Calo Nord

Calo Nord egy híres, vagy inkább hírhedt fejvadász volt a Régi Köztársaság idejében, körülbelül 4000 évvel a Yavin-i csata előtt. Mi már úgy ismerjük meg, mint Davik Kang jobbkeze, bizalmasa.


De mint mindenki, Calo is volt gyerek. Habár a gyermekkora nem volt túl könnyű. Szülei eladták őt rabszolgának. Nem semmi, ugye? Ez bizony egy komoly trauma, melyen a pszichológusok is ellennének egy ideig, bizony Calo sorsát és személyiségét is nagyban befolyásolta. Rabszolgaévei alatt arra jött rá, hogy ha életben akar maradni, kemény szívűnek, és könyörtelennek kell lenni. A leckét kitűnően elsajátította. Olyannyira, hogy mikor 16 éves lett, rabszolgatartóit megölte, és elszökött, hogy szüleinek is megköszönje, amit érte tettek. Úgyhogy mintegy szülinapi ajándékként őket is megölte. Ezekért a bűnökért egy rakás fejvadászt küldtek a szökött rabszolga, és mostmár gyilkosCalo Nord után. Calo élvezettel figyelte üldözőit, és tanulmányozta a módszereiket, ahogy a nyomába próbálnak kerülni, és kitanulta a “szakma” trükkjeit. Hamarjában fel is használta frissen szerzett ismereteit, és egyesével Ő vadászta le a nyomában lihegő fejvadászokat, ahelyett, hogy ők kapták volna el Calot. Szép lassan az üldözők majdnem mind elfogytak, a maradék pedig nem mert immár ujjat húzni Calo Norddal.


Rövidesen Calo Nord is fejvadász lett. Davik Kang is felfigyelt rá, és felvette őt az Exchange-be, ami itt nem távközlési kapcsolóközpontot jelent, hanem Maffiát. Calo Nord mindent meg is tett Kang bizalmáért, és azért, hogy ő legyen a legrettegettebb, és legsikeresebb maffiózó az egész galaxisban. Havi járandóságainak (értsd védelmi pénz, zsarolási pénz, vérdíj, stb.) nagy részét felszerelésének javítására, és minőségi bővítésére fordította, hogy eredményesen használhassa mindet a küldetéseken. Ezért rendelt magának egy egyedi, spéci prototípus csatapáncélt, majd a tervezőt likvidálta, hogy a páncél egyedi is maradjon. Ezt a páncélt egyszerűen csak “Calo Nord páncéljának” nevezik a KotOR1-ben, de a KotOR2-ben rábukkanhatunk, és meg is vásárolhatjuk, ott “Verpine Zal Alloy Mesh” páncélnak hívják. Ugyanúgy néz ki, mint az eredeti szett, és még a fejlesztések nélkül is ugyanazt a védelmet biztosítja, mint a maxra fejlesztett Calo Nord páncél a KotOR 1-ben.De ezt a páncélt nem láthatjuk, mivel Calo Nord a hétköznapi ruházata alatt hordja. Állandóan egy kék kabát van rajta, és egy fekete nadrág, és azok alatt viseli titkon a különleges Mandalóriai tervezésű testpáncélját. De nem csak a páncélját nem láthatjuk, mert a haja és a szeme is rejtve marad a kíváncsiskodók elől. Nem tudni miért, de Calo Nordot soha nem látta senki a idegenlégiós lepellel felspécizett turbánja nélkül. Talán kopasz volt, vagy volt egy sérülés a fején, esetleg csak ez volt a stílusa? Ki tudja, de mindenesetre nagyon titokzatos ebben a cuccban.
Felszereléséhez tartozik még két hűséges pisztolya. Ezeket a Mandaloriai Nehéz Pisztolyokat mindenhova magával vitte. Mivel kitűnően bánt velük, Calo egy nagyon félelmetes ellenfél volt.

Ráadásul állandóan gyakorolt. Edzette a testét, fegyvereivel gyakorlatozott, és megtanult bánni mindenfajta robbanószerrel. Mindeközben veszélyes állatokra vadászott, követte a nyomaikat, hogy megtanulja az emberi áldozatokat is profin követni. Elég sikeres volt a vadászatban is, egyszer elejtett egy rancoort, Revannal megtaláljuk majd azt az adatrögzítőjét, amiben Calo megörökítette a vadászat krónikáját, és a különleges trükköt, amivel sikeresen elejtette a zsákmányt. Mindezek is hozzájárultak – Calo Nord majdnem mindig megtalálta áldozatát, és ha megtalálta, nem ismert kegyelmet, figyelmen kívül hagyva a könyörgést, vagy a lefizetési kísérleteket.


Calo Nord Taris-on volt Davik Kangnak dolgozva, mikor találkozott Revannal, de tudomást sem vett róla. Egészen addig, míg Revan és társai megpróbálták megszerezni az Ében Héja hajót Davik magánhangárjából, hogy elmeneküljenek a blokád alá vont bolygóról. Calo és Davik ezt perszemegpróbálta megakadályozni, ámbár nem túl nagy eséllyel, mert Revanék éppen felülkerekedtek rajtuk, mikor Darth Malak parancsa szerint a Sith-ek elkezdték bombázni Taris-t. Calo Nord előkapott egy termál detonátort, hogy felrobbantsa Revanékat, amikor egy lézersugár eltalálta őt, így elejtette a detonátort. Az elgurult, majd felrobbant, az egész hangárt jelentősen lerombolva, és a társaságot a romok alá temetve. Csodák-csodájára Calo Nord valahogyan túlélte az esetet, bár súlyosan megsebesült, de Davik meghalt. A sérült Calo egy jó időre kiesett a praxisból, és betegácsira kényszerült. Betegágyán bosszút esküdött Revan ellen (de hogy miért Revan ellen, ne kérdezzétek…). Gyógyulása után kis szerencsével ismét Revan nyomába eredhetett.


Miután meggyógyult, Darth Malak (akit jobban okolhatott volna a történtekért) meghívta őt a hajójára, és felbérelte, hogy kapja el Revant, Bastila Shant, és a barátaikat.Mivel a munka igen jól fizetett, és egyébként is úgy érezte, hogy a balesetéért Revannak el kell számolnia, Calo Nord elvállalta a melót. Két becses Mandaloriai Nehéz Pisztolyával a kezében Calo magabiztos volt, úgy gondolta, hogy mint idáig mindenkit, ezúttal is sikeresen lelövi Revant, és kis bandáját, és besöpri az értük járó pénzt Malaktól. Csakhogy Revan is legyőzött idáig mindenkit, visszaverve minden ellenfelét idáig. Calo Nord nem akarta alábecsülni Revant, ezért maga mellé vett párat a legkeményebb legényeiből, és végül megütközött Revannal. De Revan és társai könnyedén leverték őt is, meg a verőlegényeit is. 
Attól függően, hogy Revan (vagy úgy is mondhatjuk hogy TE, a KotOR játékos) milyen sorrendben látogatja meg a bolygókat, és hol találja meg az első Csillagtérkép darabot, azon a bolygón támad meg majd Calo Nord. Így végülis jöhet Tatooine-on, Manaanon, Kashyyykon, vagy épp Korribanon is. Én Tatooine-on találkoztam vele, volt vele tényleg pár Rodiai és Aqualish cimborája, de esélyük sem volt az én Revanom és két barátja ellen. Először, mikor találkoztam Calo Norddal a tarisi Alsó Város kantinjában, sokkal nagyobb volt a szája. Mert csalt! Abban a helyzetben nem lehetett megölni! (Mivel a játékosnak ebben a helyzetben még gyengébbnek kell(ene) lennie Calo Nordnál, nem lehet leverni, sérthetetlen! De elkerülheted az elkerülhetetlen halált, ha akkor meghátrálsz, és kijössz a kantinból. De ne bánkódj amiatt, később lesz még alkalmad seggbe rúgni, például itt, Tatooine-on. Pillantsatok az illusztrációra egy picit lejjebb, mi alig vesztettünk egy kis életpontot, miközben felkoncoltuk őt, és a magánhadseregét. Na most már nem akkora a szája, ugye? 🙂 
 

Sőt, az illusztráció ábrázol még egy poénos dolgot is. Mert lehet, hogy a páncélja valami spéci, egyedi, drága, és értékes darab volt, de úgy tűnik, nem hőálló, mivel Calo Nord úgy döntött, hogy inkábbpár centivel a föld FÖLÖTT kíván elhalálozni, bizonyára égette őt a forró homok. Hát nehogy már, gondolhatta, inkább az örökkévalóságig levitálok majd a homok fölött. 🙂 
 

További vicces jelenet:

Ha a fent említett kantinban a játékos megkísérel beszélgetésbe elegyedni Calo Norddal, az először beszól, hogy “Tűnj innen.” Ha megpróbálsz tovább beszélgetni vele, háromig számol. Tényleg komolyan mondom, ekkor még nem lehet legyőzni, tehát a legjobb, ha békén hagyod, mielőtt bepipul, és rádtámad. De akkor is, ez nagyon laza, ahogy keménykedik. Ilyen a dumája: 

Egy… Kettő… (és ha elmész, és otthagyod) Okos fiú.  🙂
 

Egyébként erre már a program egy korábbi jelenetben felhívta az okos játékos figyelmét, amikor Calo Nord, és pár rodiai thug (verőlegény, útonálló, stb.) valami afférba kerül. A játék szemléltetni kívánja, mi vár ránk, ha inzultáljuk Calo Nordot, aki hamarjában kinyírja az okvetlenkedő rodiaikat. Máskor meg,más lények (twi’lek, és más fajú rosszfiúk) zavarják meg Calo Nordot, és nem vették a lapot, hogy el kéne menni, békén kéne hagyni, ezért adott Calo nekik esélyt a számolásával, hogy eltűnhessenek. De a kegyetlen fejvadász másodszorra már senkit sem figyelmeztet, hanem megöli azokat, akik hozzá mertek szólni. (Elég debil, zavarodott elme, kicsit pszichopata, nemde?) Mindenesetre a program figyelmeztet tehát bennünket is – Calo Nordot zavarni nagyon rossz ötlet. 
 

Tekintsétek meg a custom Calo Nord figurámról készült képeket is! 
 

Custom Calo Nord figura elölről


Custom Calo Nord figura hátulról


Köszönöm a figyelmet, a CustomStarWars visszavár! 
 

A cikket írta: Rostás Norbert 2008. 06. 06. (a figura készülte évekkel azelőtt.)