Dark Jedi

A Dark Jedik, vagy más néven bukott Jedik olyan Erő érzékeny emberek, többnyire volt Jedik, akik valamilyen okból elfordultak az Erő Jó Oldalától, és a Sötét Oldal követői lettek. (Lásd a a KotF motorjával készített képet, melyen egy Dark Jedit küldött be hűséges Olvasónk, Darth Stryker.)

Ennek ellenére a “Dark Jedi” kifejezést nem csak a bukott Jedikre mondják, hanem utalhat olyan eredetileg képzetlen, de Erő-érzékeny emberekre, akik nem részesültek előzetesen Jedi kiképzésben, hanem egyből egy Sötét Jedi követői, tanítványai lettek, így karrierjük kényszerű módon a Sötét Oldal felé lökte őket. Mások pedig csak egyszerűen használták a Sötét Oldal erejét, anélkül, hogy elkötelezettjei lettek volna a Sith-eknek, vagy más Sötét Oldali frakciónak. Olan esetek is előfordulhatnak, hogy “mesterségesen” hoznak létre Dark Jediket, hogy a Sötét Oldalt szolgálják, ilyenek voltak például a Rebornok vagy a Shadowtrooperek, akiket szinte “futószalagon gyártottak”. Egyébként is sok Jedi, aki egy ideig hűen követte a Jedi tanításokat, és élte az életüket, egyszer csak elfordult tőlük, megcsömörlött, vagy olyan impulzus érte, ami miatt oldalt váltott, átállt a Sith-ekhez, és a Sötét Oldal követője lett. Néhányat ezek közül vissza lehet(ett) téríteni, hogy újra Jedi legyen, visszatérjen a Fényre, de nagyon sok ezek közül menthetetlen volt, és teljes, reménytelen sötétségben halt meg. Tehát vannak valós, és fiktív karakterek is, akiket Dark Jedinek nevezhetünk. Ezért van az, hogy mindkét bázisból találhatunk ismert neveket, a teljesség igénye nélkül pár jól ismert név, például Darth Vader, Asajj Ventress, Komari Vosa, Count Dooku (alias Darth Tyrannus), Depa Billaba, Sora Bulq, Jorus C’Baoth, Mara Jade, Desann, Jerec, Juhani, Revan, Kyle Katarn, Galen Marek, Sev’rance Tann, Quilan Vos, Aurra Sing, Xanatos, és még sokan mások, beleértve akár még magát Luke Skywalkert is egy rövid ideig. Ő is, és többen is a listából egy ideig megjárták mind a két oldalt, de volt, akik oda-vissza-oda támolygott a két oldal között. De mai cikkünkben nem rájuk koncentrálunk majd, figyelmünket azokra a Dark Jedikre fókuszáljuk, akik a Knights of the Old Republic játék sorozat mindkét részében felbukkantak. Ezek közül sokat még Exar Kun csábított át, és általa váltak Dark Jedivé. Exar Kun halála után sok (gyakorlatilag az összes) Dark Jedi a Sith Lordok követői maradt, és folytatólagosan szolgálták a jogutódjait, többek közt Darth Malakot, vagy épp Darth Nihilus-t. 

A Dark Jedi kifejezés tehát főleg a Star Wars Expanded Universe (Kiterjesztett Univerzum) egyes kitalált karaktereit írja le, azon belül is mint láttuk a Sötét Oldal követőit. Ezen a néven inkább a Star Wars: Knights of the Old Republic sorozatban szerepeltek, a Jedi Knight sorozatban ugye inkább Reborn néven, a hat Star Wars filmben azonban nem igazán szerepelnek. 

A Dark Jedi egy különös karakter típus, mert bár Erő-érzékeny emberek, nem kötődnek sem a Jedik szigorú, helyenként dogmatikus elveihez, sem a Sith-ek kifacsarodott destruktív elmeállapotához. (Persze tevékenységük alapján sokkal közelebb vannak a Sith elvekhez, mint a Jedikéhez.) Ráadásul az Erőiket is sokkal kevésbé virtuóz módon használják, mint az előbb említett két kaszt, ráadásul eléggé önkényes célokra használják az Erőt, amik miatt a Jedi Rend elutasítja, majdhogynem megveti őket. A Dark Jedi koncepciója a két trilógiában nem kerül megemlítésre, bár bukott Jedikről mindkét sorozat említést tesz, a klasszikusban az idős Kenobi beszél célt tévesztett tanítványáról, az előzményben pedig ugye megismerhetjük Dookut. A Dark Jedik a Kiterjesztett Univerzumban tipikus helyzetekben buknak el, és sok közülük a majdani újjáépített Luke Skywalker-féle Jedi Akadémia növendékei közül kerülnek majd ki. A játékokban meg is ismerhettük például Ross Penint, vagy egy sötét Jaden Korrt. Az Outcast játékban pedig szinte sorozatgyártásban képzi majd a Birodalom a Dark Jedik légióit, melyekre Kyle Katarn bukkan majd rá, de mint feljebb már említettem, ezek a Sötét Jedik inkább Reborn, azaz Újjászületett néven kerültek be a köztudatba. A Dark Jedik inkább a KOTOR sorozatban kapnak fajsúlyos szerepet, sokszor összefonódva a Sith Birodalommal, gyakorta a Mandalori Háború bukott Jedijei közül kikerülve. 

A Dark Jedik sokszor próbálnak Erőket használni, de ennek során nem kötődnek egyik oldalhoz sem, egyaránt képesek a Világos Oldal, és a Sötét Oldal erejét is használni. Pont emiatt viszont kijelenthető, hogy a Dark Jedi képes mind a Jedi mind a Sith technikák elsajátítására, ám egyikben sem tudnak teljesen elmerülni, és emiatt Erő-alkalmazásuk hiányos, felületes, sokszor erőtlen. A Sith Nagyurak például ha ki is képeztek dark Jediket, arra mindig ügyeltek, hogy ne vezessék be őket a mélyebb tudásba, és nem osztották meg velük a nagyobb titkokat, meghagyták őket egy felületes szinten. Ráadásul sok ilyen Erő-érzékeny Dark Jedi spontán módon, önerőből emelkedett fel, egyfajta autodidakta módon kóstolgatva az Erőt, élvezve az “érdekes képességeiket”, a fejlődés minimális esélyével. Az ismertebb Dark Jedikről azonban tudjuk, hogy kezdeti szárnypróbálgatásaik után felfigyeltek rájuk, és vagy a Jediktől, vagy a Sith-ektől részesültek egyfajta továbbképzésben, tréningben, így megerősödtek. Ez a képzés azonban koránt sem tette őket képessé arra, hogy a siker esélyével felvegyék a küzdelmet akár egy közepesen erős Jedi lovaggal is, egy erős Jedi mesterről pedig már nem is beszélve.

Egy Dark Jedi többnyire nem tudott egy olyan hatásos Erő alkalmazást végezni, amit egy komoly Jedi ne tudott volna hárítani, vagy visszaverni. Ám egy wookiet például le tudtak fagyasztani, akik köztudottan bivaly erős fizikummal rendelkeztek, ám mentális erejük ennek csak egy aprócska töredéke volt. Ezen a képen látható is, hogy Zaalbar képén egy piros x van, azaz mozgásképtelen, a Dark jedik paralizálták. Ám a jobb oldali Dark Jedi hiába igyekszik Revant hasonló módon mozgásképtelenné tenni, egy Revan szintű mester ellen az esélyük zéró, VV Alekoszosan “nincs miről beszélni”. Azt se felejtsük el, hogy a droidokkal sem tudnak mit csinálni a Dark jedik, főleg, ha Baragwin páncélt rakunk rájuk, mentálisan egy droid sérthetetlen, azaz nem hat rá semmilyen félelmet, betegséget, és egyéb humanoidok agyát elönteni képes érzelem. Ugyanakkor megfordítva a szitut, egy droid félelem keltő eszközei, vagy egy paralízis kar igen hatásos lehet egy, vagy akár TÖBB Dark Jedi ellen is, hiszen Jedi erővel egy nem Erő által generált, hanem eszközzel létrehozott bénítást nem tudnak védeni! Nézzük csak meg a szélső fickót, ő már merev, mozdulni sem tud, a középső pont most kapja a dózisát, és ez egész addig ismételgethető, míg Revanunk végez az ellenfelével, majd ide tud jönni, hogy az okos kis T3 által lefagyasztott mirelit Dark Jediket könnyedén el kezdhesse feldarabolni.

Tehát nem csak támadásra alkalmazni, hanem védekezésre sem tudják fordítani saját kis erőiket megfelelően! És akkor ugye még ott van egy előbb említett komoly tudású Jedi mester, kinek az Erőit gyakorlatilag nem képesek hárítani. Úgyhogy ha “bekopogunk” egy szobába, engedjük előre Jolee Bindot, az idős nagy tudású Jedi mester majd beköszön egy szerény paralízis Erővel, így a benti komák lemerevednek majd, mozgásképtelenné válnak, nyugodtan körbeállhatjuk őket, és módszeresen elkezdhetjük őket kockákra vágni.

De nem muszáj ezt csinálni, ha van egy erős Revanunk, küldhetjük őt is előre, s míg ő foglalkoztatja a D.J.-t, (jelen esetben ez nem szám kérés a Disc Jockey-tól, hanem egy párviadal a Dark Jedivel), addig a másik két Jedink nyugodtan távolról küldheti az Erő alkalmazásait a két felé figyelni képtelen dark Jedi felé, szép kis lila villámokkal elszívva az erejét, szép lassan megsütve a DJ-t. A nem-kanonikus Sötét Oldali Revan például Jedi volt, majd ugyan átkerült a Sötét oldalra, de soha nem tartotta magát igazán Sith-nek, nem fogadta el a hagyományaikat. (Miután kiképezte tanítványát, Darth Malakot, további Mandalori Háborút túlélt vele bukott Jediket is képzett, sőt, újakat is, akiket már Nagyúrként tanított ki. Ebből sok Sith látta, hogy Revan szakítani akar a “Rule of Two” elvvel (magyarul és ahogy Alekosz mondaná mindég kell egy mester, és annak mindég s minden körülmények között csak egyetlen egy tanítványa lehet). A valóság azonban más volt; Revan a Dark Jedi légiókat nem tanítványként, hanem magánhadseregként használta, saját érdekei szerint felhasználva, vagy ha kell, beáldozva őket. Miután egy Jó Darth Revan visszatér a Fényre, a Dark Jedi hadsereg irányítását átvette a trónörökös Sith Lord, azaz Darth Malak, tovább irányítva a Dark Jedi seregeket.Közismert, hogy sok Dark Jedi úgy vélte, hogy lépéseivel valami jobb cél felé viszi a világot, megment embereket, vagy jót cselekszik akkor, amikor a Sötét Oldal erejét elfogadja, és követni kezdi. Ez az út azonban nemcsak hogy nem javítja meg a dolgokat, hanem rontásba viszi, és sokszor olyan pusztításba kényszeríti a Dark Jedit, amivel nem csak környezetében tesz kárt, hanem magában is, sokszor eljutva odáig, hogy saját magát is tönkreteszi, elpusztítja. Ez történt Ulic Qel-Droma, Revan, és Anakin Skywalker Jedikkel is mikor elkezdtek a Sötét Oldalban hinni. A hamis tanok, a romlott morál, és a torz motivációk tehát senkinek sem kegyelmeznek, még a legerősebbeket is a mélybe, a reménytelen halálba taszítja. Ráadásul a Jedik meditációból, és gyakorlásból szerzett erejével szemben a Sötét Oldal azt sulykolja, hogy a Dark Jedi merítsen saját dühéből gyűlöletéből, haragjából, mely majd megerősíti, ami részben igaz is, de végül mindig ugyanaz az eredmény, elpusztítja, felemészti saját magát!Sok volt renegát Jedi csatlakozott Revanhoz és Malakhoz, mikor azok elmentek a Mandalori Háborúba segíteni a Köztársaságnak. Ezen Jedik túlnyomó része mellettük maradt, és miután a vezetőik átálltak a Sith-ekhez, ők oda is követték őket, útjukat immár Dark Jediként folytatva. Azokat a Jediket, akik nem akarták a vezetőiket követni elfogták, és kényszert alkalmazva csináltak belőlük Sötét Jediket. Majd ezekből az egyénekből kisebb csoportokat, légiókat szerveztek, akik viszonylag véletlenszerű módon kerültek csoportokba, melyeket adott esetben csak 2-3, más esetben akár egy tucatnyi Dark Jediből állítottak össze. Ezek közt előfordultak női és férfi Dark Jedik is. (Ezen a képen bár a hangját nem halljuk, de a melle miatt még így is azonosítható egy női Dark Jedi, aki bátran száll szembe Jolee Bindoval a rakata templom folyosóján.)

Annak ellenére, hogy sok Dark Jedi túl büszke volt ahhoz, hogy parancsolgassanak neki, úgy tűnik, hogy mégis van valamiféle hierarchia köztük. Mindig van ugyanis egy osztagvezető, aki viszi a szót ha párbeszédre kerül a sor, sőt, ha úgy alakul, ő rendeli el a csoport támadását is.

Ezek az osztagvezetők azonban teljesen ugyanúgy néznek ki, mint többi társa a csapatban, a szokásos szürke egyenruhát viselik. Ám a játék végén fogunk találkozni olyan igen képzett, különleges elit Dark Jedikkel, akik Darth Malak jobbkezei voltak, mint egy elit testőr formációként funkcionáltak. Amikor a harci droidok és a sima Dark Jedi csapatok elégtelennek bizonyultak,

hogy megállítsák a Csillagkohóba behatoló Revant, és pici csapatát, Darth Malak utolsó védelmi vonalként ezeket a különleges elit Dark Jediket küldte rá volt mesterére, Revanra. Ezek az elitek speciális szerelést kaptak, s bár a ruházat formailag teljesen azonos volt a többi Dark Jediével, de a színük és mintázatuk teljesen más volt, volt egy kék, egy piros, és egy spéci szürke uniformisos embere.

A KotOR2 játékban fogunk találkozni még náluk is magasabb rangú Dark Jedikkel, akik hasonló, mégis másfajta uniformist és maszkot hordanak, akik már inkább egyfajta parancsnokként, nem pedig elitként funkcionáltak. Ezek nagyon gonoszak voltak, az Erőt arra is használták, hogy megbosszuljanak sérelmeket, vagy megbüntessenek hibákat. Az első, és tán leghírhedtebb Dark Jedinek sokan Xendort tartják, a Sith Nagyurak ősét. De sokan hallottak már Exar Kunról, vagy épp Ulic Quel Droma mesterről, ha mást nem a Kotor játékokból, de a legerősebb, és leghíresebb ősi Dark Jedi, akiről nem csak hallunk, hanem találkozunk is vele a játék során nem más, mint Ajunta Pall. Ajunta Pall is egy renegát Dark Jedi volt, aki később az egyik legerősebb Sith Nagyúr lett a Száz Éves Sötétség után. Ajunta Pall egyike volt azon alapító tagoknak, akik az ősi Sith-ekből létrehozták a Régi Sith Birodalmat, ami Korribanon székelt. Azon első száműzöttek között is megtaláljuk, akiket elüldöztek onnan, és akik a Ziost nevű bolygón telepedtek le. A Corbos melletti ütközetben rengeteg ilyen Dark Jedit öltek meg, a többi elmenekült, de Ajunta Pall egymaga több mint egy tucat ellenfelét küldte előbb a halálba, mielőtt ő is menekülni kényszerült. Később a Sith Alkímia mesterévé vált, és nagy mester lett. Miután azonban elhalálozott, Ajunta Pall lelke nem talált nyugalmat, és sírjában sínylődött, égő fájdalommal telve. Évszázadok teltek így el, volt ideje átgondolni fertelmes életét, és először megkérdőjelezte cselekedetei helyességét, majd rájött, hogy élete egy pusztulást hozó, értelmetlen élet volt. A Sith Lordokról köztudott, hogy iszonyatos dolgokat műveltek, senkinek nem kegyelmeztek, sokszor még egymást is kiirtották múlandó értékekért, vagy épp a hatalomért. Ajunta Pall leghíresebb csupa O betűs mondása angolul elhíresült, és rímel. “So strong, we thought… so wrong…” A keserű, és csalódott mondatok talán úgy fordíthatóak, hogy “oly erősek voltunk, legalábbis azt hittük, s mekkorát tévedtünk!” 3000 éves bűnhődése alatt elég ideje volt átgondolni a dolgait, hogy mire jutott a hatalommal, a sok pénzzel, és hogy még a leggazdagabb pillanatában is oly szegény volt lelkileg, mint a templom egere. Rájött, hogy minden amit tett, és elért, semmit sem ér, minden anyagi és mentális dolga veszendő volt, semmije sem maradt, csak a bűntudata, és az örök fájdalma. Rájött, hogy a pusztítás, a negatív gondolatok és tettek, az önzése, féktelen éhsége csak a gonoszt szolgálta, sehova sem vezetett, osztályrésze az örök sötétség, a fájdalom, és a magány lett, örökkön örökké szenvedve a tudattól, hogy miket tett, és hogy már semmit sem tud tenni, hogy megváltoztassa fertelmes életét, melyet elvesztegetett. Az emberek sokszor csak a halálos ágyukon jönnek rá, hogy elrontották az életüket, hamis és értéktelen dolgokat kergettek egy életen át, és hogy senki nem vihet magával majd semmi a túlvilágra, csak a meztelen lelkét, amely megmérettetik, és ha bűnösnek találtatik, akkor az örök sötétségbe kerül, remény nélkül, és nem lesz módja csatlakozni a megmentett és megváltott lelkekhez a Fényben. Ez egy nagy tanulság, és nem csak a Sötét Jediknek, hanem minden embernek a Földön. 


A mesékben, és a játékokban azonban ez a helyzet orvosolható. A Jedi Polgárháború idején Revan ugyanis bejutott Ajunta Pall síremlékébe, piramisába, megszerezte annak mágikus és rituális kardját, behelyezte azt a Sith Lord szobrának kezébe, ezzel megváltva őt, visszatérítette őt a Jó Oldalra, így 3000 évvel halála után Ajunta Pall lelke végre eggyé válhatott az Erővel, és a Fényre térve végre megnyugodhatott és békét lelhetett fáradt lelke. Tehát a hitelesnek mondható Világos Oldali Revan megmentheti őt, viszont a Sötét Oldali Revan megtámadhatja, sőt, el is pusztíthatja a volt Sith Nagyúrnak még a lelkét is, ezzel totálisan megsemmisítve őt, melyekért “dark-side point” jár, de ez a nem-kanonikus változat, s talán adhatunk egy esélyt még egy ilyen Sötét Nagyúrnak is, hogy megnyugodjon a lelke, segítsünk neki hazatalálni inkább!  

Tekintsétek meg custom Dark Jedimet!

Custom Dark Jedi kétágú custom fénykarddal elölről

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Custom Dark Jedi custom vörös fénykarddal elölről

                                      hát ez a kis dark jedi féle mütyűr pisztollyal meg micsoda?


Custom Dark Jedi kétágú custom fénykardjával oldalról

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Custom Dark Jedi vörös fénykardjával hátulról


Sith támadás az Endar Spire ellen


 Köszönöm az érdeklődéseteket, gyertek vissza máskor is!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2011. 06. 09. (a figura készülte évekkel azelőtt.)