Shadowtrooper

A Shadowtrooperek olyan rohamosztagos és Reborn keverékek a Star Wars világában, akiket a Sötét Jedi Desann, és a Birodalmi admirális, Galak Fyyar talált ki, és fejlesztett. Igen, fejlesztett, mert a sima emberekből Erő-érzékenyeket formált, akárcsak a Rebornok esetén, őket is a Jedik Völgyének titokzatos erejét felhasználva, abban a jellegzetes kékes fényű Erőáramlásban fürdetve meg őket.

A Shadowtrooper fegyvernemnek két különleges ismertetőjegye is volt, melyek alapvetően megkülönböztették őket a sima rohamosztagosoktól. Első, hogy a Shadowtrooper fénykarddal harcolt. A koncepció ismerős lehet sokunknak, hiszen tudható, Lucasék terveiben eleinte úgy szerepeltek a rohamosztagosok is, hogy fénykarddal vívnak, bal kezükben meg pajzsot tartanak. De ezt a koncepciót később elvetették, azért, hogy a fénykard olyan specifikum legyen, mely csak és kizárólag a Jedikre, illetve a Sith-ekre jellemző. Olyan rajzok is megszülettek, sőt, koncepciós terveken alapuló figurák is, ahol a sima gárdistáknál is fénykard van, de ezek csak érdekességeknek számítanak a régi ötletelésről, de nem autentikusak. Ezt a régi ötletet építették tehát be a Shadowtrooper koncepcióba, azaz hogy legyen egy különleges birodalmi egység, aki mégis képes fénykardot használni. Nyilván azért nem olyan kiművelten, mint egy Jedi, hisz nem tanulták gyermekkoruktól, mint a kis Padawanok, holokronokból sem tanulhatták a formákat, ők közepes szinten, robotikus módon vívtak, mint mondjuk Grievous, aki nem volt ugye Jedi, de mégis, Dookutól elég jól kitanulta, amit azért sokszor megtámogatott robotikus képességekkel, lásd villámgyors négykezes propellerpörgetés. Az is fontos eltérés, hogy a Shadowtrooper nem tekintett hagyományos, szinte már-már szent kiegészítő kellékként a kardjára, mint a Jedik vagy a Sith-ek, hanem mint egy sima fegyverre, semmi többre. A kristályválasztási ceremónia is totálisan elmaradt náluk, nem mentek el a barlang, nem keresték meg az ő lelkükre, fizikumukra rezonáló kristályt, hanem kaptak egy szintetikus, vörös színű Sith kristályt, belehelyezték a kardba, bekapcsolták, aztán mentek vele kaszabolni.

A másik jelentős ismertetőjel, specifikum pedig az árnypáncél volt. Ugye az angol shadow szó árnyékot jelent. Ebből is fakad az Árnyharcos fordítás, ami azért nem teljesen fedi a valóságot, így a véleményem szerint ez is egy olyan angol szó, melyet nem feltétlenül kell magyarra fordítani. Hiszen a stormtrooperből fontos, hogy megmaradt a trooper szó, és ugye elékerült a shadow, (árny) szó, és így, a kettő adja ki a fegyvernem jelentésének teljes egészét. Fontos, és nem szabad összekeverni a fegyvernem képviselőit a Shadow Stormtrooperekkel, akikről már írtam egy cikket itt a CustomStarWars-on, ők egy teljesen más kaszt!

Az embert nagy félelemmel tölti el, ha nem látja az ellenséget. A rettegés sokkal nagyobb, ha tudjuk, valahol a közelben ránk les valaki. Emlékezzünk csak a Predator sorozatra. Az ember nyelni sem tud a félelemtől, teljesen kiszolgáltatottnak érzi magát, esetenként be is pánikol. Vagy akár egyes játékokban is megfigyelhető ez, ahol az ellenség láthatatlan. A lesből támadás egyrészt tehát félelmet generál az ellenfél szívében. Másrészt pedig helyzeti előnyt ad. Hiszen a préda nem tudja, honnan, és mikor sújt le a lopakodó ellenség. Addig tehát nem is tud reagálni rá. Magyarán a Shadowtrooper először tud lesújtani, és ha a csapás pontos, az ellenfélnek már nem lesz ideje válaszolni rá, tekintve hogy közben elhalálozott. Ezzel lehet kikompenzálni a fénykard használatának egyes hiányosságait, technikátlanságot. Ám szerencsére a rendszer nem lett tökéletes, mert ha a Shadowtrooper mozog, halvány, kékes színű sziluett veszi körbe a testkontúrját, így kivehető a holléte. A víz, eső is sokat ront az álcázásukon, láthatóvá téve őket apró villanásokkal, fénytöréssel, lefolyásokkal árulva el a Shadowtroopert. Jó felbontású távcsővel is ki lehet őket szúrni. Ezért gyakorta mereven állnak egy adott helyen, és mozdulatlanul várják az áldozatot, míg az karnyújtásnyira nem ér, és akkor sújtanak le rá. Kicsit unalmas lehet szegényeknek állni egy mezőn, erdőben, vagy bárhol, teljes álcában, várva, vajon mikor jár erre Kyle Katarn. Aki ráadásul olyan disznó, hogy mikor rátámadtak, és megtudja, hol leselkedik rá egy Shadowtrooper, visszatölti az előző állást, és felkészülten megy a helyszínre, igaz?

A Shadowtrooper Erő-érzékennyé vált ugyan a Jedik Völgyében történt bemosakodás után, de ez nagyjából egy közepes szintű Erő-Fojtásban, és egy Erő-Villámlásban ki is merül. Azonban mivel a játékost nem megsemmisíteni akarja a Jedi Outcast, hanem lassítani az előrenyomulását, és sebezni az életét, ezért a cél az, hogy kicsit mindig levegyenek az életéből, és időről időre szórakoztassák. Ezért van az, hogy egy szobában sosem lesz 5 Shadowtrooper ÉS 5 Reborn, hanem 10 szobában fog várni 1 közülük. Vagy mondjuk 2, de nem nagyon van olyan, hogy az első pályán ránk ront az összes ellenfél, lekaszabolnak, és game over. Például ami ezen a képen is látható, Desann, Tavion, Rebornok, és Shadowtrooperek sosem fognak egyszerre ránk támadni, pedig ugye azt kéne tegyék, elsöpörnének, és ezzel le is tudnák a továbbiakat, nem háborgatná többé őket Kyle. Ez egyébként szinte minden játékra igaz, mindenhol egyesével-kettesével szállingóznak az ellenfelek, kevés kivétellel. Kicsit vicces, de azért érthető.

A Shadowtrooper általában erős stílusban harcol, azaz piros kardkezelési módban. Ez két dologból is fakad, egyrészt a leselkedésnél említettem, hogy a harcmodorukra az volt jellemző, hogy állt, várt, és ha odaért a préda lesújtott. Nyilván ezt úgy akarta, hogy egy csapással, gyorsan kivégezni. Másrészt a technikátlanságuk miatt a már kialakult párbajok során nagyokat suhogtatni, óriási parasztlengőkkel hadonászni, hogy hátha egyszer eltalálja az áldozatot, és jól megsebzi, vagy meg is öli.

A Shadowtrooper nem nagyon beszél, ellentétben a Sith és Reborn hagyományokkal, akik vívás közben előszeretettel sértegetik az ellenfelet, röhögnek rajta, vagy próbálják kizökkenteni a koncentrációjából. Nyilván ez is abból fakad, volt elég bajuk nekik is, maguknak is oda kellett figyelni arra, amit csinálnak, ezért inkább csendben maradtak, és ők is koncentráltak.

A Shadowtrooper projectet főleg az elhagyott kejimi birodalmi lehallgató bázison, és Fyyar zászlóshajóján, a Doomgiveren fejlesztették. Az előbbin inkább a kristály, az utóbbin inkább a páncélzat volt a terítéken. A páncélzat Cortosisból készült. Ez egy ritka, törékeny, de rostos érc volt. Különleges képessége az ércnek, hogy megfelelően megmunkálva olyan páncélzatot lehet belőle készíteni, mely egy ideig képes elnyelni a sugárvetők energiáját, sőt, a fénykard csapásokat is. Adott esetben a fénykard még rövidzárat is kap, ha a Cortosis páncél kisüti. A fém hő-, és energia-ellenálló képessége remek, bár egy idő múlva telítődik, és sok fénykard ütést nem bír ki. Mégis, remek megoldás volt ezeknek a katonáknak a védelmére.

A páncélba szívtájékra beépítésre kerüli egy Artus-i kristály is. Ez egy zöld kristály volt az Artusi bányákból. Fontos szerepük van abban, hogy az Erőt bevezessék egy nem Erő-Érzékeny humanoidba. Magát a kristályt is bemerítették a Jedik Völgyében az Erő kútba, és utána beszerelték a Shadowtrooper páncéljába. Ez tartotta szinten az Erő-érzékenységüket hosszabb távon is akár. Ha meghal egy Shadowtrooper a játék során, a holttestből kinyerhető az artusi kristály, mely egy ideig növeli Kyle Katarn Erő energiáját is.

Íme két kép a Knights of the Force játékból, melyeket Lord Stryker olvasóm küldött be. A képen Galen Marek is látható leguggolva, aki egy új karaktere volt akkor, amikor a screenshot készült. Van egy kép a Shadowtrooperről “fekve”, és hátulról is.

Tekintsétek meg a custom Shadowtrooper figurámat! 

Custom Shadowtrooper figura elölről


Custom Shadowtrooper figura oldalról


Custom Shadowtrooper figura hátulról
Köszönöm szépen a figyelmeteket, gyertek máskor is a CustomStarWars-ra!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2014. 01. 13. (a figura készülte évekkel azelőtt.)