M5-BZ

M5-BZ (röviden Beezee) valószínűleg egy R4 szériájú Astromechanikai droid lehetett. Bár a neve alapján ez nála sem egyértelműsíthető, pusztán a fejkupola alakja sejteti ezt róla. A droid Tera Sinube Jedi mester droidja volt azelőtt, mielőtt a D-osztag tagjává nem tették.

Ez a kapcsolat még fájdalmasabb sokunk számára, hiszen a bölcs idős Jedi mester eddig is egy közszeretetnek örvendő, nyugodt, higgadt, bölcs személy volt, ám a Kenobi sorozat teljesen más dimenzióba emelte azzal, hogy Sinube mestert az egyik halott tartósító tartályban láthattuk az inkvizítorok erődjében. Ami nagyon érdekes, hogy a Mester és a droidja is hősi halált hal, és haláluk később etikai, morális töltetet kapott.

M5-BZ volt ugyanis az egyetlen droid a D osztagból, aki nem tért haza, aki feláldozta magát a csapatért, és megsemmisült, kvázi meghalt ha személyesíteni akarjuk a droidot. A történet szerint ugyanis amikor a D-osztag behatolt a Renown nevű szeparatista szellemhajóba, akkor kullancs droidok támadták meg őket. És bár Artu védelmi tűzvonalat húzott a csoport köré, nem tudták fenntartani a pozíciójukat, előbb utóbb felmorzsolta volna őket a túlerő, ezért BZ odament egy légzsilip ajtajához, melyet kinyitott, hogy a vákuum kiszívja a világűrbe a kullancsokat, megmentve ezzel a társait. De mivel ő eleve sérült volt, és legközelebb volt az ajtóhoz, a vákuum őt magát is kiszívta az űrbe. Önfeláldozásával nem csak társait mentette meg, hanem a küldetés sikerét is segítette.

BZ kupolájából a küldetés előtt dr Gubacher kiemelte a memóriabankot, ezzel csinálva helyet a fejében Gascon ezredesnek, aki a küldetés elején végig ezt a droidot használta egyfajta parancsnoki egységnek, vagy saját páncélautójának, mellyel közlekedhet, és ahonnan irányíthatja a többieket. Ahogy a többieket is gúnynevekkel illette, úgy BZ nevét sem nagyon mondta ki amikor róla beszélt, többnyire mozgó parancsnoki központot említett.


Küldetéseik elején M5-BZ az Aut-O nevű CIS cruiseren belenyúlt egy konnektorba, melyre azt hitte, hogy vezérlőpanel, és ekkor súlyos áramütést szenvedett és mozgásképtelenné vált. Társai azonban nem hagyták hátra, és kivonszolták őt az ellenséges hajóból, kockáztatva azt, hogy ezzel őket is elkapják a szeparatisták.

Ezt a nemes cselekedetet az amerikai hadsereg „senkit nem hagyunk hátra” gondolata ihlethette, és többszörösen meg is térült, hiszen amikor később a hajójuk jégaszteroida-viharba került és elromlott, akkor a droidok kimentek a világűrbe, hogy a gép szárnyán dolgozva megjavítsák a hibát. Ám a folyton becsapódó aszteroidák lesodorták QT-KT-t a Sheathipede típusú CIS shuttle szárnyáról, akit elkapott U9-C4. De őt is húzta lefelé a szárnyról a tehetetlenül sodródó QT. Hiába küzdött ellene, őt is magával húzta volna, majd R2-D2 is elkapta az előző kettőt, és teljes erejével magnetizálta a talpait és szervomotorjával küzdve próbálta visszahúzni a másik kettőt. Ám őt is lehúzta volna a tehetetlenség, ekkor BZ elkapta ezt az egész droid vonatot, és apránként visszahúzva őket a szárnyra. Egyre többen tudtak megkapaszkodni a szárnyon, magnetizálva a talpakat, visszavonszolták a többieket is a hajó felszínére, ahol be tudták fejezni a javításokat, és el tudták navigálni a hajót Abafarra.


És még ezután történt a feljebb említett szellemhajón BZ önfeláldozása, azaz azt hogy korábban megmentették, többszörösen is meghálálta.

Gascon ezredes egy szomorú hangú gyászbeszédet mondott érte, és bár ez a droid ebben a formájában megsemmisült, az a kevesek által ismert jó hír, hogy később újraépítették, és a küldetés előtt kivett memóriabankot visszaültetve egy új testbe gyakorlatilag folytathatta Star Wars-os életét!

Tekintsetek meg egyedi és csoportos képeket custom M5-BZ droidomról!

Az összes szereplő

Custom D-osztag

Custom M5-BZ egyedül

A cikket írta Rostás Norbert, 2022. júliusában, a figura készülte évekkel azelőtt