Vörös battle droid

Vörös battle droid Molnár Levente tiszteletére

Az Epizód 1 után a Kereskedelmi Szövetség jogait a Köztársaság megnyirbálta, kereskedelmi jogait korlátozta, így a rendelkezésükre álló pénzösszegek jelentősen megcsappantak. A háború azonban nem állt meg, további források bevonásával a hadigépezetet fent kellett tartani, sőt, tovább kellett fejleszteni. Darth Sidious ezért egy tehetős tanítvány után nézett, többek közt ezért is esett a választása a vagyonos Dooku grófra, hogy hozzájutva a gróf tőkéjéhez, általa pénzelhesse az újjászervezésre szoruló szeparatista hadsereget. De Dooku gróf nem csak a pénzét adta az új hadsereg felépítéséhez, hanem dinamikus vezetői tulajdonságait is. Miután a karizmatikus Dooku átvette a karmesteri pálcát, rendszerek tucatjai csatlakoztak a Szeparatista mozgalomhoz. Belépett a Passel Argente által fémjelzett Corporate Alliance, (vállalat szövetség), ők hozták be a hadseregbe például az NR-N99-es tankot.

Csatlakozott az Intergalaktikus Bankár Klán San Hill vezetésével, a Geonozisi ipartelepek Poggle a Kicsi vezetésével, a Wat Tambor féle Techno Unió, a Hiperkommunikációs Kartell (Po Nudo), és a Shu Mai féle Commerce Guild (Kereskedelmi Testület), és még különböző kiszakadni vágyó rendszerek, és szervezetek, mint például a Quarren Izolációs Liga. Immár tehát nem csak a Kereskedelmi Szövetség állt szemben a Köztársasággal, hanem egy csomó rendszer, akikből megalakult a CIS, a Confederacy of Independent Systems, azaz a Független Rendszerek Konföderációja. A szakadárok erősebbek lettek, mint valaha. Új hadseregük fejlesztését azonnal megkezdték. Vadonat új gépeket, Pók lépegetőket, Trifightereket, Cruisereket, cirkálókat, (egyre még ionfegyvert is szereltek), Vulture (keselyű) bombázókat, szuper tankokat fejlesztettek, és a droid állománynak is lett sok új tagja. Megjelentek a Super battle droidok, és felfejlesztették a régi droidjaikat is, amiket immár vörös színben gyártottak. A CIS innentől többnyire szakított a Kereskedelmi Szövetség sárgás barna színeivel, és a gépeit saját új felségjeleivel látta el, azaz kék-fehérre pingálta, melyre vagy a Viva tévé négy háromszögből álló szimbólumához hasonló jelet festett fel, vagy egy szögletes pókhálóhoz hasonló CIS jelet.

Többek közt ezért is lett az új fejlettebb processzoros, gyorsabb, pontosabb, okosabb gyalogos harci droidok színe vörös, egyfajta új arculatot adva a CIS-nek, elhatárolódva a Kereskedelmi Szövetség régi droidjaitól. A vörös droidok első megjelenése a Klón Háborúk rajzfilmben volt látható, ahol több részben is már az új festésű vörös droidok harcolnak a klónok, és a Jedik ellen.

Sőt, a Klón Háborúk idejére az új piros droidokon kívül megjelentek idáig sosem látott új droidok, a kommandódroidok, a taktikai droidok, az aqua droidok, és az SBD egy új, hátihajtóműves, repülni képes változata is, jelentősen bővítve a CIS droid repertoárát. A CIS több helyen is létesített hadiüzemeket, de az új, vörös droidok gyártását a Geonosison végezték. Óriási futószalagokon gyártották a droidokat, ahogy C-3PO mondta, “gépek gyártják a gépeket, óh, Tervezőm!” Bizony, és nem is keveset, droidok ezrei ácsorogtak félkészen a futószalagon, és teljes osztagok vannak máris bevetésre készen.

Miután Obi-wan Kenobi Jango Fett nyomait követve eljutott a Geonosisra, megdöbbenve látta, hogy egy brutálisan erős droid hadsereg készül, mely ellen a Jedi rend teljesen esélytelenül venné fel a harcot. Miután értesítette a Jediket, Kenobit elkapták, majd az utána érkező, őt kiszabadítani akaró Anakint, és Amidalát is foglyul ejtették a geonosisi összeszerelő csarnokban.

Az ügyetlen C-3PO-nak közben leütötte a fejét egy automata szerelőkar, amit a gép rászerelt egy fej nélkül álló, félkész vörös droid testre, majd az idegesítő protokoll droid a feje nélkül tovább téblábolt, pont ráállt a futószalagra, ahol a testére véletlenül rászereltek egy vörös droid fejet, ezzel gyakorlatilag mindkét része besorozásra, illetve beépítésre került a CIS készülő droidhadseregébe.

Mikor az Epizód 2-ben megérkezik a Mace Windu által vezetett Jedi felmentő sereg, a Geonosisi aréna ajtajai kinyílnak, és Super battle droidok vezetésével brutális mennyiségű vörös droid özönlik be az arénába.

Kirobban egy kegyetlen ütközet, melynek során a droidok ellenállhatatlan rohamot intéznek a képzett Jedik ellen, akik hiába ismerik az Erőt, hiába védik magukat fénykardjukkal nyilvánvalóan látszik, hogy sok lúd disznót győz alapon nem tudnak nyerni, szép lassan elesnek, és számuk szinte megtizedelődik az iszonyatos droid tűzben. Valamelyik vörös droid osztagban a C-3PO darabok is a csatatérré vált arénába menetelnek droid társaik közt, de mindkét fél szégyent hoz a droidokra, idétlen beszédével, és gyáva viselkedésével.

A menetoszlopba az egyik vörös harci droid rá is néz, és ha egy droidnak lenne arckifejezése, és meg tudna döbbenni, bizonyára valami hasonlót látnánk, miközben nem tudná mire vélni furcsa droid társa ostobaságát.

A csatában közben oly mértékben alul maradnak a Jedik, hogy sorsuk gyakorlatilag meg van pecsételve, egyszerűen nem tudják legyőzni a vörös droidokat. Egyrészt azért, mert sokkal jobbak, mint a régi roham droidok, nagyon meglátszik rajtuk a sok pénz, amit a CIS belefektetett a fejlesztésükbe.

Másrészt iszonyatos tömegben gyártják őket, azaz hiába vág le egy Jedi százat, a százegyedik leteríti a Jedit. És nem száz van, hanem sok ezer ilyen vörös droid, és bizony ha Yoda mester nem érkezik meg a kaminói klónsereggel, és a klónok mellé bónuszként járó hadigépezettel, (Republic Gunshipek, AT-TE-k, speeder bike-ok, telepítő gépek), akkor bizony a Jedik fénye már itt, a Geonosison kihunyt volna.

A Geonosison gyártott vörös droidok a régi Kereskedelmi Szövetségi droidokhoz hasonló, mégis sokkal ütőképesebb hadsereget alkottak. Míg a CIS-nek jól ment, és anyagilag fedezni tudta a háborút, a hadseregük minden tekintetben méltó ellenfele volt a klón hadseregnek, sőt, amikor a leggazdagabbak voltak, és a különböző droidokat nyomasztóan nagy számban gyártották, sok bolygón felül is múlták a köztársasági erőket, Jedistől kiszorítva a klónokat egy csomó rendszerből, visszavonulásra késztetve őket. (Ez a screenshot nekik állít emléket, hűséges olvasónk, Török Roland KotF szoftveres diorámája a Geonosisi arénában zajló ütközetet ábrázolja, ahogy többféle droid özönlik a Jedik felé.)  

Tekintsétek meg custom vörös battledroid figurámat is!

Annak idején, mikor csináltam, még semmilyen vörös battledroid figura nem létezett, ezért egy episode 1-es bónusz droidot áldoztam be rá, lefestve azt vörösre.

Custom vörös battledroid figura elölről


Custom piros battledroid figura oldalról


Piros battledroidokat vezet egy SBD a geonosisi arénába, az egyik döbbenten tekint az idétlen C-3PO hibriddroidra


Köszönöm az érdeklődést, látogasd rendszeresen a CustomStarWars oldalt!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2010. 10. 31. (a figura készülte évekkel azelőtt.)