Luminara Unduli

A cikket Menszátor Magdolna Művésznő tiszteletére készítettem, neki dedikálom.

Luminara Unduli a Csillagok Háborúja sorozat egyik Jedi Mestere. A Klónok Támadásában bukkant fel először, Mary Oyaya játszotta. A Luminara szó valószínűleg a latin lumen/lumin szóból eredeztethető, melynek jelentése fény. A fény esetünkben jelentheti a szellemi erőt, bölcsességet, valamint a tisztaságot is. Luminara Unduli a Mirial nevű bolygón született, mely egy hideg, száraz bolygó volt. Békés lakói csüggedt megadással tűrték, amikor a Kereskedelmi Szövetség megszállta a világukat. Luminara Undulinak azonban szerencséje volt, pici kislányként felfigyeltek rá a Jedik, elvitték a Templomba, hogy kiképezzék, így Luminara nem élte át azokat a borzalmakat, mint amit a többi megszállt Mirialinak kellett. Ifjú Jediként elsődlegesen az önfegyelem, és a fizikai erőnlét terén fejlesztette magát. Keményen edzette a ruganyosságát, és fürgeségét, de mindemellett elméjét is pallérozta. Elsajátította a III. és a V. fénykardkezelési formát, és virtuóz vívó lett. Luminara nagyon bölcs, képzett, erős, és tekintélyes Jedi Lovag, mégpedig Jedi Védelmező lett. Jedi lovagként Jedi barátokat is szerzett magának, nagyon jóban volt Shaak Tivel és Quinlan Vos-szal is. Pont azután nem sokkal, hogy a Kereskedelmi Szövetség megszállta Naboot is, Luminara Unduli Jedi Mester lett. Mivel faja kulturális hagyományai szerint a Miriali gyermekeket csak Miriali mesterek taníthatták, Luminara népéből választott magának tanítványokat. Legismertebb tanítványa Barriss Offee volt.

Luminara egy nyugodt, és türelmes mester volt. Padawanja, Barriss Offee szerint is egy igen képzett tanára volt Luminara személyében. Tekintélyelvű volt, nem hagyta tanítványait elkanászodni. Barriss Offee hihetetlen mértékben hasonlított Luminara mesterre, mozdulataiban, Erő-használatában, erkölcsi értékrendszerében gyakorlatilag tükrözte mestere jellemét. Luminara néha megfeddte ugyan őt, de soha nem volt vele igazságtalan, vagy méltatlan. Bár Luminara határozott, és erélyes tanár volt, és a Padawanokat erős kézzel fogta, mégsem volt tévedhetetlen. Amennyiben tévedett, vagy hibázott, nem félt azt beismerni, és adott esetben megkövetni saját Padawanját, vagy épp Ahsoka Tanot sem! 


Klónok támadása – Luminara Unduli geonosisi jelenete

Mikor Obi-Wan Kenobit elkapták a CIS erői a Geonosison, Luminara és Padawanja csatlakozott Mace Windu mentő akciójához. Mikor Obi-Want, Anakint, és Padme Amidalát ki akarták végezni a geonosis-i arénában,Luminara, Barriss, és még másik 212 Jedi szembeszállt Dooku gróf droidhadseregével, hogy megmentsék társaikat.

A rövid, ám kegyetlen csatában állítólag 179 Jedi esett el, mire Yoda megérkezett a Republic Gunshipekkel, melyek dugig voltak klónokkal, hogy kimentsék a még élő harmincegynehány Jedit a geonosis-i arénából. Luminara és Padawanja is túlélte, és csatlakoztak az arénán kívül folytatódó szárazföldi ütközethez, mint Jedi parancsnokok. Barriss Offee fényesen vizsgázott, minden, amit tanult Luminara mestertől, kiállta az idők, és a geonosis-i pokol próbáját. 


Clone Wars rajzfilm – Ilum bolygós Luminara Unduli jelenet

A Clone Wars rajzfilmben is felbukkan Luminara Unduli több ízben is, többnyire ifjú tanítványával, Barriss Offee-val. Van egy momentumuk a rajzfilmben, egy pici jelenet, amikor droidokat darabolnak egy csata során. Ez azonban nem a legszignifikánsabb rész róluk. A legfontosabb rész róluk az volt, amikor a Geonosisi csata után négy hónappal Luminara elvitte Padawanját a jeges Ilum bolygón található titkos Jedi templomba, hogy a végső fénykard összerakó próba után teljes jogú lovaggá üthesse. Pillanatokkal a ceremónia után észlelték, hogy Szeparatista kaméleon droidok lepték el a templomot, melyek elsődleges célja a különleges fénykard kristályoktól hemzsegő Jedi barlang berobbantása volt. Tökéletes harmóniájuk, szinkronúszáshoz hasonlatos együtt mozgásuk miatt a Jedi páros sikerrel vette fel a küzdelmet a rengeteg droid ellen, és nagyon sokat hatástalanítottak. (Mozgásukat, pózaikat annyira látványosnak érezték a figurakészítők, hogy egy makettel meg is örökítették.) Ám a jó előre letelepített aknák felrobbantak, beomlasztották a templomot, és a sok szikla, kőtörmelék, és színes kristály zuhatagként temette maga alá a két Jedi hölgyet! Csapdába estek. Barriss testileg próbálta megállítani a kőlavinát, az Erő segítségével megállítani a zuhanó köveket, és ügyesen meg is tette, mikor rápillatott mesterére. Luminara mellette ült, meditatív harmóniában az Erővel, és egy védelmi esernyőt terjesztett kettejük feje fölé. Tanítványa azonnal leült mellé, és segített neki tartani a sok tonnányi követ, mely fejük felett tornyosult. Ám erejük nem tarthatott a végtelenségig.

Szerencsére megérkezett Yoda mester, aki megérezte csatájukat, és odasietett a helyszínre, és gondolom pár órányi kinetikai gyakorlattal leemelgette róluk a sok követ, kiszabadítva a két Jedi hölgyet visszavitte a Naboo hajónál várakozó Padme Amidaláékhoz. Ezen eseményeket a Clone Wars rajzfilm mutatta be. Ebben a rajzfilmben hallhattuk Menszátor Magdolna Művésznőt Luminara szerepében, ekkor tanítgatta Barriss Offeet a kard összeszerelésére ezekkel a szavakkal:

Luminara Unduli tanító mondatai a Clone Wars rajzfilmből

(Sajnos a hangminta nem tökéletes, mert VHS felvételből lett digitalizálva, mint ahogy egyes képek is.)

A Művésznővel azt találtuk ki, hogy a fenti mondatok kulcsszavait kicseréljük, és vicces módon átalakítjuk. Ezeket a szimbolikus mondatokat könnyen azonosíthatjuk Luminara Undulival, és a rajongói oldalunkkal is innentől. Mivel a CustomStarWars egy informatív művészeti oldal pályáján mozog, (informatív cikkek, kézműves custom figurák, szinkron- és, film művészet, játékipar) azt szeretnénk, hogy az ifjabb “Padawanok” is olvassanak, képezzék magukat, hogy bölcsebb “Jedik” lehessenek. Ez nem feltétlenül jelenti a CSW cikkeinek olvasását, persze azokat is lehet, hiszen nektek írom őket, de a lényeg, hogy olvassatok, ne csak a képeket nézegessétek, tanuljatok, képezzétek magatokat, és belőletek is olyan jó tanítvány lesz, mint Barriss Offee.

Clone Wars animációs film – Luminara Unduli jelenetei

Miután Nute Gunrayt elfogták Rodián, Luminara Undulinak, és Anakin Skywalker Padawanjának, Ahsoka Tanonak kellett vigyáznia a Szeparatista vezetőre.

Kihallgatásakor Luminara egy mentális Erőalkalmazással próbálta kifürkészni a titkokat, melyeket a Neimodiai alkirály próbált leplezni előle. Azonban még mielőtt megtudhattak volna tőle dolgokat, a Tranquility hajót megtámadták Asajj Ventress droidjai. Luminara és Gree parancsnok zöld osztaga felvette a küzdelmet a super battle droid sereggel, ám Luminara megérezte, hogy Ahsoka bajban van a fogdánál, ahol megtámadta őt az árnyékok közt settenkedő Ventress. Luminara kisegítette Szájast, ám Assajj elmenekült előle. Hátrahagyva Ahsokát visszautasította a kis Padawan segítségét, mondván, hogy egy oktalanul vagdalkozó bérgyilkos nem jelenthet problémát. De jelentett… Luminara fél szeme bánta felsőbbrendű kijelentését, mikor egy hűtő cső gőzével ideiglenesen megvakította Ventress.

Annak ellenére, hogy pár perc alatt intenzív gyógyító technikájának köszönhetően Luminara ismét látott, mégis hátrányba került, és Asajj Ventress legyőzte. Bizony jól jött neki, hogy Ahsoka mégis elhagyta őrhelyét, és megmentette őt mielőtt Ventress lesújthatott volna a Jedi mesterre. Luminara nem mulasztott el bocsánatot kérni a kislánytól, és megdicsérte, mondván, jó Padawan, akire büszke lehet Anakin Skywalker.

A Clone Wars második évadjában is fel fog bukkanni Luminara Unduli. Mégpedig Padawanjával, Barriss Offeeval fog megérkezni Geonosisra, hogy segítsen Anakin Skywalkernek, és Ahsoka Tanonak legyőzni az új Szeparatista titkos fegyvert, a szuper tankot.

Luminara és Anakin a frontvonalon fog harcolni, hogy eltereljék a droidok figyelmét Padawanjaikról, akik csendben különválnak tőlük, és besurrannak a Geonosisi lények kaptárába a földalatti katakombáikon keresztül. Sok érdekes kaland után sikerrel járnak, de Luminara egyedül még folytatja a nyomozást, és egyedül elmegy egy speeder bike-kal, hogy kiderítse, milyen titokzatos dolgok folynak a Geonosison a színfalak mögött.

Rövidesen rábukkan a Geonosisi keltetőre, de elkapják, és rabláncra verik a Geonosisi királynő kamrájában, de szerencsére Anakin, Obi-wan, és pár bátor klón harcos eljönnek érte, hogy kiszabadítsák.

Sith-ek bosszúja Luminara Kashyyyk-i jelenete

Luminara Unduli harmadik felbukkanása az Epizód 3 Kashyyyk-i jelenetében volt látható. Egyike volt azon Jedi tábornokoknak, akiket a Wookiee világ védelmére kirendelt a Jedi Tanács. Luminara csapata volt az első, mely megérkezett a Wookiee földre, ez volt a 41. Elite Corps osztag, melyet ugye Commander Gree vezetett, Luminara régi “hű” szárnysegédje.

Hamar csatlakozott hozzájuk a Quinlan Vos mester és Commander Faie által irányított csapat, valamint Yoda mester. Luminara mestert akkor láthatjuk, mikor taktikai parancsokat osztogat az elit corps katonáknak. Mikor a CIS droidok inváziója megkezdődött, Yoda mester Luminara Undulit bízta meg a balszárny vezetésével. Quinlan Vos, Chewbacca és Tarfful az öbölnél támadták a Szeparatista erőket. Luminara és csapata megvédte a Battlefront 2-ben is látható falakat, melyek a tenger felől védték a várost, míg Yoda csapatai mögéjük kerültek, és visszaszorították a CIS erőket, akik visszavonultak.

Luminara azonnal nekilátott a híresen komoly gyógyító képességével a sérült klónok és Wookieek gyógyításának. Ezt a “remek” pillanatot használták ki Commander Faie emberei, mikor megkapták a 66-os parancsot, meg sem várták, hogy Luminara legalább meggyógyítsa a beteg társaikat, hogy utána köszönetképp agyonlőhessék, hanem ott helyben, a földön fekvő társaik mellett guggoló Jedi mestert hátba lőtték.

Miután felállt a Galaktikus Birodalom, Sate Pestage úgy számolt be Luminara kivégzéséről, hogy a Jedi hölgy éppen “konspirációs tevékenységet folytatott” a Köztársaság ellen, ezért muszáj volt őt cafatokra lőni. Az “Order 66” után nyolc hónappal a Wookieek emelvényt avattak a világukat segítő három Jedi tiszteletére, Luminara Unduli szobra ott áll Quinlan Vos és Yoda mesterek emlékhelye mellett. 

Köszönöm, hogy a Custom Star Wars oldalt választottad, gyere vissza máskor is!

 írta: Rostás Norbert 2010.04.25.