QT-KT

QT-KT a D-Osztag egy tagja volt, a rózsaszínű droidka. Színe miatt Gascon ezredes az ő gúnynevének a Piroska nevet találta ki, illetve ragasztotta rá. Nyilván nem teljesen pontosan, hiszen inkább rózsaszín mint piros, de igazából úgyis csak ráragasztotta, nem a valós árnyalattal foglalkozott, inkább csúfolta, persze ez nyilván egy utalás a mesehős Piroskára is. Ugyanakkor a név és a színválasztás is sok érdekes háttérinfót tartalmaz, amit megvilágítok a következő sorokban.

A színnek két-három jelentése is van. Az első, hogy a bébi lányok ruhácskái rózsaszínűek, a fiúké általában kék. Ez azért fontos QT-KT feminin programozású, azaz nőnemű droid, így már a szín is egyből érthetőbb. Ráadásul hasonló rózsaszínre festették a Spitfire repülők egy részét is a II. világháborúban, melyek hajnali felderítéseket végeztek, fotózták az ellenséget felülről, és kémküldetéseket végeztek, ez szerintem a droidok kémküldetésére utalhat.


A név is izgi. A cute szó azt jelenti, hogy aranyos, cuki, amit becézve az angol kjútinak ejt, nyilván a QT ezért van a névben. A KT (Katie) pedig ugye Kéti, ami magyarul Kati. Tudomásom szerint volt egy nagyon beteg kislány, valamilyen Katie, talán neki gyűjtöttek is, illetve a korábbi R2-KT droid is az ő tiszteletére készült, és lett így elnevezve. Ezt vitték tovább QT-KT-ben is. Aranyos Katika tehát a droid neve, ami a fenti párhuzamokkal kiegészítve, a fenti gondolatsor végén összegzésképp többféle érdekes vonzattal látja el a karaktert, pusztán csak a ha a droid nevét nézzük, már akkor is.
És még egy adalék: a robot Aayla Secura droidja volt, nyilván ez a női szál is a feminin irányba viszi el a karaktert.

Speciális képessége (illetve eszköze) a lebegtethető szupermágnes volt, melyet Doktor Gubacher építetett bele a küldetés előtt. A mágnes a fejkupola tetejéből reptethető ki, mint egy drone, és áram alá helyezve távirányítással reptethető, illetve mágnesezhető tárgyakat nagy erővel képes delejezni, magához vonzani. Erre szükség is lett a szeparatista hajón, mikor is egy teremben, ahol a CIS a kódoló eszközt tárolta egy magas oszlopon, körülötte megannyi darázsakna lebegett. QT-KT ezeket e speciális eszközével magához szívta, így szüntetve meg ezt az aknamezőt a légtérben, hogy társai felmehessenek a modulért. Mikor a riasztó megszólalt, és CIS egységek siettek a helyszínre, QT-KT e darázsaknákat újraélesítette, vagy inkább úgy mondom hogy ismét kihelyezte, rálőve őket az ellenségre, melyeket az aknák elpusztítottak.

Később már Abafaron pedig Borkus úr kezéből szívta ki a mágnes eszközzel Gregor pisztolyát, melyet ráfogott. Utána a társai szigonykötéllel gyorsan gúzsbakötötték a sullusti bárost.

QT-KT ott volt minden küldetésen, a szeparatista hajón, az abafari részekben, majd a csalétek-szellemhajón is, melyet a CIS a Jedi értekezlet helyszínébe akartak torpedózni, tele Rhydoniummal. A droid túlélte az összes kalandot, és hazatért.

Tekintsétek meg custom QT-KT droidomat is!

A D Osztag

QT-KT félprofilból

QT-KT és Aayla Secura

QT-KT oldalról

Az összes szereplő együtt

QT-KT elölről

A cikket írta Rostás Norbert 2022. április 8, a figura készülte évekkel azelőtt.