Flametrooper – lángszórós klón

A lángszórós klónok a flame trooper corps klón hadosztály harcosai voltak, szigetelt páncélzattal és BT X-42 nehéz lángszórókkal felszerelve. Ki-Adi-Mundi Jedi tábornok és a CC-1993 “Jet” klónparancsnok irányítása alá tartoztak. Ezek a lángszórósok rendkívül hatékonyak voltak a geonosisiak ellen a második geonózisi csata során. Az egységről röviden említést teszek a Legnagyobb Erő című novellámban is. Maga a lángszórós hadosztály, mint fegyvernem, a Star Wars univerzumában később is visszaköszön, az Epizód 7-ben is láthatjuk, hogy az Első Rendnek is vannak lángszórósai, Jakkun ők gyújtják majd fel a falut. De az elsők kronológiai és fizikai megjelenésben (és számomra minden egyéb téren is), ezek a flame corps klónok.

A lángszórós klón hadosztály a Köztársasági Nagy Hadsereg (GAR) részeként nyilván több csatában is bevetésre került a Független Rendszerek Konföderációja (CIS) elleni Klón Háborúk során, ám a legismertebb bevetésük a második geonózisi csata során volt, ahogy említettem. A klónokat kezdetben MK I szigetelt páncéllal szerelték fel, ám a bevetések során kiderült, hogy súlyos hibája volt az, hogy nem rendelkezik megfelelő légzést segítő szűréssel. Fullasztó volt a hő, fűst, stb miatt a klón is kapott az áldásból. A problémát gyorsan ki kellett javítani, ezért az osztag megkapta az MK II “Hotspot” nevű szigetelt páncélt, melyet azelőtt Rex parancsnok osztaga használt téli ruházatként például Orto Plutonián. Kis módosításokkal, és átfestéssel megkapták, és ez már bevált. Én is egy olyat használtam alapul, egy hiányos, szakadt, ütött kopott figurából lett mai cikkünk hőse. Miből lesz a cserebogár, nem igaz?

A festés alapvetően rejtőszínnek fogható fel, a hogy a geonosisi terepen segítse a harcosokat, ezzel is segítve a lángszórósokat, hogy ne fehér páncélban rikítsanak a geonózisi terepen. Ezt a Birodalom fehér rohamosztagosairól nem mondhatjuk el. Míg azok gyakorlatilag mindenhol kiszúrhatóak voltak a rikító fehér páncélzatukban, a klónoknak rengeteg festésű, alkalmas rejtőszínű páncélzata is volt, bár nem minden alkalomra, mégis sok-sok helyen kitűnően belesimulva az adott domborzat, táj, stb színeibe. A lángszórós klón katonák ezt a páncélt viselték tehát a második Geonosisi csatában, ahol a a Spec Ops klónokkal együtt kerültek bevetésre CC-1993 “Jet” klónparancsnok alatt, Mundi Jedi tábornok vezényletével. A Spec Ops is ezt a színverziót viselte a páncélzatán, egy olyat is elkészítettem és bemutattam már itt a CustomStarWars-on. Ezt a közös kalandjukat egy diorámával is lemodelleztem Mundival, mindenféle klónokkal az osztagból, geonózisi harcosokkal, és tájjal, beleértve a sztalagmitokat is.

Mindez a „Landing at Point Rain” című részben tekinthető meg, ami a Csillagok háborúja: A Klónok Háborúja televíziós sorozat második évadának ötödik epizódja volt. (A teljes sorozat huszonhetedik epizódjaként került vetítésre.) A részt 2009. november 4.-én adta a Cartoon Network. Te jó ég, jó rég volt már, bizony ennek 11 éve! A epizód egy öt részből álló történet második része volt, egy mai szóval használt „arc”, mely jellemző a Clone Wars-ra, azaz mini történetek egy évadon belül, trilógiákba, kvadrológiákba fogva, vagy jelen esetben egy öt részből álló történetív, mely szervesen összefügg, és több részen át épül. Nem pipálnak ki tehát 20 perc alatt egy dolgot, hanem jobban kivesézik, mélyebbre mennek egy témában, több részen keresztül.

A lángszórósok borzalmas, pusztító katonai egységek, melyek egyébként sajnos a valós hadászatban is bevetésre kerültek már többször is az emberi történelem borzalmas háborúi során. A tűz, mint elem, sajnos nem feltétlenül csak a jó meleggel, egy csendesen pattogó kandallóval, a tábortűzzel, vagy a sütéssel-főzéssel van összefüggésben, az ember sajnos mint sok mást, ezt is remekül tudja használni pusztításra. Fura, vajon ki volt az első ember, aki nem megmelegedni akart a tábortűz mellett, szalonnát vagy bármi mást sütögetni felette, énekelni-gitározni a barátokkal körülötte, hanem eltöprengett rajta, hogy ezzel az elemmel milyen jól szét lehetne égetni valakit, míg bele nem hal a fájdalomba. Szinte kezdetektől használjuk a hadászatban, elég csak a tüzes nyílra gondolni, vagy más égve kilőtt lövedékekre, vagy az ellenség nyakába zúdított tüzes löttyökre, és más szörnyűségekre. A játékok világának is állandó eleme a lángszóró (flame thrower), mint használható fegyver az arzenálunkban, melyekkel hol nácikra, hol Alienekre, hol zombikra vagy épp más ellenségre lőhetünk, elevenen felemésztve őket a pusztító lángokkal. A mi esetünkben pedig ugye az Epizód 2-ben bemutatkozott, azóta is több helyen felbukkanó geonosisi lényekre. Nekik is komoly szerepet adtam a novellámban. Szerencsére embert ritkán ábrázolnak filmek, játékok, vagy a Clone Wars elevenen, sikongva, fetrengve égni, „csak” többnyire olyan ellenfelet, akiknél ezt nem érezzük olyan drámainak, sőt, élvezettel sütjük meg az Alieneket, zombikat, vagy épp a geonosisiakat, én az utóbbiakat nem tudom ugyanabba a kategóriába sorolni, mint az előzőeket, számomra ők nem csak valamiféle alsóbb rendű „bogarak”, remélem ez a novellámból is kiderült. Én igenis kedvelem őket. Már a Rebels is segített rehabilitálni a fajt, amikor az utolsó kis geonosisi a túlélésük zálogaként rejtegette azt a bizonyos tojást, ott az ember kifejezetten haragudott Saw Gerrerára, ahogy szadizta a kis Klik-Klak nevű geonosisit. Legalábbis ahogy ők értették a nevét. Megérthetjük, hogy használta ki őket is a Birodalom, milyen esendőek, és hogy csak élni akarnak szabadon, mint bárki más. Mindenesetre a Clone Wars idején azonban még ellenségek, nem is akármilyen ellenségek a fanatikus, kaptártudat által vezérelt geonózisiak, akik rátörnek Mundiékra egy barlangban, akik önvédelemből kénytelenek lángszórós osztagokkal visszaverni a támadásukat.

Végezetül tekintsétek meg a custom flame trooperem. Ahogy mondtam, egy hiányos orto plutoniai téli ruhás klónból készült. Vállvértje, sisakja, szoknyája, de még a hátitáska is teljesen az én munkám. Így kel életre egy roncs is egy kis fantáziával.

Custom flame trooper elölről

Custom flame corps clone oldalról

Custom lángszórós klón hátulról

Köszönöm a figyelmet, remélem tetszett az anyag. Ha nem mondod, nem tudom. 😉 De remélem. Gyere vissza máskor is, rengeteg gyönyörű figura és informatív cikk vár. A Customstarwars Hungary Facebook oldalon további információk, részletek, lehetőségek várnak rád.

Írta: Rostás Norbert 2020 április 7, a figura készülte évekkel ezelőtt.