Forn Dodonna

A cikket Menszátor Magdolna Művésznő tiszteletére készítettem.

Kedves Olvasók! Mikor a legutóbbi oldalfrissítéskor örömmel ajánlottam nektek Orosz Helga Művésznő hangmintáit, és bemutatóját, leírtam azt a félmondatot is, hogy ezzel már az általam szeretett Star Wars-hoz is köthető négy művésznőből már három hölgy kedves kis hangüzenetét, és rovatnyitó mondatát tudtam megosztani veletek. Az nem írtam akkor még oda, hogy ki is lenne a negyedik. Már szinte alig hittem abban, hogy oly sok idő után eljutok hozzá, hiszen a szóban forgó kedves Művésznő már régóta igazi kedvencem. Szerencsém volt, gyakorlatilag pár nappal azután, hogy ezt leírtam, véletlenül kerültem olyan helyzetbe, hogy megismerhettem Menszátor Magdolna Művésznőt – ugyanis róla van szó, ő az a kedvenc, akire gondoltam, ő a hiányzó negyedik! Így most az a helyzet állt elő, hogy két egymást követő oldalfrissítésem fő témájaként írhatok két idáig hiányzó, szeretett Művészemről, és ismét bemutathatok nektek hangmintákat, és mindannyiunk számára értékes rajongói relikviákat!

Persze ez egy édes “feladat”, és igazán megtisztelő, hogy Menszátor Magdolna Művésznő is megtisztelt a bizalmával, és aranyos hangüzenetével. Így a mára tervezett custom figura bemutatóját hátrébb tolom, és elsődleges prioritással a hónap első két frissítését Menszátor Művésznő tiszteletére neki szentelem. Biztos vagyok benne, hogy a Művésznő nem csak nekünk, Star Wars rajongóknak szimbolikus és szeretett személyiség, hanem ezúttal más sci-fi témák rajongói is örömmel olvasnak majd róla! Hiszen annak ellenére, hogy Menszátor Magdolna Művésznő alapvetően egy kitűnő színpadi művész, jól tudom olvasóim közül sokan, (főleg a fiatalabb korosztályokból) mégsem a színházból ismerik, hanem valamelyik emlékezetes szinkron szerepe révén. A Művésznő ugyanis hihetetlen mennyiséget szinkronizál, egyike a legprofibb, emiatt a legkeresettebb szinkronhangoknak. Aznap, mikor találkoztunk, például 5 filmhez is hangját adta, egész nap a szinkronban dolgozott, majd ment a színházba, hiszen előadása volt még utána! Hihetetlen teherbírású művész! Ráadásul, ahogy egy interjújában olvastam, nem igazán mond vissza szerepet, minden szerepet elvállal, és mindenben maradandót is alkot. A riporter megkérdezte tőle, hogy van-e különbség azon szerepei közt, melyeket nem igazán “szeret”, és azok közt, melyek közel állnak hozzá, de a válasz természetesen nem volt. Gyakorlatilag egy művész nem tehet különbséget a szerepek közt, mindegyikben a maximumot kell adnia, mindegyiket teljes átéléssel és odaadással kell alakítania. Így fordulhat elő, hogy Menszátor Magdolna Művésznőt éppúgy szeretik a színházba járó emberek, és éppúgy szeretik a mozilátogatók. Játszik drámai szerepeket, játszik komikákat. Szívéhez legközelebb az Abelard és Heloise című darab áll talán. Jelenleg egyébként pont a viccesebb oldalát csillogtatja a “Ne most drágám” című vígjátékban. Valamelyik nap a Comedy Centralon is hallottam őt a Dharma és Greg című vidám sorozatban, ahol több poén és a Művésznőre volt kijátszva, mely poénokat kifejezetten viccesen és jól csapott le.

A tudományos fantasztikus filmek rajongói is nagyon szeretik őt. Az az érdekes, hogy több kultuszfilm rajongói köre is magáénak érzi Menszátor Magdolna Művésznőt. Mindannyian emlékszünk a Nyolcadik utas a halálra, ugye? Sigourney Weaver magyarhangjaként ismertük meg a főhős, Ellen Ripley szerepében. A félelmetes Alienek ellen küzdve megismerhettük a remegő hangú rettegő Ripleyt, a veterán, tapasztalt Ripleyt, a bizalmatlan Ripleyt, az anya Ripleyt, a vezetőnek avanzsált Ripleyt, és végül a vérprofi klón Ripleyt. Olyan széles spektrumban kellett a négy részben lekövetnie a Művésznőnek Ellen Ripley karakterfejlődését, hogy az valami hihetetlen. Aki hallotta az eredeti kópiát angolul, és hallotta ugyanazt magyarul, nagyon jól tudja, mennyit tett hozzá Menszátor Magdolna Művésznő a karakterhez, és a film sikeréhez, természetesen nem lebecsülve Sigourney Weaver játékát sem. Mindenesetre a film akkorát durrant, hogy még most is visszhangzik. Idáig négy rész született, jött a Bolygó neve Halál, a Végső megoldás a Halál, és a Feltámad a Halál. (Közismertebb és rövidebb nevén az Alien 1, 2, 3, és 4.) A folytatás egyelőre várat magára, de van egy nem hivatalos Alien 5 könyv, melynek címe Eredendő bűn, melyet a Feltámad a Halál folytatásának definiáltak. Annyi bizonyos, hogy szerepel benne a kőkemény Johner, a mára már Alien specialistának számító Ripley, az android Call, és a tolókocsis Vriess, ám azért ez mégsem egy hivatalos folytatás. Hasonló, mint a Thrawn trilógia, melyet a Star Wars filmek folytatásaként a 7-8-9-nek titulál sok rajongó, valójában azonban korántsem az, mint ahogy az Eredendő bűn sem. Mindenesetre a kedves Művésznő dedikálta ezt nekem, valószínűleg ezzel a számunkra nagy erkölcsi értékkel bíró Menszátor Magdolna autogrammal a többi Alien rajongó szívét is megdobbantva! Addig is, míg esetleg valóban a mozikban lesz az Alien 5, és ismét hallhatjuk Menszátor Művésznőt Ellen Ripley szerepében, marad nekünk az Alien könyvek olvasása, és a Alien PC játékokjátszása, melyekkel életben tarthatjuk a mítoszt!

Sok Star Trek rajongó is szereti a Művésznőt, hiszen a Voyager Kathryn Janeway kapitányát is ő alakítja! Kate Mulgrew szerepében nagyon sok rajongója lett, sőt, a trekkerek meghívták őt a MOM Parkban tartott születésnapi találkozójukra is, mely meghívást nagy örömükre elfogadta a Művésznő. Személye olyan erősen kötődik a szerepéhez, hogy néhány rajongó gyakorlatilag azonosította őt Janeway parancsnokkal, és a film olyan dolgait is kérdezgette tőle, melyet a szinkronizáló művészek nem tudhatnak.

A Star Wars rajongók pedig Luminara Unduli Jedi mesterként ismerik és szeretik főleg, hiszen a Clone Wars rajzfilmben ő szinkronizálta a Illum bolygós részben Barriss Offee mesterét. Luminara Unduli karakterét részletesen bemutatom itt az oldalon a Művésznő egy extra meglepetésével egyetemben!

Egészen eddig a Luminara Unduli szerepig nem tudtam felkérni a Művésznőt egy rovat megnyitására, lévén az oldal neve Custom STARWARS, azaz hiába szeretem sok-sok éve, mivel a Star Warshoz nem volt köthető a neve, nem találtam apropót arra, hogy a kedvenceim közé hívhassam. De rosszul gondoltam! Mert a Művésznő igenis kötődik a Star Warshoz, csak én ezt nem tudtam a találkozónkig! Gondolom amit most osztok meg veletek, az sok rajongó társamnak lesz új, de ugyanakkor szívet melengető hír: a Művésznő fia révén nagyon is közel áll a Csillagok Háborúja világához! Ugyanis mint megtudtam Cs. Nagy Endre a Művésznő fia! Sajnos én nem voltam jelen azon az Átjáró napon, amikor a Sci-fi nap keretein belül Cs. Nagy Endre rajongói filmjét mutatták be, de biztos vagyok benne, közületek sokan ott lehettek a vetítésen a nagyteremben. Az amatőr rajongói alkotás címe ha jól tudom Second Strike (azaz Második Csapás) volt, mely az Epizód 1 és az Epizód 2 közti időszakból mutat be egy részt, amikor Sifo Dyas mester elkezdi a klónsereg megvalósításának munkálatait. A film részben fiktív, kitalált szereplőket, részben viszont valós karaktereket is felvonultat. Érdekessége az volt, hogy annak ellenére, hogy amatőr alkotás, a stáb tagjai filmes, és animációs előképzettségeik révén komoly színészi illetve látványtechnikai munkát fektettek be az anyagba. Ráadásként, amiért különösen fáj a szívem, a film elején az űrben úszó narrátor szöveget a rendező édesanyja, azaz Menszátor Magdolna Művésznő mondta fel, ami külön emelhette a nívóját, és sajnos nem hallottam! Az amatőr színészeket is a Művésznő rendezte és instruálta, így egyes vélemények szerint a szövegek, és a szinkron igen jó lett, ha profi színészek csinálták volna, akár még nagyobb sikert is arahatott volna, de így is nagyon jó volt. Szóval a kedves Művésznő a fia révén nagyon is jól tudja, milyen fanatikusok is vagyunk mi Star Wars rajongók, és hogy ilyen rajongói filmekkel, klub rendezvényekkel, web-oldalakkal, és szerénységem által még custom figurákkal és a kedves színészeink hangmintáival is csak a rajongásunk tárgyát, a Csillagok Háborúja SAGAt szeretnénk életben tartani, és az örökzöld mítoszt megörökíteni a jövendő fiatalabb generációknak, hogy ők is megismerhessék és megszerethessék azt, amiért mi már több mint 30 éve rajongunk. Mindenesetre a Kedves Művésznőnek köszönöm szépen a barátságos találkozót, a kedvességét, a hangmintákat, a dedikálást, remélem sokat látjuk és halljuk még különböző szerepekben! Mivel a KotOR1 játékban nincs élő szereplő, csak animált karakterek, úgy érzem Menszátor Magdolna Művésznőnél nem tudtam volna jobbat felkérni Forn Dodonna megszemélyesítésére! Mivel Ellen Ripley a Nostromo és a Sulaco űrhajósa, mivel Janeway kapitány a Voyager űrhajó kapitánya, keresve sem találhatunk jobb magyarhangot a Régi Köztársasági Flotta admirálisának, Forn Dodonnának!

***

Forn Dodonna a Régi Köztársaság flottájának admirálisa volt a Jedi Polgárháború idején. Egy eltökélt, vasakaratú nő volt, egyike azon kevés női flottaparancsnokoknak, akiket a történelem regisztrált. Neme ellenére egy köztiszteletnek örvendő, elismert parancsnok volt még férfi beosztottai közt is. Egyike volt a haditengerészet legtapasztaltabb személyiségeinek. A háború vége felé Dodonna admirálist arról tájékoztatta Carth Onasi, hogy a Sith-ek beüzemelték a Csillagkohót, a gigászi űrállomásként és gyárként is üzemelő űrmonstrumot, és megmondta neki annak koordinátáit. Felismerték, hogy ez egy olyan lehetőség, mely pontot tehet a háború végére, Dodonna admirális összevonta az egész flottát, és gyülekezőt rendelt el a Csillagkohó rendszere mellett. (Valamint a vicces kis hangminta szerint a CustomStarWars-on.) A helyszínre igyekező flottilla felvette a Dantooine-i Jedi Akadémia túlélőit, többek között Vandar Tokare Jedi mestert, akikkel egyesülve előkészítették a Csillagkohó elleni támadást. Megérkezve a célhoz útjukat állta egy igen masszív Sith flotta, mely a Csillagkohót védelmezte. Dodonna admirálist ismét megkereste Carth Onasi, ezúttal az Ebon Hawk fedélzetéről, és tájékoztatta, hogy a Csillagkohó védelmi rendszerét, (egyfajta elhárító erőteret) lent a Rakaták Lehon nevű holdján sikerült hatástalanítania Revanéknak.

Ennek ellenére Dodonna admirális csapatai nagy veszteségeket szenvedtek az űrcsatában, és már-már a visszavonulást fontolgatták. Carth szerint azonban a Régi Köztársaságnak nem lesz még egy ilyen esélye elpusztítani a Csillagkohót. Így maradtak, és harcoltak tovább. Az Ében Héja legénységének azonban Vandar mester és Dodonna admirális egy komoly küldetést adott: be kéne hatolniuk az ostromlott Csillagkohóba, hogy megtalálják, és likvidálják Darth Malakot. Dodonnának is meg volt a saját baja, amit ugyancsak orvosolni kellett volna a behatoló egységnek. Flottája egy áthatolhatatlan védelmi vonallal állt szemben, közelébe sem kerülhettek a Csillagkohónak. Vandar mester rájött, hogy a Sötét Oldalra átcsábított Bastila Shan csata meditációt használ ellenük, így erősíti a Sith-eket, és gyengíti a Köztársaság erőit, gyakorlatilag az egész csatát kézben tartva.

Vandar mester és Dodonna admirális hiába próbálta taktikai monitorokon figyelemmel követni a csatát, bármit is találtak ki, bárhogy is akartak támadni, Bastila csata meditációja mindent előre jelzett neki, és mindenre felkészítette a Sith pilótákat, így azok tökéletesen “kontráztak”, azaz minden hadmozdulatra azonnal és hatékonyan ellentámadásba lendültek. Dodonna admirális tovább nyomott, támadott, és mikor a behatoló egység, azon belül is főleg Revan kiszedte Bastilát a pakliból (szerelmük által visszacsábítva, vagy a Sötét Oldalon megölve a lányt), a dolgok megváltoztak. Bastila nélkül a Sith-ek nem tudtak ellenállni Dodonna stratégiai géniuszának, aki hamar megtalálta a rést a védelmükön, és megtörték a vonalaikat. Mikor lőtávba kerültek, Dodonna admirális koncentrált tüzet rendelt el a flotta hajóitól. Az óriási régi köztársasági csatahajók elpusztították a Csillagkohó stabilizátorait, és visszahátráltak, nehogy az összeomló és felrobbanó űrállomás akárcsak egyetlen gépet is megséríthessen.

Visszatérve Lehonra, a flotta megünnepelte a győzelmét. Dodonna személyesen tüntette ki a hősöket, az Ében Héja teljes legénysége megkapta a Dicsőség Keresztjét, mely a Régi Köztársaság egyik legkomolyabb elismerése volt ekkortájt.

Az Ősök Templomának teraszán (ahol Revan csapata hatástalanította a pajzs sugarát) adták át a kitüntetéseket, pont azért, hogy ezzel is elismerjék a csata kimenetében létfontosságú segítséget, melyet az Ében Héja legénysége nyújtott, beleérte még a droidokat is.

A Sötét Oldali végjátékban nem Carth Onasi lép kapcsolatba Dodonna admirálissal, hanem a Sötét Revan, vagy Bastila Shan, és azt hazudják neki, hogy deaktiválták a Csillagkohót védő elhárító mezőt, és azt, hogy Carth Onasi nem élte túl a Rakata világ harcait. Darth Revant, Bastilát, és társaikat így is elküldi Vandar Mester a Csillagkohóba, mivel a Jedi mester és Dodonna admirális őket bízza meg a Jedi behatoló egység vezetésével. A cél itt is Darth Malak megtalálása és likvidálása. Bastila “egyetértett velük”, és behatoltak a Csillagkohóba. Míg a Sötét Revan elmegy leépíteni Malakot, Bastila csatameditál a Sith-ek oldalán. 

Dodonnát megdöbbentette, hogy honnan tudnak a Sith-ek előre minden mozdulatukról, még azokról is, amit csak most fognak elindítani. Vandar mester itt is rájön, hogy Bastila a Sötét Oldalra állt, és most a Sith flottát támogatja csatameditációjával. Rengeteg Sith vadászgép özönlött feléjük, és a sok köztársasági vadászon túl még sok köztársasági fregattot is elpusztítottak. Az Admirális úgy döntött, visszavonul.

Ám Vandar mester szerint már túl késő volt. Úgy is lett, a Sith flotta bekerítette őket, és elvágta a menekülő utakat. Egy nagy raj Sith gép rárepült Dodonna zászlóshajójára, és pár percnyi koncentrált tüzük miatt Dodonna hajójának pajzsai túltöltődtek, és tönkrementek. A védtelen gépet a Sith-ek felrobbantották; a teljes legénység elpusztult, így Forn Dodonna, és Vandar mester is. Dodonna nélkül a régi köztársasági flotta fej nélkül maradt, hamar felülkerekedtek rajtuk a Sith-ek, felmorzsolták őket, és győzelmet arattak a Régi Köztársaság fölött.

Köszönöm a figyelmet, látogass vissza mihamarabb a CustomStarWars oldalra! 

 

A cikket írta: Rostás Norbert 2009. 10. 13.