Világos Oldali Erők

A legtöbb Világos Oldali, vagy más néven Jó Erő segíti a Jedit és szövetségeseit a harcban, és erősebbi, védettebbé, felkészültebbé teszi a csatában. Annak ellenére, hogy ezek túlnyomó része defenzív Erő, sokat segítenek a harcban! Gyakran úgy viselkednek, mintha egy pajzs lenne a Jedin, vagy ha egy harc előtti serkentőt, ún. power up-ot aktivált volna. Ráadásul megnöveli az attribútumait is! Példákat is szeretnék hozni nektek az alkalmazásukról különböző forrásokból, megnézve kik használták az adott Erőt a filmekben, a Clone Wars rajzfilmben, a Clone Wars animációs filmben, és egy könyvben.

Erő gyógyítás

Ez az Erő segít visszaállítani a használója egészségét. Az Erő gyógyítás, vagy Erő Egészség (ez utóbbi picit katonásan hangzik…) arra jó, hogy felgyorsítja a természetes gyógyulási folyamatokat. A kezdeti szinteken meditálni kell gyógyulás közben, de nagyobb jártassággal gyorsabban, és meditáció nélkül is lehetett gyógyulni. Nagyobb jártassággal pedig egészen súlyos sérüléseket is meg lehetett gyógyítani. Obi-Wan Kenobi az Erő gyógyítás egy általános formáját mutatta be a Tatooine-on, mikor a Tuskenek megtámadták Luke Skywalkert. Luke Skywalker később pedig saját magát gyógyítja meg egy komoly robbanás okozta sérüléseiből a Túlélők keresése című könyvben, bár neki is le kellett feküdnie, és meditálnia, de teljesen egészségesen ébredt fel a végén. Barriss Offee-t nagy erejű Jedi gyógyítónak tartottak, aki pedig akár harc közben is képes volt saját magát, sőt, Jedi társait is gyógyítani. Kyle Katarn és Jaden Korr ugyancsak nagyon jók voltak Erő gyógyításban. Néhány fejlettebb Erő gyógyítás képes a körülöttünk állókat is gyógyítani, sőt, a KotOR-ban mérgezéseket is képes semlegesíteni. A Jedi Outcast-ben, és a Jedi Academy-ben három szintje van a Erő gyógyításnak. Az elsőben az Erő használó gyógyulásához egyfajta transzba kell esnie. A másodikban az Erő használó mozoghat miközben gyógyul, de ahogy harcba kell bocsátkoznia, kiesik a szükséges koncentrációból, és nem tud tovább gyógyulni. A harmadik szinten harc közben is gyógyulhatunk. 

Erő Feltámasztás, Újraélesztés

 Ez az Erő kicsit olyan, mintha az Erő gyógyítás egy magasabb szintje lenne. A KotOR-ban a legközelebbi meghalt társunkat feltámaszthatjuk az Erő gyógyítással, aki a maximális életerejének 5%-ával tápászkodik majd fel a földről. Ez az Erő természetesen nem hat a droidjainkra. Az Improved Revitalize azaz Fejlesztett Erő Feltámasztás hasonló az előzőnél leírtakhoz, de már egy híján a teljes csapatunkat képesek lehetünk újraéleszteni vele. A Mesteri Újraélesztés (Master Revitalize) hasonló a Fejlesztetthez, de a feltámasztott társaink már a maximális életerejük 10%-ával tápászkodnak majd fel a földről. Palpatine egyszer mesélt erről az Erőről Anakinnak. Azt mondta neki, hogy tudna Anakinnak segíteni feltámasztani Padme Amidalát, ha a lány meghalna. Állítása szerint Darth Plagueis képes volt utasítani a midikloriánokat, hogy hozzanak létre új életet, vagy mentsenek meg egy már létezőt. Bár Palpatine-nak igaza volt ezzel az Erővel kapcsolatban, mert valóban lehetséges volt mindez, soha nem tanította meg ezt Anakin-Darth Vadernek! 

Erő Aura

Világos Oldali Jedik képesek voltak az Erőt saját védelmükre használni. Az Erő Aura hozzáad +2 pontot a Jedi védelméhez, és mentődobásaihoz, és 20 másodpercig tart a Knights of the Old Republic sorozatban. A Jedik Pajzsként is tudták használni az Erőt (Force Shield), ami hozzáadott +4 pontot a védelmükhöz, és mentődobásaikhoz, és 20 másodpercig tart. A magasabb szintje az Erő Páncélzat, mely már +6 pontot adott a védelmükhöz és mentődobásaikhoz, és 20 másodpercig tart. 

Erő Védőkorlát

Segíti a Jedit hogy elnyeljen, sérülés nélkül védjen 15 pontnyi ütést, szúrást, vágást. A 15 pont után fentmaradó további sebzés viszont már sérülést okoz neki. Hatása 30 másodpercig tart. Az Improved Force Barrier azaz Fejlesztett Erő Védőkorlát már 30 pontnyi sebzést képes kivédeni, és 45 másodpercig tart. A Master Force Barrier (Mesteri Erő Védőkorlát) még jobb, mert már 60 pontnyi sebzést képes kivédeni, és 1 percig tart. 

Erő Bátorság, Erő Vitézség

Ez az Erő ad +2 pontot a Jedi minden saját attributumához és mentődobásaihoz, sőt, az egész csapatáéhoz a KotOR-ban, és 20 másodpercig tart. A Knight Valor (Lovagi Bátorság) már +3-at ad az előző +2 helyett, és az egész csapatot immunissá teszi a mérgekkel szemben. A Mesteri Vitézség (Master Valor) pedig +5-öt ad a +3 helyett. 

Erő bénítás

Az Erő bénítás egy emberi vagy humanoid ellenfelet lebénít 9 másodpercig. Ha sikeres mentődobást végez az ellenfél, nem bénul le, de 9 másodpercig lelassul. A Stasis (sztázis) bénít és/vagy lassít 12 másodpercig, míg a Stasis Field (sztázis mező) a célszemély körül 10 méteres sugárban lebénít minden ellenfelet, szóval ezzel az erővel SOK ellenséget is lebéníthatunk, amire jó példát láthattok a Sith Assassin cikkemben. 

Droid bénítás

Nem mondok váratlan dolgot, ez az Erő a droidokra hat, 12 másodpercig bénítva, és sebezve őket. A Disable Droid (droid kikapcsolás) 5 méteres körzetben kiüti a droidokat, míg a Destroy Droid (droid elpusztítás) pedig már 6 méteres körzetben hat, és 1-6 pontot sebez rajtuk az irányított karakter szintjei után, és egy nagy dobással akár teljesen tönkre is teszi a droidot. 

 Köszönöm, hogy a Custom Star Wars cikkeit olvasod!

 írta: Rostás Norbert 2008.10.06.