Envirosuit

A Star Wars-t gyakran említik úgy, mint egy űreposz. Sok momentuma az űrben is játszódik. Mégis, még ha az űrben is történik valami, oda való – arra tervezett felszerelést ritkán látunk. A Clone Wars-ban még csak-csak, de a filmekben nem, vagy ha mégis, akkor rosszul. A legdöbbenetesebb ilyen dolog számomra a Birodalom Visszavágban van, amikor Hanék beszállnak az űrcsiga tátott szájába. Erről már korábban írtam az űrcsiga kapcsán, ami eleve abszurdum a nyitott szájával, amit nem csuk be azután sem, hogy minden esély ellenére jön valaki, és beszáll a szájába. Ám van még valami, ami értelmezhetetlen. Mikor Han, Leia, és Csubi kimennek a hajóból, emlékszünk, hogy mit vesznek fel? Egy szájat és orrot eltakaró maszkot, amiből kilóg egy gégecső, ami nem megy sehova, nincs bedugva sehova! Igaz, Leia a VIII. részben megjárta az űrt mindenféle felszerelés nélkül is, és semmi baja sem lett, jó, picit megfagyott, de aztán visszarepült az űrhajóba megmelegedni, öt perc múlva semmi baja sem volt, tehát végső soron a csutora sem annyira fontos… Persze jön a válasz, Leia kvázi Jedi, emiatt nem lett semmi baja. Szegény Anakin ha ezt tudta volna az Ep3-ban, tök feleslegesen menti meg Obi-want Coruscant felett az űrben, semmi baja nem lett volna ezek szerint, ha a Kullancsok szétszedik a hajóját, úgysem halt volna meg, berepült volna amúgy Supermanesen az Invisible Handbe, aztán kész. Oké, Leia Jedi, rá nem hat az űr. És Hanra és Csubira sem? Mert ők is így kimennek egy űrhajóból, egy szál csutorában!

Joggal felmerül a kérdés: mit gondoltak, hogy hova mennek? Tudták-e, hogy nem az aszteroida egyik üregében vannak, hanem egy szörny szájában, vagy bendőjében? (Ki tudja, meddig repültek le benne…) Ha tudták, akkor éppenséggel elég lehetett volna a csutora, de akkor minek repültek be a szájába? A film alapján azonban úgy tűnik, nem tudták hol vannak, csak utólag jöttek rá, ekkor pánikszerűen el is hagyták még épp időben, mielőtt az a hülye becsukta volna a száját, inkább ismét a Birodalom hajóival kerülve szembe. Azaz mivel nem sejtették, hogy egy lény bendőjében vannak, feltételezhető, hogy arra számítottak, hogy a világűrbe lépnek ki. Azaz egy űrben levő aszteroidára, ahol ugyanazok a körülmények lettek volna, mint a világűrben. Ahol gyakorlatilag nincs olyan paraméter, ami számukra megfelelő lett volna a mezei ruhájukban, egy csutorával a szájuk előtt! Sem a hőmérséklet, sem a nyomás, sem a vákuum, sem a gravitációs problémák megoldására nem alkalmas egy semmibe vezető gégecső! Az ember nem hisz a szemének, ez a jelenetsor olyan infantilis, annyira buta, és meghökkentő, hogy ha pusztán ezt a jelenetsort is nézzük az egyébként is kismillió hibától, ökörségtől hemzsegő, és idegesítő Birodalom Visszavágból, tényleg hihetetlen, hogy oly sokaknak ez a kedvenc része mind közül. Egy bizonyos, azt meglátjuk, hogy hogyan NEM szabad a világűrbe menni. És az ember hálás lesz azért, hogy a Kotor játékokban megkaphattuk az úgy nevezett Envirosuit ruhát, ami viszont egy tökéletes, futurisztikus, és multifunkciós védőfelszerelés. Koncentráljunk inkább tehát arra!

Már az első részben is felbukkan az Enviromental vagy Envirosuit, és több használati módja is kiderül. A ruha neve magyarul talán környezeti felszerelésként, védőruhaként fordítható. Azért is nem space suit, mert nem csak a világűr nyomás, vákuum, gravitációs, és hő problémáira jó, hanem gyakorlatilag mélytengeri búvárruhától űrruhán át vegyvédelmi dolgokig mindenre alkalmas!

Legelőször a Tarisi Sith bázison látjuk. A Sith bázison találunk majd egyet, de használni nem tudjuk, bár Bastila sokáig szemez vele, elhozni nem tudjuk. Az ott levő Sith lovag bespájzolt kettőt magának vész esetére. Nem olcsó mulatság, de elég gazdag, ezt a lootból is láthatjuk, illetve abból, hogy van neki ilyen ruhája. Használni nem tudta, mert Revanék ledarálták őt.

Manaan bolygón is találkozunk vele, mikor Revant irányítva le kell menjünk a Hrakert mélytengeri árok állomásra a Selkath-ok megőrülésére, az eltűnt osztagok, tudósok felkutatása végett, no meg ugye a helyi Csillagtérkép darab megszerzése miatt. Mivel a ruha nyomásálló, és hermetikusan zár, tökéletesen alkalmas a célra. A manaani ruha ráadásul tartalmaz egy lökéshullám fegyvert, ami korlátozott távolságban képes egy ránk támadó Firaxa cápát megölni, majd újratölt, és kis idő múlva ismét használatra kész. Ez a ruha inkább sárgás alapszínű, de külalakjában és funkciójában tökéletesen megegyezik a többi Envirosuittal. A csillagtérképes képen a jobb alsó sarokban található a lökéshullám fegyver ikonja.

Később, mikor Saul Karath hajóján vagyunk, át kell jutnunk a hídra, ám az oda vezető ajtó, és a lift sem teszi lehetővé ezt számunkra. Nem marad más választás, mint felölteni három Envirosuitot, és Bastila, valamint Carth társaságában kilépni a Leviathan külső szervizpárkányára, és a hajón kívül körbemenni, így eljutva a hajóhídra. Ez a ruha inkább szürkés, törtfehér színű. Talpa mágneses, melyet minden lépéskor automatikus old és rögzít. Emiatt a lépéseink kissé ügyetlenek, lassúak, lebegő, ugráló mozdulatokkal, kissé mókásan tudunk benne menni, de rendkívül biztonságosan egy ilyen környezetben.

Harmadik megemlítendő momentum, hogy Suvam Tannek is van egy Envirosuitja a dolgai közt! Persze ezen nem csodálkozhatunk, Suvamnak vannak a játék legjobb cuccai. Suvamnak mindene van. Mindene is… ahogy a pesti nyelv mondja viccesen. Ha nem csak az eladó dolgainak a kínálatát nézzük, hanem kicsit körbejárunk nála, bizony még egy olyan droidot is észrevehetünk, ami miatt be kellett törjünk a Manaani Sith bázisra, hogy a benne levő modult megszerezhessük. És mivel Suvam Tan egy űrállomáson él és dolgozik, szüksége lehet egy envirosuitra, tehát van is neki. Pedig a ruha ritka, és nem olcsó felszerelés.

A környezeti védőruha a második részben is előkerül. Többször is. Először a kitűnő Peragus fejezet során. Egyik kedvencem, Peragusról írtam is már, olvassátok el. Az Exile Jedi egy Envirosuitban megy ki Peragus külső járdájára, hogy az egymástól elszigetelt, lezárt részek közt mozoghasson az űrállomás, bányatelep szintjei között. Ez a változat bronzos/rezes/aranyos színű, fényhatásoktól függően.

Ebben a ruhában egyrészt védve van az űrben, másrészt nem sodródik le a járdáról, hiszen ez is mágneses, harmadrészt jó szolgálatot tesz a hőhatások ellen is. Például a ki-kitörő forró levegőtől véd, melyeket a szellőzőkbe irányított, a robbanások miatt felszabaduló óriási hőt engedi ki a rendszer a világűrbe. Azon a szervizjárdán át, amin mi battyogunk épp… Jól jön tehát.

Ebben pillantjuk meg az épp bedokkoló Harbingert is. Ezt a ruhát Meetra Surik, az Exile magával is viszi. Szüksége lehet rá. S valóban.

Később, mikor Nar Shaddaan vagyunk, az Exile Jedit behívja Visquis a búvóhelyére a Jekk’Jekk Tarrba. A helyi Exchange főnök csapdát állít neki, hiszen megannyi fogdmegje, a bent italozó lények, de még Hanharr is feni a fogát a Jedire. Ezen kívül nehezíti a helyzetet, hogy a hely a mérgező gázok miatt emberek, niktok, és egyes fajok számára halálos, míg Weequay, Gand, és más fajok számára egy vonzó közeg. Azaz ide bemenni a humán Exile Jedinek lehetetlen. Ki is találják, hogy az Envirosuit kitűnő vegyvédelmi ruha is, no problémo, majd abba megy az Exile. De Mira csapdát állít neki, és elveszi a ruháját. Ebben az Envirosuitban Mira megy be tehát, kutya baja sem lesz a gázok miatt, viszont Visquis emberei simán lenyomják, elkapják, és míg ájultan hever, bedobják a ringbe, hogy majd ellenfele lehessen ősellenségének, Hanharrnak.

Az Exile Jedinek nem marad más választása, bemegy úgy ahogy van. Térdre is rogy, fullad, mérgeződik, haldoklik. Telepatikus úton kapcsolatban lép vele a Mestere, Kreia, és a bölcs asszony megtanítja neki a Légzéskontrollt, egy ősi Jedi tudást, melyet kevesen ismernek. Ennek segítségével nem kell levegőt venni, sőt, Kreia változata nem csak a tüdőt védi, hanem a bőrt is. Az a verzió, melyet tanít, egyfajta védőburkot, mezőt képez az alkalmazója köré, így nem kerül a bőrére sem a méreg, így az Exile a jó kis Envirosuitja nélkül is bejut a Jekk’Jekk Tarrba, és ki is pucolja azt, Gandostól, Weequeyestől, „Viszkistől”, Ubese harcosostól, mindenestől.

A ruhát én nagyon szeretem. Sok kalandot örökít meg, hiszen sokszor viseltük, sokszor védte a testünket, és életünket, jó szolgálatot tett. Ráadásul igencsak dizájnos, mutatós is. Customozásért üvöltött, meg is csináltam. Tekintsétek meg!

Exile Envirosuitban elölről

Exile Peraguson envirosuitban kilép a légzsilipen át a világűrbe (hátulról)

Köszönöm a figyelmet. Olvasd a CustomStarWars oldalt rendszeresen.

Írta: Rostás Norbert 2020.03.06. A figura készülte évekkel azelőtt.