Book of Boba Fett 1 elemzés

Felmerült az ötlet, ismerősök javasolták, hogy elemezzek Disney tartalmakat is. Én ettől eddig elhatárolódtam. Úgy vélem, tudtam volna, de eddig maradtam a fő profilomnál, a customozásnál és az írásnál. Most azonban engedtem, és a Book of Boba Fett kapcsán elmerülök én is a dologban, és a tőlem megszokott mélyen szántó, nem öt mondatos minőségi elemzést készítek, kérem tartsatok velem, és ha tetszik, fejezzétek ki.

Book of…

A book of kifejezés a címben nekem a Bibliát juttatja eszembe. Angolul minden Könyv Book of taggal kezdődik, azaz például Book of Luke, az Lukács Könyve, de ilyen mind, legyen az egy Evangelista pl Máté vagy János Könyve, vagy mondjuk a Teremtés Könyve. Ez elég izgalmas számomra, hiszen aki ismer, olvashatta eddig is a munkáimban, hogy feltárom a Biblikus hasonlatokat, keresztényi elemeket is a Star Wars minden részéből. S van belőle bőven. Lucas sokat inspirálódott a távol-keleti tanokból is, az egész eposzt átlengi egyfajta spiritualitás is. Nyilván az Erő maga egyfajta isteni misztérium, mely „mindenhol jelen van, körbe vesz, átjár, benne van a fában, a kőben…” A jedik egyfajta harcos szerzetesek, akik egy egyszerű életet élnek egy templomban, pénztelenül, nőtlenül, gyermektelenül, a matériától függetlenedve, a lélek/Erő útjain meditálva/imádkozva egyszerű barna darócruhájukban. Minden munkámban mutatok még valamit, ami a lelkieket állítja az előtérbe. De bevallom, Boba Fettnél ezt meredeknek érzem. Semmi sem indokolja ezt az áthallást egy fejvadász, bérgyilkos esetében. Ktome, a zseniális fordító talán emiatt is, vagy más megfontolásból a Book of Boba Fett sorozatcímet nem Boba Fett könyvére fordította, hanem krónikáira. Nyilván ő is tudja, hogy a chronicles lenne ott akkor, hiszen ennél egymilliószor nehezebb tech dumákat is zseniálisan fordított pl a Bad Batch során, mikor a techguru klón dumáját fordította, de eddig minden sorozatban hihetetlen munkát végzett, amihez gratuláltam is neki, itt is megteszem. Azt  érzem, hogy valószínűleg ösztönösen, nem hitbeli meggyőződésből, de rendkívül helyesen az új sorozatot tiszteletből Boba Fett KRÓNIKÁINAK nevezte el.

Előzmények

Az új sorozat főszereplője Boba Fett, kinek személye jelentősen megosztja még a Star Wars társadalmat is. Maga a főhős korábban már látható volt, de gyakorlatilag egy epizodista szerepet kapott a korábbi eseményekben. Egy fejvadászról van szó, aki pillanatokra látszódott, és gyakorlatilag meg sem szólalt, legfeljebb ilyen „igen Nagyúr” „as you wish”szerű félmondatokat kapott, mikor például Vaderrel beszél, vagy amikor azt firtatja egy mondatban, hogy mi lesz a pénzével. Mégis rajongótábora volt, már a korai években is, a Klasszikus trilógia aktuális részeinek idejében is. Nyilván izgalmas volt ez a cool páncél, és sokaknak tetszett. De igazából azt sem tudtuk, ki van alatta. Sosem mutatták. Semmit sem tudtunk róla. Egyike volt azon fejvadászoknak, akiket Vader megbíz azzal a feladattal, hogy kerítsék elő a Millennium Falcont és utasait.

Főleg Han Solot, aki eddigre már eléggé Vader bögyében volt. Végül ő kapja el őket, illetve pontosabban ő vezeti nyomra a Birodalmat, és ő adja a társaságot a kezükre, melyért bitang nagy pénzt kap. Ezek egy része természetbeni juttatás, értsd megkapja Solot karbonitba fagyasztva, másik része konkrét pénz, mely kettő együttesen Boba Fettet Star Wars milliomossá tette. Jabba ugyanis ugyancsak komoly pénzt fizetett neki a leszállított Solo-ért. Korábban írtam arról az IG-88 cikkemben, hogy Boba Fett likvidálta IG-88-at is, ezzel az egyik riválisát kiütve a nyeregből, ám tudni kell, hogy a fejvadászok többsége innentől Boba Fettre is vadászott. Nekik mindegy volt, hogy elveszik tőle a carbonit Solo-t, és ők adják át Jabbának, így jutva a hatalmas fejpénzhez, vagy miután Fett leszállítja, és megkapja a zsozsót, elveszik tőle. Fett élete folyton veszélyben volt, s gyakorlatilag Jabba udvarában maradt. Nem nagyon mert kimozdulni, élete állandóan veszélyben volt. De minderről az utólagos irodalom tájékoztat minket, ez ott, és akkor, a filmek kapcsán nem derült ki tehát. Tehát bár mára Boba Fett karaktere izgalmasnak számít, és története jelentősen elmélyült, a korai időkben ebből még semmi sem volt. Tehát rajongói akkor inkább még csak a külsőségek alapján szerették, melyben jelentős része volt a mandalori páncélnak. Ami fura, hogy ezt is csak utólag építették fel szép lassan extra történetekkel, melyben a Rebels és a Mandalorian segített talán a legtöbbet a beskart bemutatva, mely a mandalori páncél alapját képezi. A KotOR is sokat adott a mandalori kultúra megismeréséhez, majd később a Clone wars is sokat lökött a szekéren a törzsi klánrendszer bemutatásával, vagy maga Mandalore (a bolygó) bemutatásával, és a Death Watch is egy érdekes adalékot tett még mellé. Aztán még ott volt ugye két Előzmény film, melyben megismerhettük Jango Fettet, Boba apját, aki a genetikai mintáját adta egy köztársasági klónhadsereghez, és fizetsége mellé kért egy nyers, módosítatlan genetikai állományú klónt, ő volt Boba. Láttuk, ahogy a fiú együtt él vele Kaminon, és láttuk, ahogy Geonosison a fiú szeme előtt vágják le apja fejét a Jedik. Egész pontosan Mace Windu, aki iránt kiolthatatlan gyűlöletet érzett, mindvégig. Szép lassan felépült egy komoly Mandalori adatbázis. Mely egy része Boba Fettet jól megerősítette. Immár nem pusztán egy epizodista volt a Klasszikusból, hanem egy potenciális lehetőség egy részeken és korszakokon átívelő izgalmas, viszonylag mindenkit elérő karakter esélyét hordozza magában.

Minden halottat visszahoznak?!

A kérdés költői, de a köznyelvben egy visszatérő elem. A Star Wars lassan arról lesz híres, hogy sok ténylegesen halott, vagy annak hitt/gondolt karaktert visszaépít a történetébe hol jobb, hol rosszabb indokokkal. Fennec is meghalt kapásból az első Mandalorian évadban, ahogy Ming-Na Wen nevetve meséli is az új videóban. Bobát is ennek hittük sokáig. Halála a szemünk előtt történt meg annak idején, legalábbis azt hittük. Bár később a Történetek Jabba palotájából könyv elmesélte, hogy Boba túlélte, és Dengar segítségével (a bekötött fejű másik fejvadász az  Executor jelenetből) megmenekült a Sarlakk veremből. Állítólag az ellenségeket ez barátságba is kovácsolta, de aztán ezt a szálat törölték, illetve partvonalon kívülre helyezték, kivéve a kánonból. Azaz mostanáig maradt az, amit a Jediben láttunk – Boba Fett egy rosszul időzített támadást indít, akárcsak az apja. Jetpackjével átrepül arra a hajóra, ahol a sikertelen kivégzés után felülkerekedni látszó lázadó társaság van, szerintem teljesen feleslegesen. Itt tök véletlenül a vaksin hunyorgó Han Solo megüti a jetpackjét, ami tönkremegy, Boba emiatt elrepül a francba, nekicsapódik egy másik hajó oldalának, lezuhan, beesik a Sarlakk szájába, aki/ami lenyeli, egy nagyot böfög, és ennyi. Egy elég méltatlan vég, és egy elég luzer dolog. Szóval ha pusztán ezt nézzük, nem is igazán érthető, mi volt rajta olyan tuti. Főleg, hogy mint mondom, apja kb. ugyanezt csinálta. Kirepül Dooku páholyából, egy rosszul időzített és felesleges mozdulattal megpróbálja megszerezni Windu kardját. Aki persze elszívja előle egy Force Pullal. Jango halálát ugyancsak a jetpack meghibásodás okozza, a Reek felökleli őt, a földön hengergeti, eközben tönkremegy a hátimotyója. Hiába lövi szemei közt halál pontosan a szörnyet, Windu ráront, lövéseit félreüti a kardjával, Jango hiába izzítja a jetpackjét, látszik hogy szikrázik, nem tud felrepülni, és ez a fejébe kerül. A geonosisi csata utána fia odamegy, felemeli apja sisakját, és szívszorító jelenetben apját gyászolja guggolva a véres geonosisi aréna homokján. Ez a jelenet egy régi emlék során fel is elevenedik Boba Fett egyik álmában, és egy Kaminoi kép ugyancsak.

A Book of Boba Fett viszont gyakorlatilag azzal nyit, amit feljebb vázoltam, azaz Boba magához tér a Sarlakk gyomrában, és hát eléggé szenvedni látszik. Úgy tűnik egyrészt a sav is marja, másrészt talán valami fojtogató gázok is lehetnek. Sisakja ez ellen nem véd, ezért mielőbb megoldást kell találjon. Sisaklámpájával világítva felméri a környezetét. Ekkor látjuk meg őt is rendesen, engem egy kicsit egy Alien falikeltetőre is emlékeztet, ahova ilyen ragacsos trutyival felragasztják a delikvenst. Minden nyálkás, ragacsos, gusztustalan. De legfőképp halálos. Boba felfedez egy halott rohamosztagost, akihez közelférkőzik, kitépi a lélegeztetőrendszerének a csövét, és végre oxigénhez jut. Talán felmerül a kérdés sokakban, hogy a francba került oda egy rohamosztagos tetem. Erről nem szól a fáma. Talán az ide menekülő C-3PO és R2-D2 után érkező Zeta Squadron egyik tagja kerülhetett közel a Sarlakkhoz a két droid után kutatva Tatooine-on, de erről nincs információ. Egy biztos, oxigénje megmenti Fettet. Aki lángszórója segítségével keményen felperzseli a valószínűleg így is refluxos Sarlakk bendőjét, hiszen ez a savmennyiség és gyomornyák azért eléggé gasztroenterológus után kiált. Kézzel-lábbal küzdve kikaparja magát a homokból, utat nyitva a felszín felé, és hulla fáradtan, és eléggé megviselve látjuk gyakorlatilag félholtan elterülni a homokon. Meg is jelennek a jawak, akik e váratlan kánaán miatt a területre sereglenek, itt aztán van minden, mi szem-száj ingere. A roncsok közt keresgélnek, mikor Boba előjön, hát azon nyomban le is szedik róla a páncélját. Egy erőtlen kísérletet tesz ugyan, hogy ezt megakadályozza, de egy kis jawa szájon vágja a fegyverével, és Boba elájul. A kis jawa egy jót röhög ezen, majd folytatják a vetkőztetést. Megválaszolásra került hát, így került le róla a páncélja, így került a Jawakhoz, tőlük Cobb Vanth-hoz a város későbbi seriffjéhez, meg Mandohoz, végül Bobához vissza, mint méltó régi tulajdonosához.

Rabság

Fettet egy csoport tusken találja meg később, akik rabláncra verik, és elvonszolják. Több filmet is érzek itt ihletésként, és az innen következő részek többsége ugyancsak más filmek hatását éreztetik. Egyből itt van pl a Gladiator. Ahogy Maximust megtalálják, és a római ruházata nélkül, hasonlóan alsó ruházatban, sérülten, félaléltan fekvő embert megfogják és elviszik rabszolgának. Szerintem rendkívül hasonló jelenetek. Fettet a földön vonszolják, mikor összeesik, bantha mögé kötve.

forrás: Starwars.com

A táborban kikötözik egy fatönkhöz. Eddig minden olyan is lenne, mint az előzetes tusken kép. Egy barbár, szívtelen humanoid képet kapunk, akik ”inkább állatok, mintsem emberek”. Ám ezen a képen láthatóan a Disney változtatni kíván. Már a Kotor 1 is elkezdte ezt egyébként, amikor a békés megoldást lehetővé tette velük, vagy amikor a történészük révén betekintést kapunk a múltjukba. Aztán a Mandalorian tovább árnyalta a képet, s most úgy tűnik, a BoBF is folytatja azt a szálat. Miszerint talán nem is olyan állatiasak. Bár kétségtelenül barbár szokásokkal is rendelkeznek, de egyre inkább azt érzem, az indián társadalom felé fogják elvinni őket. Először is azért, mert végre megjelent a Tusken Chieftain, azaz a buckalakó törzsfőnök.

Én már írtam róluk a CustomStarWars-on, sőt, egy custom Chieftaint is készítettem. Cikket is írtam róla.
Tusken chieftain cikk
A TOR ábrázolta őket másodszor a Kotor után, és most végre a vászonra is rákerült a törzs vezetője. Láthatóan tekintély övezte, és ruházata is különlegesebb. Az enyémen Krayt sárkány bőrből készült ruhadarabok vannak, ezen meg mintha fogakból készült láncot láthattunk volna. Ismerős lehet a Karl May regényekből, ott többnyire grizzly medve karomból és fogból készítették az indiánok. Tehát itt máris bejön az indián szál. Nyilván adott a sátortábor is, hiszen az indiánok is tipikben, indián sátrakban laktak. Az indiánok lovait a buckalakóknál banthák helyettesítik, a tomahawkot pedig gaderffi buzogányok. Melyekkel meg is kell ismerkedjen a főhősünk, mert miután elszökik, és utolérik, a törzsfőnök nem leöleti, hanem engedélyt ad a törzs egy vitézének, hogy Bobát móresre tanítsa. Ez tipikusan indiánregényes jelenet volt. A többiek pusztán nézik, nem avatkoznak be. Igazából nincs is miért, Bobát a vitéz hülyére veri. Ez a jelenet pedig engem az Utolsó szamuráj hasonló jelenetére emlékeztet. Ahol Tom Cruise a szamurájok közt ugyanezt megéli. Azt hiszem fakardokkal küzdve veri agyon egy szamuráj, a kardforgatásban sokkal járatlanabb Tom Cruise vagy ötször földrekerül, de ötször áll fel. Leüti, feláll. Már vérzik, már a fakardot sem bírja el, akkor puszta kézzel küzd. Már szinte mondják neki, maradj lent. De feláll. Ezzel elismerést nyerve, saját bátorságát, férfiasságát, soha fel nem adását megmutatva elnyeri a szamurájok tiszteletét. Boba kb ugyanezt játssza el. Nem ölik meg, visszaviszik, ahol egy gyerek tusken száll rá. Csicskáztatja, veri. Indiánoknál is láttuk ezt, hogy leköpik, megalázzák, provokálják a foglyot, többnyire a nők és gyerekek. A harcosok meg félholtra verik, de mindig hasonló becsületes egy az egy elleni küzdelemben. Ezzel azt érzem, hogy nem csak Bobát emelték fel, hanem a tuskeneket is tovább építették. Boba később egy szörnyet is megfojt vízkeresés közben, ez is kéne növelje a presztízsét, de valószínűleg a kis tusken gyerek ezt a dicső tettet magának hazudta, erre később fény derül. De mivel a szörny feje az ő kezében volt mikor hazatértek, és a gyerek adta elő nagy hangon hogyan győzte le a fenevadat, ez valószínűleg az ő férfivé avatását segíti elő, de nekem úgy tűnt, a Tusken Chieftain átlátott a szitán, és Bobára tekintett eközben, szerintem ő tudja, sejti, hogy ő győzte le, nem a kis srác. A tusken szál félbemaradt, izgi dolgok jöhetnek még elő, hiszen nem tudjuk, Boba hogy szabadul végül ki tőlük. Szerintem el fogják engedni, akár egyfajta szövetségesként, barátként, ki tudja. De előfordulhat, hogy szökni kell. Majd kiderül.

Hatalomátvétel szál

A film egyik unikuma abból fakad, ahogy látjuk a hatalmi vákuumból származó érdekes társadalmi helyzetet. Hiszen a diktátor meghalt, Jabbának vége. Félelemmel uralkodott, Boba viszont egyfajta demokratikus, kölcsönösen előnyös uralkodást kínál fel. Ez a mai helyzetünkre is utal, hiszen megannyi országot destabilizált az Egyesült Államok, ahol az adott diktátor likvidálása, halála, kiiktatása után egy hasonló, forrongó, anarchikus helyzet alakult ki. A hatalmi vákuum miatt jelenleg Tatuinon sincs állandó vezető. Önként jelentkezők persze vannak, de nincs mindenki e képességek birtokában. Azért egy ilyen alvilági környezetet egyben tartani nem lehetett könnyű, és előfordulhat, hogy ez igazolja, miért volt Jabba oly diktatórikus és könyörtelen. Nem teketóriázott, ellenségeit megölette, elhallgattatta, ha kell egyszerűen belökve őket a rancor verembe. Ellenfelei többnyire csak behódoltak, az erejét látva jobbnak látták, ha ideiglenesen elfogadják Jabbát vezetőjüknek. Most Bobát látjuk épp ezt kiépíteni. Van, aki behódol. Van aki tribute-ot hoz, mint az Age of Empires játékban, ahol szövetségeseink tribute-ot küldenek, illetve ellenségeink is kénytelenek, ha jót akarnak. Látjuk, ahogy az ókori és kora középkori hagyományoknak megfelelően követek érkeznek, hogy behódoljanak, wookie prémtől kincsesládákig mindent hozva. Azt azonban nem tudjuk, hogy jutott el eddig Boba. Az rendben van, hogy Bib Fortunát agyonlőtték, de hogy lépett elő trónkövetelőként, potenciális Tatuini uralkodóként? Ez később lesz nyilvánvaló. Van, aki nem tud adni se prémet, sem aranyat. De értékes ajándékot ad: hűséget és szolgálatot. Fontos jelenet etéren a 2 gamorrean őr féltérdre ereszkedése, akik korábban Jabbát, majd Fortunát is szolgálták, és most készek Bobát is védeni. Bár Shand ellenzi, Boba megkockáztatja, hogy ismét felfegyverzi a két bivalyerős zsoldost, és testőrévé teszi őket. Remek döntését az igazolja, amikor Bobára és Fennec Shandra a nyílt utcán egy ninja szerű csoport támad, és pajzsok mögül elektromos fegyverekkel jól összeverik őket. (Állítólag a GI Joe Night creeperek koncepciója alapján álmodták meg őket, de ez még Joe körökben sem tűnik igazoltnak.)

forrás: Starwars.com

Úgy tűnik, veszteni is fognak, rángatóznak az áram miatt, egyre gyengébbek, s miközben ők nem férnek a pajzsok miatt a támadókhoz, azok keményen elagyabugyálják őket. A jelenet hadtörténetileg megegyezik a római és görög harcmodor azon részével, amikor az első sorok pajzsosai megállították az ellenfelet, és a pajzsok közt saját dárdásaik ki-kiszurkálva ledöfködték az ellenséget, illetve a pajzsosok előrelépkedve fel is borították őket, és/vagy eltaposták a földre kerülőket, vagy ledöfték a hátsó sorok. Ez a jelenet ezt rekonstruálja gyönyörűen, de nem teljesen, mert a 2 rehabilitált gamo rohanvást érkezik új gazdája védelmére, és hatalmas csapásokkal feltöri a pajzsos alakzatot, párat agyoncsapva levegőhöz juttatják Bobát és Fennecet. Akik felül is kerekednek, a ninják parkour szerű ugrálással házról-házra szökkenve menekülnek. Boba ramaty állapotban marad ott, s bár egyet csuklóeszköze aknavetőjével agyonlő, szinte felállni sem tud. Még rászól a nyomukba eredő Fennec Shandra, hogy élve kapja el, ne ölje meg. Nyilvánvaló utalás Vader utasítására, mikor őt küldte Solo után. (I want them alive, no disintegraions!) Ezután utasítja is az egyik gamorrean testőrt, vigye haza, és rakja bactába.

Bacta, az élet vize

A bacta a starwarsos élet vize. Meg a kolto, lásd a manaani cikkem. Egy bizonyos, Yodától Luke-ig már mindenki fürdött benne, most Boba éltető eleme is lesz. Rögvest az első real time pillanata is a bacta tartályban volt. Ébredj mester! -szól hozzá Fennec, mikor jönnek a követek.  Engem ez két dologra emlékeztet. Az egyik Exile ébredése a KotOR 2-ben. Awaken! –halljuk Kreia hangját. Ébredj! És a koltóban lebegő Exile Jedi kinyitja a szemét, és elkezdi kalandjait. Itt pedig Boba nyitja ki a szemét, és kezdi el kalandjait. Izgalmas hasonlóság, és a hozzám hasonlóknak örömteli is. A másik egy filmes utalás, de hát mondtam, hogy több is van, az pedig a Csillagkapu film. Láttuk, ahogy Daniel és szerelme életét is egy fekvő szarkofág megmenti, ami gyakorlatilag sebeket gyógyít be teljesen, regenerál, fiatalít, erőt is ad. Valami hasonlót érzek itt is, Boba úgy tűnik rendszeres látogatója lesz a bacta szarkofágának. Ez azért is megalapozott dolog, mert azért egy 60+ éves színészről van szó, aki hozzáöregedett az idősebb Boba szerephez, de emiatt azért olyan virgonc nyilván nem is lesz. Bár remek formában van, lassúságát, pici túlsúlyát, korát, stb jól tudja majd rejteni, illetve indokolni a tény: bár megúszta a sarlakkot, de jelentősen károsodhatott a sav és a gáz romboló hatása miatt. Ezzel lesz indokolható végig, hogy hát azért egy idősödő színészt kapunk a szerepében Temuera Morrison által. Akit egyébként mindenki imád, Előzményesek nyilván Jangoként, játékosok-gamerek pl a Republic Commando karaktereiként, vagy a klónokként, stb. Plusz erre ráépül egy Empire at War, ahol Temuera már BOBA FETTET játszik, ott volt első hatalmas élményem az, hogy ő adja a hangját immár Boba Fettnek. Azaz személyében össze lehet kapcsolni, és egy láncolatként egyesíteni a Fett generációkat, és Star Wars táborokat. Remek színész, hihetetlen erős kisugárzással, melyről rendezői is elégedetten nyilatkoztak mindig is, férfiassága és hangja ugyancsak domináns, ha ő nem képes erre a transzgenerációs, filmeken átívelő feladatra, akkor senki.

Ki más nem halt meg akkor?

Felmerül a kérdés, ha Boba nem halt meg, ki mást kapunk ugyanígy vissza? Sorban jönnek majd a karakterek. Hiszen mint kiderült, nem mindenki ment ki a Homoktengerre. Otthon is maradtak. Egyből ugye Bib Fortuna, aki Jabba kvázi-helyetteseként tartotta otthon a frontot, így túlélte Jabbát, és helyére ült, igaz, csak egy rövid időre. Aztán most láttunk egy elefántszerű zenészt egy bárban zenélni, aki valószínűleg Max Rebo. Egyes képeken már feltűnik Rystall, a vörös hajú táncosnő, de őt még nem láttuk a vásznon. Azaz elindul majd egy láncolat, melynek során régi-új karakterek jelennek majd meg a vásznon is, feltehetőleg kis utóéletet, extra történetet kapva, mely gazdagítja majd kanonikus életútjukat.

Humor

Apró, de azért felbukkanó elemenként úgy tűnik humort is belecsempésznek az alkotók a sorozatba. Mikor a gyönyörű Jennifer Beals által megszemélyesített bártulaj, kuplerájtulajhoz mennek védelmi pénzért, elkérik a sisakjukat „fényesítésre”. Fennec nem adná át, ezért Boba Fett visszaadja a fogadd el a szokásokat, jobban jársz korábbi intelmet, ami önmagában humoros, főleg azután, mikor visszakapják végül a  sisakokat megtöltve arannyal. Fennec megszólal: „A tied fényesebbnek tűnik”. Mivel hogy az csurig van pénzzel. Ezen bevallom felkacagtam. Tehát valószínűleg hasonló humoros morzsákra is számíthatunk majd.

Komoly várakozásokkal tekintek a sorozatra az első rész után. Rajongói szemmel igencsak ígéretesnek tűnik, és még egyszer mondom, komoly egyesítő hatása lehet, mely a folyton marakodó táborokat végre össze tudja hozni, felhőtlen időtöltést biztosítva (majdnem) mindenkinek.

Írta Rostás Norbert, 2022.01.03