501 klón a BF2 játékban

Az 501 klón légió egy emblematikus klón hadosztály a Star Wars: Battlefront II játékban. Irányíthatjuk őket a küldetések során, a kezdetektől egészen addig, amíg rohamosztagosokká válva el nem foglalják a Tantive IV űrhajót. A háború végnapjaiban az 501eseket gyakran rendelték át a galaxis több más részén harcoló más klónkülönítmények támogatására. Palpatine kancellár utasítására az 501esek gyakran más fedősztoriknak megfelelően speciális küldetéseket is kaptak, melyek lényege nem (csak) a gyilkolászás, hanem valamilyen stratégiai dolog végrehajtása volt. Például a mygeetoi ütközetben megbízták őket, hogy szerezzék meg aaz ún. power kristályt Palpatine számára, aki már ekkor megálmodott egy brutális űrállomást, mely tartalmazott volna egy óriási tűzerejű szuperlézert, melyhez kellett a mygeetoi kristály. A klónok legyőzték a helyi droid erőket, megszerezték a kívánt kristályt, és visszaszállították a front mögé, ahol egy Republic Gunshipra tették, és elvitték Mygeetoról. Ráadásul mindezt úgy sikerült végrehajtaniuk, hogy Jedi tábornokuk, Ki-Adi-Mundi semmit sem vett észre a dologból.

Az 501es légió ezután a Felucia bolygóra utazott, hogy segítsen Aayla Secura csapatainak. A pokoli körülmények ellenére diadalmaskodtak a Konföderációs droid erők felett, sőt, legyőztek sok vérszomjas acklay bestiát is.

Ezután visszamentek Coruscantra, ahol az 501es biztonsági feladatokat láttak el, Coruscant, és a Kancellár védelmében. Rövidesen szükség is lett rájuk, amikor a CIS megtámadta a fővárost. Első védvonalként az 501esek vették fel a szeparatistákkal a küzdelmet, fent az űrben bátran szembeszállva a droid repülőkkel. ARC-170-esekiket vezetve sok Keselyűt, Tri droidot, sőt, cirkálókat is megsemmisítettek, de azt nem tudták megakadályozni, hogy Palpatine kancellárt elrabolják a Szeparatisták. Mindenesetre sikerült remekül feltartóztatni az ellenséges flottát, és feltartóztatni őket, míg Anakin Skywalker és Obi-Wan Kenobi be nem tudott lépni az űrcsatába, behatoltak az Invisible Hand fedélzetére, és kiszabadították Palpatine-t.

A csata után nem sokkal az 501eseket átvezényelték Kashyyykra. Mikor kiléptek a hipertérből, döbbenten vették észre, hogy a wookie bolygó hermetikusan körbe van zárva a Szeparatisták blokádjával. Nem maradt más választásuk, az 501eseknek rést kellett ütni a pajzson, megtámadták a Konföderációs flottát, behatoltak egy CIS cruiserbe, és belülről megrongálták a csatahajó pár létfontosságú alkatrészét, mely így megsemmisíthetővé vált.

Ráadásul sikerült elcsenniük a droidok támadási terveit is, melyek egy holokron belsejében volt elrejtve. Hogy honnan volt a CIS-nek holokronja, ne kérdezzétek… Ezután landoltak a bolygófelszínen, és kiegészítve Luminara Unduli 41es Elite Corps hadosztályát felvették a küzdelmet a sokszoros túlerőben levő droid hadsereggel, megvédve a partot, és a létfontosságú wookie cölöp erődítményt, melyben valamilyen generátoruk volt, melyet mindenáron meg kellett védeni, míg meg nem érkezik Yoda mester, és Gree parancsnok felmentő serege, akikkel sikerült megnyerni a kashyyyki csatát.

Ez a csata után az osztagot átvezényelték Utapaura. Ez már tényleg meglehetősen fiktív dolog, de a BF2 adatbázisa szerint az 501esek harcoltak Obi-Wan Kenobi és Cody parancsnok mellett, kisegítve a 212. Attack Battalion nevű narancssárga páncélos klón hadosztályt, melynek semmi hivatalos bizonyítéka nincs. Rengeteg droidot megsemmisítettek, sőt, sikerült a CIS nehéz légvédelmi ágyúját, és egy energia ellátó struktúrát. Mindenen felül sikerült lekapcsolni Grievous tábornokot is, akit Obi-wan Kenobi győzött le egy párbaj során.

501es légiót később átvezényelték Coruscantra, mintegy előkészítve a Hatvanhatos parancsot. A parancs egy szuper titkos rutin volt, melyet csak Palpatine kancellár tudott foganatosítani. A lényege az volt, hogy amennyiben a Jedi Rend fellázad, és a Köztársaság ellen cselekszik, a Kancellárnak joga van őket megtámadni a klónokkal. Ehhez pedig gyakorlatilag nem kellett indok, Palpatine akkor léptethette életbe, amikor annak eljön az ideje, saját kénye-kedve szerint. Ez az idő hamar el is jött, miután áttérítette a Sötét Oldalra Anakin Skywalkert, azonnal elérkezettnek látta a pillanatot, hogy új tanítványát, akit Darth Vadernek keresztelt el, az 501es légió élére állítsa, és ráküldje őket Anakin és a klónok volt barátaira, fegyvertársaira, szövetségeseire. S bár a klónok tisztelték a Jediket, hűségük Palpatine-hoz kötötte őket, ráadásul programozásuk szerint már a klónozó tartályban is ezt szívták magukba anyatej helyett. A Kancellár az első, és az egyetlen, minden más sokadrendű. Így Vader és az ötszázegyesek átmasíroztak a Jedi Templomba, hogy megütközzenek az ott maradt csekély számú Jedivel. Bár néhánynak kétségei támadtak, a sok éves programozás, és a nevelés eredményeként egyikük sem volt képes szembeszállni egy ilyen indokolatlan, sőt, extrém módon irreális paranccsal. A morális dolgok gyakorlatilag ki lettek irtva belőlük, így nem csodálkozhatunk azon, ahogy a sok 501es birka módra beállt Anakin mögé, és szoros formációban követte őt a Jedi Templomba, majd barbár módon legyilkolták a Jediket mestertől lovagig, padawantól egész az ifjoncokig.

Mivel a Jedik legjobbjai tudatosan ki lettek küldve a legtávolabbi frontokra, egyesével-kettesével vezetve a helyi légiókat, a Templomban maradtak nem voltak képesek megfelelő ellenállást tanúsítani Darth Vader, és a klónok ellen, akik módszeresen legyilkolták mindet, kegyetlen vérengzést végrehajtva az ősi szent épület falain belül. A Jedik védekeztek, de a túlerő, és a meglepetésszerű támadás miatt nem volt esélyük, ezért úgy döntöttek, megsemmisítik a könyvtárukban felhalmozott ősi tudást, mely holokronokban, és holokönyvekben voltak elraktározva magas polcokon.

Ám a klónok megöldösték őket, így megszerezve pár értékes Jedi relikviát is. A frontokon harcoló gyanútlan mesterek sem élték túl a Hatvanhatos Parancsot, gyakorlatilag őket is majdnem mindet hátbalövöldözték saját klónjaik, sunyin, váratlanul, és sok ezerszeres túlerőben. Nagyon kevés klón lázadt fel a parancs ellen, és nagyon kevés Jedi élte túl ezt a szörnyűséges napot.

Rövid idővel a borzalmas Order 66 események után Palpatine kihirdette, hogy újjászervezi a Köztársaságot, így annak haderejét is. A Köztársaságból Birodalom lett, a klón hadseregből pedig rohamosztagos állomány. Innentől tehát nem beszélhetünk hagyományos értelemben vett 501es légióról, hisz lekerült róluk a kék páncél, és elvegyítették őket a többi, másmilyen klón, majd a későbbi sorozott állomány között fehér gárdista ruhában, és új fegyverzettel ellátva. A hajók is megváltoztak. Bár a hadsereg elméletileg Vader irányítása alatt volt, természetesen mint eddig, ezután is Palpatine volt a legfőbb hadúr. A légiókat mindig oda vezényelték, ahol a politikai helyzet instabil volt, vagy ahol lázadás tört ki. természetesen továbbra is cél volt, hogy az Order 66 eseményeit túlélő Jedik ellen is fellépjen az új hadsereg.

Vagy azok segítői ellen. Így került sor ismét Naboo inváziójára. Queen Apailana, Naboo új királynője ugyanis nem csak nem értett egyet a Birodalom törekvéseivel, hanem Jediket is bújtatott. Apailana így “ellenség” lett, a rohamosztag megtámadta a bolygóját, lelövöldözték milicistáit, megölték Jedi szövetségeseit, majd példát statuálandó, lelőtték az uralkodónőt is. Az 501es Légió undorító hagyományai tehát tovább éltek a fehér páncél alatt is…

A sikeres küldetés után alakult ki a félelmetes reputáció, mely miatt rajtamaradt a rohamosztagon a Vader Ökle név. A dolog a brutalitás, az erő, és a primitív erőszak jelképévé vált. Ebben parancsnokuk, Darth Vader sem volt kispályás. A Sith Lord vezetésével a légiókból konvertált rohamosztagos állomány alig egy évtized alatt világuralmat szerzett az Uralkodónak, mindenhol megszilárdítva a Birodalom fennhatóságát, rettegésben tartva a világot.

A Naboo-i ütközet után még több helyen játszhatunk az “501es légió maradékával”. De már mindig rohamosztagosokat irányítunk, így innentől érdemileg nem tárgyalom az eseményeit. Talán még a Mustafari lázadást megemlítem, ami azért érdekes, mert egy volt szövetségesük, egy Geonosisi robbantotta ki, bizonyos Gizor Dellso. Amikor a Birodalom rájött, hogy Dellso egy titkos droid gyárban újrakezdte a tömeggyártást, és a Birodalom ellen készül, azonnal megindultak ellene. Áttörve a csatahajóin az űrben, landoltak Mustafaron, megsemmisítették a droidgyártó program prototípusát, visszaszerezték az ellopott birodalmi kísérleti űrhajó tervrajzát, s végül lelőtték Gizor Dellsot is, és pár geonosisi testőrét. Végül jó 501-es hagyományokhoz illően felszálltak az űrbe, és planetáris bombázással cafatokra lőtték a bolygót.

Megemlítem az elhallgatott kaminói klónlázadást is. Az 501 Légiót riasztották, mikor kiderült, hogy Kaminon elkezdtek ismét klónokat gyártani, de ezúttal a zsarnok Birodalom ellen. Az 501eseknek ezúttal testvéreik ellen kellett harcolniuk. A rohamosztagosok között fehér páncélban, de klón szívvel mondhatni nehéz lehetett testvéreikre lőni, de ne nézzünk ki ekkora gondolatokat ezekből a primitív, barbár, robot emberekből. Elmentek Kaminora, legyilkolták testvéreiket, megsemmisítették a klón géntartályokat, legyilkolták a tudósokat, majd sarkon fordultak, és elmentek. Lelki szegényeknek nevezhetnénk őket, de ezeknek tekintve hogy klónok, és ostobák, mint egy tök, valószínűleg nem volt lelkük…

Custom 501 clone figura elölről


Köszönöm a látogatást, a CustomStarWars visszavár!

A cikket írta: Rostás Norbert 2012. 02. 26. (a figura készülte évekkel azelőtt.)