R7-T1

R7-T1 egy R7-sorozatú astromech droid volt, melyet az Industrial Automaton gyártott valamivel az endori csata után.

R7-T1 nevét, vagy sorozatszámát sokszor rövidítették, és az “Ártí” híresült el, mint rövidített forma. Egy ilyen R7-es volt Luke Skywalker navigációs robotja is állítólag akkor, amikor a Jedi egy E-wing escort starfightert kapott ideiglenesen az Új Köztársasági Védelmi Erőktől egy küldetése idejére.

Erről van egy történet is a Fekete Flotta Krízis című írásban, melyről sajnos nekem nincsenek információim. (Michael P. Kube-McDowell írta meg a Vihar előtt című novellájában.) Az azonban bizonyos, Luke sem a droiddal, sem az E-winggel nem volt megelégedve, ezért az első adandó alkalommal lepasszolta mind a kettőt, és visszatért a jó öreg X-wingjéhez, és régi cimborájához, a megbízható, R2-D2-hoz. (Artú Dítúhoz)

Ez azonban egy rendkívül perifériás információ, mellyel még sok rajongó sincs tisztában. Ezért mikor a Hasbro kiadta, sokan vakartuk a fejünket, ez a robot meg ki? De mint Build a droid, jópofa volt, ezért sokan megvették, vagy kirakták, akik szeretik az asztroszereket. Kirakásához a következő alkatrészekre volt szükség: Saesee Tiin (jobb láb), Padmé Amidala (bal láb), Mon Calamari Warrior (torzó), és egy Quarren Soldier (fej, és középső láb).

R7-T1 vizuálisan fel van turbózva, ám alapjában véve hasonlít mondjuk Artúra, festésbeli különbségekkel természetesen. Tán a fejen lévő háromszög alakú radarszem ami a legjobban eltérő motívum. Belsejében rejtve vannak a különféle eszközök, ám a lábaiból kijön a rakétahajtómű, mellyel repülni képes.

Ez az eszköz a Klónok támadása óta ismert felszerelés, egy kis sugárban jön ki a tűz (?). A felhajtott lábpanel ilyenkor vízszintes állapotban van a hajtómű tetején, ez az a kis kék lapka. Ezek a lábhajtóművek igény szerint ki is pattinthatóak. A talpakba kis görgők kerültek beépítésre, mellyel a robot gurulni képes. A nyakára pattintható fej felrakása előtt érdemes megcsodálni, milyen remekül kidolgozták a különféle kütyük, elektromos vezetékek tucatjait. A harmadik láb bepattintása opcionális, aki jobban szereti 2 lábon, az ne tegye be, ekkor a robot egyenes fog állni, ha betesszük a harmadik lábat, enyhén hátradőlve veszi fel a szokásos pocakot kinyomó guruló testtartását.

Maga az R7-es széria egyébként ugyancsak főleg a Thrawn érához köthető.Tipikusan a FreiTek cég által gyártott E-wingekhez tervezték, adatai titkosak voltak.

A navigációs komputert programozta, erős pajzsozása és energia elvezetési képessége miatt képes volt elhárítani energia löketeket, sőt, kisebb erejű ionágyú lövések energiáit is kivédeni. Egy sima R7-es képes volt tárolni, és rutinszerűen alkalmazni 15 hiperűrugráshoz szükséges koordinátát. Azzal a szlogennel került ki a gyárból, hogy a robot a galaxis legfejlettebb sorozata, ám mivel más gépekhez nem volt jó, csak az E-wingekhez, nem terjedt el nagyon. Tán egy híresebb R7-es egység volt, akit “Fivernek” ismernek egyesek, ő volt Anakin Solo asztroszere, aki egy XJ sorozatú X-winggel is elboldogult, de ez Anakinnak elég sok pénzébe és energiájába került, hogy a droidot felspécizze annyira, hogy képes legyen egy X-winget is szabályozni.

A robotot az asztroszer gyűjtők Expanded Universe szerelmesek, és a Fekete Flotta Krízis novella kedvelői vették meg csak, nagy valószínűséggel. Én inkább a droidszerető kategória vagyok, R2-D2 nagy kedvenc, ezáltal maga az asztrodroid sorozat is igen közel áll hozzám. Így úgy véltem, megcsinálom. Meg is gyűlt vele a bajom, még itt az oldalon a csere rovatban is kértem rajongótársak segítségét, hiába. Nem kaptam meg a szükséges lábat, pont ezért lett custom figura, egy hasonló lábból lett készítve az egyik láb, nem árulom el melyik, találjátok ki kedves olvasók!

Tekintsétek meg a custom R7-T1 robotomat!

Custom R7-T1 droid figura elölről


Custom R7-T1 B-A-D figura, és egy olyan láb, amiből kialakítottam


 Köszönöm a figyelmeteket, látogassatok vissza máskor is, még sok minden érdekesség vár rátok!

A cikket írta: Rostás Norbert 2013. 08. 21. (a figura készülte évekkel azelőtt.)