WAC-47

WAC-47 egy Pit droid volt, a Star Wars kitalált karaktere, akit a Clone Wars animációs sorozatban ismerhettünk meg. Alapszíne pirosas, programozása hímnemű. A sorozat előtt nem ismertük. Ám azelőtt is volt már előélete. hiszen Neyo parancsnok különítményében szolgált, így nem állt tőle távol a katonás életmód. Képességei alapján többségében pilótaként funkcionált, illetve Pit droidként valószínűleg a javítások sem álltak tőle távol. Onnan, mármint Neyo osztagából helyezték át D-osztagba, ahol Gascon ezredes alá került. Társai pedig a rovatban is bemutatott 4 droid lettek. Bár alapvetően pilótának szánták a sorozat nagyobb szerepet adott neki, gyakorlatilag ő lett Gascon ezredes lelkiismerete, ő tartott tükröt elé átvitt értelemben a négy rész során, melyek alatt Gascon ezredes rajta keresztül ismerte meg önmagát, és az ő pimasz kis kommentjei ébresztették fel lelki értelemben.

A WAC-47 név ma kicsit áthallásos, tekintve hogy az ukrán hadseregben van egy ilyen nevű M4-es puska, és ennek szomorú aktualitása van. A másik áthallás is a hadtörténelem felé mutat, ugyanis mikor Gascon ezredes kinevezi őt tizedesnek, onnantól angolul WAC Corporalnak hívták a kis droidot, ami összecseng az USA által kifejlesztett hiperszonikus rakéta nevével, melyet még 1944-ben hívott életre a háború, akkor kezdték el magát a tervezését, azzal a céllal, hogy ez legyen az első eszköz, ami hiperszonikus sebességre képes. Érdekes, hogy az 5. évad 10. része ezzel a címmel jött ki:

S5/10 Secret weapons “Humility is the only defense against humiliation.”

Évad/10. rész, Titkos fegyverek. Az alázat a legjobb a megaláztatás ellen.

A titkos fegyverek nyilván maguk a droidok, de a harmadik áthallás az, hogy ez a Corporal WAC rakétafejlesztés nyilván egy titkos fegyverfejlesztés volt! A megaláztatás pedig WAC felől fog történni Gascon felé, mindvégig.

Ez a főcím utáni mottó elgondolkodtató. A bibliai alázd meg magad, hogy meg ne aláztass gondolatsor köré épül. Rövidesen nyilvánvalóvá is válik számunkra, hogy Gascon ezredesre értendő, aki egy rendkívül rideg, akaratos, önző lény képét mutatja kifelé. Gascon személyiségét érdekes módon a társai törik meg, leginkább a kis pit droid, WAC-47 tart majd elé ferde tükröt, leplezetlen őszinteséggel mond ki dolgokat, így Gascon büszkeségét folyton erodálva végső soron megtöri az ezredest, kinek személyisége a négy rész alatt sokat változik majd.

A Jedi Tanács kidolgozott egy tervet, hogy megszerezzen egy szeparatista dekódoló modult egy CIS hajóból. Mivel a küldetés során speciális szintű beszivárgási képesség kell, a Jedi Tanács úgy határozott, hogy ezúttal egy csapat válogatott droidot indít erre a küldetésre. Ezért több köztársasági droidot rendelnek a Jedi Templomba: R2-D2, QT-KT, M5-BZ és U9-C4 astromech droidokat, valamint WAC-47-et, a túlbuzgó és kétbalkezes pit droidot, aki azzal nyit, hogy későn érkezik az eligazításra, arra hivatkozva, hogy valamit félreértett, ezzel elég rossz benyomást téve mindenkire.

WAC nem hajol meg a tekintély előtt. Nem tiszteli Gascon ezredest pusztán csak azért, mert ezredes. Rendszeresen tizedesnek szólítja, ezzel Gascon aláztatásában (lásd a mottó) alaposan részt vállalva. Gascon eleinte mindig kijavítgatja, hogy Ezredes, nem tizedes, de a végén már nem is szól érte, annyit kapja az ívet. Mivel Gascon a csapat tagjait gúnynevekkel illeti, QT-KT-t a rózsaszín színe, és feminin programozása miatt Piroskának gúnyolja, a narancssárga R5-öst Laposfejnek, a zöld R4est Parancsnoki központnak, míg az egyszemű Pit droidot nemes egyszerűséggel Küklopsznak, WAC úgy vág vissza, hogy Törpének nevezi az ezredest, aki ugye valóban pici méretű, ezzel a gyenge pontján támadva vissza. Vagy amikor Gascon ezredes megpróbálja kinyittatni a „parancsnoki központtal” az egyik zárt ajtót a szeparatista hajón, véletlenül M5-BZ karját egy olyan konnektorba dugja, ami nem egy nyitókonzol, hanem áram van benne, ezért az asztromechanikai droid egy hatalmas áramütést kap, és kiégve felborul. Gascon elveszti álcáját, és nem tudja, hogy mi legyen a következő lépés, és hamar kiderül, nem igazán tud, vagy szeret rögtönözni. Az is, hogy nem akkora stratéga, mint amekkorának mondja magát. WAC-47 azonnal tükröt is tart elé, hogy ő nem is egy „legmagasabban képzett harctéri stratéga”, ahogy Gascon titulálja önmagát, nincs is igazi tereptapasztalata, és hogy ezt a missziót pusztán csak mint a saját karrierének kiugrópontjának tekinti. Persze az ezredes visszavág, vitába száll Küklopsszal, aki ezt a gúnynevet nem tűrve többféle módon vág vissza, például letérképbúvározza őt.

Később kényszerleszállást kell végrehajtsanak Abafaron. Gascon persze rárivall WAC-47-re, hogy miért veszélyezteti a küldetést, mi van akkor, ha Abafart a Szeparatisták ellenőrzik. WAC válasza droidszerű, logikus, és tiszta: attól tartok, a küldetésünk máris veszélyeztetve van… Zuhanás közben sem állja meg hogy ne őket kárhoztassa, mondván, hogy “szép kis slamasztikába kevertetek minket asztroszerek!”

Lent az abafari sivatagban a droidok nélküle döntenek, és otthagynák az ezredest, elindulva a hajóroncsuktól a város felé. Az ezredes toporzékol, hogy ő a parancsnok, de nincs tekintélye immár a droidok előtt. WAC-47 beviszi a kegyelemdöfést: ne aggódjon ezredes, majd akkor én átveszem a parancsnokságot, és majd engem neveznek ki dandártábornoknak. Gasconnak csikorog a foga, és odaveti, hogy csak a kihűlt holttestén keresztül. Utánuk iramodik, és felteszi a kérdést: Ha egy droid is vezethette volna a küldetést, a Jedi Tanács miért engem bízott volna meg a vezetéssel? WAC-47 válasza jéghideg droid logika, mely nincs tekintettel a lassan porráalázott ezredesre: Ön volt az egyetlen, aki befért BZ fejébe. Gascon döbbent őszinte fájdalommal teszi fel a kérdést: hogy juthattam odáig, hogy egy droiddal kell vitatkozzak önnön felsőbbrendűségemről? S valóban, ez nem egy könnyű feladat.

Mikor a sivatagban eltévednek, és Gascon ezredesnek elfogy a vize is, feladja. Nem marad ereje sem túl sok, de inkább lélekben merült ki. Lefekszik a földre, és nem megy tovább. A négy asztro továbbmegy, még van energiájuk, de WAC velemarad. Beszélgetnek, Gascon pedig halálát érzi. Hirtelen távol kerül a sok hívság, beleértve a dandártábornoki titulus is. Nem számít többé a hierarchia, az önbeteljesítés, a karrier. Még az ostoba háború is távol kerül. Kit érdekelnek a magasztos célok, a politika, a CIS-Köztársaság ellentét, mikor épp szomjan vagy éhenhal egy Isten háta mögötti bolygó sivatagában? Mikor egy Pit droid van vele csak, aki valószínűleg a szemtanúja lesz dicstelen elmúlásának? Csodás képet látunk: miközben fekszik a földön, WAC föléhajol, úgy beszélget az ezredessel. Eközben Gascon meglátja magát WAC optikájában.

Gyönyörű hasonlat, hogy WAC szemében meglátja magát átvitt értelemben, és valóságosan is. Ahogy WAC eddig is tükröt tartott elé, lám, most is meglátja magát a kis Pit optikáján tükrözödve. Ráadásul WAC-47 épp arról beszél neki ekkor, hogy egy droid nem adja fel. Nincs a programjában ilyesmi. Megy, míg mehet. Ha tud, javít a helyzeten. Ha nem, akkor is megpróbálja. De nem fekszik le a földre, a halált várni. Gascon ezredes spirituális útja ekkor közeledik a mi világunkban “megtérésként” nevezhető megigazuláshoz. Elgondolkodik az életén. Vagy akár csak azon, ahogy ezekkel a kis droidokkal bánt. S lám, itt marad vele az egyik a végóráiban, és még ő nyitja fel a szemét, akit csak egy buta bádogdoboznak gondolt és mondott.

Megbékél magával, a világgal, termetével, sorsával, Istenével. A gondviselésnek ennyi elég. Nem kívánja a halálát, hanem segítséget küld a megtért ezredesnek. Mégpedig számomra igen szimpatikus módon egy falka futómadár képében. Az ezredes azonnal megérti, hogy talán utolsó esélyként íme megkapta a menekülés útját. Felpattan, és elkapja az egyik madarat, rápattanva a hátára. Buzdítja WAC-47-et is, ám a kocka megfordult. A kis droid pont ezt nem érti, ehhez viszont az ő programja nem elég. Fél a trappoló csordától, lelapulva összecsukódik, ahogy a pit droidok szokták.

Gascon biztatja, ne féljen, a madár olyan programmal rendelkezik, mely magasabb szintű a droidka programjánál. Magasabb szintű Gascon ezredes kiképzésénél. A madárka programja az élet programja. Isteni ösztönükkel, a létfenntartás csodája révén tökéletesen tájékozódnak, érzékelik a miáltalunk érzékelhetetlen mágneses mezőket, emiatt nagy távolságból is tökéletesen navigálnak oda bárhova. Ráadásul tudják, hol találnak vizet, és eleséget. Az élet utat tör, a gondviselés segített rajtuk.

WAC is felpattan egy madárkára, és a csorda vágtat egy oázis felé. Közben a madárka érezve WAC félelmét hátrafordul a fejével, és hozzádörgöli a kis robothoz. A pit droid óvatosan felemeli kis kezét, és megsimogatja annak fejét. Ez is csodás kép, ahogy a fémkéz óvatosan simogat egy élőlényt, aki csukott szemmel élvezi új barátja érintését. Egy droid, és egy állat kapcsolata tanít minket, embereket, hinni, szeretni.

Kijutnak Abafarról, és még sok kalandot élnek túl együtt a 4 részben. A slusszpoén is Gascon és WAC érdeme. Az ezredes beszédet tart, melyben kifejti, hogy “lehet hogy én csak egy térképész vagyok, de te Artu a legbátrabb droid vagy, akit ismerek! Droidok, ezer örömmel szolgálok veletek bárhol, és bármikor”. WAC-47 azt feleli, hogy a Tanács jóváhagyta, hogy a D-Osztag továbbra is Gascon ezredes alá tartozzon. Nem tudjuk, hogy csak teszteli, ugratja, vagy tényleg így van, de az bizonyos, hogy Gascon arcáról lefagyott a mosoly.

Tekintsétek meg WAC-47 droidomat is!

WAC-47 custom figura

A miniquadrológia összes bemutatott karaktere

A custom figurákból álló D-Osztagom

Köszi a figyelmet. Csatlakozz a Customstarwars Hungary FB csoporthoz is!

A cikket írta Rostás Norbert, 2022 augusztusában, a figura készülte évekkel azelőtt.