Sötét Oldali Erők 1.

Ebben a rovatban be szeretném mutatni a Star Wars Sötét Oldali Erőit. A Sötét Oldali Erők mások bántására, pusztításra voltak használatosak. A bemutatott Erők főleg támadó jellegűek, melyek másoknak fájdalmat, sérülést, esetenként halált okoztak. Példákat is szeretnék hozni nektek az alkalmazásukról különböző forrásokból, megnézve kik használták az adott Erőt a filmekben, a Clone Wars rajzfilmben, a Clone Wars animációs filmben, és egy könyvben. Olvassátok el a cikket! 

Fojtás jellegű Erők

Az Erő Fojtás talán az egyik legismertebb Sötét Oldali Erő. Ezek az Erők képesek telekinetikusan megszorítani, összepréselni, azaz “fojtani” egy vagy több célszemély belső szerveit. Ha valaki nem tudott megszabadulni egy fojtásból, a legjobban tette, ha megpróbálta megszakítani a Erő-fojtó koncentrációját. A Jedik kitalálták, hogy ha egy Erő lökéssel megtaszították a fojtogatót, az elengedte őket!

Erő Sebzés

Ez a fojtó jellegű Erő lehetővé tette az Erő-használó számára, hogy telekinetikusan támadja az ellenfél szerveit. Ha az áldozat képtelen volt védekezni, szinte össze lehetett préselni a tüdejét, ami természetesen megbénította őt, jelentős sebzést, hihetetlen fájdalmat, és szenvedést okozva. A játékokban az ellenség 6 másodpercig fulladozni fog, és folyamatosan veszít életéből 2 másodpercenként, egészen a karakter életének 2/3-áig. A Fojtás a következő szint, mely hasonló az előzőhöz, de már a képességeit is elveszti 24 másodpercre. A Kill (ölés) azt jelenti, hogy az ellenséget 6 másodpercig fojtogatjuk, ami alatt a maximális életpontjaink felét sebződik, tehát két fojtással kivégezhető.

Erő Fojtogatás

A Sith mesterek gyakran ezt az Erőt alkalmazták a rendes Fojtás helyett akkor, amikor csak büntetni akartak, megrémíteni, vagy példát statuálni a célszemélyen, anélkül, hogy megölnék. Talán a Star Wars világ leghíresebb Fojtogatását akkor láthattuk, mikor Darth Vader a Halálcsillagon fojtogatta Motti admirálist. Darth Vader később példát statuált Ozzel admirális fojtogatásával, melyet egy monitor képernyőjén keresztül is képes volt halálos intenzitásig növelni a hajóhídon parancsnokló tiszten, aki túl korán tört ki a Hiperűrből. A leghíresebb Jedi aki ugyanezt az Erő Fojtogatást meg bírta csinálni az Luke Skywalker volt, aki a Jabba palotájában strázsáló Gamorrean őröket fojtogatta kicsit, hogy jobb belátásra bírja őket, és mégis bemehessen a Hutt gengszterhez.

Erő Fojtás

Az Erő Fojtás segítségével valakit meg is markolhatunk az Erő segítségével. Erősebb Erő-használók felemelni is képesek voltak a megragadott áldozatot, és mozgatni, vagy eldobni őket. Például Assajj Ventress is fojtás közben emelte fel a levegőbe, és szorította a falhoz Rex parancsnokot, hogy kifaggassa, hol van Skywalker. Ők már nem csak pusztán megfojtották az ellenséget, hanem szétzúzták a szerveit, összetörték a csontjait, vagy az egész testet (bár ez már átlapolódik kicsit a Force Crush azaz Erő Szétzúzáshoz). Darth Vader titkos tanítványa, Galen Marek alias Starkiller ugyancsak rendkívül képzett volt az Erő Fojtásban, amit elsődleges fegyvereként használt is. Annyira erős volt benne ez a képesség, hogy gyakorlatilag úgy dobálta, vagy csapkodta a falhoz az elkapott, fojtás alatt levő rohamosztagost, mint ahogy a varázserőt adó ital megivása után a megerősödött Jerry, az egér csapkodta jobbra balra Tomot, a macskát a sok régi sérelem miatt. 🙂 De Starkiller be is vágta a többi rohamosztagos közé az elkapott társukat, feldöntve azokat, mint a kuglibábokat. Az Erő-használók többször is használták ezt, például Dooku gróf masszívan elkapta, fojtogatta, majd elhajította a rongybabaként lógó Obi-Wan Kenobit, mikor Anakin Skywalker társaságában megérkeztek Grievous tábornok hajójára, hogy kiszabadítsák Palpatine kancellárt. Anakin pedig sajnálatos módon pont saját feleségén, Padme Amidalán fejlesztette ki életében először az Erő Fojtás technikáját. A játékokban is megjelenik ez az Erő: Desannról már írtam, hogy fojtogatta Kyle Katarnt. Kyle Katarn maga is Erő Fojtást alkalmazott Tavion ellen, és kilógatta egy szakadék fölé, aki alaposan felingerelte Kyle Katarnt azzal, hogy “megölte” a nőjét, Jan Orst…

Erő Dobás


Ez a telekinetikus Erő valamilyen szempontból talán az Erő lökéshez kapcsolódik. Ez is tárgyakat, és embereket képes meghökkentően gyorsan odébb hajigálni. Egy képzett Erő használó több, vagy nagyobb méretű dolgot is képes lehet egyidejűleg nagy sebességgel elhajítani, erre jó példa Palpatine, aki egyszerre több szenátusi lebegőplatformot hajított igen nagy élvezettel, és sátáni kacajjal Yoda mester felé. De Yoda ebben is felül múlta, mert elkapott egy felé szálló platformot, jól megpörgette, és mint egy sebesen szálló körfűrészt visszadobta a Császár felé, erősebben, gyorsabban, mint ahogy jött, úgyhogy Palpatine-nak  az arcára fagyott a vigyor, és kénytelen volt elugrani magas pozíciójából. Anakin Skywalker is Erő Dobással hajított a Geonosis-i droidgyárban droidika alkatrészeket a rátámadó Geonosis-i harcosokra, sőt később, már mint Darth Vader ugyancsak Erő Dobás bevetésével sikerült legyőzni Roan Shryne Jedi mestert a Kashyyykon, és végezetül ugyanő saját fiához, Luke Skywalkerhez is jól hozzávágott minden mozdítható tárgyat a Bespini felhőváros szervizfolyosóin.

Erő Lecsapolás

Elszív 10 Erő pontot az ellenségtől. Ha sikeres mentődobást hajt végre, akkor csak 5 pontot veszít. Az Improved Drain Force (fejlesztett változata) már 20 Erő pontot szív el, mentés esetén pedig 10-et. A Master Drain Force (mesteri változat) már lehetővé teszi, hogy karakterünk minden 10 méteren belül lévő ellenségétől elszívjon 30 pontnyi Erőt, melyet sikeres mentődobással 15-re mérsékelhetnek.

Életerő Lecsapolás

Ez az Erő nagyon praktikus. Segítségével elszívhatjuk az ellenség életét, mely hozzáadódik a mienkhez. Két legyet egy csapásra, nem kell lépéseinket gyógyításra fordítani, gyógyulunk, mégis sebezzük az ellenséget. Az ellenség a karakterünk minden szintje után 1-4 pontot sebződik. A Halálos Mező (Death Field) már minden ellenségre hat 10 méteren belül.

Rettegés

Az ellenség megrémül 6 másodpercre, és veszít -4-et a védelméből. A 6. szinten ezt felfejleszthetjük Horrorrá, mikor már minden ellenség retteg majd 5 méteren belül 12 másodpercig és még mindig -4-et veszít a védelméből. Az Őrület (Insanity) a 12.-ik szinten lesz elérhető a Kotor sorozatban, ami mindenben hasonló a Horrorhoz, ám már 10 méter a távolsága. Érdekes, hogy emberek és állatok annyira rettegnek, hogy lelapulnak, reszketnek, eltakarják szemeiket, és egy lépést sem mernek tenni előre. 🙂

Erő lassítás

Az ellenség lelassul 30 másodpercre, és veszít -2-őt a védelméből, a reflexéből, és a támadó dobásaiból a szerepjátékokban. Ennek a következő szintje az Erő Szenvedés, (Affliction) a 6. szinten érhető el. Az ellenség olyan szenvedést érez, mintha meg lenne mérgezve, minek következtében veszít -7 pontot minden fizikai attribútumából. Ez 21 másodpercig tart. Az utolsó szintje a Pestis, a 12.-ik szinten érhető el. Ez már  -12 pontot  von le minden fizikai attribútumából, amit lehetetlen védeni! A karakter elzöldül a méregtől, mely szép lassan akkor is végez vele, ha mi nem is bántjuk, persze ha az ellenség meg tudja magát gyógyítani, akkor megúszhatja.

Köszönöm hogy a Custom Star Wars oldalt választottad, gyere vissza máskor is! Rövidesen folytatjuk a Villámlással, Őrjöngéssel, és még sok érdekes Sötét Oldali Erővel a 2. részben!

 írta: Rostás Norbert 2008.10.09.