Canderous Ordo

Canderous Ordo a Mandalori Ordo bolygón született az Ordo klánban. A Canderous név két részből tevődik össze Mando’a nyelven: a kando esetünkben nem egy műszaki főiskola, hanem mandalori nyelven súlyos, nehéz, lényeges, míg a ruus jelentése szikla, kő. Így szabad fordításban a Canderous szó szilárd alapot, fontos, vagy nehéz követ jelent, kifejezve viselőjének fontosságát a Mandalori történelemben, sőt, magában a galaktikus eseményekben is. A játékban Canderous hangját John Cygan adja, aki annak idején még Dash Rendart szólaltatta meg. Canderous egy nagy harcos volt, és bár sokan fanatikusnak, vagy gyilkosnak gondolják, ő csak a dicsőséget kereste a maga módján, és a militáris Mandalori hagyományoknak megfelelően. Canderoust mindig is lenyűgözte az erődemonstráció, és előbbre tartotta a harcot a diplomáciánál. Tisztelte Revant, aki szétverte a Mandalori flottát, és nem érzett haragot vagy bosszúvágyat iránta azért, mert nagy küzdelemben legyőzte őket egy nemes ellenfél. Személyiségének fő mozgatórugói az ambíció, eltökéltség, agresszió, és hűség. Ő egy amolyan szamuráj fajta, talán ezért is van a vállára egy harcos feje tetoválva, valószínűleg egy szamurájé. Igen nagy fizikai ereje volt, és ez az erő egy szerencsés kombinációban volt egy remek stratégiai és taktikai vénával, így a játékban is nagy hasznát fogjuk venni közelharcosként. Óriásokat képes ugrani, magabiztosan képes vívni egy jó kis karddal, és bátran veti magát az ütközetbe a mi oldalunkon minden körülmények között.

Nagy szellemi és lelki potenciállal bír, ezért Canderous képes ellenállni a legtöbb Jedi elme trükknek, és a félelmet gerjesztő Sith erőknek, ráadásul nagy harctéri tapasztalata miatt a másokat bepánikoltató tűzgránátok és lángszórók sem igazán tudják megállítani. Canderousnek van egy kibernetikus implantátuma, ami segít neki regenerálódni kisebb sérülésekből. Alapértelmezett fegyvere a játékban egy Mandalori prototípus nehéz ismétlő puska, ami egy teljesen egyedi gyártmány. Mivel nagyon jó ügyességgel rendelkezik, ami lényeges a tűzfegyverek használatához a játékban, és ezt még tovább turbózhatjuk különböző kiegészítőkkel, Canderous egy remek tüzér, akár mesterlövésze is lehet majd a csapatunknak! Az ifjú Canderous korán csatlakozott egy harcoló Mandalori különítményhez, amikor elég idős lett ahhoz, hogy katona lehessen. Azokban az időkben a fiatal Mandalori harcosoknak harcban kellett bebizonyítaniuk férfiasságukat. Canderous örökre emlékezetébe véste első éles bevetését, amikor egy Basilisk harci droidrepülővel kellett 80 kilométert zuhannia az atmoszférában, intelligens önvezérlő rakéták és lézer nyalábok közt szlalomozva. Fel kellett robbantania az ellenséges tábor pajzsgenerátorát, és mivel ezt megtette, kivívta magának a többiek megbecsülését, ő lett a legjobb újonc, a klán legtehetségesebb ifjú harcos jelöltje. Ám miután az egyik vesztes csata után Canderous klánját felmorzsolták, csapata megsemmisült, nem tartozott sehová. Ám a tehetséges ifjú nem hevert sokáig parlagon, maga Mandalore the Ultimate kereste meg, és az ő seregében harcolhatott tovább. 

Egy napon új alakulata beüldözte az ellenség flottáját a Crispin redszer aszteroidái közé, ahol az ellenséges hajók fedezékként használták a bolygó fagyott metán gáz képződményeit. Canderous becélozott egy kisebb aszteroidát egy termál töltettel, a fagyott gáz felrobbant, és berobbantotta az egész aszteroida sávot, elpusztítva a köztük rejtőzködő ellenséges hajókat is. Teljesítménye miatt előléptették, ő lett az osztag parancsnoka, és vezetésével még sok csatában diadalmaskodtak. A tehetséges Canderous Ordo nemsokára egy nagy Mandalori vezér lett, és sok csatába vezette embereit a Jedi Polgárháború, és az azt követő Mandalori Háború alatt is. Tizenhárom évig elég jól mentek a dolgok, a Mandalorik hatalmas készleteket zsákmányoltak a meghódított világokból, és megállíthatatlanok voltak, míg meg nem támadták a Köztársaságot. Ez rákényszerítette a Régi Köztársaságot is, hogy saját védelmében beavatkozzon a háborúba, és csapatokat küldtek, hogy megállítsák a mandalori inváziót. Canderous is részt vett az első althiri csatában, melyben immár a Mandaloriai flotta volt számszerűleg hátrányban, mégpedig tized annyian voltak, mint az ellenség, mégis legyőzték őket Canderous vezetésével, minek köszönhetően immár az egész mandaloriai klán tiszteletét kivívta. Majdnem az egészét… Ugyanis az athiriai csatában Canderous felrúgta az előre kigondolt haditervet, és mikor egy jó lehetőséget látott arra, hogy megtámadhassa az ellenség fővezérének repülőjét, hátrahagyta a terv szerint harcoló embereit, otthagyva pozícióját elszállt a formációból, emiatt az emberei közül sokan támadhatóvá váltak, és sokat ki is lőttek. Egy Jagi nevű túlélő Canderoust hibáztatta elesett klántársaiért, úgy vélte, hogy a dicsőséghajhász Canderous volt az oka a veszteségeiknek, és bosszút esküdött értük. Éveken át kereste a lehetőséget, hogy leszámolhasson Canderousszel ezért a hibáért. 

A mandalori erők győzedelmeskedtek mindenhol, és mindenki ellen. A Köztársaság is tehetetlen volt. Revan és néhány renegát Jedi ezért úgy döntött, hogy segít a Régi Köztársaságnak, és önként csatlakoztak a harcoló alakulatokhoz. Rövidesen meg is fordult a háború menete, és Canderous csapatai elkezdtek visszaszorulni. Ennek ellenére rendkívül élvezte a helyzetet, azt a komoly kihívást, amit a Régi Köztársaság, azon belül is főleg a legnagyobb ellenfele, Revan nyújtott. A csatákban nyújtott teljesítménye miatt Revan egyfajta idol, hős lett a szemében. Tisztelte Revant, azért ahogy támadta a Mandalori flottát, és még a vesztes csaták után sem érzett haragot, vagy bosszúvágyat iránta azért, mert nagy küzdelemben legyőzte őket egy jobb ellenfél, akitől nem szégyen kikapni. 

A konfliktus záró szakaszában Canderous beszorult két flotta közé Malachor V mellett, ahol a Mandalorik összevonták teljes maradék hadseregüket, hogy egy talán utolsó esélyként megpróbálják legyőzni a Régi Köztársaságot. Végzetük azonban beteljesedett akkor, amikor Revan egyik tábornoka, az Exile (Száműzött) parancsot adott a mass shadow generátor nevű szuperfegyver bevetésére. A bolygó megnövekedett gravitációs vonzása magához vonzotta a legtöbb, majdnem az összes űrhajót, melyek becsapódtak a felszínébe, és megsemmisültek. Azok, akik a vonzás hatókörén kívül voltak, megúszták, és elmenekültek. A Mandalorik feltétel nélkül megadták magukat, Mandaloret Revan saját kezűleg végezte ki, a többieket megfosztották fegyvereiktől és páncéljaiktól, és száműzetésbe küldték őket a Külső Gyűrűkhöz. Mivel semmije sem maradt, csak a dicsőség, hogy régen harcolt és győzött ezekben a nagy csatákban, (de most ettől is megfosztották) Canderous is elbujdokolt, és zsoldosnak állt. Végül Tariszra került, ahol a helyi maffiafőnök, Davik Kang embere lett, de ez a meló, és az a kihívás, amit Taris nyújthatott nem volt elegendő számára. A Mandaloriai Háborúk után Revan felvette a Sith-ek Sötét Ura titulust, és elkezdte, (vagy tán folytatta?) a háborút a Régi Köztársaság ellen immár saját szakállára. Canderous eközben félgőzzel is a leghíresebb Mandalori zsoldosa lett a Taris szektornak. Tisztelt és rettegett ember volt, nem volt olyan Vulkar nagyfiú, aki ne hátrált volna meg, pusztán akárcsak Canderous Ordo nevének hallatán is.

Mire az Endar Spire hajót megtámadták a Sith-ek, már sokadik éve dolgozott Daviknak, de ez az egész nagyon nem elégítette ki, és boldogtalan volt azzal, ahogy az élete alakult, ráadásul Davik nem is fizette ki rendszeresen Canderous bérét, ezért eldöntötte, hogy az első adandó alkalommal odébbáll. Rövidesen azután, hogy az Endar Spire túlélői lezuhantak Tariszra, Canderous találkozott Revannal személyesen is. Azonban mivel ezidáig nem látták még soha egymást szemtől szemben, nem ismerték meg egymást, is nem is sejtették, hogy egymás ellen harcoltak éveken keresztül. De mindketten felfigyeltek a másik személyes kisugárzására, aurájára, és arra az erőre, melyet mindketten tiszteltek a másikban. Canderous mesélt Revannak a helyi bandákról, aztán elbúcsúzott.

Ám mikor Davik leküldte Canderoust az Alsó Városba, hogy nézze meg, mi lehet a menekülő kabinokban, ismét találkozott Revannal és társával Carth Onasival, akik Bastila Shant keresték ugyanott. Azonban a Vulkarok megelőzték őket, és már elvitték Bastilát. A helyszínen Canderous csapatát lerohanta egy rakghoul csoport, és megölték Davik pár emberét, ezért Revanék beavatkoztak, és segítettek nekik.

Canderous ezért elárulta, hogy a Fekete Vulkar banda volt az első Bastila mentőkompjánál, és biztos náluk van a lány. Revannak nem maradt más választása, mint megnyerni a Tarisi Szezonnyitót, melynek “fődíja” lett Bastila, a Vulkar főnök, Brejik “gáláns” felajánlása által. Revan félelmet nem ismerő száguldását látva a swoop pályán Canderous le lett nyűgözve, és úgy érezte, megvan az embere, akivel le tudna dobbantani a Sith karantén alatt levő Tariszról. Ehhez szükség volt a Sith repülési kódra, egy engedélyre, amiért be kellene törni a tarisi Sith katonai bázisra. Enélkül a légkört elhagyó repülőket a Sith flotta cafatokra lövi seperc alatt. Canderous Revan rendelkezésére bocsátott ezért egy asztromechanikai droidot, ami, hadd ne mondjam aki képes betörni a bázisra, és bejutni a védett rendszerekbe a kódért, ez a robot volt T3-M4, későbbi társunk. 

Mikor Revan megszerezte a kódokat, Canderous Ordo csatlakozott a csapatához, és “tiszteletüket tették” Davik Kang rezidenciáján.

Ott vitát provokált Bastila Shannel, de a Jedi lány bátran és frappánsan visszaszólt Canderousnek, rámutatva, hogy még egy kath hound sem mar bele kenyéradó gazdája kezébe. Mivel nem volt szabad, hogy a csapat egységét személyes ellentétek bontsák meg, Revan lehiggasztotta őket, és egyesítette az erőiket, hogy együttműködve megszerezhessék az Ében Héját Davik Kangtől, majd szerencsésen elmenekültek vele mielőtt a Sith-ek planetáris bombázással elpusztították Tarist. Canderous ezután Revannal maradt, és segítette küldetésében Darth Malak és a Sith Birodalom ellen. Canderous gyakran mesélt Revannak régi csatáiról, később bevallva neki, hogy többek közt azért is jött vele, hogy ismét harcolhasson olyan ember mellett és olyan ügyért, amik méltóak az ő képességeihez, amit ugye csak elvesztegetett Davik fogdmegjeként. Közös útjuk alatt Canderous összefutott Jagival, aki azóta sem feledte el őt; ezért kihívta Canderoust egy párbajra a Tatooine bolygó Dűne tengerén, hogy megfizethessen neki az althiri csatáért. Canderous el kellett fogadja a kihívást, és meg is kellett ölje Jagit, hogy ne essen folt a becsületén, ám miután leverte régi csapattársát, igen szomorú lett. Később Revannak azt mondta, hogy ez az eset olyan mélyen érintette, amire nem számított, át szeretné gondolni az életét, és időt kért, hogy rendezhesse lelkében és fejében a dolgait. A játék egy későbbi pontján, az Ebon Hawkot megtámadja, és bevontatja Saul Karath admirális hajója, a Leviathan. Revant, Carthot, és Bastilát előreláthatólag majd elkülönítik a többiektől, ezért megbízza egyik társát, hogy majd szabadítsa ki őket. Michael Scofield távollétében kiválaszthatjuk Canderous Ordot is például a Leviathan “Szökés” epizódjára. A terv a következő. El kell hitessék a Sith katonákkal, hogy Canderous a gépházban szerelt valami berendezést, ami véletlenül felrobbant, és “megölte” Canderoust. Így is tettek, a gép valóban súlyosan megsebesítette Ordot, aki halottnak tűnt, ám az implantátuma már el is kezdte az életerejét visszaállítani. A Sith katonák megtalálták a halottnak tűnő Canderoust a gépteremben, és berakták a “holttestet” egy karantén szobába. Miután az implantátum részleges meggyógyította Canderoust, annyira, hogy az már fel tudott állni, feltápászkodott, és keresett magának medipackkeket, amikkel ellátta sebeit, és hamar ismét visszanyerte erejét. Ezután keresett magának fegyvert és felkerekedett, hogy megkeresse társait. Kipucolta a területet a Sith őröktől, és megtalálta Revant, Bastilát, és Carthot. Miután kiszabadultak, Revan Canderoust bízta meg azzal, hogy biztonságban visszajuttassa a többieket a hangárban pihenő Ebon Hawkhoz, míg Revan és két társa elindultak a hídra, hogy hatástalanítsák a vonósugarat. Átverekedve magukat a hajón a dokkig, Canderous épségben eljuttatta a csapatot a Héjához. Miután elmenekültek a Leviathanból, Revan felfedte valós, régi személyiségét a legénységnek. Bár megdöbbent, Canderous büszke lett arra, hogy összebarátkozhatott, és együtt utazhatott régi bálványával, az ex-Darth Revannal, és úgy döntött, hogy továbbra is megtiszteltetés vele szolgálni. Canderous mindvégig hűen követte Revant a küldetéseken, és Malak halála, és a Régi Köztársaság győzelme után, mint ahogy Revan összes társa, így Canderous is részesült a Dicsőség Keresztje kitüntetésben a Sith-ek elleni hősies helytállásáért.

Később, a Galaktikus Birodalom alakulásának korában a MandalMotors szárazföldi páncélosokat gyártó cég készített egy nehéz páncélost, hasonlót, mint egy lépegető, és Canderous-osztályú Assault Tanknak nevezte el a nagy harcos, Canderous Ordo tiszteletére. A nem-kanonikus Sötét Oldali befejezésben is Revannal marad Canderous Ordo, ő lesz az egyetlen humán csapattag, aki úgy dönt, hogy tovább szolgát az újjászületett Darth Revan alatt minden kérdés nélkül, és segít egy Dark Bastilának, Darth Revannak, HK-47-nek, és T3-M4-nek a küldetésük végéig, együtt harcolva velük a Csillagkohó folyosóin is. Miután Revan elmegy az Ismeretlen Világokba, Canderous visszamegy szülőhelyére, és újraegyesíti a szétszóródott Mandalori klánokat, és ő lesz az új Mandalore (Mandalór), de ez már egy másik történet, az oldalon olvasható Mandalore cikkem témája. 

Tekintsétek meg a custom Canderous Ordo figurámat!

Canderous Ordo custom figura

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Custom Canderous Ordo figura elölről


Custom Canderous Ordo figura hátulról


Custom Canderous Ordo figura oldalról


Köszönöm, hogy a CustomStarWarst látogatod! 

 

A cikket írta: Rostás Norbert 2010. 06. 12. (a figura készülte évekkel azelőtt.)