ARC trooper klón elit katona

ARC trooper klóntiszt a Clone Wars rajzfilm és az akció figura ihletésére

 A köztársasági klón katonákat egyforma programozásban, és kiképzésben részesítették, ráadásul ugyanúgy is néztek ki, de mégis – volt néhány, akiket úgy terveztek meg, hogy különbözzenek az átlag klóntól. A klónok képzeletbeli ranglistájának csúcsán az Advanced Recon Commando, azaz ARC trooperek (=katonák) álltak, akik egy olyan elit gyalogsági különítményt alkottak, akiket maga Jango Fett képzett ki (eleinte).

Az ARC troopereket ugyanis a legveszélyesebb küldetéseken alkalmazták, azokon, melyekhez önálló helyzetfelismerő gondolkodás volt szüksége. Annak ellenére, hogy ezek a katonák gyorsított fejlődésen mentek keresztül, a sima közklónokhoz képest a tanulékonyságuk és függetlenségük nem számottevően tért el.

Gyakorlatilag sokszor közülük válogatták ki őket, mintegy előléptetésként, a jobbakat kiemelve a többiek közül. Utána speciális továbbképzést kaptak, és jobb felszereléssel látták el őket, miután már valóban elkezdtek eltérni, jelentősebben kimagasodni a mezei közkatonák közül. Az ARC trooperek már nehézfegyverzetet is kezeltek, vagy más, a feladattól függő felszerelést, mint például a fordított polaritású impulzus gránátokat, vagy a PLEX-1 típusú hordozható aknavetőket. Páncélzatuk is jobb volt. Egy fejlesztett verzióját viselték a hagyományos klón páncélnak.

Az ARC trooper páncél a Phase I (első fázisú) klón páncél egy speciális változata volt. A páncél vékonyabb volt, mégis több védelmet nyújtott, mint egy átlagos klón páncél, ráadásul mindenféle speciális kiegészítőt fel lehet szerelni rá, mint például jetpacket, rakéta és/vagy nyíl kilövőt, miniatűr lángszórót, távolságmérőt, távcsövet vagy lámpát. A Fordo parancsnok nevű ARC Trooper például egy bénítót is kapott, melyet ki tudott lőni a páncélkesztyűjéből. Ezt láthattuk is akkor, amikor Durge ellen használta a Muunilinsti csatában a Clone Wars rajzfilm tanúsága szerint.

Az ARC trooper páncélzat további, viszonylat hagyományosnak tekinthető kiegészítőkkel is rendelkezett, mint például a szoknyaszerű alsó kiegészítő, vagy a rangot is szimbolizáló váll-lap. Mindezt néha egyedileg is tovább kusztomizálták, saját magukat kifejezve különböző kiegészítőkkel, pántokkal, övtáskák, vagy éppen egyedi festés dizájnnal. A Coruscanti csata idejére a páncél annyira továbbfejlődött, hogy gyakorlatilag megidézte a Phase 2-es klón páncélt, egyfajta elődjeként hozva annak stílusjegyeit. 


Az Advanced Recon Commando katonák, vagy másképp Advanced Recon Klónok gyakorta lettek lerövidítve ARC troopernek, akik köztársasági berkekben egyfajta elit klón típusként híresültek el a Klón Háborúk alatt. Bár sokkal kevesebben voltak, mint a sima sorklónok, sokkal ütőképesebbek voltak, és kisebb számban is sokkal nagyobb akciókra voltak képesek, mint sima társaik. Hamar el is híresültek, mint a Galaxis legjobb klónjai, ismert, tisztelt, néha rettegett hősei a Klón Háborúnak.

Az ARC trooperek háttértörténete

 Még a korai időkben, mikor még csak kitalálták, és tervezni kezdték a klón hadsereg ötletét, Jango Fett és más Mandaloriai katonai tanácsadók támogatták, és javasolták, hogy legyenek majd köztük olyan különlegesebb egységek is, akik képesek lehetnek megfelelni olyan nehezebb, veszélyesebb, vagy esetleg titkos küldetéseknek, melyek meghaladnák a közklonók erejét, és tudását. Hogy elérjék a kívánt eredményt, a Kaminoiak nem csak a hagyományos magatartás korrekciós programot táplálták beléjük, hanem kissé tovább is fejlesztették a kezdeti klón gén anyagot, melyet még Jango Fettől kaptak. Ebben talán csak a fizikai állóképesség, és a bátorság volt magasabb. Az első tudományos kísérletek azonban balul sikerültek, és a Kaminoi genetikai kutatások kudarcot vallottak, néha selejtes egyedeket is produkálva. Az első, félresikerült mutációt Null-osztályos ARC trooper sorozatnak nevezték el. Tanulva az előzőekből, a második Kaminoi kísérlet már jobb lett, létrehozva 100 olyan ARC trooper egyedet, akik majdan Alfa-osztályú klónként híresültek el. A gyorsított tréningek, és a gyorsított növekedés után ezeket a klónokat egyenesen Jango Fett gyámsága, és parancsnoksága alá helyezték. Fett szigorú szabályai közt hamar megtanulták a vasfegyelmet, a heves és független tettvágyat, a kreativitást, az erőfölény alkalmazását ha kell testi, ha kell fejlett fegyverek segítségével. Brutális eszközök, fegyverek, és járművek segítségével ezek a klónok akár egyedileg is képesek voltak masszív pusztításra, ha kell, egyszemélyes hadseregként funkcionálva. Miután az Alfákat kiképezték, sztázisketrecbe fagyasztották őket Kaminon, és elrakták őket, mint nagyi befőttjét, későbbre, mikor majd szükség lesz rájuk.  

Az ARC katonák aktiválása

Két hónappal a Geonosis-i csata előtt el is jött ez a pillanat, amikor a szeparatisták megtámadták Kaminot, ezzel kikényszerítve a klónok korai harcba dobását. Amikor a CIS erői megtámadták Tipoca City-t, a Miniszter, Lama Su aktiváltatta a mirelit Advanced Recon Commandosokat, így az Alfa osztagot is, és elrendelte bevetésüket Kamino, és a klónozó létesítmények védelmében.

Az ARC hadosztály együttműködve pár helyszínen levő, vagy oda érkező Jedivel visszaverték a droid csapatokat, megnyerve életük első éles bevetését. Az első Kaminói csata után az ARC osztagokat beintegrálták a GAR-ba. (Grand Army of the Republic = A Köztársaság Nagy Hadserege). Ahogy az ARC katonák kiléptek a nagyvilágba, elkezdték felfedezni és kifejezni saját személyiségüket. Sokan kódazonosítójuk helyett neveket találtak ki maguknak, vagy egymásnak, és voltak olyanok, akik kapcsolatokat építettek ki a GAR-on kívül is. Bár integrálva voltak, a hadseregen belül az, Advanced Recon Commando emberei képesek voltak egyénileg, kis csoportosan önállóan tevékenykedni, vagy épp egy ARC tiszt utasításait követve végrehajtani masszívabb köztársasági küldetéseket is. Olyan is előfordult, hogy egy rendkívüli helyzetben átvették az irányítást, és ARC technikákat tanítottak a sima sorklónoknak, hogy megnöveljék túlélési esélyeiket. Mivel nagyon kevesen voltak eleinte, sokszor kellett igénybe venniük sima klónok, vagy akár civilek segítségét is, akiket megszervezve sikerre tudták vezetni őket. Párszor fordult csak elő, hogy pusztán elit ARC katonák oldottak meg egy küldetést, hiszen nem tudtak mindenhol, és mindig ott lenni.

Egyik legismertebb ilyen „csak ARC” küldetésként a Hypori csata utáni küldetés említhető, ahol egy húsz fős ARC trooper csoport Fordo kapitány vezényletével szembeszállt Grievous tábornokkal. Ezt láthattuk a Clone Wars rajzfilmben is, sőt a Hasbro is megörökítette ezt a küzdelmet a „Hunt for Grievous” nevű csata csomagjával. Ahogy a Klón Háború haladt előre, sok olyan csatát nyert meg a Köztársaság, melyben az ARC csapatok szerepe elévülhetetlen volt.

Köztiszteletük nőttön-nőtt, és kilépve a Grand Army of Republic keretei közül szerte a Galaxisban elterjedt, hogy az Advanced Recon Commando emberei hősies, bátor, és harcedzett katonák, a legjobbak, sőt, majdhogynem verhetetlenek. A „tökéletes” katonák nagyon elkezdtek hasonlítani „apjukra”, a néhai Jango Fettre, büszkék, helyenként beképzeltek lettek, nagyon is tisztában voltak saját kitűnőségükkel.

Allűrjeik lettek, viszonylag jogosan, de elszálltak maguktól. Fordo kapitány például gyakorta fejezett be egy lövést úgy, hogy a telitalálat után megpörgette ujjain pisztolyát, majd visszadugta a tokjába úgy, mint egy cowboy, vagy ahogy például Jango Fett csinálta a Geonosisi aréna VIP páholyában, miután lelőtte Coleman Trebor Jedi mestert.

Az ARC trooper gondolkozás és érzés

Kiképzésük és csecsemő azaz „tartálykori” programozásuk ellenére, vagy tán pont azért, mivel viszonylagos önállóságot kaptak, az ARC katonák nem voltak olyan szolgalelkűek, mint a mezei klónok és azok tisztjei.Ők képesek voltak megkérdőjelezni egy parancsot is, ha az ésszerűtlen, vagy rossz volt. Egy felejthetetlen ilyen eset történt Deko Neimodián, mikor egy ARC trooper, bizonyos Climber megtagadta a Császár azon parancsát, hogy ölje meg Jedi tábornokát. Kockáztatva saját maga, és társai, az Ion osztag életét, még Darth Vader ellenében is kiálltak az igazságért, és megvédték Jedi barátaikat, mentoraikat, és vezetőiket a többi ostoba klóntól, és magától a dühöngő Darth Vadertől is.

Sokuk meghalt, de időt nyertek a 3 Jedinek, Roan Shryne, Bol Chatak mestereknek, és a padawan Olee Starstone-nak. Az Advanced Recon Commando tradíciók nem tűntek el tehát Jango Fett halála után sem. Alpha, egyike a legelső Alfa ARC katonáknak, visszatért Kaminora, hogy kiképezze a második generációját azoknak a klón parancsnokoknak, amilyeneket még maga Jango Fett tanított a kezdetekben. Ezek az új generációs parancsnokok, mint például Bacara vagy Cody, adoptálták az indivizualizált ARC gyakorlatokat, és egy új személetét hozták be a harctéri kreativitásnak a köztársasági hadseregbe, bár ezek a klóntisztek már az Uralkodó génmanipulációs programja miatt csak a harctéren voltak kreatívak, a Császár parancsait birka módjára teljesítették.

A Klón Háborúk után az azt túlélő ARC trooperek vagy visszavonultak, (egyfajta nyugdíjba), vagy beálltak a rohamosztagosok közé, hogy ott kamatoztassák tovább harctéri tapasztalataikat. Volt olyan is, aki átállt a Lázadáshoz később, hogy segítse a Köztársaság helyreállítását, de olyanok is akadtak, akik Jango Fett örököseiként, apjukhoz hasonlóan fejvadászként, bérgyilkosként éltek tovább.

Az ARC trooper fegyvernem először a Star Wars: Republic képregény sorozatban jelent meg, amit a Dark Horse Comics adott ki. Láthattuk őket a Clone Wars rajzfilmben, az animációs sorozatban, és a Hasbro figurái közt is. Utóbbiak közt vannak animált és realisztikus kidolgozásúak is. Az animáltakat a Clone Wars rajzfilm ihlette, amit a Cartoon Network adott régebben. Ők picit karikatúra-szerűen mutatták be a rajzfilmben látott szereplőket.

A realisztikus figurák, mint ahogy a nevük is mutatja, sokkal reálisabban utánozták a rajzfilm karaktereit, teljesen élethűek voltak, és szinte ugyanolyan minőségűeknek mondhatóak, mint a Hasbro többi, nem Clone Wars ihletésű figurája. Utóbbiak közül, tehát a realisztikus figurák közül  az ARC trooper katonáknak két különböző, verziója is volt, akik külön lettek kiadva, annak ellenére, hogy gyakorlatilag csak a színükben különböztek. Volt egy szürke-kék alapszínű váll-lapos variáció, és egy piros, parancsnokként elhíresült figura.

Mivel az utóbbi sokkal drágább volt, mint a sima, adva volt a pénztárcakímélő,, egyben customozónak kötelező feladat, venni kell 2 darab szürke-kék váll-lapos figurát, és az egyikből könnyedén készíthetünk egy custom piros ARC commander figurát, pusztán a pauldron, a sisak egyes részei, a négy mellpáncélon látható pötty, és a kesztyűpáncél átfestésével!

Tekintsétek meg a custom ARC trooper figurámat!

Custom ARC trooper figura


Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb! A Customstarwars Hungary Facebook oldalon további információk, részletek, lehetőségek várnak rád.

 A cikket írta: Rostás Norbert 2012. 01. 14. (a figura készülte évekkel azelőtt.)