Mission Vao

Mission Vao a Star Wars: Knights of the Old Republic egyik játszható főkaraktere. Faja szerint twi’lek, ugyanolyan, mint a film egyik Jedi mestere, Aayla Secura. Mission a játék karakter behatárolása szerint egy scoundrel, azaz egy csibész, szélhámos. (Pont ezért gyakran fogunk profitálni a szélhámosok szerencséje nevű képességéből, még akár a pazaak asztalnál is. Úgy tapasztaltam, hogy Mission nagyon mázlista Pazaak játékos, gyakran kap jó lapokat, és sok leosztást fog megnyerni nekünk, képes akár 18-ra lapot kérni, és sokszor egy kettest kap!) Angol hangját Cat Taber adja, ezért Missiont irányítani egy igen kellemes élmény a játék során. Cat Taber ugyanis igen kitűnő munkát végzett ismét, létrehozva egy tündéri, édes, szerethető karaktert. Mi rajongók tudjuk, hogy a tehetséges és vonzó művésznő alakította Padme Amidalát is a Clone Wars 3D animációs filmben, és e két Star Wars szerepe igencsak megszerettette őt rajongói, sőt, filmes körökben is. (Ezen a képen Cathrine Taber (Padme) áll Matt Lanter (Anakin) mellett, míg egy EP3-as klón megakadályozza Matthew Wood-ot (Grievous tábornok, droidok) attól, hogy ő is ölelgethesse Cat derekát.)

Bastila Shan irányítása után a férfi játékosok számára a második legélvezetesebb élmény Mission beválogatása a csapatunkba. És nem csak azért, mert játék közben hallhatjuk a kedves hangját, hanem azért is, mert kivételesen jó lopakodási, és robbantási képessége van, emiatt Mission egy pótolhatatlan, és rendkívül hasznos tagja lesz kis csapatunknak a játék során!

Mikor megismerjük őt, Mission kezében egy jó kis fejleszthető vibropenge lesz, de nem javaslom, hogy közelharcost akarjunk csinálni egy 40 kilós kislányból, sokkal több hasznát látjuk majd távolsági harcosként, mert egy/két pisztollyal igen nagy tarolást fog végezni az ellenség soraiban, főleg ha láthatatlanul közelíti meg őket. Gyakorlatilag bármelyik ellenség mögé oda tud lopakodni úgy, hogy annak dunsztja sem lesz arról, hogy Mission mögötte van. Amikor Mission odalopakodott ezekhez a Fekete Vulkar tagokhoz, azok még gyanút sem fogtak, hogy valaki épp rájuk fogja a pisztolyát, és már ki is tikkadt mind a kettő. Még szinte TE sem fogod látni Missiont, ha álcázza magát, csak nehezen, ha erőltetjük a szemünket! A padlóra kell fókuszálni, vagy a háttérre, és ahol a fény megtörik, ahol a levegő vibrál, ott lesz Mission Vao!

Senki nem veszi észre őt, főleg ha Baragwin árnypáncélt visel, amit Suvan Tantől szerezhetünk be a játék egy későbbi pályáján. Ez a páncél ugyanis tipikusan lopakodásra lett kifejlesztve, mely sok extra “stealth” pontot ad majd nekünk, és ha ez együtt használjuk majd egy övre akasztható álcázó generátorral, egy fejre tehető settenkedő felszereléssel, Missiont ember nem fogja észrevenni, míg meg nem kezdi támadását.

Mikor támad, és elereszti a híres kábító lövését, Mission láthatóvá válik, de addigra már az ellenség nagy eséllyel magatehetetlenül fog dőlöngélni, és képtelen lesz megvédeni magát. Ha több ellenség is van egy teremben,Mission Vaot kitűnő reflexei is segítik majd, hogy elhajoljon, leguggoljon, kitérjen a lövedékek elől, így csak ritkán tudják eltalálni, míg ő kioszt mindenkit. Mission Vao tehát gyakorlatilag egy pompás shadow trooperként funkcionálhat a játékban, ezért magunk mellett tartani őt jó ötletnek tűnhet. Nézzük meg közelebbről hát, ki is ő tulajdonképp! 


Mission Vao árva gyermekként nőtt fel, soha nem találkozott szüleivel, csak Griff, a bátyja tudott vigyázni rá. Ám Griff egy átverő művész volt, egy szerencsejátékos, egy iszákos csibész, aki mindig tartozott mindenkinek. Akiktől a gyors meggazdagodás reményében pénzt kért, azok soha többé nem látták pénzüket, mert bizony Griff mindig odébbállt. A kis Mission öt éves volt, mikor bátyja miatt el kellett meneküljenek Taris-ra, egy szállító hajó rakterében elrejtőzve egy ládában, épp hogy elegendő táplálékkal felszerelkezve, hogy túléljék az utat. 

Tariszra érve Griff és Mission az Alsó Városba került, tekintve, hogy az idegeneket nem szívesen látták a Felső Városban. Lent Griff csatlakozott az egyik Alsó Tarisi swoop bandához, a Hidden Bekekhez. A Hidden Bek bázison a kis Mission megismerte Gadon Theket, Gadon twi’lek testőrét, Zaerdrát, sőt még Zayne Carricket is, aki pont ekkortájt utazott el Tariszra, hogy tisztázza magát a négy megölt Jedi Padawan meggyilkolásának vádja alól.

A rivális swoop banda főnöke, Brejik azonban váratlanul rátámadt Zayne-re egy vibrokarddal. Zayne elkapta a kezét, és erőlködve egymásnak feszültek, küszködve próbálta lefegyverezni Brejiket, de nem sikerült. A kis Mission azonban bátran rátámadt Brejikre, beleharapott a lábába, aki emiatt elejtette a kardot, így Mission megmentette Zayne Carricket! 

Griff sokszor elvitte a kis Missiont magával még az Alsó városi kocsmába is. Ott ismerte meg Griff Lenát, egy Twi’lek táncosnőt, akivel randizni kezdett. Lena azonban tariszi nemesekhez volt szokva, és Griff nem nagyon tudta neki biztosítani azt az életminőséget, amit Lena elvárt volna. Ennek is az lett vége, mint idáig mindig – Griff kölcsönöket vett fel, elszórta a nőjére, majd mikor vissza kellett volna fizetni, elmenekült. Mégpedig Lenával, tizenkét éves kishúgát otthagyva egyedül! Azt hazudta Missionnek, hogy Lena nem akarja, hogy állandóan egy kiskölök lábatlankodjon a talpuk alatt, de megígérte, hogy ha lesz elég pénze visszajön Missionért, és ismét együtt élnek majd, mint a kiskirályok. Mission elhitte a mesét, és egy örök életre meggyűlölte Lenát, mert elvette a testvérét, és miatta lett olyan egyedül, mint a kisujjam. 

De a magányos kislány hamar feltalálta magát Tariszon, sőt, egy barátot is talált, Zaalbart, a Wookieet, akit Kashyyykról száműztek. Zaalbart rendszeresen kóstolgatták a Fekete Vulkar banda tagjai, (a másik nagy Alsó tarisi swoop banda), és ez Mission figyelmét is felkeltette. Egy nap, mikor a magányos wookiera megint ráment egy csomó Vulkar thug, Mission nem bírta ezt tovább nézni, és Zaalbar segítségére sietett, rámászva egy Vulkarra, de az leütötte a kislányt. Ez viszont a wookieet bőszítette fel, aki egy méter magasba emelve fojtogatni kezdte a Vulkart. A váratlan, és sikeres ellenállás miatt a többi Vulkar elmenekült a helyszínről. Az igencsak szokatlan összeismerkedésük ellenére, vagy tán pont azért, Mission és Zaalbar innentől összetartottak, szövetségesek, mi több, barátok lettek. Mission elnevezte Zaalbart “Nagy Z”-nek, és úgy bánt vele, mintha a hatalmas wookie a tesója lett volna, még ugratta is, azt javasolva neki, hogy “füröggyé’ le”, mosd meg a fogad, fésülködjél meg, sőt, igazán felvehetnél már valami rendes ruhát is. Közel két évig éldegéltek így együtt az Alsó Városban, és soha nem hallottak többé Griff felől. Gyakran kalandoztak, játszottak együtt a veszélyes alsóvárosi csatornáknál, pedig Gadon Thek mondta nekik, hogy ott ne játszanak. A Jedi Polgárháború vége felé az amnéziás Revan és Carth Onasi lezuhantak Taris-ra, miután Régi Köztársasági hadihajójukat, az Endar Spiret megtámadták a Sith-ek. Bastila Shan után kutatva eljutottak Javyar kantinjába, ahol találkoztak egy furcsa párossal, egy Wookieeval, és egy kb. 14 éves Twi’lek lánnyal, aki a twi’lek beszéd helyett a Galaktikus közös nyelven szólította meg őket.

 

Látva, hogy Revan még nem ismeri ki magát az Alsó városban, Mission információkkal segített neki Tariszról, a swoop bandákról, a helyi maffia főnökről, Davik Kangről, és még arról a Calo Nord nevű fejvadászról is, aki kifelé menet a kantinból leterített pár embert a poén kedvéért. A helyi bandákról is beszélt, megemlítve, hogy a Hidden Bekkek rendesebb, megbízhatóbb banda, mint a Fekete Vulkarok, akiknek Brejik a főnöke. Azt is elmondta, hogy Davik nemrég szerzett egy tuti kis hajót, az Ében Héját, mellyel csempész tevékenységét szeretné fejleszteni, és arra tippelt, hogy a gép Davik ingatlanjában van valahol. Ezután Mission és Zaalbar elmentek a kantinból, kedvenc Alsó városi helyükre játszani. A Hidden Bek bázison a banda feje, Gadon Thek megegyezett Revannal, hogy benevezik a Tarisi Szezonnyitó Swoopversenyre a színeikben, ha visszaszerzi nekik a prototípus swoopgyorsítójukat, melyet a Vulkarok loptak el tőlük. Revannak be kellett törnie a Vulkar bázisra, ahol a swoop alkatrészt tartották, ezért Gadon az ifjú Missiont javasolta neki, aki be tudná őt oda juttatni egy hátsó bejáraton át.Hamis papírokkal is ellátta Revant (igaz, hogy csak a Sith álruhája ellenében), hogy át tudjon jutni a Sith őrön, aki az Alsó Városi liftet védte. Revannak is szüksége volt a gyorsítóra, hogy tutira megnyerhesse a versenyt, hiszen Bastila volt a fődíj, akit Brejik “ajánlott fel” jutalomként. Uccu neki, irány az Alsó Város. A kirekesztettek kapuját átlépve Revant szinte fellökte a kifelé rohanó igen kétségbeesett Mission. Elmondta, hogy barátját, Zaalbart elkapták a Gamorrean rabszolgatartók a csatornáknál, és belement abba, hogy ha Revan segít neki kiszabadítani a wookiet, akkor ő is segít bejutni a Vulkar Bázisra a hátsó bejáraton át. Revan kiszabadította Zaalbart, aki hálából, és népe hagyományainak megfelelően wookiee életadósságot fogadott neki. Missionnek sem volt oka elválni tőlük, hisz senkije sem volt Zaalbaron kívül mióta bátyja magára hagyta, ezért ő is Revannal maradt. Követni kezdték őt, és együtt szerezték meg az Ében Héját Daviktól, még pont időben elszökve a hajóval Tarisról, mielőtt Malak megszórta pár ezer bombával. Missiont sokkolta robbanásoktól villogó bolygójának iszonyú látványa. Megígérte Revannak, hogy részéről megtesz mindent azért, hogy Darth Malak meglakoljon szörnyű tettéért, és minden támogatását felajánlotta Revannak, hogy elkaphassák a gonosz Sith-et. Ifjú kora miatt Missiont a kis csapat egyes tagjai lenézték, vagy legalábbis nem tartották teljes rangúnak. Különösen Carth Onasi tett megjegyzéseket a 14 éves lányra, valamint szerinte nem egy kislánynak volt való egy ilyen veszélyes küldetés, és emiatt egyfajta apa-lánya konfliktushelyzetbe kerültek egymással. Leginkább a kor kérdésen lovagolva nézte semmibe Missiont, emiatt volt is pár nyílt színen a többiek előtt lefolytatott heves vitájuk egymással. 


Míg Revan csapatában járta a világot, Mission egy napon találkozott Lenával, aki elmondta, mi is történt velük azóta, mióta elmentek Griffel Tariszról. Szakított Griffel, aki ottmaradt Tatooine-on, ahol a Czerka Corporation alkalmazottja lett. Azt is elmondta, hogy pont ő volt az, aki azt akarta, hogy Missiont is vigyék magukkal, és ne hagyják egyedül, még a jegyét is kifizette volna, ám Griff azt hazudta neki, hogy Mission nem akar elmenni Tariszról. Valójában tehát Griff mind a kettejüknek hazudott, és bár Mission eleinte nem hitt Lenának, végül rádöbbent, hogy súlyosan tévedett bálványozott bátyjával kapcsolatban. Mission kicsit még akkor sem akart hinni Lena állításainak hitelességében, amikor az Ebon Hawkkal megérkeztek Tatooine-ra a Csillagtérképet keresve, és megtalálták Griff Vaot a Tusken fosztogatók fogságában. Még ott a sátortáborukban, ahol Griffet fogva tartották, Mission megbeszélte Griffel a dolgokat, és rájött, hogy bizony Lena igazat mondott. Miután Griffet kiszabadították, még azután sem hagyott fel kétes üzelmeivel.

Revanék később ismét találkoztak Griffel a Czerka irodában. Ott elkezdte hülyíteni Revant, hogy ha tudna neki szerezni Tach mandulákat, (a Kashyyyk aljnövényzetében élő kis majomszerű lények manduláit), akkor azokból tudna főzni Tarisi sört, ami Taris orbitális bombázása óta hiánycikk lett, és igen jó árat lehetett mostanában kapni egy palackért a piacon. Azt mondta, hogy az eladott sörökből befolyó összegből helyre szeretné hozni tönkretett életét, kifizetné a tartozásait, stb, stb, stb… Nem fogsz neki hinni, ám egy Jó Revant irányítva erkölcsi kötelességünk segíteni a nyomorultat, és oda kell adni neki a mandulákat. Ha megszerezzük neki, és átadjuk a tach mandulákat, azt fogja mondani a játékosnak, hogy elmegy legyártani a sört, de megadja a helyet, ahol utána találkozunk majd, ahol oda szeretné adni a mi részünket is. De amikor a játékos megjelenik a találkozó helyén, rá kell jöjjön, hogy Griff ismét lelépett, és megint hazudott, ezúttal bennünket átverve. (Na ez az a pont, amikor még egy Jó Oldali Revan is saját kezével nyúzná meg Griffet, teljesen mindegy, mennyi DS pontunkba is fog majd ez kerülni.) De erre már nem lesz módunk, mert Griffel soha többé nem találkozunk. A csapatunk ezután elhagyja Tatooinet, de a hajónkat elkapta Saul Karath hajójának, a Leviathannak a vonósugara. 

Mivel Mission egy remek zárfeltörő, és profi lopakodó is, amikor a Leviathan elkapta az Ebon Hawkot, és Revannak ki kellett választania egy csapattagot, aki majd megmenti a többieket, Mission önként vállalkozott a feladatra. Az ügyes lány valóban képes egyedül végigjutni az ellenséges hajó folyosóin a börtöncellákig. Ha találkozott Sith trooperekkel, álcázva közelítette meg őket, és váratlanul támadta meg őket. Az egyet ide, egyet oda taktikája ismét diadalhoz segítette. Miután rálőtt az egyik katonára mesteri orvlövészet technikájával, az elkezdett szédelegni, támolyogni, lebénult, és nem tudott visszalőni. Azután Mission rálőtt a másikra is, aki hasonló mennyiségű és minőségű lézeres kezelésben részesült. Aztán visszatért az elsőhöz, utána megint a második delikvens, és mindezt addig, míg mind a kettő kipurcant, anélkül, hogy egyetlen lövéssel viszonozhatták volna a támadást. Végezetül Mission megtalálta, és kiszabadította barátait a börtönblokkból. Miután együtt elmenekültek a Leviathanból, Revan felfedte régi sötét személyiségét barátai előtt. Bár Missiont megrázta az igazság, úgy vélte, hogy az a személy, akit ő megismert, és akivel együtt harcolt idáig, az már NEM Darth Revan többé, hanem egy igaz, megtért barát, aki érdemes a bocsánatra, és arra, hogy segítse új céljainak elérésében. Ezért vele maradt és hűen segítette egészen a Csillagkohóig. Mission is jelen volt a kitüntetési ceremónián, ahol Revan egész csapatát a Régi Köztársaság megmentőinek titulálták, és megkapták a Dicsőség Keresztjét. Mission további sorsa ismeretlen, ha a Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lordsban kanonikus LS (Jó Oldali) küldetést játszunk, mert bár az első részt túlélte, de a másodikban nem kerül elő. Bár, lehetőségünk lesz megvenni a “Vao Armband” nevű tárgyat, ami Mission azon karpántja, amit Zaalbartól kapott, melytől normál körülmények közt nem vált volna meg, tehát lehet, hogy Mission meghalt 4 éven belül. 

A kanonikus befejezés szerint tehát Revan megtér sötét múltjából, és a Köztársaság diadalmaskodik. Ám van egy olyan befejezés is, amikor Bastila visszacsábítja Revant az Erő Sötét Oldalára a Lehonon. Ebben az esetben mikor Revan és Bastila visszatér az Ebon Hawkhoz, Mission nem lesz hajlandó a Sötét Revannal maradni. Revan megparancsolhatja Zaalbarnak, hogy végezzen Missionnel helyette.

Természetesen erre először Zaalbar nem lesz képes, hisz Mission a legjobb barátja, ám az Erővel befolyásolva, vagy életadósságára hivatkozva egy Dark Revan manipulálhatja a wookieet, aki végül egyetlen iszonyatos ütéssel agyonüti Missiont. A Sötét oldali játékosok maguk is elvégezhetik a piszkos munkát, megölve Missiont Zaalbar segítsége nélkül, ám ebben az esetben Zaalbar megtagadja életadósságát, és Darth Revanra támad Mission védelmében, de az régi-új Sith nagyúr mindkettejükkel végez majd. 

Kukkantsátok meg ezt a szégyenletesen primitív Mission Vao miniatures figurát! Ahhoz képest, hogy iparilag gyártották, ez iszonyatos! Szinte nincs is arca! És nézzétek meg azt a török handzsárra hajazó “vibropengéjét” a kezében! Hát a kardjának nem lenne görbülete, normális körülmények közt ugyanis nyíl egyenes! És miért barna a figurán a Zaalbatól kapott FEKETE karszalagja?? Még referencia kártya is egy borzalom, nem is hasonlít Missionre!

Mission Vao miniatures figura


Tekintsétek meg a custom Mission Vao figurámat!

Custom Mission Vao figura elölről


Custom Mission Vao figura oldalról


Custom Mission Vao figura hátulról


Custom Mission Vao figura wookie barátjával Zaalbarral

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Köszönöm, hogy a CustomStarWarst látogatod! 

 

A cikket írta: Rostás Norbert 2010. 02. 28. (a figura készülte évekkel azelőtt.)