Jéney Sándor

Jéney Sándor custom figurái
Nagy örömmel mutatom be a CustomStarWars-on Jéney Sándor saját készítésű custom figuráit. Komoly mennyiségű színvariációval, speciális átalakításokkal, és egy teljes hadrendszerbe állított custom hadsereggel rendelkezik. Mivel idáig ekkora custom gyűjteménnyel nem találkoztam a sajátomon kívül, úgy döntöttem, hogy Sándor képeihez nem pusztán egy kommentárt fűzök, hanem személyes interjút kértem és kaptam tőle. Ezt az interjút olvashatjátok tehát itt az ő lapján, hogy picit betekintést kaphassatok abba, hogy mennyi előzetes agyalás, mennyi utánajárás, mennyi munkaóra, és mennyi anyagi áldozat kell egy ilyen komoly custom gyűjtemény megalkotásához. A CSW a CustomStarWars rövidítése lesz az interjúban, a JS pedig értelem szerűen Jéney Sándor monogramja. Olvassátok szeretettel, és ismerjétek meg Jéney Sándort, és remek custom gyűjteményét! 

CustomStarWars: Üdvözöllek a CustomStarWars fedélzetén Sándor, megtisztelő, hogy megosztottad a custom figuráidat velünk!

Jéney Sándor: Én is örülök a lehetőségnek.

CSW: Mióta vagy Star Wars rajongó?

JS: Nem vagyok Star Wars rajongó. Képzeljétek el hány figurám lenne, ha még Star Wars rajongó is lennék. (nevet) A film és a figurák megjelenése azonnal megérintett, és elkezdtem a gyűjtést, de a hobbijaim között a Star Wars csupán a 4.-5. helyen áll. Igazából a középkori lovagtörténetet, a páncélokat, a hadtörténelmet, és a valós, a VALÓS űrkutatást szeretem. A Star Wars-ban megtalálhatóak elemeiben ezek a dolgok, de csak nem reális koncepciókban. Én a customjaimmal bizonyos részben logikát igyekeztem belevinni az eredeti ötletekben, melyek szerintem nem mindig reálisak, vagy praktikusak. Nem mászkálunk a világűrben egy szál csutorával, és az epizód hármas klónpilóta nyílt sisakjába is hiába vezetik be az oxigént, ha az elől elillan…

CSW: Teljesen igazad van. Ezért és ekkor kezdtél el tehát customozni?

JS: Nem, ez már jóval azelőttről eredeztethető. Gyerekkoromban kezdtem customozni, bár akkor azt mi még úgy mondtuk, hogy átalakítottuk a figurákat. Volt olyan, hogy egy figura nem tetszett, ezért átalakítottam rajta bizonyos dolgokat. Lecseréltem a köpenyét, más fegyvert készítettem neki, és ha nem mozgott, mert régen nem mozogtak a figurák, akkor levágtam a fejét, vagy a végtagjait, és egy stifttel mozgathatóvá tettem. Ezt akkor is megtettem, ha tetszett a figura, és variációt akartam készíteni belőle. De ekkor egy eredetit meghagytam érintetlenül, vettem egy másikat, és azt alakítottam át. Ezt a mostani Starwars-os koncepcióknál is megtartottam, tehát van, amiből kettőt veszek, hogy az eredeti is megmaradjon.

CSW: Ezek a mostani Star Wars átalakítások mikortól eredeztethetőek?

JS: A régi Kenner-es időktől. Azokkal kezdődött a gyűjtés, és azokból eredt a logika.

CSW: Mi a logika lényege?

JS: A Star Wars filmekben a birodalmi és a lázadó erők több fő jelenetben is megütköznek. Gondolok itt a Tantive IV fedélzetén lezajlott kisebb ütközetre, a Hoth mezei csatára, az endori csatára, a Jedi Visszatér skiffes jelenetére, vagy épp a Halálcsillagon való lövöldözésekre. Szerettem volna a szemben álló feleket hadászatilag is szembeállítani, mégpedig úgy, ahogy a csatatéren, és a valós életben is, tehát hogy több fajta fegyvernem feszüljön egymásnak. Mivel főleg a páncélos fegyvernemeket szeretem, a koncepció főleg azok köré összpontosult. De mivel birodalmi oldalon több vértezett volt, mint a köztársasági oldalon, ezért született meg a gondolat, hogy ott is legyenek meg a birodalmiakra kigondolt, és azoknak megfelelő fegyvernemek.

CSW: Mesélnél az általad megvalósított fegyvernemekről?

JS: Van a kiindulási figura. Az többnyire eredeti. Annak elkészítettem a könnyű vértezett variációját. Ezeken a mellen van csak vért, és a fejen többnyire egy nyílt sisak, a végtagok védtelenek. A következő fok a nehézpáncélos változat, melyeken a figura keze és lába is vértezett. A negyedik állapotban már teljesen be vannak vasalva, és már a sisak is zárt. Ez igaz az Endor sorra, a Hoth mezeiekre, a Death Star trooperekre is. Az árnyharcos sorok kapnak még egy “shadow” tagot is, így például “rebel fleet shadow trooper” sor is van.

CSW: Ötletes. Miért látok köztük majdnem mindent duplikálva?

JS: Mert mikor megjelentek a Hasbrós figurák, akkor kitaláltam, hogy az egész sort elkészítem újból, immár CSAK Hasbrós figurákból. Igen ám, de volt, amit a sorokból csak a Kenner, és volt, amit csak a Hasbro adott ki. Nem jellemző, hogy Hasbro ötletből Kennert hozok létre, talán négy olyan van – inkább Kenner ötletből készítek Hasbróst. Elkezdtem olyan Kenner és Hasbro variációkat is készíteni, amelyek nem léteznek, vagy legalábbis mikor én megcsináltam őket, MÉG nem léteztek. Aztán volt, hogy kiadták őket utólag, de sok jóval előbb megvolt nekem, mint ahogy kiadták volna.

CSW: És mi a helyzet a vintage termékekkel?

JS: Nem különösen szeretem őket. Csak a birodalomnál találsz párat, 10-12 darabom van érdekességképpen, például megcsináltam egy vintage shadow troopert egy rohamosztagosból, és van egy vintage shadow biker scout-om is. Csak zárt sisakosokat vettem, de abból sem sokat.

CSW: Magam is customozok, tehát tudom mennyi idő, és energia egy ilyen custom gyűjtemény elkészítése, de megosztanád a CustomStarWars olvasóival a gondolataidat e téren?

JS: Egy egyszerűbb átalakítás nem sok idő, kb. fél óra. Nem minden átalakításomnál kellett faragni, néha elég egy sisak, vagy egy köpeny, mégis homogén lesz a sor, és az új figura illeszkedik a logikámba. A komolyabbak viszont négy, vagy több órát is felemésztenek. És én nem is festem őket úgy, mint például te, egy-két egyszerűbb egyszínű festést leszámítva.

CSW: Valóban, a festés még egyszer annyi idő, mint az összeszerelés, nekem van 12-16 munkaórás figurám is. Ebbe nem is számítom bele a kitalálásukat.

JS: Stimmt. A kitalálás is sok idő, hiszen előtte ki kell találnunk a koncepciót, ki kell gondolni, milyen figurákat kell hozzá beszerezni, és a többi, és a többi.

CSW: Tényleg, egy figura elkészítéséhez átlagban hány figurát használsz fel?

JS: Elég változó. Átlagban kettő szokott kelleni, de volt hogy három kellett.

CSW: Akkor te is tudod, hogy ez bizony nem olcsó mulatság!

JS: Nem bizony! Mondjuk van olyan, hogy a maradék testdarabok, kezek-lábak később felhasználhatók egy másik átalakításhoz, de van olyan is, hogy felesleg képződik. Ezekből néha össze lehet szerelni olyan figurát, amit nem kitaláltam, hanem a maradékokból raktam össze. Néha ezek nem is olyan rosszak, és megtartom őket, de van olyan, ami nem tetszik, azt elcserélem, vagy eladom. Persze ezekből a maradékokból összerakott figurákból alig jön vissza valami, de csökkenteni lehet a meglévők bekerülési költségét.

CSW: Milyen más elvek szerint vannak a figurák rendszerezve?

JS: Szeretem a custom színvariációkat. Ezért elkészítettem több olyan színvariációt is, melyek színeik alapján vannak rendezve. Vannak shadow variációk, tehát elkészítettem egyes egységek fekete árnyharcos változatait is, például van Kenneres Shadow stormtrooper-em. Sandtrooper-ből nem csináltam shadow változatot, mert nincs fekete sandtrooper, ahogy fekete homok sincs, ugyanígy fekete snowtroopert sem fogok csinálni, mert fekete hó sincs. JViszont csináltam fehér Death Star troopert, sőt, egy egész fegyvernem sor van belőlük. Elkészítettem Boba Fett fehér és fekete páncélos fejvadászait is. Van fehér, és fekete Kenneres pilótám, nyílt sisakkal, és zárt sisakkal. Természetesen a nyílt sisakoshoz készítettem az arcára oxigén maszkot, hogy valósághű legyen. A fehér zárt sisakos Kenneres pilóta AT-ST driver-ből lett csinálva, de nincs rajta vállpáncél, és a lélegeztető cső elől megy be! A fekete zárt sisakos pilótámnak pedig le lehet venni a sisakját. Az is egy variációs elv egyébként, vannak levehető, és nem levető sisakos variációim is. Van fehér és fekete levehető sisakos Kenneres gunner-em is. Hasbrósban is van levehető sisakos Tie vadász pilótám. De ezt nem kell összekeverni a Baron Soontir Fel-lel, ami ugyancsak megvan nekem, de azt is átalakítottam egyébként, mert jobban tetszett a láb így, valamint jobban is hasonlít a képregény figurához. Mint ahogy annak karvértje sem volt! A képregényben kesztyűben van általában, ezért azt is átalakítottam rajta. Ezt (is) nagyon elrontották, ezért bár sokszor megtartok egy eredetit, ez esetben nem kellett egy eredeti Baron Fel, mert az enyém jobban hasonlít a képregényhez, és jobban is tetszik.

CSW: Tehát ha jól értem szín, páncélozottsági fokok, és levehető/nem levető sisakok mentén alakítod át a figurákat?

JS: Igen. A klónoknál is eleinte csak szín szerint csináltam a variációkat, majd a Hasbró kiadott olyan klóntiszteket, akiken nem volt szoknya, vagy váll-lap, vagy “szemüveg”. Ez adta az ötletet, hogy elkészítem a klón sorokat is, úgy, hogy minden színből legyen szemüveges-váll-lapos-szoknyás, szemüveges-váll-lapos, és olyan is, amin a szemüvegen kívül semmilyen kiegészítő sincs. Utána az egész sor még egyszer, szemüveg nélkül. Hát ehhez is elég sok figurát kellett vennem…

CSW: Lenyűgöző! Van kedvenced ez a sok remek custom közül?

JS: Erre nem tudok egyértelmű választ adni. Talán a gunner, és a royal guard formát szeretem a legjobban, de ezt nehéz megítélnem. De szeretem a biker scout formavilágát is. Például szeretem azt a Barc speeder-ről levett BARC trooper-t, ami ilyen ülő pózban volt, semmije nem mozgott, azt teljesen átalakítottam, kiegyenesítettem a lábait, és immár mozog a csuklója, könyöke, térde, és a combrész is!

CSW: Remek munka! A figurákat tároló dobozokról mondj még nekünk egy pár szót!

JS: A rendszerezés miatt vettem őket, hogy a sorok, az evolúciók, a csatajelenetek elkülönülhessenek. Fontos volt, hogy ilyen vitrines megoldás legyen, tehát hogy lehessen őket látni, de mégsem legyenek kint a polcon, hogy ne porosodjanak.

CSW: Kár is lenne, ha nem lehetne őket látni, ennek a custom gyűjteménynek itt van a helye a CustomStarWars-on, köszönjük, hogy megosztottad velünk!

JS: Én is köszönöm a lehetőséget.

Itt az Új remény jeleneit dolgoztam fel. A felső sorban a Tantive IV védőit látjátok a bal oldalon, és a támadókat a jobb oldalon. A középső sorban már lent járunk a Tatooine-on, míg lent a Halálcsillagon játszódó jelenetet. Baloldalt mindig a jófiúk, a Köztársasági, vagy lázadó erők, jobb oldalon a rosszak, a Birodalom erői. A felső sorban a Kenner variációk, az alsóban a Hasbro variációk vannak az adott témában.  A baloldali felső sornak nevet is adtam: az első az eredeti rebel fleet trooper, a második a “rebel fleet light armor trooper”. A harmadik lett a “rebel fleet heavy armor trooper”. A negyedik talpig páncélozott katona neve pedig “rebel fleet stormtrooper”.

KENNER NEW HOPE

HASBRO NEW HOPE

 

 variáció a fenti témára, itt a levehető sisakos Han fehér.

A Halálcsillag támadói mindenféle lázadó pilóták, a védői kint birodalmi pilóták, és bent birodalmi gunnerek. Itt már átcsúszunk a Birodalom Visszavágba. Jön a Hoth mezei csata, melyben lázadó Hoth mezei katonák harcolnak a birodalmi snowtrooperek ellen. A lázadók közt a sor neve: az első érintetlen, a második Hoth rebel soldier, a második Hoth rebel trooper, a negyedik pedig Hoth rebel snowtrooper.

EMPIRE STRIKES BACK KENNER

 

EMPIRE STRIKES BACK HASBRO

A Jedi Visszatér jelenetei. Felső sor: Jabba jelenet. Középső sor: ewok jelenet. Alsó sor: endori csata. Az endori csatában résztvevő sor neve: az első az eredeti endor rebel soldier, a második az “endor rebel light armor soldier”. A harmadik lett a “endor rebel heavy armor soldier”. A negyedik talpig páncélozott katona neve pedig “endor rebel stormtrooper”.

JEDI VISSZATÉR KENNER

  

JEDI VISSZATÉR HASBRO

  

Variáció a fenti témára, itt felhajtható sisakos a biker scout

Itt már találtok árnyharcos csapatokat is. Például a lázadóknál az első az egy rebel fleet shadow trooper, a második a “rebel fleet light armor shadow trooper”. A harmadik a “rebel fleet heavy armor shadow trooper”. A negyedik talpig páncélozott katona neve pedig “rebel fleet shadow stormtrooper”.

 

 

Itt nem szemben álló felek vannak, hanem csak “jó” droidok, és “rossz” droidok. Alapvető elv, hogy a színük jobbra haladva sötétedik, vagy épp piszkolódik. Valamint egyre jobban lehet őket mozgatni.

 

Pár érdekesség még ilyen vitrines dobozban. Itt van az a pár vintage custom is, amiről beszéltem, az arcukat kicseréltem, mert nem tetszettek. A harmadik doboz legfelső sorának jobb szélén van az a BARC trooper, amiről beszéltem.


Piros klón variációk


Vörös és narancssárga klón variációk


Zöld és terepszínű klón variációk


Kék és ezüst (szürke) váll-lapos klón variációk


Barna (mustár) színű klón variációk


Fehér színű “sima” klónokból álló variációk, és klón pilóta variációk


Más érdekes klón témák, az elsőnél csak a kiszerelés újszerű, a másodiknál a Hunt for Grievous szett és a 4 darabos klónszett figurái is customok.


Royal guard variációk a Coruscant guard testből kialakítva, sisak, és szemnyílás átalakítással. Nézzétek csak meg közelebbről! A droidikáknál az első csak a custom, nem tetszett az a test, aminek a keze alól jön ki a lövedék, az szétszereltem, és egy másfajta testre tettem át a fejet, és a lábakat.


Köszönjük a képeket! 

Nézzétek meg a többi custom figurás gyűjteményt is, és küldjétek be a tiéteket is!

A kommentárt írta, és az interjút készítette: Rostás Norbert 2008. 07. 11.