A Jedi visszatér KOTF diorámákkal

Az Epizód 6 bemutatása a Jedi Academy moddal

Kedves Olvasók! Mai anyagunkkal befejeződik új Knights of the Force projectünk. Fogadjátok szeretettel a Jedi visszatért bemutató KotF szoftveres diorámákat! Sok gyönyörű képet kaptam hűséges Olvasónktól, Rolandtól, azokból válogatva illusztrálom az Epizód 6 történéseit, olvassátok szeretettel.

Luke Skywalker és társai a Tatooine bolygóra érkeznek, hogy kiszabadítsák a karbonit tömbbe fagyasztott Han Solot

Az immár Jedi lovaggá fejlődött Luke Skywalker és legközelebbi barátai kitalálnak egy tervet, hogyan szabadítsák ki a lefagyasztott Han Solot Jabba a Hutt fogságából. A karbonit koporsó Jabba kedvenc falidíszeként Jabba trón termének falán függ, és erősen őrzik. Először Lando Calrissian férkőzik be Jabba Tatooine-i palotájába álruhában, elvegyülve Jabba udvartartásában. Aztán R2-D2 és C-3PO érkezik egy holografikus üzenettel, melyben Skywalker megkéri Jabbát, hogy engedje el Solot, de a két hírnökből gyorsan házi robot lesz Jabba udvarában. Leia Organa (egy fejvadász, Boushh álruhájában) ezután érkezik meg a “rabláncra vert” Chewbacca foglyul ejtőjeként díszelegve, látszólag azért, hogy begyűjtse az érte járó fejpénzt Jabbától, ám valójában azért, hogy kiszabadítsa Hant. Jabba örömmel vágja be Csubakkát a dutyiba, ám a fejpénznek csak egy töredékét hajlandó leperkálni a hercegnőnek. Azon az éjszakán Leia kiszabadítja Solo kapitányt a karbonit koporsóból, melyet titokban végignéz Jabba és a fél udvartartása, akik valamilyen okból hagyják, hogy Solot kiolvasszák, és csak azután fogják el őket. Solot is bevágják a dutyiba Chewbacca mellé, ám Leiát Jabba személyi rabszolgájának szeretné, hogy betöltse előző, megöletett rabszolgájának, Oolának a helyét. Luke másnap reggel érkezik meg, elmondja ajánlatát Jabbának, aki visszautasítja azt, és szó szerint csapdába ejti Luke-ot, aki bezuhan a Rankor vermébe. Luke sikeresen megöli a házikedvencnek picit nagy rancor lényt, szétzúzva annak fejét a verem másik termének lecsapódó ajtajával, majd hagyja magát foglyul ejteni. A dühös Jabba ezért mind a három foglyát halálra ítéli,kivéve ugye Leiat, megparancsolva embereinek, hogy vessék be Luke-ot és társait a Sarlacc vermébe. Következő reggel a rabokat kilökdösték a celláikból, és felvitték őket Jabba bárkáira, melyekkel kiszállították őket a Carkooni nagy veremhez. Fölé érve Luke-ot akarták elsőként arra kényszeríteni, hogy ugorjon be a verembe, aki inkább felugrott a magasba, ahol elkapta az ügyes kis R2-D2 által felé röptetett lézerkardját, mellyel kiszabadította a barátait. A mellettük levő bárka tüzet nyitott, ezért Luke átugrott arra is, hogy leverje annak a hajónak is a legénységét. Közben még Boba Fett is megtámadta őt, de minden kütyüje és fegyvere elégtelennek bizonyult, hogy megállítsa Luke-ot, sőt, a kifagyasztás mellékhatásaként félig vaksin pislogó Solo tök véletlenül beindította a fejvadász jetpackjét, aki irányíthatatlanul becsapódott a Sarlak verembe, így vesztét ironikus módon éppúgy egy jetpack meghibásodás okozta, mint apjának, Jango Fettnek.Mindeközben Leia megfojtja Jabbát a rabszolgalánc segítségével. A droidok is meglépnek, és beesnek a Tatooine-i sivatag homokjába. Luke kiszabadította Leiat, és felrobbantották Jabba bárkáját, majd társaikat összeszedve egy másik bárkán elmenekülnek a helyszínről, egy kivágott jelenet szerint egy homokviharba kerülve, de azt is túlélve elhagyják a sivatagos bolygót.

Előkészületek a Birodalommal való nyílt konfrontációra

Miután a csapat elhagyta Tatooinet, kettéváltak. Luke kivételével a többiek a Sullust felé vették az irányt, ahol a Lázadók Szövetsége gyülekezett, míg Luke és R2-D2 ismét ellátogattak a Dagobah-ra, beváltva Luke azon ígéretét, hogy visszatér, és befejezi a tanulást Yoda mestertől. Az öreg és betegeskedő Yoda mester azonban már nem folytatja a képzést, mert Luke már igazi Jedi, és nincs szüksége további edzésre. Az öreg mester megerősíti, hogy Vader valóban Luke apja, majd kileheli a lelkét, és egyesül az Erővel. Pár perc múlva a szellem Kenobi is megjelenik neki, aki bevallja, hogy Vader valaha Anakin Skywalker volt, és elárulja, hogy Luke-nak van egy ikertestvére, akit elrejtettek a Császár elől, és aki konkrétan maga Leia hercegnő. Eközben Sullust mellett a lázadók gyülekeznek, és a Halálcsillag elleni támadást szervezik. A terv szerint, melyet Mon Mothma és Ackbar admirális vázol fel, Leia, Solo, Chewbacca, C-3PO, R2-D2, valamint egy osztagnyi gyalogos leutazik az Endor negyedik holdjára, behatol a pajzsgenerátor bunkerbe, és hatástalanítja az elhárító pajzsot, hogy egy lázadó légi csapásmérő osztag megtámadhassa a “félkész” Második Halálcsillagot. A légi csapásmérő osztagot Lando Calrissian tábornoknak kell vezetnie. Lévén, hogy Han az Endoron lesz, tesz egy elhamarkodott ígéretet, felajánlja hajóját Landónak. Mikor azonban rájön, hogy ne adj Isten nem csak barátját, de még a Falcont is elvesztheti, hirtelen el kezd aggódni, és a pénzéhes űrkalóz kimutatja, hogy a Millennium fontosabb számára, lelkére kötve Landónak, “hogy egy karcolás sem eshet a hajón”. Közben visszaér a Dagobah-ról Luke is, aki csatlakozik a gyalogos osztaghoz. A gyalogos osztag feltételezhetőleg tartott valamilyen taktikai egyeztetést, és bár én nem szeretem a fiktív képeket, itt beteszek egy olyan, a filmben nem látható képet, amikor Roland barátunk megálmodta, hogyan is történhetett az indulás előtti eligazítás, a szerepek kiosztása, a stratégiai lépések kidolgozása. (Végül is nem egy irracionális, földtől elrugaszkodott kivágott jelenet, hanem realisztikus.) A képen látható osztag egy megszerzett birodalmi shuttle-t használ, hogy lejusson az Endorra, azonban az azonosító kódjuk már régi. Ennek ellenére átcsúsznak az azonosítási procedúrán. Pedig nem csak a kód, hanem Luke miatt is fent kellett volna akadniuk, akit Darth Vader megérez a hajójukban, tudja, hogy lázadók, de továbbengedi őket. Egyrészt azért, mert válogatott birodalmi erők várják őket az Endoron, másrészt azért, mert Vader azt szeretné, hogy fiát maga mellé állíthassa, és átcsábítsa az Erő Sötét Oldalára. Ezért Vader nem engedelmeskedik az Uralkodó azon parancsának, hogy menjen a flottával a Sullust másik oldalára, és ott várakozzon, míg a Lázadók megteszik az első lépést, hanem elutazik az Endorra.

Érkezés az Endor dzsungelbolygóra

A lázadó gyalogos osztag leszáll az Endoron, de észreveszik őket a speeder bike-os felderítők. Egy speeder bike üldözés kezdődik, mely során Luke és Leia ártalmatlanná teszi a felderítőket, bár Leia eközben lezuhan robogójáról, és elveszti az eszméletét. Mikor magához tér, találkozik egy primitív, de értelmes faj egy képviselőjével, egy Ewokkal. Az ewok segít legyőzni Leiának a maradék pár motorizált felderítőt, aztán elkíséri őt a falujukba. Luke, Han, C-3PO és R2D2 a hercegnő keresése közben óvatlanul belelép egy hálócsapdába, melyet az ewokok tettek ki az őserdőben. Az ewok törzs fogságába kerülnek, akik először elég ellenségesen viselkednek velük, majd miután C-3PO, az “arany istenség”, körbelebeg köztük, (Luke enyhe közreműködése által) és felszólítja őket, hogy engedjék el a foglyokat, az Ewokok megbékülnek az emberekkel, sőt, történetüket megismerve szövetséget kötnek velük.Azon az éjszakán az ewok falu egyik fa folyosóján Luke elmond Leiának mindent amit megtudott Vaderrel, és a húgával kapcsolatban, és hogy úgy döntött, hogy megpróbál beszélni apjával, mert szerinte még él benne a jóság csírája. Luke ezért elmegy, és megadja magát a birodalmi katonáknak, akik valóban Vader elé viszik. Elszállítják az Endor landoló platformhoz egy négylábú lépegetővel, ahol már várja Vader. Luke megpróbálja elérni, hogy Vader elforduljon a Sötét Oldaltól, de Vader szerint már neki túl késő ezt megtenni, és visszautasítja a fiát. Luke ekkor elfordítja a fejét, és kijelenti, hogy ebben az esetben az ő apja tényleg meghalt számára. (Ezt a jelentőségteljes pillanatot pompásan modellezte le Stryker mester ezzel a screenshottal.) Ezután Vader elviszi Luke-ot a Halálcsillagra, hogy a Császár elkezdhesse a fiú “mentális masszírozását”.

Harc az Endoron

A lázadók közben megközelítik a pajzsgenerátor bunkert, de dunsztjuk sincs, hogy jussanak be. A segítség egy kis Paploo nevű ewoktól érkezik meg, aki váratlanul felpattan egy gazdátlan speeder bike-ra, és mélyen becsalja az őröket a dzsungelbe, így egyetlen őrszem marad csak a bunkernél, akit a lázadók könnyedén megadásra kényszerítenek. Ezután büszkén bemasíroznak a bunkerbe, ahol pár perc múlva rájuk törnek a birodalmiak, akiknek ezúttal most ők adják meg magukat. Közben a lázadó flotta kitör a hiperűrből, de döbbenten veszik észre, hogy a pajzs továbbra is fent van, ezért megfordulnak, és eltávolodnak a Halálcsillagtól, de messzire nem jutnak, mert útjukat állja a birodalmi flotta, ezzel elkezdődik az űrben egy masszív űrcsata. Közben Solot és társait kikísérik a bunkerből a rohamosztagosok, de egy meglepetésszerű Ewok támadás alkalmat ad nekik, hogy felvegyék a harcot, így a szárazföldön is kitör egy csata, egyik oldalon a lázadók és az Ewokok, szemben pedig a birodalmi erők. Az ewok szövetség igen hasznosnak bizonyul, mert a kis ewokok nagyon ismerik az erdőt, és kitűnően felhasználják annak minden terepadottságát, valamint egy csomó elrejtett csapdát, mellyel masszív mennyiségben építik le a rohamosztagosokat, de pár speeder bike, és még pár páncélos AT-ST is az áldozatukká válik. A lázadók akkor fordítják meg egyszer s mindenkorra a csata menetét, mikor két ewok és Chewbacca ráugrik egy AT-ST tetejére. A kis ewokok idegesítik a sofőrt, aki valószínűleg odaszólhatott a tüzérnek, hogy hajítsa le a kis “macikat” a lépegetőről. Az kinyitja a kabinajtót, vesztére, mert nem a két ewok repül le az AT-ST tetejéről, hanem a tüzér, súlyos agyrázkódást szenvedve, kóma közeli állapotban, begyűjtve pár brutális pofont, melyet a felbőszült wookie osztott ki számára. Erre a sorsa jut a sofőr is, és a szőrös kommandó átveszi az uralmat a lépegető felett. Az AT-ST nagy taktikai előnyt ad, hiszen a többi kétlábú lépegető egyáltalán nem számít arra, hogy egy “baráti” AT-ST tüzet nyit rájuk, ezért Csubiék sokat kilőnek közülük. Ráadásul Hannak eszébe jut, hogy a lopott AT-ST comm csatornáján be lehet jelentkezni a bunkerbe, hogy a lázadók menekülnek, így az ajtó kinyílik, ők beözönlenek, és végre fel tudják robbantani a pajzsgenerátort, ezzel utat engedve az űrbe harcoló bajtársaiknak a Halálcsillag felé.

Események a Halálcsillagon

Palpatine eközben felfedi Luke-nak, hogy idáig minden a tervei szerint alakul, és a rebellis barátai lent az Endoron, valamint a Lando vezette légi csapásmérő osztag is fent az űrben az Uralkodó csapdájában vergődnek. Palpatine érezve Luke növekvő dühét arra buzdítja, hogy engedjen aSötét Oldal csábításának, és álljon át. Luke eleinte türtőzteti magát, ám egy idő múlva már nem bírja tovább, visszaszerzi kardját, és lesújt(ana) a Császárra, de Vader hihetetlen reflex mozdulattal hárítja a csapást, így magára vonva Luke haragját. Harcuk közben Luke felugrik egy magasabb emelvényre, ezért Vader a fia felé dobja fénykardját, ami miatt a platform leomlik, maga alá temetve Luke-ot is. Vader kiterjeszti az érzékeit, hogy megtalálja a fiút a romok közt, ám eközben észleli annak gondolatait is, és rájön, hogy Luke-nak húga van. Mikor Vader kijelenti, hogy nem baj ha Luke nem áll át, majd áttérítik Leiát, Luke nem tudja tovább elfojtani dühét, mely ellenállhatatlan erőt ad neki, ráront apjára, szinte beledöngöli a földbe, majd levágja Vader kezét. De miután meglátja apja levágott kezét, magához tér, visszanyeri önuralmát, és rájön, hogy Palpatine malmára hajtja a vizet, és nem kívánja ugyanazt a bohóc szerepet betölteni, mint eddigi elődjei. Ezért Palpatine uszítása ellenére nem öli meg az apját, eldobja kardját, és Jedinek deklarálja magát. A dühös Palpatine ezért szép lassan elkezdi agyonrázni Luke-ot borzalmas Erő-villámokkal. Vader képtelen nézni, ahogy fiát a szeme előtt gyakorlatilag kivégzik, ezért megszegi Sith esküjét, Palpatine ellen támad, és Anakin Skywalkerként fia segítségére siet, felemelve és behajítva “mesterét” egy mély aknába. S bár eközben a villámok átjárják sérült testét, és tönkreteszik létfenntartó készülékét, valóra váltja a próféciát, miszerint ő hoz egyensúlyt az Erőben, és elpusztítja a Sith-eket. Kérésére Luke leveszi róla a maszkját, hogy hadd tekintsen rá még egyszer utoljára a saját szemével, s hogy Luke is megláthassa, hogy apja nem egy fekete “gépember”, hanem egy sápadt, szinte hulla-fehér meggyötört férfi. Luke meg szeretné menteni apját, aki azt válaszolja, hogy már megtette, s valóban, lelke megmenekült a kárhozattól, de teste már menthetetlen, és csendes békében elhagyja az élet. Eközben a Lando Calrissian által vezetett légierő maradéka megindul egy végzetes támadásra a Halálcsillag felé, s páran be is jutnak, egészen a magjáig, szétlőve a fő reaktort, mely lassan kezd összeroskadni. Luke ezért elkezdi apja élettelen testét vonszolni egy birodalmi shuttle felé, de le sem tojja senki, gyakorlatilag rohangál mindenki össze-vissza, és menti az irháját, miközben egy lázadó vezető épp a vezérüket ráncigálja a porban. Luke-nak sikerül, elmenekül, mielőtt a Halálcsillag felrobban. Az Endoron Han attól fél, hogy Leia jobban szereti Luke-ot, mint őt, de Leia beavatja, hogy Luke a bátyja, mely után Han boldogan és megkönnyebbülve olvad össze a hercegnővel egy csókban. Az egész galaxis a Birodalom bukását ünnepli, csak egyedül Luke, akinek ezt köszönhetik, boldogtalan, hiszen mire visszakapta édesapját, már gyászolhatja is. Luke rituálisan máglyán égeti el apja földi maradványait, miközben örömmel veszi észre, hogy apjának megtért lelke megjelenik szellem alakban a másik két spirituális figura, Obi-Wan Kenobi, és Yoda mesterek mellett, akik büszkén tekintenek vissza az igaz Jedi fiúra.

Köszönöm, hogy a CustomStarWars cikkeit olvassátok! Külön köszönet Darth Strykernek, aki KOTF szoftveres diorámáival segítette a rovat illusztrálását, mellyel együtt modelleztük le a Star Wars saga eseményeit, végig követve mind a 6 Star Wars epizód fontosabb jeleneteit!

A cikket írta: Rostás Norbert 2010. 11. 09.