Peppi Bow

Peppi Bow a Clone Wars-ból ismert karakter

peppi_bow

A cikket Nádorfi Krisztina tiszteletére készítettem, neki dedikálom, mert a Művésznő szinkronizálta annak idején ezt a kis Gungant, és hangmintát adott nekem. Egy közvetlen, segítőkész, és profi embert ismertem meg benne, aki örömmel segített, hogy ezt a Peppi Bow bemutató cikket az ő hangja nyithassa meg. Egy napon belül meg is volt a hangminta, nem is emlékszem ilyen gyors és kedves segítségre, pedig van egy pár hangminta már az oldalon. A hangminta ezen hangpanelre kattintva indítható. A custom figura képe, a bemutató cikk szövege, és a rovatnyitó hang a CustomStarWars kizárólagos tulajdona.

peppi_schematics

Clone Wars S1E17 “Kék Árnyék Vírus” epizód

Peppi Bow bár papíron egy „kis” szereplője a Clone Wars sorozatnak, mégis, szerepe fontos, karaktere egyedi, és cselekedetei teljes Naboo, sőt, a teljes Galaxis sorsát befolyásolták. Egy olyan átlagember, aki belesodródik az eseményekbe, és tettei felemelik a nagyok közé, hétköznapi hőssé válva. Remélem ha elolvassátok az anyagot, belátjátok.

Peppi egy nőnemű, vagy nőstény Gungan, nem tudom, melyik a helyes szó rá. Bár a Gunganek humanoid félék, mégis inkább Star Wars lényeknek véli őket a közvélemény, utálóik akár az állati minősítéstől sem ragadtatják el magukat. A fajnak eddig csak a hímnemű egyedeit ismerhettük meg, gondoljunk Tarpals kapitányra, Boss Nass-ra, vagy épp Jar Jar Binks-re. Peppi Bow az első nőstény, akit megismerhetünk. Bár ez azért nem teljesen igaz, mert a Baljós Árnyak játékban belefutunk pár nősténybe mikor lent leszünk Otoh Gungán, ám azok teljesen ugyanolyan ruházatú, kinézetű Gunganek voltak, mint a hímek, pusztán szinkronhangjuk volt női, ezáltal tudhattuk meg, hogy azok nőstények. Ám Peppi egyedi kinézetű, feminin, kis szoknyácskát visel derekára kötve, és hasas felsőrészt – Britney Spears után szabadon. Füleit hátul pedig gyakran összefogja, mintha hosszú hajat fogna lófarokba. Peppi Bow kinézetén egy csapat designer dolgozott, nem kis kihívással szembesülve, hogy megtervezzenek egy eddig sosem látott, mégis autentikusnak tűnő nőstény gungant. Az eredmény kitűnő lett, ahogy azt a Clone Wars 1. évadjának 17. részétől láthattuk, a Kék Árnyék vírusos történet mini sorozatát megnézve.

peppibow_shaak
peppibow_bossnass
nabooi katonak

Peppi a csodás naboo-i füves síkságokon szokta legeltetni Shaak csordáját. Így tett a Köztársaság utolsó éveiben is, mikor is a történet játszódik. Ám a shaakok megvadulnak, és jeleznek számára, hogy idegeneket éreznek, amiktől félnek. A jelenség nagyban emlékezteti Peppit arra, ahogy a legutóbbi Kereskedelmi Szövetségi megszállásakor viselkedtek az állatai. Ezért hazasiet, és szól Boss Nass-nak a dologról. A gungan főnök elviszi Peppit a naboo-i Királyi Tanácsadó Testület elé, hogy jelezzék az embereknek a problémát. Neeyutnee királynő meghallgatja személyesen a gunganeket, és megbíz egy nabooi csapatot, hogy térjenek vissza a keleti mocsarakhoz. Az egyik dombon fekszenek lesben, mikor valóban CIS droidok tűnnek fel, stapos és swoopos droidok. A naboo-k aknavetőkkel és kézifegyverekkel megsemmisítik a behatoló droid felderítő csoportot, itt kapcsolódunk be mi a történetbe, ezzel kezdődik az epizód.

amidala_jarjar_c3po
peppi_shaak
c3po_droidparancsnok
taktikaidroid
kek_lepke
neeyutnee királynő

A királynő üzen Amidalának, és Jar Jar képviselőnek, tudatva velük, hogy a CIS ismét valami disznóságon töri a fejét Naboo-n. A páros haza is tér azon nyomban, C-3PO társaságában. Az otthoniak közlik velük, hogy 3 droidot láttak eddig, melyek közül 2 teljesen megsemmisült, 1 azonban valamelyest megmaradt, pont a taktikai droid. Több bizonyítékra lenne szükség ahhoz, hogy a Szenátusban jelezhessék, hogy a CIS ismét agresszióra készül Naboo ellen, ezért kitalálják azt a cselt, hogy a sérülései miatt vak taktikai droidot újraaktiválják, és elhitetik vele, hogy egy CIS hajón van, és C-3PO az ő valamilyen droid felettese, akinek jelentenie kell, mit végzett Naboo-n. A droid kezdeti ellenállását, bizalmatlanságát legyőzik, és tudomást szereznek valamilyen vírusról, ám az ügyetlen C-3PO elrontja a szerepjátékot, és a taktikai droid bedacolja magát, nem mond többet.Typho kapitány pisztollyal fenyegeti meg, hogy szétlövi, ha nem beszél. A droid megemlített egy titkos labort, bázist is a Naboo-n, ám ennek helyét nem tudják már kideríteni, mert Jar Jar észrevesz egy harci droidból előmászó kék lepkét, ami számára egy ínyenc csemege, és utána ered, ám feje beszorul egy asztromech fejrészbe, ahova a bogár menekült előle, és a vakon tántorgó gungan felborítja a droidalkatrészeket tároló szekrénysort, mely dominószerűen felborulva szétlapítja a taktikai droidot. Mindenki döbbenten, és haragosan néz az ügyetlenkedő gunganre, hisz úgy vélik, ismét ártott az ügyüknek, miatta sosem fogják megtudni, hol is lehet a titkos labor. Egyedül Amidala oly bölcs, hogy FIGYEL, és értelmez. Hosszú ismeretségük során ő már rájött, hogy Jar Jar sokszor akaratán és tudtán kívül is jelez, segít, pusztán az a feladat, hogy ne lebaltázzzuk, hanem megfigyeljük, és összerakjuk a mozaikokat, hisz az ösztönlény sokszor mutatja meg a helyes utat. Amidala ezért megkérdezi, mi az a kék lepke. Jar Jar felvilágosítja, hogy egy nagyon finom bogár, mely igen ritka csemege, hisz CSAK A PERLOTI FÁK KÖRNYEZETÉBEN LEHET FELLELNI, A KELETI MOCSARAKBAN. Ahaaa, akkor már meg is van a nyom! Padme Amidala bölcs, és nem letolja Jar Jart, hanem máris tudja, merre kell keresgéljenek tovább, máris többet tud, mint amennyit a droid parancsnok valaha elárult volna. Ezért kíséret nélkül, pusztán Jar Jarral elindulnak a forró nyomon a Keleti mocsár felé.

shaak
shaak_csorda
peppi_tamad
peppi_vs_jarjar
peppibow_jarjar_blueshadow_virus
peppi_vs_amidala
nevezlek_peppibow

Peppi Bow közben már visszatért oda, és kihajtaná állatait itatni a folyóhoz. Ám a shaakok az első kortyok lenyelése után holtan rogynak össze. Peppi ijedten kapja elő botját és kergeti vissza a még életben maradt állatokat a víztől, kiabálva hogy „nem megissza”, és hogy a víz „maxi naggya-naggyon rossz”, azonnal rájőve a méreg jelenlegi helyére. Közben meghallja egy közeledő szállítójármű hangját, ezért elbújik, mert arra gondol, azok térnek vissza, akik megmérgezték a folyót. Ám a mini shuttle-ben Amidala, és Jar Jar érkezik épp meg. Peppi lesből rájuk ront, botjával leüti Padmét, majd hátba vágja Jar Jart is vele, és hozzászorítja egy sziklához, gyakorlatilag megadásra késztetve őt. Majd lehúzza róla a sisakját, hogy szembenézhessen vele, azonosíthassa. Jar Jar persze fél, hisz nem tudja, hogy a vírus hogyan terjed, és kéri vissza a sisakot, félig visszatartva a levegőjét. Közben Padme pisztolyt ránt, és ráfogja Peppire, mondván nem akarja bántani, de adja vissza a szkafander sisakját Jar Jarnak, nehogy beteg legyen. Ám Peppi tudatja velük, hogy tapasztalatai szerint a vírus nem a levegőben terjed, hanem egyelőre csak folyékony állapotban mérgez, a vízben. Amidala bizalma teljes a Gunganek felé, hisz a szimbiózison kívül sokat köszönhet is nekik, ezért leveszi a sisakját, hogy bizalmat tanúsítson Peppi felé, és megkérdi ki ő. Ekkor ismerjük meg mi is őt, ekkor mutatkozik be úgy, hogy „nevezlek Peppi Bow”, amit a cikk nyitóhangjában is hallhattatok a művésznőtől.

perlote_fak
naboo_fej
bunkerajto
naboo_geoscan
droid_bekerites

Peppi felajánlja a segítségét, hogy elvezeti őket a Perloti fákhoz, ám Padme nem akarja kockáztatni a nőstény gungan életét, megkéri, hogy maradjon ahol van, és majd küldenek érte naboo-i katonákat, akik biztonságos helyre viszik. Ezután elindulnak tovább Jar Jarral a mocsár felé.Ám Jar Jar megint „ügyetlenkedik”, azaz jelez. Rövidesen ugyanis megbotlik valamiben, és hasraesik. Le lehetne szídni, mondván miért nem figyelsz már a lábad elé te lüke, ám Amidalában egyértelműen fogalmazódik meg helyette a kérdés, MIBEN botlott meg a gungan. És valóban, a jel ismét fontos, Jar Jar egy fedőlemezben botlott meg, melyet bár álcáztak, de kicsit kiállt a földből, és nyilvánvalóan egy lejáró van alatta. Hmm. Tán meg is van a föld alatti bázis? Amidala komm adón hazaszól a bázisra, és geo scant kér. S valóban, a letapogatás egy kiterjedt földalatti bázist fedez fel a csatornafedő alatt! Akár meg is lehetne köszönni a gunganeknek, hisz mindketten sokat segítettek! Ám erre nem kerülhet sor, mert a földből előbújik egy periszkóp, felfedezi őket, ezért előjön pár droid, és elkapják a betolakodókat, akik rájöttek rejtekhelyükre. Beviszik a bunkerbe őket, ahol megismerhetik végre azt, aki mindezek mögött van, Dr. Nuvo Vindit, egy eszelős orvost, aki a rég eltűnt Kék Árnyék Vírust újratenyésztette, ráadásul felspécizve, azaz immár nem csak vízben terjed, hanem levegőben is. Célja is elmebeteg, az egész Galaxist elfertőzni. Elmondása szerint elég egyetlen üvegcse vírus egy bolygóra, melyet egy bombába épít be, ezzel erősítve fel a hatását, és juttatva a levegőbe. Mivel a bolygók közt rövid időbe telik az utazás, és az emberek ide-oda utaznak köztük, a fertőzés pillanatok alatt terjedne el, gyakorlatilag kiirtva mindent, aki él és mozog. Beleértve Vindit is nyilván, de ő ezzel nem foglalkozik, csakis a masszív summával, amit a CIS adna neki. Elég elmebeteg terv.

peppi_naboohangar
nuvovindi_kinoz
klonok_puszta_kezzel

Közben Peppit beviszik a nabook Theedbe, ahol a hangárban pont beérkezik Skywalker és Obi-wan mester, valamint Ahsoka Padawan, hogy kivizsgálják a veszélyes ügyet. Megismerve az előzményeket, Anakin mellérendeli padawanját Peppinek, hogy vigye el őt a helyszínre. Megmaradt shaakjait felajánlva hátilónak Ahsoka és Peppi bemennek az erdős mocsaras részbe. Mivel rájuk is esteledik lassan, gyalogosan folytatják útjukat, ám véletlenül ismét előbújik a felderítő periszkóp, mely a levegőbe emeli Peppit. (Ezt a pillanatot örökítettem meg a custom figurával.) Peppi Bow kétségbeesetten próbál egyensúlyozni a tetején, míg Ahsoka lelapulva próbál mögötte maradni, óvatosan körben settenkedve körülötte. Közben bíztatja Peppit, hogy maradjon fent, ne essen le, vigyázzon, majd a megfelelő pillanatban ráveti magát, és letaszítja a periszkópról, bezuhanva egy fatörzs mögé, ahol végre mindketten fedezéket találnak. A periszkóp egy ideig még kémlel, majd megnyugodva visszabújik a föld alá. Ahsoka jelenti Skywalkernek a helyzetet, megemlítve azt is, hogy nyomásérzékelők vannak a földben, így észrevétlenül szinte lehetetlen megközelíteni a bunkerrendszert. A Padawant utasítják, hogy terelje el a droidok figyelmét egy távolabbi részénél a bunkernek, majd akkor amikor a Mesterek elkezdik a támadást a klónjaikkal a bunker egy másik részénél. Úgy is lesz, Kenobiék Gunshipbe pattannak, és a terület fölé száguldanak. A nyomásérzékelőket kikerülve Anakin beugrik a bázis egy lejáratába, a klónok pedig kötélen függeszkednek utána. Ahsoka elkezdi az elterelést, egy bombát levitáltat egy aknafedő fölé, és berobbantja azt. Erre felvisítanak a szirénák természetesen, és riadóztatják az egész bázist, szinte minden droidot az elterelés helyszíne felé irányítva. Anakinék viszonylag könnyedén nyomulnak előre, a maradék pár droidot könnyedén lekaszabolva, illetve szétlőve. Betörnek dr Nuvo Vindi fő laborjába. Ám a doki már védőfelszerelésben van, sisakban, szkafanderben, Amidaláékat pedig árammal rázza, hogy a betörő klónokat és Anakint fegyverletételre bírhassa. Célt is ér, mert a behatolók megadják magukat. Ám tudja, nem tud egy Jedit sokáig feltartóztatni, ezért választás elé állítja, vagy őt üldözi, vagy megmenti Amidalát, ezért fixen rákapcsolja őket az áramra, majd elrohan. Anakin magához szippantja a kardját, és villámgyors kaszabolásba kezd, hisz szerelmét ezalatt is rázza az áram. A klónok is segítenek neki, puszta kézzel esnek neki a droidoknak. Anakin végül az Erővel megfog két SBD-t, és hozzávágja őket a kapcsolóhoz, mely az áramot kapcsolja ki és be, ami ezért lekapcsolódik, ezzel végre leállítja Jar Jar és a szenátornő szadizását. Anakin meggyőződik arról, hogy szerelme túlélte-e az áramozást, szerencsére semmi baja sincs se neki, sem Jar Jarnak, ezért Vindi után veti magát.

ahsoka_bunkerharc
obiwankenobi
bombaraktár
nyuldroid
jarjar_amidala
padme_vs_rabbitdroid
jarjar_vs_rabbitdroid

Ahsokáék a folyosón kaszabolják a droidok fő seregét az elterelési ponton, eleinte sikeresen, ám mikor droidikák érkeznek, a dolog ellehetetlenül. Több klón meghal, Ahsoka is megtorpan, és maximum hárítani tudja a pajzsozott droidikák lövéseit, ártani nem tud nekik. Szerencsére pont a legkritikusabb pillanatban berobban a plafon, és megérkezik Kenobiék hadteste is. Obi-wan egy elég teátrális mozdulattal pózol picit azon a halmon, ami maga alá temette a droidikákat, majd elindul narancssárga embereivel a bombaraktár felé. Emberei közt több bombaszakértő is van, szerencsére, hisz szükségük is lesz rájuk, Vindi menekülés közben ugyanis a csuklójára erősített távirányítóval aktiválja a bombák tucatjait, tán százait, mely sormintaként villannak fel egymás után a polcokon, nem kis munka elé állítva a bomb squad klónokat. Ám egy bomba hiányzik. Azt elvitte egy kis Nyúl droid és elbújik vele egy szobában egy asztal alá. Nem is találják meg, mind addig míg Amidala és Jar Jar arra nem fut. Jar Jar valami szagot érez, és bemegy a szobába, Amidala ösztönösen követi, szerencséjére, hisz így fedezik fel a hiányzó bombát szorongató kis droidot. Amidala barátságos arccal kéri el a bombát, ám a Nyúldroid rávisít, melytől Amidala visszahőköl, ezt a pillanatot ragadja meg a kis droid, hogy elszaladjon. Ám Jar Jar ráveti magát, és elkapja a lábait, Amidala pedig megszerzi a bombát.

vindi_menekul_cis_shuttle
anakin_vs_vindi
anakin_elkapja_virust
bombsquad_clone
obiwan_elkapja_virust
peppibow_hangarteto
kek_arnyek_virus
peppi_cis_transport
peppi_vs_vindi
anakin_peppi_nuvo vindi
peppibow_happyend
utasz_klon

Anakin immár elég dühös, ezért mikor utoléri őket, egy brutális rohammal felkoncolja Vindi személyes droid kísérőit, majd megadásra késztetné az őrült dokit, aki két vírusos üvegcsét hajít el. Anakin utánuk vetődik, és elkapja őket, mielőtt a földre esnének, esetleg eltörve máris elfertőzve a bolygót. El is kapja őket, ám Vindi egérutat nyer, sőt, egy zsilipajtót is becsuk maga mögött, mely megállítja Anakint a követésében. Anakin beleszúrja a kardját az ajtóba, lassan olvasztva és kivágva a vastag zsilipet, és szól Obi-wannak, hogy segítsen, mert Vindi le akar lépni. Kenobi magára hagyja a bombákat egyesével hatástalanító embereit, és odarohan. Mikor Anakin áttör a zsilipen, Vindi tüzet nyit rájuk pisztolyával fentről a landoló platformról, ahelyett hogy elmenekülne, ez óriási hiba. Obi-wan egy Erő-ugrással felugrik a magas platformra, és fel akar húzódzkozni mellé, ám Vindi ismét ugyanazt a trükköt veti be, ledob pár üvegcsét. Kenobi le is ugrik utánuk a platformról, és elkapja őket zuhanása közben a levegőben, de ezzel elveszti az esélyt, hogy megállítsa Vindit. A gonosz tudós elindítja a hangár tetejét kinyitó mechanizmust, mely szép lassan elkezd szétnyílni a gyönyörű CIS shuttle felett. A dolgok ismét Peppi lábai alatt történnek meg, akárcsak korábban a periszkóppal, hisz a szétnyíló hangártetőn áll éppen. Kicsit egyensúlyoz, hogy ne essen le, majd elbújik, várva a megfelelő pillanatot. Anakin is Erő-ugrást hajt végre, és kardját Vindire szegezi, de mintha ismétlődne a múlt, Vindi ismét nyúl a zsebébe, hogy elővéve egy üvegcsét elhajítsa, lerázva Anakint, s ezután bepattanva az űrkompba véglegesen elmenekülhessen. A kis Gungan nőstény ezt nem nézheti tétlenül, összeszedi a bátorságát, és ráront a doktorra. Ráveti magát egy oroszlánugrással, és feldönti. A doki eldobja a fiolát, Anakin ezért utána is veti magát, és elkapja ismét. A kis Gungan ezért egyedül marad a harcban. De nem esik kétségbe,párszor jól odasóz a doktornak, ám mivel az védőszkafanderben van, viszonylag ellenáll az ütéseinek. Ezért elektromos pásztorbotjával jól lesokkolja, majd jól pofán is csapná a dokit, akit sisakja nem a vírusoktól menti meg, hanem egy dühös gungan rá mért ütéseitől. Peppi Bow bár egyszerű lény, de megérti, most minden élőlényért folytat ádáz küzdelmet. Ám mikor Anakin megjelenik mellette, átengedi a tudóst Anakinnak, és ezáltal az igazságszolgáltatásnak, nem tör az életére, annak ellenére, hogy az orvos a gungan, és minden élő teremtmény életére akart törni eddigi cselekedeteivel. Vindit elviszik a gunshipek, hogy megkapja jogos büntetését, és a rész lassan be is fejeződik, úgy tűnik happy enddel, mert a klónok hatástalanítják az utolsó pillanatban az összes bombát. Ám a dolgok itt még korántsem érnek véget, a fertőzés mégis ki fog törni, mindenki elfertőződik a bunkerben, Anakinék mennek el egy bolygóra azért a növényért, mely az egyetlen ellenszere lehet, ám az már a folytatás, Peppi kapcsán ennyi elegendő volt.

***

A CustomStarWars büszkén mutatja be a karaktert a custom figurájával együtt, valamint Nádorfi Krisztina szenzációs rovatnyitó hangját.

Tekintsétek meg a custom Peppi Bow figurámat!

Custom Peppi Bow figura elölről

peppi bow_custom_figura
peppibow_periszkop

Custom Peppi Bow figura balról

peppibow_custom balról
peppi_periszkop_ahsoka

Custom Peppi Bow figura jobbról

peppibow_custom_right
peppi_periscope

Custom Peppi Bow hátulról és kicsit felülről

peppibow_custom_back

Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2015. 11. 18. (a figura készülte évekkel azelőtt.)