Boba 5/Mandalorian kritika

A Book of Boba Fett 5. epizódja érdeklődés hiányában elmaradt. A jegyek visszaválthatók a kasszáknál. Nagyon sajnáljuk a kellemetlenséget.

forrás Facebook csoportok, 2022. febr. 2-án találtam, szerintem engem igazol


Talán ez is lehetett volna kiírva a rész elején. Nincs elemezhető Boba Fett pillanat, ezért most inkább egy kritikát fogok írni, kérem tisztelettel, hogy aki Mandalorian szerelmes, illetve nehezen tudná elviselni, hogy nem tudom tolerálni ahogy becsaptak ezzel a résszel, ezért csípősen fogok fogalmazni, ezen a ponton fejezze be a kritika olvasását!

Book of Boba Fett elemzés:

Fennec Shand vagy Boba Fett üzent Din Djarinnak, aki megjelent Tatooine-on, de az együttműködést bizonytalan időre felfüggeszti, mert előbb meg akarja látogatni egy régi barátját. Pont.

Ez a rész utolsó tíz másodpercében történt, az előtte levő katyvasz felfogható egy értelmezhetetlen, hiábavaló, és bugyuta, végtelen hosszú barokk körmondatnak. Bár ezt valószínűleg minden barokk körmondat határozott hangon kikérné magának…


The Mandalorian S3E1 pilot kritika

A rész ugyanis egy az egyben a Mandalorian a harmadik évadának első epizódjának, vagy a pilotjának volt tekinthető. Annak sajnos minden nyavalyájával együtt. Az ember szomorúan konstatálta, hogy becsapták. Leült egy 7 részes Boba sorozat ötödik részére, és lenyomják a torkán a Mandaloriant. Én nem ezt akartam, ha Mandaloriant akarok nézni, beteszem az előző 2 évad bármely részét, vagy megvárom a harmadikat. Egy hét részes gyöngyszemből elrabolni teljesen feleslegesen egy teljes epizódot azért, hogy Mando felbukkanjon, ilyen ostoba módon, ugyan miért kellett ez így, miért volt szükséges?! Nem tudott volna felbukkanni úgy Djarin, hogy egy noname küldetésről érkezik meg? És megemlíti, hogy elkapott egyébként egy klatuniant előtte? Vagy meg sem említi, de hiszen mit is számít, kit érdekel az előző küldetése? Viszi az a Boba Fett story line-t egy jottányival is előrébb, hogy láttuk, honnan jön ide? Hogy elkap egy noname klatut? Ki a francot érdekel? Miért kell lássuk azt, hogy elmegy egy vágóhídra, bemasírozik a hátsó szobába, és senki sem állítja meg? Hogy kirakja a csávó körözési hologramját elé, de a pacák azt mondja, hogy ez nem én vagyok, nem is hasonlít rám? Hogy senki sem támad rá, végignézik szokás szerint a dumáját, hogy vagy élve viszlek be, vagy holtan, és a sok testőr csak azután támadja meg, miután ez elkerülhetetlen? Hogyhogy nincs egy sem, aki már hallott volna róla, tudná, hogy egy jó nevű fejvadász, és egyszerűen hátbalőné, megelőzendő, hogy a főnökét birizgálhassa? De amikor már lövik akkor sincs benne köszönet, mert a fél méterre levő pribékek képtelenek nem oda lőni, ahol beskar van. Adott egy emberi torzó, akinek testfelületét részben beskar fedi, de nincs egyetlen jószág sem ebben a nyomorult sorozatban, aki mondjuk combon, nyakon, vagy kézen lőné, csak úgy pattognak a lövedékek a beskaron, megfordul háttal, felkínálja hogy lőjék, fél méterről öten, de egy sincs, aki célzott lövést tudna leadni egy nem bevasalt területre.

Úgy rühellem már ezt nézni! A Mandalorianben elég volt, de lám, ide is utánam jött! Ott is azon az űrhajó folyosón kiszaladt tankként a tűzvonalba, és a gépfegyverekkel tüzelő, golyószórós birodalmiak tűzfüggönyében egyetlen rohadt kósza lövedék nem ment oda, ahol nincs beskar. Hagyjatok már békén ezzel!
Egyetlen sérülés éri, azt is magának okozza, megvágja magát a dark saberrel. Na nesze. Aztán legyilkolja az összes klatooniant. Ez kell a jónépnek. Szomorúan olvasom a külföldi kommenteket, ahol az átlag néző végre elcsöppent. Végre, itt van Mando, és „egyetlen rész alatt több embert ölt meg, mint Boba Fett eddig az összes rész alatt”, írja az egyik.

A szívem facsarodik ilyen ostobaság láttán. Nekik készít tartalmat a Lucasfilm? Nekik írjak én? Akik nem értik Boba storyline-ját, de boldogan cuppannak a képernyőre, mikor egy értelmetlen vérengzés során, egy értelmetlen és felesleges bounty kapcsán Djarin leöl pár klatut? Most tényleg, ez kell?
Meg olvasom, hogy Boba nem elég „badass”. Hogy miért ilyen puha. Miért nem történik semmi. Megdöbbentő. A minőség immár nem lényeg. Legyen minél több hulla, villogó fénykardok, csihipuhi, káromkodás, öncélú agresszió. Immár a tömeg nem hogy nem utasítja el a szemetet, hanem követeli azt, és örvend neki.

Az is megdöbbentő, hogy miközben a korábbi Mandalorian részek során írt kritikáimat egyesek támadásnak vették, mondván hogy ne keressek benne logikát, vagy tárgyszerűséget, „mert ez egy mese”, üljek le, és élvezzem mint egy gyerek, most meglepő módon ugyanazok írják a BoBF kapcsán a logikai bukfenceket, plothole-okat, nem autentikus és illogikus dolgokat. Hogy lehet, hogy annak kapcsán én nem voltam igazi rajongó, aki nem tudja gyermeki naivitással befogadni a csodás Mandalorian idiótasághalmazát, de ha a Bobában felfedezni vél egy hasonlót, vádló ujjakkal mutat rá: fujjj, ez micsoda?! Ez plot hole! Hát hogy lehet ez? Tönkreteszik a gyerekkorom!? Minek a Boba Fett sorozat egyáltalán? Még egy régi hőst húztak le a vécén, áh nem is nézem tovább! (Persze nézi, és bőszen írogatja majd a lehúzó kommentjeit.)

Hányszor mondták rám, hogy nem is vagyok igazi rajongó a Mandalorian kritikáim után, olyanok, akik most bő nyállal fröcsögnek a Bobára? Egyáltalán, hogy nem tudja elfogadni az átlag, hogy a Star Wars világ immár hatalmas, és annyi contentet ad, oly széles spektrumban, hogy az KIZÁRT, hogy mindenkinek minden tessen. Kinek ez tetszik, kinek az. De mit vár az, aki egy rajongótársa véleménye alá odaírja a saját ellenvéleményét, hogy akkor a másik is azt fogja innentől gondolni? Hogy revidiálja az álláspontját? Hogy mostantól azt fogom szeretni amit ő, és úgy fogok elemezni adott esetben, ahogy szeretné?
El kellene fogadnunk, hogy minél több a content, egyre több lesz az ellentmondás, a hiba. Sajnos a készítők akaratlanul is, de belebonyolódnak. Elrontják néha. Igen. Az, hogy egy adott content egy adott rajongónak nem tetszik, az pedig lényegtelen. Természetesen ez igaz rám is. Én is végig kellett szenvedjem ezt, pedig egyetlen porcikám sem kívánta. De a művészet egy szubjektum. Minden alkotás, legyen az festmény, film, vers, vagy bármi, egyedileg váltja ki, vagy épp nem váltja ki a hatást. Van, amikor ellenhatást vált ki. De értelmezhetetlen az a felfogás, hogy melyik film a jó, melyik nő a szép, melyik vallás az igazi, melyik zene szól a lélekhez. Kinek ez, kinek az. Van persze olyan eset, amikor egy adott dolog a többséget magával ragadja. De ez jelenti azt is egyből, hogy az a jó, mert egy többség azt állítja? Hát, amennyiben a mondás szerint az a sok légy sem tévedhet a lószaron, akkor igen.

Azt gondolom, hogy ha objektíven nézem, ez a szörnyszülött rész egyetlen dolgot csinált, elrabolt egy hét részes sorozatból egy értékes epizódot úgy, hogy bármit is adott volna akár a cselekményhez, akár Boba Fetthez magához, akár ahhoz a storyline-hoz, melyet eddig épített, és melyet oly nagy örömmel elemeztem a kedves Olvasónak hétről hétre.
Kérdem én, mi történik akkor, ha mindezt a Mandalorian S3E1-ben látjuk majd meg? Semmi! Sőt, mindennek OTT a HELYE! Mando elment a szokásos heti szerepjáték quest-hez hasonló „odamegyek, megkeresem, megölöm, megszerzem, elmegyek” típusú lényegtelen küldetésére. Hurrá. Levert egy klatu vezért, félbevágta, elsántikált egy Ishi Tib szerű megbízóhoz, leadta a fejet, megkapta a zsét, és az infót, amire szüksége volt. Kell ez a BoBF5-höz? Nem.

Elment a Mandalorianből ismert Armorerhez. Elmondja a kérdésre, hogy Grogut leadta, immár a fajtájával van. Elmondja a kérdésre, hogy a Dark sabert Moff Gideontól szerválta, meg kapott egy beskar dárdát is. Hurrá ismét. Kérdem én, mi történik akkor, ha mindezt a Mandalorian S3E1-ben látjuk majd meg? Semmi! Sőt, mindennek OTT a HELYE! Kell ez a BoBF5-höz? Nem.
Beszélnek a Nagy tisztogatásról, meg az Ezer könnyek éjszakájáról is. Bombázzák őket, nagyon sajnálatos, meg amolyan T2 féle Terminator szerű tisztogatás zajlik, égő táj, hullák, posztapokaliptikus dolgok mint a Terminator 2 adott jelenetében, ez mondjuk nem nézett ki rosszul, de én bizony azt mondom, ezt is a Mandalorianben akarom látni, az ott előre visz, itt pedig ellopja előlem a BOBF minden értékes cseppjét, amire ÉN ITT VAGYOK KÍVÁNCSI.

Másik döbbenetes commentcumami, ami a rész óta tipikusan szembejön velem faék egyszerűségű rajongók hozzászólásaiból, hogy Kennedy rájött, hogy a BoBF megbukott, és ezzel menti meg a kuka sorozatot. Szánom ezeket a srácokat. És van egy rossz hírem nektek srácok: egyrészt semmire sem jött rá Kathleen Kennedy, mert ez nem az ő asztala. És fogadjátok el, a BoBF nem bukott meg, nagyon is él. Ráadásul ez nem valami mentő epizód, amit gyorsan leforgattak nektek ti butuskák, mert a forgalmazó rájött, hogy ti nem szeretitek ezt a sorozatot. Ezeket a részeket évekkel ezelőtt felvették, és most előre ütemezve leadják, egyiket a másik után, szóval ez a rész nem azért lett, hogy ti jobban érezzétek magatokat, és hogy megmentsék ezt a szerintetek szar sorozatot, ez már rég le volt forgatva. De írjátok csak továbbra is a hasonló bölcs hozzászólásaitokat, Kennedy likes it.

Na de folytatva a felesleges Mandalorian momentumokat, hát akkor kicsit suhogtassuk is azt a dark bladet, hadd csöppenjen el az az egyszeri néző! Előbb Mando kezében az Armorer ellen, aztán kihívja őt a nehéztüzér mandalorian. Hát, egy szürreális vívás-szerűséget kapunk, ami gyengébb, mint a két nyugdíjas (Kenobi és Vader) Halálcsillag hangár előtti szurkapiszkája. Megtudjuk, hogy aki a kard ellen küzd, annak egyre nehezebb, úgyhogy alig bírják felemelni. Néha odasóznak, aztán a földön húzzák. Rossz nézni. Aztán Din Djarin le is esik a francba a vékony függőfolyosóról, szerencsére van jetpackje, úgyhogy vissza tud szállni. Annál meglepőbb, mikor leteszi a jetpackjét a heavy repeater mandalorian elleni hasonló csapkodás előtt, úgy tűnik nem fél attól, hogy ezúttal is leesik. Kis döfködés után Paz Vizslának, (ő a heavy infantry mandalorian) a torkához szorít valami tőrt, és talán meg is ölné, ám az Armorer megdöbbentő kérdést tesz fel: Vizsla levetted már valaha a sityód? Az rávágja, hogy nem. És te Djarin? Ő igen. Hát akkor takarodj innen, szégyent hozol ránk, menj és vezekelj. Hogy ez a kérdés hogy jött ide, és most nem is csak arra gondolok, hogy a Boba sorozatba, hanem ebbe a szörnyszülött részbe, az rejtély. Ha arra vonatkozik, hogy egyáltalán méltó-e a klánok egyszemélyes vezetésére, akkor ezt előzetesen kellett volna tisztázni, nem miután megvívtak érte. Úgyhogy Mando elmegy, csak előbb még beolvasztják a beskar dárdát egy meglepi cuccra, amit valószínűleg Grogunak fog adni. Hurrá. Kérdezzem hogy ez minek ide, és mit visz előre a Boba storyline-on? Inkább nem.

Aztán még egy felesleg rész Tatuinon, meg afelé. Az ürge beszáll egy transzportba, de le kell adja a cuccait. Fél napig pakolja ki a reptéren a fegyvernek minősülő eszközöket a tálcára, és mi van köztük ismét? Egy tár whistling bird. Zsír. Kapott egy tárat az első évadban az Armorertől, aki szívére kötötte, hogy rohadtul vigyázzon rá, a cucc roppant ritka a Galaxisban, az egy dolog hogy qrva drága, de hogy nem is lehet kapni sehol, ezért végszükség esetén vesse be. Azóta Djarin 3 teljes tárat lőtt ki különböző küldetések során részben ürítve a tárat, illetve fullra kilőve, de íme, a spagetti-westernek endless ammo clip coltja leképzésre került a jó öreg Mando révén, akinek újratermelődik a cucc magától, illetve megerősítetlen forrásból. De most legalább kiköti a Star Tours droidnak, hogy mindent visszakér a végén, és tudja hogy mit tett a tálcára, így ez a tár jogszerűen fog hozzá visszakerülni, hogy még vagy tízszer kiüríthesse.


közben erre mások is felfigyeltek, íme egy Facebook meme

A gépen kapunk egy másik rossz impulzust: a műmájer csávó előtti ülésen ül egy rodiai anyuka a kisfiával. A gyerek feltérdel, és hátrafordul, integet Mandonak, és rámosolyog, barátkozni akar. Az ember azt hinné, 2 évadnyi baby sitting elég volt ahhoz, hogy a helyenként autisztikus beütésekkel rendelkező ember picit változzon, de ismét csalatkoznunk kell: csak ül ott, mint egy rakás szerencsétlenség. Igaz, később, mikor az N1-et teszteli, elszáll mellettük ismét, és biccent felé, a sors megadta neki a szépítés lehetőségét, de elég mellbevágó volt nézni, ahogy a rodiai kisgyerek barátkozási kísérletére minimális gesztusokat sem tett. Boba egy Banthával jobban bánt, mint Djarin ezzel a rodiai gyermekkel. De hajrá Din, te legalább egy „badass ice cold” fejvadász vagy, Boba meg egy „puhány ember”, akinek már eddig is hatalmas lelki fejlődése volt, és még lehetett volna, ha te nem raboltál el volna tőle közel ötven percet. Kösz. Kellett ez a Bobához? Ismét azt mondom: NEM.

Tatuin. A szerelő nő szarakodik ott egy wamp rattel, aki úgy húzná le őt tehetetlenül, mint ahogy Bobát húzta le a Sarlacc. Din belép, és lelövi. Mármint a womp ratet. Stílusos belépő, mondja a nő. Jah, meg azok akik mindig ezt az erőszakot keresik, amit Djarin képvisel. A nő felajánl a szétlőtt Razor Crest helyett egy Naboo N1-et. Zsír. (Ami egyébként NEM Anakin ex-N1 gépe.) Egy assault ship, egy amolyan félig-meddig cargo ship helyett nesze neked Din itt egy starfighter. Mintha Johnny Firponak az ellopott kamionja helyett a haditengerészet egy másik kamion helyett adott volna egy szuperszonikus vadászgépet. Az általam imádott, többször is megénekelt Tom Cruise Topgun című filmje például megmutatja, hogy egy vadászgép micsoda műszer. Micsoda képzés előzi meg azt, hogy valaki vezesse, és mennyi tanulás, repülő óra, szimulátor, harcimanőver-oktatás után repülhet fel a pilóta KÍSÉRETTEL, hogy elfogó manővereket, kitérő manővereket végezzen, illetve egyáltalán, megtapasztalja ezt az erőt, sebességet, nyomást. Még alacsonyabb osztályú, de alapvetően pilóta kiképzésben részesült ember sem ül rá egy vadászgépre, hogy na oké, akkor kimegyek vele, megreptetem a BEGGAR CANYONBAN! Komolyan???!!! Egy hihetetlenül meredek kanyarokkal szabdalt, rendkívül szűk, beláthatatlan, level 10-es, többszörösen életveszélyes helyre kell menni bejáratni a Köztársaság leggyorsabb csillagvadászát?! Te sem a Hungaroringre mész, mikor jogsit akarsz, és vezetni tanulsz, hanem valami tanpályára, ahol gyakorlatilag semmi sincs, és lassan tolatgatsz, kanyarodsz, ismerkedsz a kocsival, nem pedig 200-al megküldöd a Ringen a hajtűkanyarban!

Nem hittem a szememnek. Hozzáteszem, imádom az N1-et, a Prequel egyik legjobb gépe. Rengeteg cikkem szól róla, és customizáltam is egy police cruisert, és még nincs publikálva egy igazi N1 cikk, ami a jövőben kerül fel a CustomStarWars-ra, na de könyörgöm, ez a gép egy királykategória! A Galactic Battlegrounds játékot az oldalon részletesen elemeztem, és olvasható, hogy az N1 a játék leggyorsabb elérhető vadászgépe. Még a Rebellion A-wingje vetekszik vele, de ha minden fejlesztést rátettünk az N1-re, akkor még a seggét sem szagolhatja az N1-nek! Ugyancsak elemzem a Battle for Naboo játékot, ahol részletesen bemutatom azokat a secret area-kat, melyeken a különböző pályákon el vannak rejtve különböző N1 upgrade-ek. Motorikus fejlesztésektől gépfegyverfejlesztésig, komolyabb elhárítópajzson át karosszériavastagításig több féle upgrade is van, mindenre alkalmas valóban az N1, tehát ez akár a rész egyetlen autentikus részét is adhatná, ha nem így történt volna egy tatuini sufnituning során. Eleve uncsi ez a nő, és nem értem, hogy miért kellett ő. Ha már Tatuinon kellett egy fejlesztő javító, aki rendelkezik pit droidokkal, én Wattot szerettem volna, jól lehetett volna rehabilitálni a mohónak ismert rabszolgatartó szerencsejátékos toydarit és Bobához hasonlóan új életet adni neki, nem kellett volna ez a nő. Igaz, Wattoról nem derülhetett volna ki, hogy néha lefekszik egy-egy jawaval. Hátborzongató, még csak belegondolni is. Persze sokaknak tetszett, nekem viszolygást keltő.

Din aztán kicsit fan service-l: bejárja a podrace pálya pár szegmensét, hogy nekünk Prequel rajongóknak is legyen egy morzsányi Daedalonunk, amit bekaphatunk ez a rész után, aztán irány az űr. Kint rááll két X-wing, és gyorshajtásért bevinnék, de Djarin rálép, és már ott sincs. Az X-szárnyúaknak pislogni sincs idejük, hiperhajtómű előzetes aktiválása nélkül egyszerűen nem számítottak erre. De egyébként sem tudnák befogni. IGEN tudom, ott volt az ázsiai pilóta a Mandalorianből, igen, tudom ki, de nem érdekel! Mert hogy ez sem tartozik a Boba Fetthez, mint ahogy a rész egyetlen pillanata sem, az utolsó 10 mp-et leszámítva!

Szeretném ezt a részt elfelejteni, és kérem vissza a Boba Fett sorozatot, ha lehetséges. Köszönöm.

Írta: Rostás Norbert 2022. jan. 27.