A Sith-ek bosszúja KOTF diorámákkal

Az Epizód 3 bemutatása a Jedi Academy moddal

Kedves Olvasók! Folytatódik új Knights of the Force projectünk! Fogadjátok szeretettel a Sith-ek bosszúját bemutató KotF szoftveres diorámákat! Eszméletlenül sok, gyönyörű, főleg harcorientált képet kaptam hűséges Olvasónktól, Rolandtól, azokból válogatva illusztrálom az Epizód 3 történéseit, olvassátok szeretettel.

Palpatine kancellárt elrabolja Dooku és Grievous

A Klón Háborúk alatt a Szeparatista droid hadsereg fővezére, Grievous tábornok rajtaüt Coruscanton, és elrabolja Palpatine főkancellárt. Megpróbál elmenekülni értékes hadifoglyával a fővárosból, de a Köztársasági Flotta útjukat állja. A Coruscant bolygó feletti űrcsatában Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker megpróbálja kiszabadítani a kancellárt Grievous zászlóshajójáról. Bejutva az Invisible Handre meg kell ütközzenek Dooku gróffal egy fénykard párbajban. Legyőzve őt Anakin hezitál megölni Dookut, de Palpatine uszítására végül levágja a Sith Nagyúr fejét. A Jedik kiszabadítják a főkancellárt, és megpróbálják kijuttatni az űrcsatában sérült űrhajóból, de Grievous csapdát állít nekik, és elkapják őket. A Jedik viszont bolondot csinálnak Grievousből, kiszabadítják magukat, de miután majdnem legyőzték a szeparatista vezetőt, Grievous elmenekül előlük, és magukra hagyja őket a súlyosan megrongálódott Invisible Hand fedélzetén. Anakin csodával határos módon mégis képes biztonságosan letenni a félbeszakadt, lángoló zászlóshajót Coruscanton.

Anakin beszorul a Jedi Tanács és Palpatine közé

Anakin találkozik Padme Amidalával, és megtudja, hogy a nő terhes. Anakint hamarosan rémálmok kezdik gyötörni éjjelenként, mindig arról álmodik, hogy szeretett felesége szülés közben meg fog halni. Ezek az álmok, melyek hasonlóak azokhoz, melyek édesanyja halála előtt jelentkeztek félelemmel töltik el, és tudatát nyomasztják, és elhatározza, hogy mindent megtesz azért, hogy az álmok ne válhassanak valóra, mert nem bírná elviselni, ha élete másik szeretett asszonyát is elveszítené. Emiatt egy idő múlva már lefeküdni sem akar, mert mindig jönnek a szörnyű álmok, ezért agya és tudata kezd kimerülni. Agyát az is őrjíti, hogy a szemben álló két oldal képviselői, Palpatine kancellár és a Jedik is azt akarják, hogy Anakin kémkedjen a másik fél ellenében. Palpatine szemmel akarja tartani a Jediket, ezért kinevezi Anakint az ő személyes képviselőjének a Jedi Tanácsban, hogy ott legyen az ő szeme és füle. Persze a Jedik is gyanakodnak Palpatine korrupcióira, és utasítják Anakint, hogy figyelje meg a Kancellárt, de ennek ellenére nem adják meg neki a Jedi mester rangot, nem fogadják igazán be a Tanácsba, mert nem igazán bíznak meg benne. Anakin beszorul a két fél közé, álmatlanul küszködik a helyzetben, és nem tudja, hogy mit kéne tennie.

Obi-wan Kenobi megtalálja és megöli Grievous tábornokot Utapaun

Klón felderítők lokalizálják Grievoust az Utapaun, ezért Obi-Wan Kenobit elküldi a Jedi Tanács a bolygóra. Kihívja egy fénykardpárbajra a szeparatista vezetőt, melyre Grievous tábornok a biztonság kedvéért 4 “lézerkarddal” szerelkezik fel. Obi-Wan legyőzi Grievoust, aki ismét elmenekül előle egy wheel bike nevű kerék robogón. Azonban a hatalmas droidhadsereg még jelen van a helyszínen, és Kenobi életét veszélyeztetnék, ám Cody klón parancsnok pont időben érkezik meg a felmentő sereggel, és felveszik a küzdelmet a droidokkal. Így Kenobi követheti Grievoust, és mielőtt az el tudna szállni repülőjével, Obi-wan közelharcba bonyolódik a tábornokkal, majd megöli őt a saját pisztolyával.

Palpatine felfedi magát mint Darth Sidious, ezért Mace Windu, Agen Kolar, Kit Fisto, és Saessee Tiin Palpatine irodájába siet, hogy letartóztassa a Kancellárt

Mindeközben Anakinban egyre inkább elharapódzik a bizalmatlanság saját Jedi társai iránt Palpatine folyamatos intrikái miatt. A főkancellár óriási nyomás alatt tartja a régóta kialvatlan, zavarodott Jedit, és kihasználja annak felesége élete iránti aggódását. Megemlít Anakinnak egy Erőt, mely képes megakadályozni a fizikai halált, vagy feltámasztani a halottakat, viszont állítása szerint ez az Erő csak az Erő Sötét Oldalának követői számára érhető el. Rövidesen Palpatine felfedi magát Anakinnak mint Darth Sidious, egy Sith Nagyúr, aki ravaszul irányítja a háború mindkét oldali résztvevőit annak kitörése óta, sőt előtte is. Anakin először beindítja fénykardját, de nem képes lesújtani a Sith lordra, mert nem akarja elveszteni az esélyét, hogy megmenthesse Padmét. Sokáig küszködik, de végezetül úgy dönt, hogy jelenti Palpatine árulását Mace Windu Jedi mesternek, aki azonnal beszáll egy Republic Gunshipbe, és Agen Kolar, Kit Fisto, valamint Saessee Tiin Jedi mesterekkel Palpatine irodájába siet, hogy letartóztassa a Kancellárt.

Anakin Skywalker sorsa megváltozik mikor Palpatinet segíti Mace Windu ellenében

Mindeközben Anakin Skywalker sorsa megváltozik és megpecsételődik ezekben a szívszorító pillanatokban. Egyedül ül az üres Jedi Tanácsteremben, és tekintete a távolba réved. Kavargó gondolatai majdnem felrobbantják agyát, bármit megtenne Padme Amidaláért, de azért mégsem segíthet egy Sith Nagyurat – ráadásul ő a Kiválasztott! De nem ücsöröghet ott, várva, hogy mi fog történni. Meghozza borzalmas döntését, segít Palpatine-nak ha kell, és elviharzik az irodája felé, ahol Mace Windu éppen lefegyverezi, és megadásra készteti a Sith-et a fénykard viadal után, melyben a másik három Jedi mestert már ledöfte a “kancellár”. A ravasz Sith direkt hagyta magát legyőzni, annak ellenére, hogy a fénykardpárbajuk első pillanataiban Darth Sidious már leszúrhatta volna Mace Windut.

Most ott fekszik a földön, és úgy tesz, mintha egy szegény, öreg, ártatlan kancellár lenne, akinek segítségre van szüksége a csúnya gonosz Jedi mester ellen, és akire számára valami abszolút ismeretlen, és teljes mértékben igazságtalan okból rátámadtak itt az előbb. “Bekajálva”, hogy Sidious az egyetlen esélye, hogy “megmenthesse” Padmét, Anakin közbelép, és lefegyverzi Windut, levágva annak kezét, mielőtt az lesújthatott volna Sidious-ra, lehetővé téve, hogy a Sith Lord megölhesse a Jedi mestert egy halálos dózisú Erő Villámlással, ráadásként kivágva őt a semmibe a kitört ablakon át. Palpatine előnyt kovácsol Anakin emocionálisan kizsigerelt, és sérülékeny helyzetéből, és átcsábítja őt a Sötét Oldalra, így Anakin lesz Sidious új tanítványa, Darth Vader.

Anakin bevezeti az 501-es klón légiót a Jedi Templomba, hogy megöljék a Jediket

Első parancsaként Palpatine elküldi új tanítványát a Jedi Templomba, hogy megöljön “minden egyes Jedit”, mert a “Köztársaság ellensége”, de gyakorlatilag azért, hogy mentse saját nyamvadt életét. Vader leöldösi a Jediket a Jedi Templomban, lovagokat, Padawanokat, sőt, még a gyermekeket is miután bevezette az 501-es klón légiót a Jedi Templomba, elvégezve a szörnyű és barbár mészárlást. Egyes források szerint ekkor is el Shaak Ti is, bár az ő sorsa hihetetlenül zavaros, háromféleképpen is megölték már. Viszont az Archívum vezetőjét, Jocasta Nut bizonyosan ekkor ölik meg, és a vívásoktatót, Cin Draalingot is.

Organa szenátor szemtanúja Zett Jukassa legyilkolásának, és alig tud elmenekülni az 501-es klónok elől!

Az összes Jedi meghalt, aki a Jedi Templomban volt. A valaha szimbolikus épület most lángokban áll, szobái és folyosói most üresek, legalábbis élő lélek már nincs bennük, csak hullák mindenütt, klón és Jedi testek. A füst és a hangzavar felkelti a figyelmét Bail Organa szenátornak, aki a helyszínre siet, hogy megvizsgálja, mi történik. Szemtanújává válik az utolsó Jedi túlélő, Zett Jukassa meggyilkolásának, miután alig tud elmenekülni az 501-es klónok elől a speederével!

Darth Sidious beindítja a Hatvanhatos Parancsot, a klónok a Jedik ellen fordulnak

A párhuzamos szálon Darth Sidious beindít egy előre beültetett programot a klónokban, akiknek meg kell ölniük Jedi parancsnokaikat. Mikor a klónoknak végre kell hajtaniuk a Hatvanhatos Parancsot (Order 66), akkor az összes klón megtöri eddigi szövetségét volt Jedi barátai, és fegyvertársai felé, és hezitálás nélkül hátba lövöldözik a mestereket, senkinek nem kegyelmezve. Ki-Adi Mundit is saját Galactic marine-jai ölik meg a Mygeeto-ért vívott csata során, akkor, amikor épp egy klón formáció élére akart állni, hogy bevezesse őket a csatába. Bár megdöbbenve észrevette, hogy mi fog történni, akkor sem tudta megmenti az életét, hiába vert vissza pár lézer lövedéket az áruló klónok gyomrába, végül eltalálták, megsérült, nem tudta magát védeni tovább, és Ki-Adit legyilkolták. Luminara Unduli Jedi mestert is megölték a kashyyyki csatában,miközben a wookie világot védte a droid csapatok ellenében. Aayla Secura is áldozatul esik klónjainak, őt a Felucián lövi hátba régi bizalmasa, szárnysegédje, Bly parancsnok, és a 327-es klónlégió emberei még a földön fekvő lányt is csak lövik, csak lövik, szinte cafatokra lőve szerencsétlent. Annál már csak Stass Alie halála borzalmasabb, nem elég, hogy speederét hátulról szétlövik Neyo és emberei, de még fel is robban, darabokra hullik, több méter magasból a földbe csapódik, majd beleesik a mocsárba. E három közül bármelyik megölte volna Stass Aliet, de így együtt a három miatt azonnal szörnyethal.

Order66 túlélő Jedik

De ez történik minden Jedivel a Galaxis minden táján. Szerencsére azonban pár Jedi valahogy megússza a klón támadásokat. Yoda mester például megérezte a Jedi társak halálát, ezért már fel volt készülve Gree parancsnok árulására, így mikor az Elit Corps parancsnok odament, hogy megölje Yodát, Gree és egy másik kashyyyki katona is egy fejjel alacsonyabb lett. Obi-Wan is túlélte Cody támadását, valamint például Quinlan Vos mester is túlélt egy amúgy nem erőtlen turbo tank/elit corps merénylet kombót.

Yoda és Kenobi meglepetésszerűen lerohanja a Jedi Templomnál őrködő klónokat, és bejutnak az épületbe, hogy átállítsák a vészjelet

Miután Obi-Wan és Yoda túlélte a merényleteket, találkoznak Bail Organa szenátorral, aki elviszi őket a Jedi Templomhoz, mert eldöntötték, hogy átállítják a vészjelet, mely figyelmezteti az esetleges további túlélőket, hogy ne jöjjenek vissza. Míg Palpatine átalakítja Birodalommá a Köztársaságot, mely élére magát nevezi ki Császárnak,meglepetésszerűen lerohanják a Jedi Templomnál őrködő klónokat, és bejutnak az épületbe, hogy átállítsák a vészjelet. A Jedi Templomban Obi-Wan megtekinti egy biztonsági kamerán Anakin szégyenletes tetteit, melyeket mint Darth Vader hajtott már végre.

Darth Vader lemészárolja a maradék Szeparatista vezetőket is

Ám Vader már nincs a Templomban, már elutazott egy vulkanikus bolygóra, a Mustafarra, ahol lemészárolja a maradék Szeparatista vezetőket is. Ez lett a második emlékezetes cselekedete az újonnan született Sith-nek. Megöli Wat Tambort, Nute Gunrayt, és még másokat is, mintegy Sith módra “megköszönve” az eddigi szövetségüket, “megfizetve” a fáradozásaikat és költségeiket.

Obi-wan Kenobi és Darth Vader epikus fénykard párbaja

A túlélő két Jedi mester eldönti, hogy megállítják a Sith-eket. Yoda szerint Obi-wannak kéne megütköznie Vaderrel, mert valószínűleg a Császár ellen nem tudna eséllyel fellépni. Ezért Obi-Wan meglátogatja Padmét, aki nem hiszi el neki, hogy a férje már a Sötét Oldal szolgája. Ezért elutazik Mustafarra, hogy találkozzék kedvesével, de nem veszi észre, hogy Obi-Wan is besomfordált a hajójába. Amidala szembefordul Vaderrel, amikor rájön, hogy már pedig Obi-Wan igazat mondott. Mikor Kenobi előjön a Naboo hajóból, Vader megvádolja Padmét, hogy elárulta őt, és Erő Fojtogatást alkalmaz ellene. Ez lett végül a Sith megoldás arra, hogy “menti majd meg a felesége életét”. Palpatine soha nem tanított neki semmit erről, soha nem mutatta meg, hogy lehet életet teremteni, hogy kell életeket menteni, soha nem tanította meg neki a Force Revitalize Erőt, csak azt tanulta meg, hogyan kell bántani és megölni másokat, hogyan legyen gőgös és hataloméhes, és lám, már tervezgeti is, hogyan fog egy nap “mestere” életére törni, hogy a Birodalmát egyedül irányíthassa. Obi-wan Kenobinak rá kell döbbennie, a barátja, akit szeretett, és a testvérének tartott, az nincs többé, és nem marad más választása, mint megpróbálni legyőzni őt egy epikus fénykard párbajban.

Yoda Jedi mester vs. Darth Sidious

Yoda is nehéz pillanatokat él meg eközben Palpatine irodájában. Az öreg Jedi mesternek az összes rejtett képességét mobilizálnia kell, hogy meg tudjon felelni Darth Sidious Sötét Oldali Erőhasználatának, mivel nem csak fénykarddal vívnak, hanem Sidious az összes mozdítható tárgyat Yodához vagdossa Erő Dobással a Szenátusi teremben, még a lebegő platformokat is. Miután egy eszméletlen nagy Erő dózis mindkettejüket letaszítja egy platformról, Yoda lezuhan a mélybe, annak ellenére, hogy még a körmeivel is bele próbált kapaszkodni a platform falába, viszont Sidiousnak mázlija volt, mert ő meg tudott kapaszkodni, és visszamászott a platformba. Sidious megparancsolta Thire parancsnoknak és “shock trooper” katonáinak, hogy kutassák át az épületet, de hiába, mert nem lelték Yodát sehol, mert az addigra elmenekült Bail Organa segítségével.

Obi-wan Kenobi vs. Darth Vader

Eközben Obi-Wan és Vader epikus fénykard párbaja tovább folyt, előbb a létesítményben, majd a Mustafar láva folyóján. Végezetül Obi-Wan előnyhöz jutott, mivel elfoglalt egy stratégiailag jobb pozíciót azáltal, hogy kiugrott a partra, míg Anakin a láván maradt, egy kicsi törmelék, vagy robot tetején, és vészesen közeledett a lávafolyó egy veszélyesebb szakasza felé. Obi-wan felszólította, hogy adja fel, de Anakin gőgjében képtelen volt beismerni vereségét, és megpróbálkozott egy kockázatos Erő Ugrással, de Kenobi gyorsan levágta Vader végtagjait. Vader torzója lecsúszott a parton a vulkanikus hamuba, és lángra lobbant, míg Obi-Wan felvette Anakin fénykardját, és otthagyta meghalni, szomorúan szembesítve azzal, hogy barátok voltak, Anakin volt a Kiválasztott, és hogy ennek nem lett volna szabad így végződnie. A magára hagyott Vader haldoklik, és percei vannak hátra, amikor végre megérkezik Palpatine érte. Azonnal utasítja Thire parancsnokot és katonáit, hogy hozzanak egy medikai kapszulát, míg ő megpróbálja egy Erő-alkalmazással stabilizálni Vader állapotát. Ezután visszaviszik gyorsan Coruscantra, hogy a Császár megmentse azt, ami megmaradt Vaderből, és egy óriási, fekete, biomechanikus ruhába rakatja, mely sírjáig tartó koporsóként fogja össze megcsonkított, testileg és lelkileg megnyomorított lényét.

A Sith-ek bosszújának a vége az Új Remény ígéretét hordozza

Obi-Wan elviszi a haldokló Padme Amidalát a Polis Massa aszteroidára, ahol ismét találkozik Bail Organával és Yodával. Padmé ikreknek ad életet, egy fiúnak, akit Luke-nak nevez el, és egy kislánynak, aki a Leia nevet kapja, majd meghal. Mikor Vader Amidaláról kérdezi új mesterét, Sidious azt mondja neki, hogy haragjában megölte feleségét. Ez a megrázkódtatás végképp összetöri Anakin lelkének maradványait is, és kínjában felüvölt. Utolsó képeken még látjuk, ahogy Darth Vader és Sidious felügyelik a Halálcsillag építési munkálatait. Obi-Wan, Yoda és Organa egyetértenek abban, hogy külön kell váljanak, sőt, a Jedik önkéntes száműzetésbe is vonulnak. Leiát elviszik az Alderaanra, hogy az Organa család nevelje fel, míg Obi-Wan elviszi Luke-ot a Tatooine-ra, hogy Owen “bácsi” és Beru “néni” vigyázzon rá. E két gyermek jelenti talán majd egyszer az Új Reményt a Jediknek, és a Galaxisnak!

Darth Stryker (alias Roland) hűséges olvasónk ezúttal talán még jobban kitett magáért, mert az Epizód 3 a kedvenc része, ő küldte ismét ezeket a csodásan kifejező screenshotokat, melyeket a KotF motorral készített, valamint ezt a vadonatúj rovatot is együtt találtuk ki, köszönet mindenért!Köszönöm, hogy a CustomStarWars cikkeit olvassátok.

A cikket írta: Rostás Norbert 2009. 07. 20.