Semleges vagy Univerzális Erők 1.

Az Univerzális, vagy más néven semleges Erőket a Sith-ek, és a Jedik egyaránt használhatják. Van köztük támadó jellegű, és védekezésre alkalmas Erő egyaránt. Ebben a rovatban sokról olvashattok majd, de annyi van, hogy az összest nem tudom bemutatni. Amiket bemutatok, azokról megtudhatjuk, mire jók, mi a hatásuk, és még példákat is szeretnék hozni nektek az alkalmazásukról különböző forrásokból, megnézve kik használták az adott Erőt a filmekben, a Clone Wars rajzfilmben, a Clone Wars animációs filmben, és egy könyvben. Remélem kellemesen töltitek ezt az olvasással töltött időt!

Elme trükkök

 Ez az Erő fajta azon képességek tárházát jelenti, melyek során érző lények gondolatait befolyásolják, leginkább azért, hogy a befolyásolt egyet értsen az Erő használójával, aki “javaslatát” hang manipulációval, jellegzetes kézmozdulattal, és arckifejezéssel “szuggerálja” az alanyra. Ezt információk megszerzésére is lehet alkalmazni. Ez az Erő alkalmas a dolgok elsimítására erőszak alkalmazása nélkül. A KotOR sorozatból is ismert Force Persuasion azaz Erő Meggyőzés során az Erőt használjuk, hogy befolyásoljuk a delikvenst. Néhány faj azonban eléggé ellenálló az Elme trükk hatásával szemben, ezért nagyobb jártasságot igényelhet például egy Hutt vagy egy Toydari befolyásolása. Például Revan képes volt perszualizálni Motta a Huttot, míg Luke Skywalker kudarcot vallott Jabba a Hutt győzködésében. A Jedi Elme trükk alkalmazásakor sok Jedi használja a kezét, hogy segítse a folyamatot. Mindeközben a Jedi jellegzetes hangot használ, de arca rezzenéstelen marad. Az érző lény pedig pont a fordítottján viselkedik, neki a hangja lesz monoton, és az arca lesz jellegzetes. Ha az Elme trükk sikerül, bármit is mondtak a célszemélynek, egyet fog vele érteni. Pillanatokkal később picit zavarodott lesz új véleményét illetően, de meg már nem gondolja magát.
Az Elme trükk morális kérdés volt a Jediknek, mivel ez megzavarta az egyén szabad akaratát, és a lelkiismeretét. Ezért a Jediket szigorúan szabályozták, és nem használhatták az Elme trükköt önös céljaikra, csak ha az valami nagyobb, jobb, vagy fontosabb dolgot segített elő. Ám a Sith és a Sötét Jedi mestereknek nem voltak efféle erkölcsi megkötéseik ennek a képességnek az alkalmazását illetően. Ismert, hogy a Dominate Mind (Elme Dominancia) és a Control Mind (Elme Kontroll) a Sötét Oldali megfelelője volt a Jedi Elme trükknek, és mivel Sith erők voltak, sokkal agresszívebben támadták az egyén tudatát, teljesen uralták azt, totálisan irányítva azt. Asajj Ventress például Elme Dominanciát használt Rex kapitányon a Clone Wars animációs rajzfilmben, hogy rávegye a klónt, hívja vissza Anakin Skywalker Jedi lovagot. Magasabb szintű mesteri alkalmazással egyszerre több alanyt is lehetett irányítani. 
A filmekben láthattuk pl. Qui-Gon Jinnt használni a Jedi Elme trükköt Watto-n, de Qui Gon belebukott.Luke Skywalker azért használt Elme trükköt Bib Fortunán, hogy Fortuna oda vezesse Luke-ot Jabba elé, és sikerrel járt. A két tán legjobb Elme trükk használó Obi-wan Kenobi, és a Császár volt. Kenobi például használta a Jedi Elme trükköt egy rohamosztagoson (nem ezeket a droidokat keresik) Mos Eisley-ban. Valamint sikeres Elme trükköt használt Elan Sleazebaggano-n a Coruscant-i night clubban, hogy ne árusítson halál pálcikákat, és menjen haza átgondolni az életét. Palpatine pedig Elme trükkök százait használta Anakinon, Padmén, az egész Jedi Renden, és a Szenátuson. Ezt Force corrupt-nak, azaz Erő Korrupciónak hívják, ami egy Sötét Oldali alkalmazás volt, és időszakosan kontrolálta az érző lény agyát, hogy az alkalmazót szolgálja, érte beszéljen, cselekedjen az ő szája íze szerint. Ezt később is szívesen alkalmazta a Galaktikus Polgárháborúban is a Császár, sőt, Mara Jade is. A Jedi knight sorozatban a játékos irányíthatja az ellenséges katonák elméjét, és arra kényszerítheti például őket, hogy támadják meg saját társaikat, hogy a gamert segítsék. A KotOR sorozatban a játékos kinyithat új párbeszédeket ha magas a dominate mind vagy mind-trick mutatója, és olcsóbban vehet cuccokat, elzavarhat ellenségeket, sőt, öngyilkosságra is késztetheti őket. Az Affect Mind csak a főkarakternek ad plusz dialógusokat, de nem mindig működik. A Dominate Mind egy erősebb formája az előzőnek, több párbeszédet kaphatunk általa, és nagyobb a siker esélye is.

Vadállat kontrol trükk

 Ezt az Erőt a Kotor2-ben ki is próbálhatjuk! Exile a Dxun-on tanulja meg Kreiától. Csak a vadakra hat. Megzavarja az állatot, és nem támad, de ha túl közel megyünk, vagy rátámadunk azonnal magához tér, és ránkront az állat! A Beast Confusion (Vadállat Összezavarás) egy magasabb szintje ennek az Erőnek, mikoris a vad az ellenségekre uszítható, és akkor sem tér magához, ha közelébe megyünk, vagy rátámadunk. Anakin Skywalker mestere volt ennek az Erőnek. Ösztönösen tanulta meg, mikor először próbálta meg alkalmazni a Geonosis arénában, megpróbálva megnyugtatni a dühöngő Reek-et, kontaktust létesítve a vaddal, végül arra késztetve a Reek-et, hogy hátaslóként hagyja, hogy Anakin felpattanjon a hátára, és Hannibál harci elefántjait megszégyenítő módon tiporjon szét droidokat, öklelje fel a Nexut, hogy megmentsék Padme Amidalát. KésőbbAnakin ismét használta ezt az Erőt, mikor a Clone Wars animációs filmben ráugrott egy szitakötő-szerű lény hátára, ami először elszállt Anakinnal, de rövidesen megszelídítve tért vissza Anakinnal a hátán, hogy kimentsék Ashokát Assajj Ventress karmai közül. Luke Skywalker is elég képzett volt ebben az Erőben. A Vadállat kontrol trükköt alkalmazta a Túlélők keresése című könyvben, mikor néhány Wolvkil bestia támadta meg őt és feleségét, Mare Jade-et. Luke az Erőt használta, hogy elérje az állatok agyát, és lenyugtatta őket, de annyira, hogy azok lefeküdtek a földre, és elaludtak. 🙂

Csata Meditáció

 Hozzáad +2 sebzést a következő támadáshoz, és akarat mentődobáshoz, felgyorsítja a gyógyulást, és minden csapattagunkra hat a KotORban. 20 másodpercig tart a hatása. Az Improved Battle Meditation (Fejlesztett Csata Meditáció) egy erősebb formája az előzőnek, de ha az ellenség mentődobása nem sikeres, akkor veszít -4 támadóértéket, sebzést, és akarat mentődobást, míg a Master Battle Meditation (Mesteri Csata Meditáció) hozzáad +4 a támadásunkhoz, sebzésünkhöz, és akarat mentődobásunkhoz, és felgyorsítja a gyógyulást. A legismertebb, és talán a legjobb Csata Meditáció használó Bastila Shan volt, akiről, és magáról a Csata Meditáció képességéről többet is olvashattok a már kész Bastila cikkemben.

Erő Sebesség, Erő Futás

 Ez egy olyan Erő volt, mely segítette az alkalmazóját, hogy fenttartson egy hihetetlen gyors sprintet (akár még hátrafelé is) egy rövid időn keresztül. A nagyobb képzettség nagyobb sebességet, és hosszabb időt adott. Az Erő abban is segítette az alkalmazót, hogy akár hosszabb futás alatt sem volt látható, legfeljebb a körvonala, vagy valamilyen elnyújtott csík. Míg a Jedi viszont nagyon is látta a külvilágot, mégpedig mintha lassított felvételben mozognának körülötte. Ez megkönnyítette számukra, hogy elhajoljanak a támadások, lövések elől, miközben ők maguk pedig gyorsabban, és pontosabban tudtak támadni. A Gyors futás ideje, és sebessége a képzettségtől függött, magasabban képzett Jedik függőleges felületeken is tudtak egy rövid ideig futni, ezt nevezzük falfutásnak a Jedi Academy-ben. Obi-Wan Kenobi és Qui-Gon Jinn is ezt az Erőt alkalmazta a Kereskedelmi Szövetség hajóján, mikor elfutottak a droidikák elől.Mace Windu is ezt az Erőt alkalmazta hogy felgyorsuljon egy óriás ugrás miatt a Clone Wars rajzfilmben. Asajj Ventress is ezt alkalmazta mikor a gladiátorokkal harcoltugyanebben a rajzfilmben. Kyle Katarnnak is ezt kellett használnia azon a próbán, melyet Luke Skywalker tervezett meg neki, hogy visszaszerezhesse a fénykardját a Jedi Outcastben. Jaden Korrnak is ezt kellett használnia a próbáin a Yavin IV-en a Jedi Academy-ben. A Kotor1-ben és Kotor2-ben kifejleszthetjük a Burst Of Speed-et, hogy megduplázzuk a karakter sebességét. Később az Exile kifejleszti a Knights Speed-et (Lovagi sebesség), amivel ismét megduplázható a karakter sebessége, és kap még egy támadást az adott körben. Ez az Erő ugyanaddig tart, mint az előző, de jobb. A Master Speed (Mesteri sebesség) a 15. szinttől érhető el, de a karakter már két bónusz támadást kap az adott körben.

Erő lökés

 Ez egy alapvető Erő, olyan bázis Erő, melyet a Jedik és a Sith-ek is használnak. Ez az Erő úgy lök, hogy egy energia löketet bocsát a cél személy felé az Erő segítségével, messzire taszítva azt a használótól. Játékokban hasznos lehet, ha le akarunk taszítani másokat egy hídról, vagy hozzávágni a falhoz, vagy arra, ha egy távoli, el nem érhető helyen levő gombot kéne benyomnunk. A Star Wars: The Force Unleashed “Havok” nevű szimulációs fizikai rendszerének segítségével Galen Marek, Vader titkos tanítványa akkorát taszíthat nem egy, hanem egy csomó ellenfelén, hogy azok szana-széjjel repülnek majd. Gyakorlással minden Erő használó képes lehet fejleszteni Lökésének távolságát, erejét, és szögét is, ezáltal nem pusztán egy fókuszált, előre irányuló energiát fog lökni, hanem adott esetben egy szélesebb szögű, esetleg körkörös lökés hullámot. Tehetséges alkalmazók pedig egy szinte bénító erejű lökéssel képesek 30-40 méterre repíteni az áldozatot, mintha egy robbanószer detonációja lökte volna el őket. A legbrutálisabb lökést talán Yodától láthattuk, aki az öntelten kacagó Palpatine-on akkorát taszított, hogy az átszállt a szobán, átbucskázott asztalán, felborította a székét, és szégyenszemre beborult az egész kupac alá. Ez az Erő egyébként is hatásos eszköze annak, ha szeretnénk az ellenfeleinket egy bizonyos távolságban tartani magunktól. Egy jól célzott lökés pedig úgy hozzácsaphatja az illetőt a falhoz, hogy az nem fog tudni felállni, vagy ha igen, akkor is szédülve, koordinációját elveszítve, de az is előfordulhat, hogy azonnal elájul majd, vagy agyrázkódást kap. Például ezt a két császári testőrt Yoda úgy odacsapta a falhoz, hogy azok aléltan estek össze, és míg a Császárral vívott, nem is tértek magukhoz. Kegyetlen Erő-lökők szeretik az ellenséget jól időzített Erő lökéssel beletaszítani mély szakadékokba. A támadáson kívül azonban mint mondtam ez az Erő arra is jó, hogy aktiváljunk egy messzi kontrol panelt, vagy hogy nehéz törmeléktől, vagy tereptárgyaktól tisztítsuk meg az utunkat erőgépek nélkül. Hiszen mi vagyunk az Erő gépek, nemde? 🙂 
Egy képzett Erő érzékeny képes lehet egy Erő lökést hárítani úgy, hogy ellenkező irányú lökéssel kioltja a támadó lökését. Bár ha a támadó megemeli lökése intenzitását, fokozhatja a nyomást, hogy legyőzze a védő ellenállását. Persze az is beerősíthet, és így kialakulhat egy telekinetikus szkanderozás, melynek során a két erőlködő résztvevő nem mozdul, mégis küzd, hogy lenyomja a másikat. Jó példát láthattunk erre mikor Anakin, (ekkora már Darth Vader) és Obi-Wan Kenobi a Mustafaron egyszerre próbáltak Erő lökést alkalmazni a másikon, és megpróbálták a másik lökését felülmúlni. Ám a végtelenségig nem lehet ezt fokozni, mert mint két mágnes, melyeknek azonos pólusait egymás felé tartjuk, úgy taszította el egymást a két Jedi a szoba két távoli sarkába. A fejlett formáját az Erő lökésnek Erő Forgószélnek, míg a legerősebbet pedig Erő Hullámnak nevezzük.

Erő húzás, Erő szívás

 Ez a telekinetikus képesség az Erő segítségével testeket képes az Erő használójához közelebb szippantani. Minél erősebb az Erőhasználó, annál nehezebb tárgyat képes közelebb húzni magához, és annál nagyobb szögben képes hatást kifejteni. Ez az Erő képes az ellenfelek kezéből kiszippantani a fegyvereiket, vagy magasabb szinteken magát az ellenfelet is odaránthatja a Jedi – így lézerkardja – elé. Ezzel az Erővel képesek lehetünk az ellenséget egy Erő szívással belerántani a köztünk levő mély szakadékba, vagy lyukba. De le is ránthatjuk éppen őket a földre, ha ahhoz van kedvünk. Jedi lovagok és mesterek gyakorta szívják vissza fénykardjukat, ha azt kiütötték a kezükből harc közben. Anakin is Erő húzással szippantotta vissza a kezébe fénykardját, melyet elejtett Mustafaron az Ob-wan Kenobival folytatott viadal alatt. Pont idejében, hogy védjen vele egy halálosnak tűnő csapást. De ugyancsak ez a két ember Erő húzást alkalmazott, hogy hogy kiszippantsák Grievous tábornok zsebéből a kardjaikat, mikor fogságba estek az Invisible Hand fedélzetén. Kenobi tábornok is Erő húzással szerezte vissza fénykardját miután Anakin és Ashoka végre felrobbantotta a pajzsgenerátort. Korábban pedig Ahsoka Erő húzással döntött le egy nagy falat, hogy megmentse mesterét, mikor azt körülvette egy rakás droid a Clone Wars animációs sorozatban. Később pedig maga Anakin Skywalker Erő húzással szívott közelebb pár droidot, azért, hogy kardjával egy csapással széthasítsa őket. Mace Windu is Erő húzással szerezte vissza elveszett lézerkardját a Geonosis-i arénában a Reek támadása után, hogy meg tudja magát védeni Jango Fett ellen. Szerencsésebb volt, mint Obi-wan, aki nem tudta Erő szívni a kardját Kaminón, mert Jango Fett összekötötte Kenobi kezeit a szigonyával. Luke Skywalker az Erővel húzta ki a fénykardját a Wampa barlang jégfalából. De nem csak a fénykardokat szívták vissza a filmekben. Kenobi mester Erő húzással szippantotta magához azt a gömb alakú holotérképet, mellyel a Padawan ifjak tréning termében kereste fel Yodát. Yoda maga is Erő húzással vette elő kardját, mielőtt nekiálltak vívni Dooku gróffal, majd Erő húzással szívta vissza fáradt kezeibe a botját a harc után.Köszönöm a figyelmeteket, gyertek vissza a CustomStarWarsra hamar, rövidesen folytatjuk a második résszel!