Jedi knight 2 Jedi Outcast

Jedi knight 2 Jedi Outcast

Fejlesztő: Raven software

Kiadó: Lucasarts/Activision

2002

A játék igen szép mai szemmel is, forradalmi újításokat hozott, a Quake III motort kapta, amely mind a mai napig igényesnek tartott, hiteles fizikai modellezésű, és olyan sérülésmodellezést kapott, amelyet még sok mai játék sem képes követni. A 2002.-ben megjelent kultuszjáték a mai napig igen népszerű, Kyle Katarn karaktere a film karaktereinek népszerűségével vetekszik, a single player-e élvezetes játékmenetet biztosít, remek karaktereket alkottak hozzá, és bizony a multija ma is az egyik legnépszerűbb multi playeres játék, mely köré teljes klánok szerveződtek. Közkívánatra jöjjön hát a JK2!

Előzmények:

Kyle már sokaknak ismerős volt, akik játszottak a Dark Forces-zal, a Dark Forces 2-vel, vagy küldetéslemezével, a Mysteries of the Sith-el. Ezekben a játékokban már Kyle-lal sok érdekes, izgalmas kalandot élhetett át a játékos. Mivel azonban a játék egyik alapfeltétele, hogy Kyle a küldetések alatt folyamatosan fejlődik az Erőben, és a harci képességeiben, az előző rész végére egy „agyontápolt”, maximumra fejlesztett karakterünk lett általa. Innen ered a JK2 alapkoncepciója, hogy Kyle-t valahogy le kéne „butítani”, hogy a folytatásban elölről kezdődhessen a karakter fejlődése. A sztori szerint Kyle megcsömörlik az egész galaktikus háborúsditól, csalódik a Lázadásban és a tehetetlen, túlszabályzott Jedikben is, akik közül ugye jó párat megkísértett az Erő Sötét Oldala, és kiléptek a Rendből, hogy Sötét (Dark) Jediként hajtsanak végre sötét üzelmeket. Az előző részekben megtudjuk, hogy Kyle azt hiszi, édesapja haláláért a Lázadók Szövetsége volt a felelős, akik egy akció keretében megtámadták Kyle szülőbolygóját, a Sullust mellett keringő Sullont. Azt hiszi, megölték apját, ezért utálja meg a Lázadást, és ezért szakít velük. Míg egy (lázadó) ügynöknő, a csinos Jan Ors el nem árulja neki, hogy egy Sötét Jedi, Jerec felel apjának haláláért. Ekkor Kyle megrendül. Düh önti el, gyűlölet, csalódik a Jedikben is, mindenkiben, utálja az egész világot, leteszi lézerkardját, elhagyja az Erőt, megszűnik Jediként létezni, és elvonul magányába. 2 év telik el így, a Mysteries of the Sith után, de még a JK2 előtt, ez tehát a közvetlen előzménye a játéknak. Azalatt Kyle immár magánemberként engedve érzéseinek beleszeret az ügynöknőbe, és Jan-nel közösen semleges zsoldosként tartják fenn életüket, pénzes küldetéseket teljesítve mindkét oldalnak. Így látjuk őket viszont a kezdő intróban, éppen a Lázadók Szövetségének jogutódja, az Új Köztársaság számára végrehajtandó küldetésre indulnak Kejim-re, Mon Mothma holografikus utasításait hallgatva, melyet a Birodalom természetesen megpróbál zavarni…

Játék:

A szaggatott üzenetből így is kiderül, hogy valami disznóság készül. Szó van a Jedik Völgyéről benne, (Valley of the Jedi), valami Újjászületetteket emlegetnek, (Reborn-ok), meg magas rangú birodalmi tisztek neve is felmerül. Valami készül, de mi? Ekkor még nem tudjuk, de Kyle cinikus hangjából ki is érződik, nem is érdekli. Perkálják le a pénzét, aztán viszlát. Ám a csalódott férfi „nyakáig belecsüccs a pácba”, ahogy Jar Jar mondta volna jóval előtte. Ugyanis a Kejim-en hemzsegnek a birodalmiak, és két hősünk alaposan belekeveredik a dolgok forgatagába! Sorban derülnek ki a dolgok, sorban ismerjük meg a részleteket, melyek során Kyle izgalmas, érdekes kalandokat ad a játékosnak. A játék ekkor még csak FPS, azaz első személyű lövöldözős játék, hisz kardunk nincs, csak lőfegyvereink, robbanóeszközeink. Ám a JK2 két nézetet is engedélyez, tehát több, mint egy „sima” FPS. A hagyományos FPS „belső” nézet olyan, mintha a karakter szemével látnánk a világot, jobbunkban a fegyvert tartva, azonban JK2 engedi a TPS-hez hasonló „harmadik személyű” ún. third person nézetet is. Tehát mintha egy külső nézetként Kyle-t felülről, hátulról látnánk, mintha szemlélőként tudnánk követni, amit ő csinál. Élvezetes mindkét nézet, ám praktikusabb a 3. nézet, mert jobban belátjuk általa a környezetet, észrevesszük a magasabban elhelyezett dolgokat, és a titkos helyek némelyikét is, aztán lehet „billenteni” a kamerát, azaz kinézni a sarkon a fejünk kidugása nélkül, lenézni magunk alá egy párkányon, valamint azt is látjuk, ami a hátunk mögött történik, kevésbé tudnak mögénk kerülni.

Közel lépve egy földön heverő lelőtt katona fegyveréhez Kyle azt „felveszi”, így fegyverarzenálunk folyamatosan fog bővülni. Alapértelmezettként elmondható, hogy egyre erősebb fegyvereink lesznek, ám az ellenfelek is egyre többen lesznek, és egyre erősebbek lesznek ők is. A falon tárolt fegyvereket is felvehetjük, a ládák tartalmát is betehetjük „inventory”-nkba, mely egy óriási „zseb”. Ha valóban ennyi fegyver lógna a végén Kyle-on, valószínűleg összeroskadna a súlyuk alatt. Hisz van Bryar pisztolya, birodalmi E-11-ese, Disruptor (elporlasztó) távcsöves fegyvere, wookie nyílpuskája, Heavy repeater-e, (birodalmi nagyerejú ismétlőfegyver) DEMP-je, (páncélos gépek ellen), Merr Sonn aknavetője, pár robbanó aknája, termál detonátora, lézeres fali robbanó csapdája, automata ágyúja, gyakorlógömbjei.

Nem gyenge fegyverarzenál! Schwarzenegger van így felszerelve a Kommandó című filmben. A játék tehát változatosan alkalmazható tűzerőt biztosít a játékosnak. A fegyverek működése alapjaiban eltér, mindnek más a másodlagos tüze, van, amelyik gránátokat lő ki általa, van, amelyik gyors, de kevésbé célzott sorozatot enged ki, van, ami felhevít egy gerjesztett erejű löketet, van, amelynek lövedéke bepattan a sarkon a falon mandinerezve, és a többi. Elmondható, hogy a játék első felére jellemző FPS rész is igen változatos, és érdekes, egyáltalán nem unalmas, nem puszta „keresd meg, és irtsd ki”, mint oly sok játéknál a gyilkolás öncélú, és értelmetlen, itt ez nem úgy van. Sőt! Ezt a játék sok kritika érte, hogy túl talányos, néha nehéz a továbbjutás, és néha az ember teljesen eltéved. Bizony, ez a játék tényleg nem agyatlan lövöldözés, itt gondolkozni kell, hogy menjek tovább, mire jó ez a konzol, most mit kell csinálni, hogy nyitom ki azt az ajtót, megannyi érdekes hely, jó pályaszövés jellemzi. Van egy-két idegesítő ugrálós rész, mikor majd sokszor fogjuk újratölteni az állást, de azoknak is van célja.

Külső, és belső helyszínekben egyaránt gazdagok a pályák. Grafikailag egyszerűen nem lehet rájuk panasz, mai napig megállják a helyüket. A fentebb már említett új bolygón, a Kejim-en kívül eljutunk Artus Prime-ra, Nar Shaddaa-ra, Bespin-re, Yavin-ra, a Lenico gyűrűjében elhelyezkedő Cairn aszteroidára, és megláthatjuk a Jedik Völgyét is.

Mindeközben persze rengeteg ellenlábassal fogunk találkozni, főleg a birodalmiakkal kell újból és újból megütközni, akiket minden helyszínen tiszteik kommandíroznak, és akik ránk küldik az összes rohamosztagosukat persze.

Van két remek, és teljesen új fegyvernemük is, swamp trooper-ek, brutálisan jó páncélzatú zöldes, terepszínű mocsárharcosok, és a shadow trooper-ek, akik árnyharcosok, fekete ruhás, lézerkardot forgató láthatatlanná váló harcművészek.

A játék elején mégis inkább „csak” trandoshan-ekkel, rodiai-akkal, és weequay-ekkel, és gran-ekkel fogunk küzdeni, meg persze a gárdistákkal.

Ezek fegyverei felvehetők, így jön össze arzenálunk. Egyes tisztek kulcsát megszerezve pedig be fogunk jutni még Szezám barlangjába is… Persze minden barlangban, akarom mondani minden szobában számítsunk némi ellenállásra. A plafonra szerelt védelmi ágyúktól kezdve aknákig, E-WEB ágyúktól fali repeszekig, (melyek kis kék lézer sugarát megszakítva felrobbantjuk őket), a katonáktól a lényekig mindenki Kyle-t akarja „lebeszélni” arról, hogy ott szaglásszon. Ezen beszélgetések alatt megsérülhetünk, így mindig tároljunk magunknál pár tégely bactát. A gyógyító nedű 25% életet regenerál. Ezen kívül piros-fehér elsősegélycsomagokkal is tudjuk regenerálni sérült testünket. Ahol tudjuk, mindenhol keressük meg a „pajzs gépet”, mely zölden villog. Ezt nyomkodva 100 egységnyi védőpajzsot kaphatunk, tízes adagokban. Hasonló gépek állnak rendelkezésre a muníciónk számára is, amelyek viszont narancssárgán villognak. Persze mindezek a földre készítve is megtalálhatóak jártunkban-keltünkben kisebb-nagyobb pajzs kiszerelésben, és fegyverek, tárak formájában.

Egyes helyeken sötétben kell haladjunk, ezért szükségessé válhat egy fényerősítő készülék, mely hamar lemerül, de segíthet a sötét szobákban! Vegyünk ilyet magunkhoz, és ahol csak tudunk, töltsük fel a tápját, többször is fog kelleni. A távcső is ezt a tápot használja! Ezt azonban kiválthatjuk a négyes fegyverrel, a disruptornak „ingyen” is elég jó kis távcsöve van!

Történeti elemek:

A kezdeti „békés” talányfejtést, útkeresést, lövöldözést az Artus-on szomorú tragédia rázza meg, míg Kyle fontos küldetésen van, az őt váró Jan-re rátör Desann, és tanítványa Tavion.

Desann egy sötét Jedi, azelőtt Luke Skywalker tanította az Új Jedi Akadémián. Ám ő is azok közül való, akiket Kyle Katarn úgy utál, és akik közé majdnem ő is lecsúszott, Desann olyan Jedi volt, aki megrészegült a Sötét Oldaltól, és elhagyta a Rendet, azóta szörnyű dolgokat művel, és most is hasonlóra készül, le akarja gyilkolni Kyle-t és barátnőjét. Míg Tavion behurcolja a foglyul ejtett Jan-t a hajójukba, Desann kicsit gyalázza még Kyle-t, majd kiadja a parancsot Jan megölésére. Tavion pengéje felizzik bent a hajóban, Jan felsikolt, majd néma, feszült csönd következik. A tajtékzó Kyle ráront Desann-ra, hogy megbosszulja nőjét, ám tehetetlen az Erőt használó, nála sokkal képzettebb Chistori származású gyíkpofájú nagyúr ellenében. Egy ideig Desann gúnyosan kacag a macska-egér harcon, majd kijelenti, hogy Kyle neki már nem is pálya, szégyell vele küzdeni, még kicsit fojtogatja, majd földhöz vágja, és otthagyja a fuldokló Kyle-t. Kyle megbánja, hogy önként adta le fegyverét, és mondott le Jedi képességeiről, hisz emiatt ily gyenge, hogy nem tudta megbosszulni Jan-t. Ha most Jedi lett volna, Kyle Katarn ekkor Sith-é vált volna. Gyűlöli Desannt, bosszúra szomjúhozik, erős akar lenni, hogy önbíráskodhasson. Ekkor Kyle majdnem elveszik a sötétségben! Eldönti, hogy visszamegy a Jedik Völgyébe, hogy megmártózva az ősi Jedi lelkek erejében ismét visszanyerje képességeit. Ám dühe vakká teszi, és nem veszi észre, hogy Desann-ék hajója követi!

Szépen elvezeti a gonosz nagyurat a titkos Jedi ereklyéhez. Ilyen esendők vagyunk, ilyen az ember, ki tudja elítélni ezért Kyle-t? Ez a SW filmek, és játékok egyik erőssége. Olyan lelki tartalom is van bennük, ami által szereplőik sokkal közelibbekké válnak, mint más filmeké, játékoké. Olyan emberi sorsok, olyan tragédiák, élethelyzetek, melyek nagyon erős benyomást tesznek minden érző emberre. Megértjük, hogy milyen hajszálvékony a mezsgye, ami elválasztja a jót a rossztól, a szeretet a gyűlölettől, a dicsőséget a bukástól. Kicsit könnyebb megérteni, miért buknak el egyes Jedik. Megértjük (valamelyest), milyen nehéz lehet embernek, tisztának maradni bizonyos helyzetekben, főleg úgy, hogy ha valakinek hatalom, erő is van a kezében! Melyikünk tudna olyan erők birtokában szerény maradni, egyszerű, szerzetesi életet élni, mint a Jedik? Ki az közülünk, aki ereje teljes tudatában nem torolna meg egy támadást, vagy sértést? Ki nem vágyna többre? Ki nem szeretne hatalomhoz jutni általa? Ki tudna példát statuálni jóságból, könyörületességből, megbocsátásból az ellenségein? Sok Jedi bukott már el a terhek alatt, a legismertebb Anakin, akit oly sokan gyengének, arrogánsnak, romlottnak tartanak, de ne felejtsük, hogy kora egyik legnagyobb tehetségének tartották, igen nehéz volt az élete, nagy volt a nyomás rajta, és a felelősség. Közben beszorult a Jedik, és Palpatine közé, kezében halt meg édesanyja, mindez eredményeként elbukott. Most, évtizedekkel később Luke a Jedi Rend újjászervezésén dolgozik. Kutatja a galaxist tehetségek után, akikből Akadémiáján Jedit lehet nevelni. Megtalálta Desann-t, képezte, de Desann is letért a helyes útról, túl erős volt, és nagyravágyó, elbukott. Kyle majdnem ugyanígy járt, de végül ő megúszta, kialakultak a szerepek, Desann a rossz, Kyle a jó, de vegyük észre, akár fordítva is történhetett volna, mint Malakkal és Revannal.

Szóval ez a “csúnya, gonosz” Desann megint valami rossz dolgon töri a fejét. Kihasználva Kyle érzelmeit azért követi a Völgybe, hogy feltérképezve az energia helyét, saját embereit megfürdetve az Erőben újjáteremtse őket, olyan sötét Jedikké, melyek Erőérzékenyek, fejleszthetőek, és erősek.

Célja, hogy e hadseregével elpusztítsa a Jedi Akadémiát a Yavin-on, csapást mérjen az Új Köztársaságra, és újjáépítse a Birodalmat. Ebben persze birodalmiak támogatják, főként Fyyar admirális. Aki saját eszközeivel hasonló gonosz tényezője a játéknak. Ők fejlesztik a Shadow trooper ruhát, mely egy ideig még a lézerkard ellen is megfelelő védelmet nyújt, és viselőjét sejtelmesen, láthatatlan erőtérbe burkolja.

E két ellenség nyomása közt Kyle visszamegy az Akadémiára Luke-hoz, visszakapja kardját, és egyre jobban halad ismét az Erőben is.

Ezt a játék úgy szimulálja, hogy pályánként Kyle egyes Erőképességei fejlődnek egy szinttel, időnként új Erőkhöz jut, időnként a meglévők lépnek eggyel magasabb szintre. Ahogy előrébb jut, dühe csillapszik, lelke megnyugszik, Luke párfogásába veszi, és ismét mesterré neveli. Harcászatilag is igen komoly előrelépéseket tesz, egyes irodalmak szerint Kyle Katarn egyike az univerzum talán legjobb vívóinak. Ezt a játék 3 kardkezelési stílusával modellezi, valamint a szakirodalom Kyle-t az Új Akadémia harcmesterének említi. Sok kaland után megütközik Tavionnal, Desann emberével, akit legyőz, de végül nem hajítja be a szakadékba egy demó során, mert Tavion elárulja, hogy NEM ÖLTE MEG Jan-t!

Ez esélyt ad Kyle-nak, hogy megőrizze lelkének egyensúlyát, és rendezze magában a dolgokat, ezért megkönyörül ellenségén, elengedi Tavion-t. Egyre kiegyensúlyozottabb, erősebb, méltóságteljesebb Kyle-t irányíthatunk innentől. További izgalmak jönnek, sok érdekesség, kiszabadítja Lando Calrissian-t, (akit maga Billy Dee Williams is szinkronizál!), és vállat vállnak vetve harcol(unk) együtt magával Luke Skywalkerrel, ami azért nem semmilyen élmény!

Nyomára jut Fyyar admirálisnak, aki az Alien 2-ből ismerős sárga rakodógéphez hasonlatos szerkezetben cammog ki a viadal arénájába, amit persze erőtérrel vesz körbe, időnként a gép karjával jól szájba vágja Kyle-t, és megsorozza beépített golyószórójával, mégis sikerül legyőzni a tisztet.

Végül megtalálja Jan-t, kiszabadítja őt, értesül Desann terveiről, a hajójába jutva szabotálja a terveit, kikapcsolja a pajzsait, amiről értesíti a Rogue Squadron nevű Zsivány Osztagot, akik megtámadják a hajót.

Kyle a Yavin-on segédkezik az AT-ST-kel, rohamosztagosokkal, swamp trooperekk-el, shadow trooper-ekkel, és reborn-okkal támadó Desann erőket legyőzni, segít az Akadémián a bajba jutott Jedi tanároknak, és tanoncoknak, majd párbajban legyőzi magát Desann-t is. Közben az Új Köztársaság erői megérkeznek, és lefegyvereznek, elkapnak sok ellenséges katonát, ám Tavion, és sok Reborn egérutat nyer, és elmenekülve kiötlik a következő gonosz tervüket, hogy szektát alapítanak, hogy feltámasszanak egy Sith nagyurat (Marka Ragnost) holtaiból, és most már tényleg legyőzzék a világot, és nem mellékesen alapot adhassanak a sikersorozat folytatásának a Jedi Academy játéknak apropót adva… 🙂

Vicces elemek

A játék élményéhez a jó játékmeneten, a hangokon, a zenéken, az ismert karakterek (Luke, C3-PO, R2-D2, Lando) bevetésén kívül a humoros jelenetek is hozzájárulnak. A humorforrás közvetett, tehát mindig a játék által jutunk hozzá bizonyos szituációkban.

Zuhanás modellek

A motor újítása, hogy találati felületek vannak a katonákon, minden lövéstől másképp sebesülnek meg. Ha eltaláljuk őket nem lőnek, hanem oldalra billen a testük a lövéstől. Ekkor felkiáltanak. Visszakapják maguk elé puskájukat. Lőjünk megint egyet, megint máshova, megint reagálnak. Ha ezt elég jól csináljuk, a katonát lehet „táncoltatni”, olyan, mint egy népi táncos, hejehujázik, és végtagjait csapkodja. Végül persze meghal, de lehet velük szórakozni. Az emeletről kilőve egy embert pedig elképzelhető, hogy ki fog zuhanni a földszintre, és van hogy rázuhan rémült társaira. Van, aki szaltót csinál egy fejlövéstől, és hátrabucskázik. Szóval igen sokrétű sérülés-, és zuhanásmodellt fogunk kapni e játékban!

Unatkozó swamp trooperek

Nézzük meg picit mögénézve a dolgoknak, vajon hogy kerül a Yavin mocsarába az a sok Swamptrooper? Mosolyogtató belegondolni, hogy a mocsárharcos reggel felkelve megreggelizik, beöltözik terepszínű páncéljába, belecsobban a mocsárba, és egész nap nyakig elmerülve benne várja néma csendben, feszülten figyelve, vajon nem jön-e arra Kyle, akit ahogy kidugja a fejét egy fa mögül puff, gyorsan lelőhessen. Eléggé monoton életük lehet nekik…

Levegőgépelés

Vagy emlékszünk Jan gépelésére, esetleg Landoéra? Mikor odaállnak bármilyen számítógépkonzol, vezérlőpult elé, őrült tempóban elkezdenek gépelni, ám nem a billentyűzeten, hanem a levegőben előtte! Oldalról mosolyogtató megnézni, ahogy előregörnyedve nyomkodják a semmit, ha kérdezünk Landótól valamit, néha FELÉNKFORDULVA előttünk kezdi nyomkodni a levegőt…

Tornaóra

Kyle Force Pull nevű Erő Húzása kettes szinten kirántja az ellenfél kezéből a puskát. Nézzétek meg, mit kezdenek csinálni a gárdisták! Kezüket felemelve megadják magukat, majd leguggolnak. Felállnak, kicsit odébb futnak, majd megint leguggolnak. Majd felállnak ismét, majd gyorsan visszaguggolnak, és guggolva odébb araszolnak. Majd folyatják ismét elölről ezt a tornagyakorlatot, mint a négyütemű fekvőtámasz két ütemét. A gyakorlatot akár a mocsárban, vagy vízben is el lehet végeztetni… 😀

Kicsi a rakás

Kyle a Force Pull harmadik szintjén már képes a gárdistákat is magához rántani. Na EZ igazán jópofa tud lenni! Én mikor egy ajtó elé értem, kinyitottam, majd gyorsan beszippantottam a szobába az Erő segítségével, és félreálltam. Az ajtón kiröpült vagy tíz rohamosztagos, és egy kupacban egymásra zuhant. Olyan volt, mint egy domb. Odaléptem, és belekaszaboltam a dombba, így egy pár ütéssel egyszerre tíz rohamosztagossal végezve. Majd be akartam menni a kiürített szobába, ám a kupac alján életben maradt egy katona, aki kimászott a hullák alól, majd fegyvertelenül, pimasz hangon rám kiáltott: let’s see some ID! Azaz na lássuk csak a papírjaidat! Ezen felnevettem, olyan váratlan volt, igen humoros jelenet volt. (az illusztráció nem ezt mutatja, de meglehetősen hasonló az eset, ám „kis” bugot is észrevehet a figyelmes szemlélő, hisz a testdarabok egybeolvadnak)

Érdekes, és nagyon aranyos jelenetek adódnak az ellenség kommunikációja miatt. A tisztek például szeretnek fölényes, arrogáns megjegyzéseket tenni. Általában a Rebel scum sértést szeretik a legjobban. Who’s there?, azaz ki van ott?, kiáltják sokszor, majd megnyugtatják magukat, hogy csak a képzeletük játszott velük. Majd ha ismét megmozdulunk, nagyon vészjóslóan, és iszonyú fenyegetőleg ránk szólnak, hogy, what?! azaz micsoda?! Hallgassátok meg, jópofa. A Reborn-ok is cinikus megjegyzéseket tesznek, nem ennyit vártak egy Jeditől, ha meghalunk, kijelentik, hogy Desann elégedett lesz a teljesítményükkel, és általában véve is a teljesítményünket, és a személyünket szeretik becsmérelni a legjobban. A rohamosztagosok pedig általában ránk kiáltanak, hogy dobjuk el a fegyverünket, és hogy „Halt!” azaz „állj!”

A legviccesebb jelenetem ebből fakadt! Azon a pályán, ahol a hangár közepén egy óriási lift működik, és a hangárt egy kék erőtér zsilip választja el az űrtől, bementem a vezérlőbe, és úgy döntöttem, kiengedem a katonákat az űrbe. Ezért kinyitottam a zsilipet, és a vákuum kiszippantotta a hangár teljes személyzetét. Ám ahogy röpültek ki, én odaálltam az ablak elé, hogy bentről lássam az egészet. Észrevettek engem, ahogy röpültek kifelé, és mindegyik, ahogy elszállt előttem, a programja szerint észrevéve engem rám szólt a saját mondatával, hát azt hallanotok kellett volna! Egy csomó ember épp röpül ki az űrbe meghalni, és azzal foglalkozik, hogy nekem dumáljon, olyan hangzavar támadt a sok What?! – Who’s there?! – Halt!.- Freeze! – Drop your weapon! – You rebel scum! – Don’t move! – Let’s see some ID! miatt, hogy csak na!

Nekem megint csak az a 2 katona tetszett a legjobban, aki rám kiáltott, hogy mutassam meg az irataimat, (de ekkor már minek az neki?), meg aki azt akarta, hogy ne mozduljak, mondtam magamba, jó, nem mozdulok…:-)

Az illusztráció az adott hangárablakot mutatja, aminél ki tudjátok próbálni ti is!

Multiplayer

A játék multija is igen népszerű. A Neten klánok háborúznak, bajnokságok zajlanak, de LAN-ban, helyi hálózaton is sokan szeretik. A játék saját helyszínein, a játék karaktereit kiválasztva lehet kardozni. Manapság azonban a rajongók híres karakterek „bőrét” húzzák rá az eredeti textúrákra, így létrehozva „skineket”, hogy más Jedivel, más katonákkal, más lényekkel is nyomhassák. Igen változatos karakteráradat áll ma már a multizók rendelkezésére. Pályákat is gyártanak már hozzá. Vannak íratlan szabályok, amiket a multizók általában betartanak, van egy saját lovagi etikett, mikor lehet támadni, mehet-e több egyre, kihívásra válaszolni, chat közben nem támadunk stb. Megszabják, lehet-e erőt használni, van-e lőfegyver, vagy csak karddal folyik a lovagi torna.

Capture the Flag

2 csapat küzd egymás ellenében, a cél az ellenfél zászlaját megszerezni a bázisáról, és visszajuttatni a saját bázisra. Vannak védekezők, akik a csapaton belül védik a zászlót, vannak kisérők, akik a zászlóval futót védik, akár saját testükkel, és a rohangálók, akik ide-oda ingáznak a zászlókkal.

Capture the Ysalamiri

Hasonló az elve, mint a zászlósnak, ám az Ysalamiri hatástalanítja az Erőket! A pici sárga lényt gyakran látjuk Thrawn admirális nyakában ábrázolva, ő ezzel védte magát Luke Jedi képességei ellen. Fontos tudni, hogy nem csak a támadók erejét blokkolja, hanem az Ysalamiri viselője sem tud a kis „hüllő-gallér” miatt Erőt használni.

Free for all FFA (mindenki mindenki ellen)

Nagy kaszabolások vannak, ez a játék a legkavargóbb, legőrületesebb. Mindenki mindenkit üt, vág, lő. A rohanás addig tart, míg a legjobb el nem éri az előre megszabott frag számot, míg meg nem öli a kijelölt mennyiségű ellenfelet.

Team FFA (csapatok egymás ellen)

A piros és kék csapat tagjai összehangolva aprítják egymást, ez talán a legtaktikusabb forma, összehangolt, brutál gyors támadásokat fogunk látni, egy idő után a profi csapatok szerepeket osztanak ki, csaliemberek vannak, együtt támadnak, mindenkinek megvan a szerepe, egy hiba is végzetes lehet.

Jedi

Mindenki puskákat kezel, mikor ledobnak 1 kardot valahova. Aki felkapja, az lesz a Jedi, ő tud pontot szerezni, de mindenki őt üldözi, mindenki a Jedit akarja lelőni. Ha lelövik, rohannak a kardért, nem az lesz a Jedi, AKI lelőtte, hanem AKI felkapja a kardját! Nem könnyű!

Duel

Párbaj, egy az egyben küzdelem. Itt nem számíthatsz csapattársakra, nem avatkozhatsz be mások küzdelmébe, itt szemtől szemben leszel az ellenfeleddel. A Duel során a győztesé lesz a „csont”, azaz van egy pontja. A vesztes helyére beáll a következő trónkövetelő. Ha sokan vannak még a várakozók, nehéz ismét sorra kerülni, ezért próbáljunk minél tovább az arénában maradni, és gyűjteni a pontokat, mert igazi menők ellen nem túl sokszor jutunk ismét ki a porondra!

A JK2 igazi Star Wars játék. A Single mód úgy van megtervezve, hogy változatosan szórakozzunk, elején lőfegyvereket, később már lézerkardot is használva küzdhessünk, híres karakterekkel találkozunk közben, minden karaktere hiteles, története eredeti, és magával ragadó, a Battlefront 1-et időben megelőzve már AT-ST lépegetőben is masírozhatunk, hangulata kitűnő, grafikája remek, zenéi, hangjai „starwarsosak”, multija népszerű, szóval a választásotok helyes volt, ez a játék méltó volt kezdésnek. Rövidesen folytatjuk, a többi játék bemutatásával!

Írta: Rostás Norbert 2008.03.28.