik vezetése alatt még kegyetlenebb, és bűnösebb útra léptek. Droggal kereskedtek, és csillagok közti rabszolga-kereskedelemmel. Csupa mocskos behajtási ügy, fegyverkereskedelem, és mindenféle bűnös dolog egyre erősebbé, gazdagabbá tette őket. A Vulkar banda hadat üzent riválisának, a Hidden Beknek. Ez a bandaháború utcai harcokhoz is vezetett a tagok közt.

Nyilván a két főnök személyes harcáról szólt ez az egész leginkább, de egyre inkább a monopólium, az egyeduralkodás megszerzése is cél lett. Mindezek tudatában kellett Revannak behatolnia közéjük… A bátor ifjú mégis elvállalta a veszélyes küldetést a nagyobb cél, Bastila miatt. Gadon az ifjú Missiont javasolta neki, aki be tudná őt juttatni a Vulkarokhoz egy hátsó bejáraton át. Gadon Thek adott egy engedélyt is a lifthez, majd irány az Alsó-Város, kalandra fel.

Lent Revan találkozott is Mission Vaoval. Mit “találkozott”, inkább úgy mondom, hogy a  kirekesztettek kapuját átlépve Revant szinte fellökte a kifelé rohanó igen kétségbeesett Mission.

Elmondta, hogy barátját, Zaalbart elkapták a Gamorrean rabszolgatartók a csatornáknál, és belement abba, hogy ha Revan segít neki kiszabadítani a wookiet, akkor ő is segít bejutni a Vulkar Bázisra a hátsó bejáraton át. Revan kiszabadította Zaalbart, aki hálából, és népe hagyományainak megfelelően wookie életadósságot fogadott neki.

Missionnek sem volt oka elválni tőlük, hisz senkije sem volt Zaalbaron kívül mióta bátyja magára hagyta, ezért ő is Revannal maradt. Bent a Vulkar bázison sok Vulkarral harcoltak, kiszabadítottak egy Ada nevű rabszolgát is, kiiktatták a védelmi tornyokat, és behatoltak a garázsba. A Fekete Vulkar bázisnak ugyanis két fő része volt, a főszint, és a garázs, alatta. Két bejárata is volt, az egyik az Alsó-Városban, de az igen őrzött főbejáratként szolgált, ahol esély sem volt a bejutásra, és egy titkos bejárat, ami a csatornák felől volt megközelíthető. Így hatoltak be, és jutottak el a garázs szintjére.

Persze ott is sok Vulkar volt, minddel meg kell vívni. A prototípus motort egy Kandon Ark nevű magasabb beosztású Vulkar és emberei védik. Ám nem esnek egyből a behatolóknak, hanem elkezdik térítgetni. Kandonnak a ruhája, és a cuccai is komolyabbak, jó zsákmány lehet a játékosnak. Két eshetőség van, hűek maradunk Gadonhoz, ekkor a harc elkerülhetetlen, le kell győzni a Vulkarokat. Ha engedünk a Sötét Oldalnak, visszaküldenek a “feladóhoz”, azaz Gadon Thekhez, hogy végezzünk vele, és akkor befogadnak, és még Bastilát is odaadják, ha nyerünk a bajnokuk ellen, Redros ellen. Redros egy Nikto fajú narancssárga ruhás Vulkar, rettentő gyors pilóta, de jó tudni, akár ellenfélként, akár “vulkar istálló/csapattársként”, de az idejét mindenképp meg kell dönteni a Tarisi szezonnyitó versenyen. A kanonikus változat szerint Revan nem áll át, legyőzi a Vulkarokat, elviszi a gyorsítót, és Gadonékat képviselve nyer a versenyen, hogy kivívja Bastila szabadságát.

Tehát megnyeri a versenyt, de a babérkoszorút sem kapja meg, nem hogy a csini Bastilát, mivel Brejik módosítja a megállapodást, és “örüljön Revan, hogy csak ennyiben”, mint ahogy Darth Vader mondaná… 🙂 Brejik azt állítja, hogy Revan csalt, bár igazából csak meg szeretné tartani Bastilát, ha kell, Revan megölése árán is. De ezt már Bastila sem nézheti tétlenül, ketrecéből Erő-húzással magához rántja az egyik Vulkar őrt, elveszi a kulcsát, kinyitja a ketrecet, és segít Revannak. Első randijuk emlékezetes lesz Revannal, együttes erővel lepofozzák Brejiket, és az egész Vulkar bandáját, majd elmenekülnek, előbb a helyszínről, majd magáról a bolygóról is.

Több Vulkar elmenekült Revanék elől, miután Brejik, a vezérük meghalt, ők pedig rettegtek a Hidden Bekektől, és Revanéktól is. A banda szétszóródott. Akik a bolygón maradtak, mind meghaltak a planetáris bombázáskor. Ám voltak, akik elmentek korábban, vagy máshol dolgoztak/teljesítettek küldetést, azok életben maradtak, néhánnyal a KotOR 2 alatt találkozunk is majd. Lesz, aki kocsmázik, és swoop versenyekre fogad, ez akit itt lekaptam, pont olyan, mint amilyet én is megcsináltam.

Vannak olyanok is, akik együtt maradtak páran, és más bevételi források után néztek. Nyilván ekkor sem a rendes munkát választottak, inkább a fekete gazdaság valamilyen részét “erősítették”. Ezek itt a Dantuini Jedi templom romjait fosztogatták, vagy egyszerűen megtámadták azokat a kincsvadászokat, akik már kifelé jöttek felpakolva ereklyékkel.

Manaanon lehet találkozni Jolan Aphettel, aki külsőleg teljesen olyan, mint a cikkáltal tárgyalt karakterek, de ő nem agresszív. Egyetlen szenvedélye a kártyázás, bárkivel szívesen nekiáll játszani, mi is pazaakozhatunk vele pár partit. Elég jó játékos, de verhető. Ez a kép azért vicces, mert a két névrokon, Jolán és Joli látható rajta, azaz Jolan Aphett és Jolee Bindo. 🙂   

Bár a Vulkar bandának több fajból is voltak reprezentánsai, én egy Nikto fajút készítettem. Nyilván léteztek Humanoid, Aqualish, Duros, és Rodiai képviselőik is, de a Nikto fejű és ruhájú Vulkar nagyon impozáns. (A Vulkar karakterek ruhája több színben is előfordul a játék során, lesz sárga, piros, kék, narancs, és lila alapszínű is, én az utóbbit készítettem el, mert abban tetszett nagyon.) Különösen sokkpálcával ütős, gyakori és autentikus fegyverükkel a kézben. A Vulkar sokkpálca egy bénító fegyver, magas frekvenciás árammal feltöltve, ami érintésre súlyosan sebesít, illetve bénít. Ha sebesít, a játékos életéből a fizikai sebzés levonódik. Ha bénít, ott fogunk állni védtelenül, mozgásképtelenül, és a Vulkar tovább üt, amit mi csak nézni tudunk, ahogy szép lassan megöl, hisz a védtelen ütések közt lehet hogy ismét lesz egy bénító hatású. Avatott kezekben tehát igen veszélyes Vulkar fegyver ez!

Tekintsétek meg a custom “Fekete Vulkar” őr figurámat!

Custom Vulkar őr sokkfegyverrel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

custom Fekete Vulkar figura elölről üres kézzel


custom Black Vulkar figura oldalról


custom Vulkar figura hátulról

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Köszönöm a figyelmet, látogassatok vissza mielőbb!  

A cikket írta: Rostás Norbert 2014. 05. 18. (a figura készülte évekkel azelőtt.