Ahsoka Tano

A cikket Molnár Ilonának, Ahsoka Tano szinkronhangjának dedikálom, az ő tiszteletére írtam. A hangmintája ezzel a panellel indítható.

Ahsoka Tano egy vadiúj karaktere a Star Wars palettájának. Ő a Clone Wars egyik főszereplője, ez a sorozat mutatja majd be Ahsoka kalandjait Anakin Skywalkerrel. Először a Clone Wars animációs rajzfilmben láthattuk őt a mozikban, mely a bevezető, ún. pilot epizódja volt az azóta már sikeres, az RTL Klubon és Cartoon Networkon is látható hihetetlenül élvezetes TV sorozatnak. Legnagyobb örömünkre a project rövidesen folytatódik Ahsokával a Clone Wars második évadjával!

Ahsoka Tano arca

Ahsoka nevének eredete

Ashoka indiai császár
Ő Ashoka!

Mikor először hallottam, hogy az új sorozatban lesz egy Ashoka nevű karakter, rákerestem az Interneten a szóra. Mivel nem tudtam, hogy lesz leírva a szó, Ashokának írtam. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a találatok túlnyomó része egy indiai uralkodóra, bizonyos Asokára, vagy másképpen Ashokára mutatnak. Érdekesnek találtam. Az összes cikk egy indiai császárról szólt, aki I.E. 273-232 közt uralkodott, és India-szerte ő tette állami vallássá a Buddhizmust. Valamint kőbe és oszlopokba vésette rendeleteit. Ashoka tehát egy nagy uralkodó volt az indiai történelemben, tehát ismét, mint oly sokszor mitológiai, vallási, vagy történelmi tényekről, személyekről merítették az ihletet Lucas álomgyárában. A webstatisztikám szerint az olvasók egy jó része azonban még most sincs tisztában Ahsoka nevének írásával, és olvasóim Asoka, Ashoka, Ásóka, és másfajta sületlenségeket írnak be a keresőbe, ezért a cikkeimben 1-2 helyre én is kénytelen vagyok így írni a neveket, hogy ezek az olvasók is rátalálhassanak kedvencükre. (Sajnos ez igaz a fénykard-lézerkard, és a ragkhoul, rakgul, raghkoul, raggul, és még ki tudja hányféle szörnyűségekre is.) De jegyezzük meg, Ahsoka Tano a helyes írásmód!

Ahsoka Tano alapkoncepciója

Anakinra rábíznak egy Padawant Ahsoka Tanot
Anakinra rábíznak egy Padawant, Ahsoka Tanot

George Lucas állítása szerint Ahsoka karaktere azért született meg, hogy illusztrálja azt a lelki folyamatot, mely bemutatja hogy hogyan alakult át a Klónok Háborújában látott szemtelen, akaratos, öntörvényű Anakin Skywalker a Sith-ek Bosszújában látott kimértebb, visszahúzódóbb Jedi lovaggá. Azzal, hogy Anakinra rábíznak egy Padawant, a karakter egyfajta apáskodó, gondoskodó szerepbe kényszerül, emiatt óvatosabb, elővigyázatosabb, sőt, megfontoltabb kell(ene) legyen. Ráadásul Anakin mentori szerepe más megvilágításba helyezheti saját kapcsolatát mesterével, Obi-wan Kenobival, mely sokkal érettebb, partneribb lett. Lucas maga is felnevelt két lánygyermeket, ezért viccesen meg is jegyezte, hogy ő maga is tapasztalta, miről is van szó, mit is jelent mindez, ezért is döntött úgy, hogy Anakinnak egy fiatal lány Padawanja legyen.

Ahsoka előélete

A fiatal Ahsokát Plo Koon mester fedezte fel. Nagyon korán lett Anakin Padawanja. Yoda mester és Kenobi mester úgy döntöttek, hogy a kislány által próbálják megtanítani Anakint a gondoskodásra, de az őrült háború is közrejátszott abban, hogy szükség volt új Jedikre.

ahsoka_tano_padawan
ahsoka_tano_padawan

Abban bíztak, hogy mint ahogy egy rendetlen kisgyereket is meg lehet változtatni, ha egy kis állatot adnak neki a szülei, melyre vigyáznia kell, gondoskodnia kell róla, etetnie, ápolnia, tisztán tartania kell, és lassacskán a gyermek nem csak a kisállatot tartja majd tisztán, hanem a szobáját is, megkomolyodik, felelősség tudata lesz, stb. Csakhogy más egy kis állat, és más egy kis lány! Ráadásul Ahsoka maga is problematikus. Érdekes, hogy a tekintélyelvű Jedi Rend műhelyéből hogyan kerülhet ki egy ilyen (a pilot epizódban látott) akaratos, nagyszájú, kissé neveletlen Jedi tanítvány. Anakin túlkoros volt, és nehéz gyermekkora volt, de Ahsoka pici gyermek kora óta a Jediknél van, mégis egy eléggé melléfutott személyiség, egy vadhajtás volt eleinte. Talán az lehet a magyarázat, hogy Ahsoka gyors előmenetele miatt beképzelt lett, vagy pedig rettenetesen meg szeretett volna felelni új Padawan státuszának, és emiatt lett kissé akaratos, öntörvényű.

A Jedik Anakint szerették volna megváltoztatni Ahsoka révén, gondoskodásra késztetni őt, ráadásul a rossz kislány által egy tükröt is tartottak elé, mely lehetőséget adhatott volna Anakinnak megtapasztalni, milyen érzés, ha a Padawanja nem hallgat rá, visszabeszél, tehát Anakin tanulhatott volna mindebből. De félő, hogy pont Ahsoka fog megváltozni, és még jobban el fog kanászodni a szenvedélyes, impulzív, különc Anakin Skywalker alatt. Véleményem szerint Anakin maga sem tanult sok tiszteletet, és amit ő sem tanult meg, az nem is fogja tudni megtanítani senkinek sem. Ráadásul a sorozat első részeiben rögvest példát mutat Ahsokának parancsmegtagadásból, igaz hogy nemes célért, de mégis ellenkezőképpen cselekszik a túlélő Plo Koon mester keresése kapcsán, mint amit parancsoltak neki. Egy bölcsebb, szigorúbb, tekintélyelvűbb tanár talán helyesebb döntés lett volna. Bár még nem ismerjük Ahsoka végzetét, de attól tartok, Anakin tanítványa vagy hősi halott lesz, vagy a következő elveszett Jedi.

Járulékos információk Ahsoka Tanoról

Ahsoka egy tizennégy éves Togruta fajú kislány. (Olyan, mint akit ez a dedikált Shaak Ti figurám is ábrázol, melyet maga Orli Shoshan-nel dedikáltatott nekem egy barátom az Egyesült Államokban.)

A mozifilmben először mint Yoda hírnökét láthatjuk a lánykát, majd jön a hidegzuhany Anakin számára, Ahsoka az ő tanítványa lesz.

Ahsoka Anakin padawanja
hidegzuhany Anakin számára, Ahsoka az ő tanítványa lesz

Bár eleinte kézzel-lábbal tiltakozik ez ellen, a film végére a kezdeti súrlódások után a látszólag a két egyforma beállítású ember egymásra hangolódik, és egy húron pendül bizonyos kérdésekben. Ahsoka kezdeményezőképessége nagy, sokszor előbb dönt, mint mestere, és akaratosan rá is kényszeríti saját elképzeléseit. Ráadásul cserfes lányka, és vissza is beszél, ezért Anakin elnevezi őt Szájasnak. No persze Ahsoka már ezt jóval megelőzően kitalálta a mára már szállóigeként ismert Sky Srác megszólítást Anakinra. Ahsoka Tano egyébként is szeret beceneveket adni társainak, R2-D2-t Artúcskának, a kis ebihalhoz hasonló Hutt porontyot pedig Büdöskének nevezte el. Az animációs sorozatban pedig az aranysárga-fekete „áruló” asztromech droidot pedig „Aranyomnak” szólította. Érdekes még Ahsoka test mögött tartott fonák fénykard fogása, picit hasonló egyes távol-keleti harcművészeti ágak fegyverfogásához.

ahsoka_tano_fonák_kardtartása
ahsoka_tano_fonák_kardtartása

Anakin a filmben állítólag megpróbálja majd leszoktatni Ahsokát erről a szokásáról, és egy másfajta beállást, és egy test előtt tartott formát tanít majd neki.

ahsoka test előtti kardtartása

Ahsoka Tano karakterisztikája

ahsoka_tano_fénykardpárbaja_grievous tábornokkal
ahsoka_tano_fénykardpárbaja_grievous tábornokkal

Ahsoka egy alacsony, és törékeny kislány. Ellenfelei fizikailag gyakorta sokkal erősebbek nála, ezért például Grievous tábornok, vagy Asajj Ventress ellen kisebb eséllyel tudja felvenni egy az egyben a küzdelmet.

ahsoka_vs_asajj_ventress
ahsoka_vs_asajj_ventress

A Togruta kislány viszont macska ügyességgel rendelkezik, és villámgyors. A bivalyerős Grievous tábornok szinte földbe döngöli néha Ahsokát, de az mégis eredményes ellene mindig, mert elugrál, elhajolgat előle.

Grievous tábornok szinte földbe döngöli néha Ahsokát
Grievous tábornok szinte földbe döngöli néha Ahsokát

Repertoárjában benne van a falfutástól kezdve a szaltózásig mindenféle akrobatikus mozdulat, melyeket Ahsoka Tano remek reflexekkel, és kitűnő mozgáskoordinációval hajt végre. A kislány villámgyors ugrásait még a Vulture típusú (Keselyű) droidok sem tudják lekövetni sokszor.

ahsoka_vulture_keselyu_droid
ahsoka_vulture_keselyu_droid

Ha pedig mindezek ellenére mégis forró lesz a talpa alatt a talaj, Ahsoka villámgyorsan képes visszavonulni, vagy elbújni, és mivel kis termetű, be tud bújni pici helyekre is, ahova nagyobb termetű ellenfelei nem tudják követni.

ahsoka elbújik egy szellőzőben
Ahsoka bebújt egy pici szellőző aknába, melynek alsó falát Grievous tehetetlen dühében széjjelkaszabolta

Hasonlít az Alien 2 filmből ismert Newtra, aki a szellőző akna járataiban keresett menedéket a nagytestű Alienek elől, ahova azok nem tudtak utána mászni, így a kislány maradt az LV-426 egyetlen túlélője. Egy esetben Grievous tábornok elől Ahsoka is bebújt egy pici szellőző aknába, melynek alsó falát Grievous tehetetlen dühében szana-széjjel kaszabolta, de hiába, mert Ahsoka egérutat nyert, és valószínűleg még sok borsot fog törni a Szeparatista tábornok orra alá a továbbiakban is.

Ahsoka Tano és Anakin Skywalker kapcsolata

A látszólag akaratos, néha visszabeszélő kislány azonban nagyon is szereti Anakint. Mikor Anakin szomorú lett, mert R2-D2 elveszett, Ahsoka tündéri módon próbálja felvidítani mesterét, és elfogadtatni az arany osztag legaranyosabb pilótájával az aranyozott asztroszer droidot, Goldie-t.

ahsoka_goldie_aranyom
ahsoka_goldie_aranyom

Egyébként is egyre jobban összeszoknak, és egyre közelebb kerülnek egymáshoz a kalandok során. Mivel Ahsoka végül is még csak egy kislány, jelleme még formálódik, ezért Anakin hatása miatt bizonyos tekintetben cselekedetei és gondolatai Anakin tetteit és elképzeléseit tükrözik. Például Ahsoka sem szereti, ha a rábízott emberek meghalnak, megviseli minden elvesztett katonája, senkit nem akar hátrahagyni, és ha kell, életét áldozná másokért. Például mikor Rex kapitány elájult, Ahsoka egy óriási ugrással vetette magát Grievous tábornok elé, hogy megvédje a védtelen klón kapitányt, felfogva Grievous tábornok csapását, mellyel könyörtelenül kivégezte volna alélt ellenfelét.

ahsoka_rex_grievous
Ahsoka egy óriási ugrással vetette magát Grievous tábornok elé, hogy megvédje a védtelen klón kapitányt

Rex és Ahsoka egyébként nagyon szeretik egymást, Rex Kicsinek szólítja a kislányt, és ő is tűzbe menne érte, mint ahogy Ahsoka is életét adná klón barátjáért. Anakin is nagyon kedveli Rex kapitányt is, ezért hármójuk között kialakult egy erősnek mondható érzelmi háromszög. A másik fontos dolog, hogy ahogy Anakin, úgy Ahsoka is elfogadja a jó szándékú, építő kritikát, ám nem szeretik az intrikát, és a felsőbbrendű, „tedd-amit-én-mondok” utasítgatásokat. Ezen típusú parancsolgatások alól mindketten hajlamosak kivonni magukat, és saját elképzelésük szerint végrehajtani az adott feladatot, vagy küldetést. Mivel mindketten ilyen beállításúak, de Anakin a mester, néha emiatt szembekerülnek, mert Ahsoka visszakérdez, vagy visszabeszél esetenként, szembesítve a mesterét azzal, hogy ő csak legjobb tudása szerint, önállóan döntött.

ahsoka_tano padawan visszakérdez Anakinnak
Ahsoka gyakran visszakérdez

Ezzel azonban tükröt tart Anakin elé, hiszen Anakin ugyanígy tett Padawan korában, és tesz sokszor most is. Ahsoka ekkor joggal teszi fel a kérdést, neki miért muszáj megcsinálni azt, amit Anakin sem tesz meg, és ha Anakinnak lehet, akkor neki (Ahsokának) miért nem. És erre nem válasz az, hogy tanuld meg a helyed ifjú padawanom, és csináld amit mondtam. Érdekes dolog, hogy Anakin most azzal szembesül mesterként, amit ő is csinált Padawanként, és rá kell jöjjön, hogy egyszer mindenki felnő, és idősebb korában nehezen fogja fogadni, hogy a fiatalabb generáció ugyanazt csinálja vele, mint amit ő csinált akkor, mikor még ő volt éretlen. Ahsoka vágyik Anakin elismerésére, és vágyik a dicséretre, ám sokszor ebből még akkor sem kap mesterétől, amikor pedig megérdemelné. Érdekes, hogy Anakin is ugyanígy volt ifjú korában, ám ő is sokszor csak leteremtést kapott Obi-wan Kenobitól, ezért mindketten éhesek a sikerre, és az elismerésre, ez teljesítményükre is kihat, és egyfajta bizonyítás kényszer rakódik rájuk ezáltal. Pedig a nevelésnek is megvan a helye, meg a dicséretnek is. Miért nem tudja egy mester megköszönni, ha Padawanja például megmenti az életét?

Miért nem tudják megdicsérni, ha ügyes volt? Miért kellett például Obi-wannak és Anakinnak is kamuzni, hogy nem is omlott rájuk a barlang, nem is volt ott semmiféle Gundark, és a mérges gáz sem kottyant meg egyikőjüknek sem? Miért nem lehetett azt mondani, nagyon jókor jöttél Ahsoka, megmentettél bennünket, köszönjük?! Talán ez a fajta felsőbbrendűség, ez a fajta „vakság” okozta (többek közt) a Jedik bukását is, melyre Yoda mester célzott is, mikor a Jedik elvakultságáról beszélt, mert önnön felsőbbrendűségükbe vetett hitük vesztüket okozhatta. Luminara Unduli erre nagy nehezen rájött, és Yoda mester is, ám sok Jedi számára ez az ébredés már nem adatott meg.

Ahsoka erősségei

Ahsoka Tano remek pilóta. Sokszor látjuk őt a Twilight kormányánál, azt a B-winghez hasonló hajót mostanra szinte rutinból vezeti. Ám a mikor transzport hajójukat kellett kihoznia egy Nap tömegvonzásából, miután iszonyú közel törtek ki hozzá a fénysebességből, az már korántsem volt rutinmunka. Bár az a hajó megsérült és lezuhant a Malidun bolygón, a Nurmanek világán, Ahsoka a rábízott életeket megmentette, és remekül állt helyt a pilótaülésben, ezt Aayla Secura Jedi mester is elismerte. Később már Ahsoka Tano egy saját, módosított Jedi Starfighter is kapott, és a Ryloth feletti űrcsatában az első repülő századát már ő vezethette, ezért kijelenthető, hogy Ahsoka Tano nagyon jó pilóta.

Ahsoka Tano módosított Jedi Starfightere
Ahsoka Tano egy saját, módosított Jedi Starfighter is kapott

Korához képest Erőhasználatai is komolynak mondhatók. Főleg Erő Lökésben vitézkedik, egyszer úgy meglökte Asajj Ventresst, hogy az berepült egy csőbe, igaz, hogy a Sith nő éppen a levegőben volt, mikor rá akarta vetni magát Luminarára. Erő húzásban is jó Ahsoka, többször is visszaszippantotta elveszett fénykardját, sőt, Ahsoka Tano falakat képes ledönteni Erő Húzással, egyszer Anakin életét is így mentette meg.

Tehát főleg ezek a kezdeti Padawan erők mennek neki jól, és ezekben még fejlődik is. Igaz azonban, hogy például Erő Ugrásban neki 2-3 ugrásba kerül felugrania ugyanoda, ahova egy régi, erős mester (pl. Luminara Unduli) egyetlen ugrással felszökken, de egy ilyen fiatal kislánytól az egyáltalán nem rossz. Kinetikai Erőkben azonban még nem olyan tapasztalt, de ennek ellenére nagyon ügyesen lebegtetett oda Dr. Vindi titkos földalatti létesítményének csapóajtaja fölé egy bunkerrobbantó bombát a szüntelenül kémlelő periszkópok között a Naboo bolygón, szóval összességében Ahsoka erős, kortársainál ügyesebb, képzettebb Jedi Padawannak mondható.

Ahsoka szinkronja

Amerikában Ashley Eckstein adta a hangját Ahsokának. Volt szerencsém találkozni Molnár Ilonával, aki a magyar hangját adta Ahsokának.

molnár ilona dedikálásával ellátott ahsoka kép
Molnár Ilona dedikálásával ellátott ahsoka kép

(Persze más rajzfilmeket is szinkronizál, anime találkozók ünnepelt vendége, gyerekfilmekben is szerepel, pl. Flipper a delfinben, de a Veronica Mars című filmsorozat főszereplőjének is ő a hangja, sőt, a Jeanne D’arc című történelmi filmben is ő volt az Orleansi szűz Johanna megszemélyesítője.) A kedves szinkronszínésznő megtisztelt azzal, hogy egy hangmintát adott nekem, amit felhasználhatok a Rajzfilm és Képregény rovathoz. Tekintve, hogy ennek a rovatnak az egyik fő témája a Clone Wars, és a Clone Wars egyik szimbolikus karaktere Ahsoka, ennél jobb helyre nem is kerülhetett volna a hangja. 🙂 Sok rajongó jelzését tolmácsolom: a pilot epizód után majdnem mindenki úgy vélekedett, hogy Ahsoka pimasz, viselkedése tenyérbe mászó, hangja néha ingerlő volt, azóta a karakterfejlődés csodásan nyomon követhető, pusztán a szinkronmunkával is tökéletesen leképezte Ilona. Nos, ezért is végzett komoly munkát a szinkronszínésznő, mert elhitette mindannyiunkkal, hogy ez a kislány ilyen kis cserfes fruska, majd kidolgozta a fejlődő karakterét. Annak ellenére, hogy Ilona egy kedves, mosolygós nő, pusztán hangjával képes nekünk létrehozni egy a valódi hangjától teljesen eltérő, kissé hadaró, akarnok kislányt. Négyszemközt beszélgethettem vele egy ideig, és számomra is meglepő volt, hogy míg velem beszélt teljesen más hangot használt, mint amikor kezébe vette a hangrögzítőt, mert akkor egy szempillantás alatt átváltozott Ahsoka Tano-vá, és rámondta ezt a kedves kis személyes üzenetet, melyet mostantól az Ahsoka cikkre kattintva ti is hallhattok. Ezt a cikket ő ihlette, mellyel ezúton is köszönöm a barátságos találkozót. Rövidesen elkezdődnek a sorozat második epizódjának szinkron munkálatai, melyet remélhetőleg mi is nemsokára láthatunk. További sok sikert kívánok Ahsoka hangjának, és a sorozat valamennyi karakterének, remélve azt, hogy munkájuk által még közelebb hozzák mindannyiunkhoz a Clone Wars világát. (S hogy már most milyen népszerű, mi sem bizonyítja jobban, hogy LEGO Ahsoka van már, makettet adtak ki Ahsokáról Büdöskével a hátán, több fajta Ahsoka figura van már, a normál ruhájában, és vegyvédelmi cuccban, (utóbbiban akkor láthattuk, mikor a Kék Árnyék vírus elterjedése ellen küzdöttek a Naboo-n), a csokitojásban találhattunk Ahsoka mobilfityegőt, a chipses zacskókban többfajta Ahsoka Blix és Ahsoka matrica volt, és ha az Interneten rákerestetek, akkor rengeteg kosztümös rajongót találhattatok már az első rész után is Ahsokának öltözve!)

Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb!

A cikket írta: Rostás Norbert 2008. 11. 29. (a figura készülte évekkel azelőtt.)