Snowspeeder pilóta

Snowspeeder vagy airspeeder pilóta

airspeeder_t47

Az airspeeder, más néven snowspeeder egy, a lázadók által használt légi jármű, melyet először a Birodalom Visszavágban láthattunk, ám azóta már több helyütt is felbukkant a Kiterjesztett Univerzum különféle formáiban, például könyvekben, képregényekben, és a játékok világában. A hajó testének egyes elemeit az X-szárnyú ihlette, a pilótafülkét pedig az Y-szárnyú “cockpitje”, ám a komplett design abszolút egyedi lett.

t47airspeeder_tervrajz

A háttértörténet szerint a T-47-es sorozatszámú siklókat az Incom cég gyártotta, segítve a Lázadók Szövetségét harcukban, hogy visszaállítsák a Köztársaságot. Ám eredeti funkciója szerint a T-47-es egy atmoszférikus szállításra tervezett repülőgép volt, mellyel ipari szállítmányokat lehetett a céljához vontatni. A jármű pilóta fülkéje ezért lett úgy tervezve, hogy a pilóta nézett előre, míg a háta mögött szállítmányfelelős hátrafelé nézve foglalt helyet. Ő kezelte a magnetikus szigonyágyút, mellyel az antigravitációs csomagokat megcélozva a célhoz lebegtették a súlyos rakományokat. A háború miatt azonban a járművet úgy módosították, hogy az katonai célokra is megfelelővé válhasson. A kezdeti stádiumokban még csak légi felderítésre, később már légi ütközetekre is képessé tették a lázadó mérnökök. Előző támaszpontjukon, a Dantuinon használták felderítésre, majd miután átköltöztek a Hoth-ra, tovább fejlesztették a harcra, és felkészítették az extrém hideg körülményekre is. Így kerültek be fűtő elemek a vezérlők mellé, és a kontroll panelt is bevonták egy jegesedés elleni szerrel. A lázadó technikusok beépítettek Y-wing darabokat is a gépbe, például így kerültek rá a bombázó egyes páncél lemezei, a pilóta fülke egyes újraméretezett moduljai, és a műszerfal egyes elemei.

Miután rászerelték a dupla lézerágyúkat a T-47-esre, a szállítmányfelelős helyét átvette egy tüzér, akit egy kompjúterizált célzó rendszer, és egy kijelző segített a pontos célzásban, elsősorban a szigonyágyúra vonatkozólag. A pilóta süthette el a lézerágyúkat, azonban joga és lehetősége volt a másodlagos fegyverzetre vonatkozó utasításokat adni is a tüzérnek, azaz egyes esetekben felülbírálhatta a tüzér célkijelölését, és ha kedvezőbb lehetőséget látott egy találatra, vagy parancsot adhatott egy azonnali szigonyozásra. Mivel a gépnek nem volt elhárító pajzsa, és nagyon be kellett vasalni a fent említett Y-wing páncél elemekkel, valamint a fejlesztések is sok többlet súlyt jelentettek, a gépet egy erősebb hajtóművel kellett ellátni, hogy megmaradjon a fürgesége.

airspeeder_micro_machine

Erősebb antigarivitációs motort kapott, s mivel a gép egy úgy nevezett repulsorcraft, azaz lebegő légi egység, csak egy bizonyos magasságba volt képes emelkedni, viszont azt nagyon gyorsan tette. Oldalsó légterelő lapátjai segítségével nagyon fordulékony gép volt, s mivel igen apró méretű is volt, gyorsasága, fordulékonysága, és kis mérete miatt könnyen manőverezett ellenséges tűzben is, kanyarogva az ellenséges tűzben.

ataa_lépegetők zavarják a lázadó airspeederek műszereit a sarapinon a force_commanderben

A T47-es alapverziójának sebessége 600 km/óra volt, a fejlesztett verzió képes volt 1000 km/óra sebességgel száguldani. A Zsivány Osztag tagjai mind ilyen snowspeederekkel repült a Hoth mezei csatában, Luke Skywalker parancsnoksága alatt felvéve a küzdelmet a birodalmi lépegetőkkel.

Feladatuk nem az volt, hogy semmisítsék meg a lépegetőket, hanem hogy időt nyerjenek a lázadó transzportoknak, hogy lehetőleg mindenki elhagyhassa az evakuálás során az Echo bázist. Miután a fedélzeti ágyú tűzereje elégtelennek bizonyult a behemót AT-AT-k ellen, Luke ötlete volt, hogy próbálják megszigonyozni a lépegetők lábát, kerítsék körbe őket, hogy felbukjanak.

snowspeederek támadják a lépegetőket

Ez egyetlen lépegetőnél sikerült is, a többit maximum idegesítette, hogy az előttük röpködő lázadó kis gépek pár pillanatig zavarják őket a kilátásban. Rengeteg, ha nem az összes, snowspeeder megsemmisült a csata során, de legalább elérték, hogy társaik közben megmenekültek a birodalmi erők elől. A Történetek a fejvadászokról című könyv szerint az egyik legjobb snowspeeder pilóta Samoc Farr volt, de őt is lelőtte egy lépegető, ez mutatta, mi volt kint a Hoth mezőn. Húga, Toryn Farr mentette ki sérült testvérét az omladozó Echo bázisról, az utolsó transzporttal távozva, az ő hajójukat fogta be Zuckuss és 4-LOM, de ez már egy másik történet. Mint korábban említettem, a játékok világában is találkozunk snowspeederekkel, például a Battlefront sorozatban, ahol bele is ülhetünk, és kipróbálhatjuk a játszható járművet. A gép lézerágyúival kaszálhatjuk az ellenséges gyalogosokat, akár 80-85 embert is le lehet tarolni egy pályán a remek, gyors kis géppel. Mégis, elsődleges feladata az, hogy körbekerítsük a lépegetők lábát vele, és így óvjuk tornyainkat, és természetesen a pajzsgenerátort. Egy vicces jelenet is adódik ebben a játékban, a pici gépben nem fér be hátulra a tüzérülésbe egy wookie, ha mégis bepasszírozzuk valahogy, akkor a fejbúbja végig ki fog türemkedni a gép plafonján keresztül, egy fincsi kis bug miatt.

a képen az látható hogy 86_katonát is letarolhatunk a snowspeederrel, és a wookie feje átlóg a gép tetején

A jeges körülményeken túl a lázadók más természeti körülményekre is felkészítették a T47-eseket. A Force Commander játékban például sivatagos bolygókon is bevethető ez a vadászgép, hasonló körülmények közt, mint például ami a Tatuinon van. Ezeket a gépeket értelemszerűen nem snowspeedernek, (hósiklónak), hanem sandspeedernek, (homoksiklónak) nevezték. A sandspeeder azért volt más, mert abba fejlesztett szűrők lettek beépítve, hogy távol tartsák a homokot a gép belsejétől, a motorját pedig hűteni kellett a nagy hőség miatt. Ráadásul beleraktak egy nagy hatósugarú radart is, amivel a gyakori homokviharokban, zéró látásviszonyok közt is el lehetett navigálni. Sőt, ismert volt egy ún. skyspeeder is, ami egy nyomás-kiegyenlített kabinnal rendelkezett, és egy brutál erős repulzor felhajtóművel, ami miatt magasabban tudott szállni az égen, (sky=ég), így olyan lázadó bázisok körül is tudott járőrözni, amik hegyes vidékeken, vagy felföldön helyezkedtek el.

A T47-es nem volt egy erős gép. Inkább a lázadók partizán stílusú csapj oda, fuss el típusú harcmodorához megfelelő gyors rajtaütésekre használták, kárt okoztak a birodalmiaknak, majd villámgyorsan elhagyták a helyszínt. Ideális célpont volt számukra egy védtelen barge, (páncélosokat földre szállító hajó,) egy heavy lifter, (torony és épülettelepítő hajó), vagy egy légvédelem nélküli földi installáció.

airspeederek támadnak egy védtelen bargera
airspeederek támadnak egy védtelen bázisra

(Házak, bázisok, szárazföldi tornyok, javító műhelyek, stb). Ugyanakkor előszeretettel csaptak le kétlábú lépegetőkre, és mobile valamint heavy artillerykre, (tüzérségi platformok), melyek nem tudtak a levegőből érkező támadásokra felelni.

ezen a képen látható hogy a lépegetők nem tudnak védekezni a légi egységek ellen

airspeederek támadtak egy csapat kétlábú lépegetőt, ez a kettő ért haza füstölve

A négylábú lépegetők már veszélyesebbek voltak számukra, hiszen erős ágyúi cafatokra téptek egy ilyen kis gépet, de egy ügyes pilóta, a föld fölött szállva megszigonyozhatta a lábát. Így szűk köröket leírva az AT-AT körül, körülbelül háromszor körbetekerve megoldhatatlan feladat elé tudta állítani a lépegető szervó motorjait, ami nem volt felkészítve pici totyogásokra, így mikor normál lépés megtételére lendítette a lábakat, azok tehetetlenül belegabalyodtak az erős vontató drótkötélbe, és a lépegető orra bukott, mint egy kisgyerek, aki a bokájáig letolt nadrággal próbál áttotyogni a WC-ről a fürdőszobába, és elesik emiatt. Ha egy akció balul sült el, a gépek azonnal elmenekültek, és visszatértek a lázadó leszállóplatformra, ahol a technikusok azonnal elkezdhették a javításukat. Egy airfield (lázadó reptér) a Force Commanderben körülbelül 10 airspeedert tud egyszerre fogadni.

snowspeeder_airfield

Az airspeeder az ún. körbekötéséről lett híres, ezért nem csodálkozhatunk, ha szinte minden játékban van egy olyan küldetés, hogy szigonyozzuk meg egy, vagy több lépegető lábát, és borogassuk fel őket. A Force Commanderben a T47 másodlagos fegyverzete ezért egy ún. towcable, azaz vontató kötél, ezzel lehet megszigonyozni, és felborítani a lépegetőket.

ezen a képen látható hogy a lépegetők nem tudnak védekezni a légi egységek ellen
airspeederek támadtak egy csapat kétlábú lépegetőt, ez a kettő ért haza füstölve

Ez a feladat vár ránk a többi játékban is, a Rogue Squadronban is több olyan küldetés van, amikor walkereket kell felborítanunk. A számomra igen élvezetes, ám grafikailag igen elmaradott Shadows of the Empire első három pályáján pedig magát Dash Rendart irányíthatjuk, aki nem messze volt a Hoth bolygótól, amikor vette a lázadók segélykérő jelét, és Luke Skywalker barátja segítségére sietett.

Maga is bepattant egy snowspeederbe, és segített leamortizálni egy rakás kutászdroidot, pár AT-ST lépegetőt, és végül ő sem kerülhette el a négylábú lépegetőkkel való konfrontációt, az utolsó pillanatig harcolva ellenük, majd elmenekülve a Hoth-ról hajójával, az Outriderrel.

Hallgassatok meg néhány érdekes kommentet és bejelentkezést a Force Commander játék snowspeeder pilótájának előadásában!

Airspeeder_here_sir Airspeeder jelentkezik uram!

Beginning_attack_pattern_beta Béta támadási formációt megkezdem!

Changing_course_to_acquire_target Repülési pálya célpont befogására módosítva

Coming_around Melletted érkezem!

Setting_course_correction Röppálya módosítás beállítva

Frequency_open Frekvencia nyitva, azaz várom a rádiós parancsot

Ready_to_pull the ears of a gundark_Sir Kész vagyok akár egy gundark fülét is megráncigálni, (ha kell,) uram

Rogue_group_reports_ready Zsivány osztag készen áll, jelentkezik

That_got_them Eltaláltam őket, most megkapták!

Initiating_sweep Rámegyek a célra, lesöpröm őket

Towcable_away Vontatókötél kilőve!

Copy Sir Vettem uram

Thats_affirmative Értettem

Standing_by_sir készen állok, uram

Tekintsétek meg a custom T47 airspeeder pilóta figurámat is!

custom snowspeeder pilóta figura elölről

custom snowspeeder_pilóta

custom airspeeder pilóta figura hátulról

custom snowspeeder_pilóta hátulról

custom snowspeeder pilóta figura féloldalról

custom airspeeder_pilóta oldalról

A figura a lent látható játék fotó alapján készült. Ezt az arcot, ez a sisak designt, és ezt a ruházatot, valamint festést próbáltam reprodukálni, remélem nektek is elnyeri a tetszéseteket. Arcot nagyon nehéz customozni, de úgy érzem, ez mégis elég jól sikerül figura lett. A figura feje egy fiatal Tarkin fejből lett készítve, a test egy modifikált snowspeeder pilóta test teljesen átfestve, kezei lecserélve egy mozgatható Tie fighter pilóta kézre. A sisakplexi egy irattartó fólia anyagából került beépítésre a sisakot képező putty anyagba. A sisakra az eredetire hajazó lázadó jeleket egyedileg ráfestettem. Tetszik nektek?

a custom snowspeeder_pilóta ennek a refferencia fotónak az alapján készült

Köszönöm a megtisztelő figyelmet, gyere vissza ismét a CustomStarWarsra hamar!

A cikket írta: Rostás Norbert 2011. 03. 20. (a figura készülte évekkel azelőtt.)