Zelka Forn

Kedves Olvasók! 2008. Karácsonya előtt nem szeretnék egy Sith-ről, vagy másfajta negatív karakterről írni nektek. Ezúttal egy pozitív KotOR1 mellékszereplőről írok nektek, kinek története talán tanulságokat is hordozhat a közelgő Ünnepre. Most fogadjátok szeretettel egy kis ember történetét, aki azt példázza, hogy a hősök nem mindig a fronton harcolók közül kerülnek ki, és hogy egy “kis embert” is tehetnek tettei, és az élete naggyá! 

Zelka Forn egy jóindulatú, békés, idősödő férfi volt a Knights of the Old Republic 1 nevű PC játékban, akit érdekes módon ugyanaz a Daran Norris szinkronizált, aki a gonosz G0-T0-t alakítja a Knights of the Old Republic 2 The Sith Lords játékban. Zelka egy gyógyászati központot működtetett Felső Taris déli területén.

Soha nem tagadta meg a segítséget senkitől, soha nem törődött a beteg származási bolygójával, fajával, politikai hovatartozásával, csak azzal foglalkozott, hogy meggyógyítsa az adott embert, vagy lényt. Még akiket nem kedvelt, azoktól sem tagadta meg az azonnali segítséget, bármiféle gyógyászati beavatkozásról is volt szó. 

Zelka Forn pont ezért is hozta létre annak idején a gyógyászati központját, segíteni szeretett volna azoknak, akik betegek, vagy sérültek voltak. És bizony Taris-on mindig voltak ilyenek. Mindennaposak voltak például az Alsó Taris-on garázdálkodó rivális Hidden Bek-kek (Rejtőzködő Bekkek) és a Black Vulkar-ok (Fekete Vulkarok) közti bandaháborúk, leszámolások, mely összecsapások után Zelkának volt lehetősége a lőtt-, szúrt-, vágott-, és zúzódásos sebekről tanult ismereteit alkalmazni a sok sérült bandatagon.

De nem csak a kegyetlen Alsó Taris látta el őt sérültekkel; bizony Felső Taris is termelte a sérülteket. A Kantinban mindennaposak voltak a verekedések, de a gladiátor harcok miatt is sok sérült került be hozzá. Ráadásul Taris híres volt idegengyűlöletéről, és a humanoidok gyakorta páholták el a különféle idegeneket, mely alól a gyermekek sem voltak kivételek! Bizony Revanék is szemtanúi voltak annak, hogy egy kis srácokból álló csapat fényes nappal megtámadott egy Ithoriai Hammerhead lényt a nyílt utcán. Szóval ezek a sérült “bolygón-kívüliek”, lények, humanoidok, bandatagok, és más beteg emberek is mind megfordultak Zelka klinikáján életük során legalább egyszer. Sőt, mivel Zelka rendkívül törődött a betegeivel, mindenkin segített, gyakran minden fajta ellenszolgáltatás nélkül, ingyen és bérmentve. Revan maga is többször kapott ingyenes gyógykezelést arénaharcai után, vagy miután összeütközésbe keveredett valakivel. Gyakorlatilag végső menedékként használta Zelka Forn létesítményét, mert akárhányszor is jött vissza, bármilyen sérülést is szedett össze, Zelka haladéktalanul nekilátott a kúrálásnak, melyért soha nem kért semmit!

Miután a Sith-ek megsemmisítették az Endar Spire nevű köztársasági űrhajót Taris felett, pár helyi lakos behozott Zelkának néhány Köztársasági katonát, akik pont az ő kertjükbe zuhantak mentőkompjaikkal. Néhány katona állapota válságos volt. Zelka Forn kolto tartályba helyezte őket a létesítményének egy titkos zárt szobájában.

Zelka tudta, hogy kockázatot vállal, mert ha erre a Sith kormányzat rájön, letartóztatják, és azonnal kivégzik. Mégis úgy döntött, hogy megteszi, amire felesküdött, és embereket gyógyít, függetlenül attól, hogy éppen nem háborúznak-e a Sith Birodalommal. Mikor Revan rájött Zelka titkára, megígérte, hogy soha nem árulja el senkinek hogy Köztársasági katonákat rejteget és gyógyít, annyira lenyűgözte a doktor elhivatott küldetéstudata, és jósága. (Ha a Kotor játékos a Sötét Oldalon játszik, megfenyegetheti Zelkát, hogy elárulja a Sith-eknek, és pénzt zsarolhat Zelkától a hallgatása fejében, még akkor is, ha a jelenlévő csapattag Carth Onasi tiltakozását fejezi ki a kegyetlen, és primitív tett ellen.) 

Taris-on ezidőtájt egy szörnyű járvány is pusztított, mely főleg Alsó-Taris-on szedte áldozatait. Azok az emberek, akiket megharapott egy Rakhgoul szörnyeteg legyengültek, és megbetegedtek egy rövid időre, mely alatt még gyógyíthatók lettek volna, ha lett volna ellenszer.

Ám mivel nem volt ismert ellenszer, rövidesen a betegek maguk is elkezdtek átalakulni Ragkhoul szörnnyé, és rövidesen maguk is más emberekre támadtak, továbbfertőzve a vírussal. (Olyan az egész, mint a Resident Evilben, magyarul “Kaptárban”, mely filmben a megfertőzött tudósok zombikká váltak, és más emberekre támadtak, akik maguk is elfertőződhettek akár egyetlen harapásuktól is.) Nos tehát sok ilyen Rakghoul verődött össze Alsó-Taris-ban, sőt, befészkelték magukat a Csatornákba is, így bizony az élet ott lent rettenetesen veszélyes volt a szegény, és kirekesztett Alsó Tarisziaknak. Zelka Fornt nagyon aggasztotta ez a Ragkhoul kór, mert nem volt ellenszere, amivel a szenvedő, és fertőzött kirekesztett embereket meggyógyíthatta volna.

Egyszer ugyan hallotta, hogy néhány Köztársasági tudós nagyon közel került a megoldáshoz, hogy kikísérletezzék az ellenszert, ám a pletykák szerint Sith osztagok rohanták le a kísérleti laboratóriumukat, és elvitték az összes szérumot, hogy azokkal az Alsó Városban őrjáratozó Sith katonákat tudják beoltani. 

Revan átlátta a szérum fontosságát, és megértette, miért kellene Zelka Fornnak. Ám Gurney, Zelka medikai asszisztense is megkísértette Revant, megemlítve, hogy lenne egy másik személy is, akinek kéne a szérum, és aki sokkal többet fizetne érte, mint Zelka.

Gurney azt ajánlotta a játékosnak, hogy adja el inkább a Rakghoul szérumot Zax-nak, a Hutt alvilági főnöknek, aki akár 1000 creditet is adna az anyagért (melyet akár a játékos fel is srófolhat 1500 creditre, ha Revanjának elég magas a befolyásolási képessége, de ezért a tranzakcióért Sötét Oldali pontot fog kapni). Persze Zax nem magának akarja a szert, hanem a helyi maffia főnöknek, Davik Kangnek, akinek Zax az egyik embere volt. Zelka Forn tudott arról, hogy Davik is szeretné megszerezni a Rakghoul szérumot. Azt is tudta, mi vár az emberekre, ha Davik előbb kaparintja markába a szérumot, mint ő. Davik sokszorozná az anti-szérumot, tömegesen gyártaná, és rendkívül borsos áron dobná a piacra. Míg Zelka sokszorosítaná, és szinte önköltségi áron beadná minden rászorulónak, akiken egyszerűen csak szeretett volna segíteni. Az összes fertőzött teremtést meg akarta szabadítani a szörnyű fertőzéstől. De Zelka attól félt, hogy ha a Sith-ek egy nap rájönnek arra, hogy szerzett az anti-szérumból, (minimum) bezárják a klinikáját, és nem gyógyíthat tovább, ezért úgy döntött, hogy amiben csak lehet, kerülni fogja a Sith Birodalom figyelmét. 

A későbbiek során Revan rábukkant egy Sith katona holttestére az Alsó Városban, akit pont egy Rakghoul ölt meg.

Revan úgy döntött, hogy Zelka Fornnak adja a katona zsebében talált anti-szérumot, hogy izolálhassa az antitestet. Zelka hálából 50 creditet és két gyógycsomagot ajánlott fel Revannak, aki visszautasította a jutalmat, mert tudta, hogy az orvosnak nagyobb szüksége van rá, mint neki. (Ezért Light Side pontot kapunk.) Zelka sikeresen előállította az oltóanyagot, és minden rászoruló számára hozzáférhetővé tette rendkívül olcsón, és Revan számára pedig további árengedményeket adott minden gyógykészítményére, mondván, hogy ez a legkevesebb, amit tehet érte.

Mikor ugyanis Revan nekiadta a szérumot és visszautasította még a jutalmat is bebizonyította, hogy hasonlóan nemes lélek, de Zelka mégis szerette volna valahogy meghálálni Revan segítségét, hiszen ő is az életét kockáztatta az anyagért. A játékos még kaphat egy adag Rakghoul szérumot is Zelkától, melyet viszont Zax-tól méreg drágán tudott volna visszavenni. 

Ha itt befejeznénk a történetet, akár még happy endnek is mondhatnánk. Ám sajnos a történelem másképp rendezte a dolgokat. Mikor Darth Malak elrendelte Taris planetáris bombázását, Zelka Forn pici rendelője hamarjában megtelt jajgató, zokogó, vérző sebesültekkel. Az elhivatott gyógyító nem menekült el sehova, nem bújt el valami pincében, hanem szélesre tárta gyógyászati központja ajtaját a sok sérült előtt, és megpróbálta sebeiket ellátni, és kínjaikat enyhíteni. Sőt, a Titanic lelkészéhez hasonlóan a halálba induló haldoklók lelkének is segített, végig ott volt velük, bár a “hajó” itt is vészes gyorsasággal süllyedt… Darth Malak addig lövette a bolygót, amíg Taris egy égő romhalommá nem vált. Úgy tudni, Zelka Forn is végül ott lelte halálát lángoló rendelője romjai alatt. Talán vannak olyanok, akik arra gondolnak, hogy halála hiábavaló volt. Szegényen élte életét, a gyógyítás volt a mindene, másokért élt, és nem csak hogy nem kapott pénzt a szolgálataiért, hanem még meg is halt a betegeiért. Mai fogalmak szerint kudarcot vallott volna, értelmetlenül halt volna meg? Hiszen nem lett gazdag, nem lett hatalmas, nem nyitott még száz kórházat minden bolygón, nem volt “jólmenő vállalkozása”. Még csak nem is mentette meg őket, hiszen akiket meggyógyított, azokat Malak szétbombáztatta. Ez azonban már nem Zelka hibája. Ő megtette, amit meg kellett tennie. Küldetését elvégezte. A világot, a történelmet nem tudta megváltoztatni, de mikrokörnyezetét szebbé, jobbá tette. Mit tehet a mocskos óceán egy tiszta vízcseppje? Hiszen az óceánt egy cseppje nem tudja megtisztítani. Legfeljebb azt teheti, hogy megőrzi saját tisztaságát, és ha lehetősége nyílik, ad saját tisztaságából a környezetében levő vízcseppeknek is, elegyedik velük, hogy együtt tisztábbá váljanak. És ha több tiszta csepp van az óceánban, talán egy nap megfordul az arány, és maga az óceán is egészségesebb, tisztább lesz. Ez Zelka üzenete. Életét nem nevezhetjük kudarcnak. Ezt nevezhetjük orvosi hivatásnak. Nevezhetjük küldetés tudatnak. Nevezhetjük szeretetnek. És a SZERETET Karácsony üzenete! 

 

Boldog Karácsonyt Kívánok minden kedves visszatérő Olvasómnak!

Tekintsétek meg a custom Zelka Forn figurámat is!

custom Zelka Forn figura elölről egy kis medipackkel


custom Zelka Forn figura hátulról egy kis “medpackkel”


custom Zelka Forn figura oldalról


Rakghoul miniatures figura és kártyája egy esztétikus fóliában

Köszönöm hogy meglátogattad a CustomStarWarst, gyere vissza ismét!

A cikket írta: Rostás Norbert 2008. 12. 18. (a figura készülte évekkel azelőtt.