Onderon guard

Onderon guard. Onderoni királyi testőr. Onderon milícia. Iziz védelmi erők. Ezek a megnevezések mind-mind igazak mai cikkem főhősére. A katona, akit elkészítettem, a Clone Wars sorozatban volt, azokban az epizódokban, és abban a történelmi időszakban, melyet már bemutattam Ramsis Dendup onderoni király kapcsán egy korábbi remek cikkemben. Ismétlésként, vagy aki még nem olvasta, hadd javasoljam elővenni, és feleleveníteni azt ott írtakat. Itt azokra a dolgokra részletesen nem térek ki, csak érintem őket ha szükséges.

A katonák a mindenkori király személyes védelmét biztosították elsősorban, többnyire Izizen belül, a palota környékén, illetve magában a palotában.

Ritkán külső feladatokat is kaptak, ahol valamilyen lényen lovagolva, vagy repülve egyfajta lovasságként tevékenykedtek. Alapvetően gyalogos kiképzést kaptak, de ezeken a tipikus onderoni lényeken is viszonylagos biztonsággal megállták a helyüket. Könnyűpáncélos egységek voltak, s bár a testfelület egyes részei jól be voltak vasalva, azért arra vigyáztak, hogy a katona a közelharcban szabadon mozoghasson, ne korlátozza őt a páncélzat. Ezért inkább a létfontosságú szervek és testrészek voltak vért alatt, mint például a felsőtest, azon belül is főként a mellkas, valamint a fej, amin fémsisak volt. (A koncepció Will Nichols és Randy Bantog munkáját dícséri.)

A ruházat engem nagyban emlékeztet az ókori görög, esetleg római vértelemekre. Főleg a derékról lelógó vértcsíkok, ami a római pterugára hasonlít, bár a rómain végig volt, oldalt is, az onderon katonán csak a lágyék előtt. Nyilván a görögök, vagy a rómaiak inkább bőrből készítették, bár a későbbi időkben már fémlamellás, bronzbetétes, vagy lánc is előfordult. Mivel a görög és római harcos is szoknyában volt, a derékról lelógó vértcsíkok azért a combrészt valamelyest megvédték. Egymáson átlapolva még akár több bőrcsík is nyújthatott akkora védelmet, hogy eltérítsen egy kardvágást vagy ütést, ezáltal megvédje a harcos combját. Ugyanígy a vállon is voltak hasonló csíkok, melyet az ingeikre varrtak az ókorban, ezek mintegy paplanként védték a görög, vagy római vállát. Ezt az elemet is megfigyelhetjük az onderoni katonán is, azaz a combvért és vállvért is hasonló csíkokból áll. A bizánci időkben már a sisakról is lógtak hasonló csíkok, ezt nem reprodukálták a star warsos környezetben. Még az alkaron figyelhetünk meg védelmet, olyan alkarvértet, mely a könyék alatti részt védte csuklóig. Ez már inkább a középkort idézi. Ha a commtalkot is belevesszük, amin a katona rádióforgalmazhatott, az már viszont a futurisztikus időkbe kalauzol bennünket. A páncélozott csizma sem volt túl nehéz, hiszen a rohamok során a katona gyakran futott, mi is láttuk őket gyorsmozgású hadtestekben tevékenykedni, támadó hadmozdulatok során, vagy akkor, mikor előrontottak az Iziz palotából, hogy a piactéren nyilvános kivégzésre szánt Dendup királynak segítsenek.

Ezek alatt a katona a botfegyverét használta, ami egyfelől egy közelharci eszköz, dárdaként, botfegyverként használva a kézitusa során bevethető, másrészt rövid hatósugárban lézerlövedéket lő ki magából, ezzel gyakorlatilag puskaként is használható. Engem a koncepció emlékeztet a Goa’uld botfegyverre, mellyel az átlag Jaffa is fel van szerelve a Csillagkapu sorozatban, de láthattuk igazán virtuóz módon használni mind közelharcra, mind lőni vele például Teal’c, vagy Bra’tac mester kezében.
Az onderoni testőrök Tandin tábornok alá tartoztak közvetlenül a Clone Wars sorozatban.

A TOR azonban ismer olyan embereket, akik közülük kiemelkedve, valamilyen magasabb rangú onderoni katonaként egyfajta osztagvezetőként funkcionáltak közvetlenül egy adott egységnek dirigálva.

A milícia esetenként nőket is befogadott a soraiba, ugyancsak a TOR szerint, a Clone Wars-ban csak férfiak szolgáltak ebben a fegyvernemben.


A TOR egy speciálisabb, a Clone Wars-hoz képest dizájnosabb kinézetet készített az onderon őröknek.

A fegyvernem egy ú.n. Reputation armor set kaszt, azaz egy tisztelet páncél szett. Csak kiérdemelni lehet. A játékosnak el kell jutnia a Hero, azaz hős titulusig, ezután juthat a nívós páncélzathoz. A reputációs páncél különleges küldetések végrehajtása után, hosszú idő múlva lehet a mienk. És bizony borsos áron jutunk hozzá. Íme a lista, hogy minden páncélelem, ami a komplett cucchoz kell, mennyibe kerül, bizony háromnegyed millió credit körül kell fizessünk érte, ha ebben a patinás cuccban akarunk feszíteni.

De aki Onderon szerelmes, vagy az ókori hadtörténelmet látja benne, esetleg a Clone Wars miatt szeretett bele, biztos hogy kifizeti még ezt is, hogy ebben húzhassa ki magát az online küzdőtéren. Én pedig elkészítettem, hogy a polcomon is megörökíthessen az onderoni Iziz city guard fegyvernem egy képviselőjét, és így Dendup király, Tandin tábornok és egy onderon milicista azért már komoly kis onderoni custom különítmény.

Tekintsétek meg Onderon katonámat!

Iziz city guard elölről

Onderon royal guard kétoldalról

Onderon katona, Tandin tábornok, és Dendup király együtt

A cikket írta Rostás Norbert 2021. ápr. 6., a figura készülte évekkel azelőtt.

Köszönöm a figyelmet. A Custom Star Wars Hungary Facebook csoportban további részleteket, fázisfotókat, érdekességeket találhatsz!