Akkere

Akkere egy hím nemű Sullust-i NPC a Star Wars: Knights of the Old Republic: The Sith Lords nevű játékban. A foglalkozása szerint egy egyszerű droid javító karbantartó műszerész a Dantooine bolygón. Akkere mindig ott ácsorog a Khoonda előtt levő kis placcon, dobozkái mellett. Dobozaiban alkatrészeket, kellékeket tárol, melyeket a megfelelő összeg kifizetése után szívesen átad neked – ugyanis ő egy kereskedő is. Mivel droid alkatrészeket is árul, T3-M4, és HK-47 (azt hiszem GO-TO is) örömét fogja kifejezni, és valami jó kis alkatrész vételére ösztönöz majd, hasonlóképp, mint amikor egy kisgyerek valami neki tetsző dologra bukkan egy kirakatban, és szüleit “naaa, anyu/apu vedd meg nekem” felhívással próbálja a fogyasztói társadalom méltó tagjaként további beruházásokra ösztönözni. Az illusztráción HK-47 testtartásából akár arra is következtethetnénk, hogy a merénylő droid készen áll új alkatrészek rekvirálására Akkere összeverése árán is, de jelen esetben Akkerét nem tudjuk inzultálni, legalábbis egyelőre nem.

akkere
akkere hydrospannere az áruló nyom
akkere a családja miatt lopott

Ám később, mikor Azkul és banditái megakarják támadni a Dantooine-i Khoondát, egy Jó Oldali Exile-t irányítva lehetőségünk lesz megerősíteni Khoonda védelmi rendszereit, meggyógyítva a sérült Dantooine-i milícia katonáit, taposóaknákat telepítve Azkul-ék útjába, beélesítve a védelmi tornyokat, és megjavítva a csatadroidokat. Nos, az egyik droidban megtaláljuk Akkere egy Hydrospanner nevű szerszámát. Mikor kérdőre vonjuk, mit művelt a droid raktárban kiderül, hogy bizony Akkere alkatrészeket lopott a védelmi droidokból, és a raktárban tárolt cuccokból. A Jó Exile megbocsát Akkerének, mert kiderül, hogy Akkere “csak” a bátyjának akart segíteni, akinek a felesége terhes, de nincs pénzük orvosra. A későbbiek során Akkere meg tudja hálálni a nemes cselekedetet, mert mikor Azkul-ék ellen Exile embereket toboroz a milíciába, Akkere önként jelentkezik, és segíti a jókat (és Exile-t) Khoonda védelmében az első Dantooine-i csatában.

A Sötét Oldali Exile meg tudja zsarolni, sőt, életveszélyesen meg is tudja fenyegetni Akkerét miután fényderült a lopására. Bár a kis Sullust-i kereskedő nem harcos, bele lehet hergelni egy eléggé egyenlőtlen küzdelembe, melybe a törékeny kis Akkere puszta kezével kényszerül megvédeni magát az Erőhasználó, talpig felfegyverzett Exile ÉS 2 társa ellen – a teljes esélytelenség tudatában. Persze 1 másodperc múlva Akkere vízszintes lesz, a DS gamer pedig elégedetten teheti zsebre a Sötét Oldali Pontot. (DS Point) Valamint, a Rossz Exile Akkere hulláját kifosztva rátalálhat a KotOR2 legpusztítóbb robbanószerére, a thorium bombára, melyből az egész játék alatt 2 azaz kettő darabot lehet szerezni, ez a módja az egyik szerzésének. A halott Akkere tehát már nem fog beállni önkéntesnek a Rossz Oldalon, a többiről pedig majd a Dark Exile gondoskodik. Feladata úgyis az, hogy elősegítse Azkul támadását, tehát a fent említett védelmi dolgok KIIKTATÁSA: megöli a sérült Dantooine-i milícia katonáit, felszedi a taposóaknákat Azkul-ék útjából, kikapcsolja, vagy a védők ellen programozza a védelmi tornyokat, és kikapcsolja, vagy a védők ellen programozza a csatadroidokat is.

sullusti_npc

A Sullust-i faj teljesen új a KotOR szériában, a KotOR1-ben még nem voltak benne, a KotOR2-ben viszont már TÖBB helyen is felbukkannak. Természetesen azok már nem “Akkerék”, pusztán más, de teljesen ugyanolyan Sullust-i lények. Sok NPC van, aki/ami több helyen is felbukkan, ezek kinézete, hangja, ruhája sokszor megtévesztésig hasonló. Én azért Akkerét készítettem el, mert ő története miatt kicsit több, mint egy “sima” Sullust-i NPC. De a játékban több helyen felbukkan majd ez a szürke pilótaruhás nagy szemű, elálló fülű, aranyosan hadaró Sullust-i karakter, például Telos-on, a Szórakozó Részleg (Entertainment Module) felé menet. Ezt itt éppen két zsivány (thug) inzultálja, szegény nem ártott semmit nekik, mégis belekötöttek. Valamiért mentegetőzik, hogy nem direkt volt, lehet, hogy összeütköztek az utcán, NEKIMENT az egyik thug, majd belekötött, hogy “lökjé’ má’ fel …csög”. (Bizonyára ismeritek a módszert Budapest utcáiról…) Mindenesetre ne hagyjátok, hogy mindezért még az életével is fizessen a kis Sullust-i, Jó Oldali Exile Jediként hatalmad, és lehetőséged van ezeket az ártatlan lényeket védelmezni, tedd meg bátran, zavard el a két thug-ot, vagy ha még dumálnak, hát verjétek le őket. Könnyű a kisebbet bántani, hát most ellenetek mutassák meg, mekkora legények! Ráadásul nálatok nem is lesz fegyver, tekintve, hogy elvették a TSF katonák, mikor letartóztattak Peragus megsemmisítésének gyanújával. Mikor felmentenek a vád alól, meg kell látogatni Dol Grennt és a protokoll droidját, (remélem olvastátok azt a cikket is!) elintézni a papírügyeket, és hogy visszakapjuk a fegyvereinket. Ezért nincs nálatok fegyver, és ezért kell nekünk pusztán kezdeti gyenge Erőinket használva leszerelni a két kötekedő thug-ot. Sőt, ha van kedvetek, alázzátok le őket PUSZTA KÉZZEL, az még nagyobb szégyen a két kötekedő nagyember számára. Ha összeesnek az agresszorok, jutalmunk egy kis LS point, azaz Jó Oldali pont, valamint a tudat, hogy az Erőt, melyet ajándékba kaptunk Jó célra használtuk fel.

A DS playerek hagyhatják, hogy a Sullust-it ártatlanul agyonverjék a thug-ok, jutalmuk egy kis DS pont lesz. Lehet durvítani, beleköthetünk a két thug-ba, leverhetjük őket, majd elvehetjük mi a kis Sullust-i pénzét, sőt, befejezhetjük rajta a félbemaradt munkát, és agyonverhetjük, bár ez esetben számolnunk kell Kreia és Atton rosszallásával, és esetlegesen Influence (befolyás) vesztéssel is.

sullusti_vendeg

Az előző Sullust-i tehát ugyan névtelen volt, de legalább beszélt, és részt vett a történetben. Van azonban olyan is, aki “csak úgy van”, a városok forgatagában járkál, vagy esetleg egy bárban iszogat, ő viszont már nem is beszél, csak néha kortyol egyet, és a delírium hatása alatt bambán bámul maga elé. Ez itt csak egy iszogató Sullust-i kantin vendég, nincs szerepe, csak “díszítő elem”. Mégis ugyanaz az arca és a ruhája, mint Akkerének, ezért teszek róla is említést.

nien_numb

A leghíresebb Sullust-i mégsem Akkere, hanem Nien Numb. Aki nem emlékszik rá, ő volt az a Sullust-i, aki a Jedi Visszatérben a Millennium Falcon másodpilótája volt Lando Calrissian parancsnoksága alatt. Emlékszünk hadarására, mikor fél, hogy a Millenium Falcon beszorul a Halálcsillag szűk járataiban, és emlékszünk, mikor boldogan nevet, mikor végül felrobbantják a Halálcsillagot. Bár ő piros pilótaruhában van, mégis szembetűnik, ugyanarról a karakterről van szó, ugyanolyan kis Sullust-i, mint Akkere.

A Kenner kiadta Nien Numb-ot, kinek bárgyú fejét javaslom azoknak, akik a kantinban már egy napja italozó delírium tremenszes Sullust-i custom figurát szándékozzák elkészíteni, ideális lesz rá. A Vintage Nien Nunb aranyosabb, ez egyike azoknak a figuráknak, melyeket a Vintage talán még jobban visszaad, de azt pedig gyermekiesen egyszerű arca miatt Akkere fiatalabb, serdülőkori custom figurájához javaslom. 🙂 Sőt, van egy Sullust-i a Kenner pilóta szettjében is, és egy modernebb változat a Hasbro pilóta evolúciós szettjében. A Sullusti faj aranyos, és népszerű, ezért is döntöttem úgy, hogy elkészítem magamnak a KotOR2-ben látható szürke pilóta ruhás, aranyosan hadaró, elálló fülű, nagy szemű, Sullust-i karaktert, aki hozzátartozik a KotOR-hoz, egy új lény, mely az első részben még nem volt, és változatosabbá tette a Star Wars fajvilágát. Apropó, nagy szemű, tudjátok miért ekkora Akkere szeme, és miért csillog úgy? Hát azért, hogy jobban láthasson, csak nem Piroskát, hanem a Handmaiden-t, mikor átvette Arren Kae Jediruháját, Akkere szemtanúja volt, tekintsétek meg ezt a vicces kis képet!

Köszi a figyelmet, de még mielőtt elmentek, tekintsétek meg a Custom Akkere figurámat is!

Tekintsétek meg a custom Akkere figurámat!

custom Akkere figura elölről

akkere custom elölről

custom Akkere figura hátulról egy “hydrospannerrel”

akkere custom hátulról

custom Akkere figura egy hydrospannerrel

akkere custom egy képzeletbeli hydrospannerrel

Ha van kedvetek hallgassatok meg pár jellegzetes, hadaró, csattogó Sullusti dumát Akkere és Nien Nunb előadásában. A fordításukra, vagy a leírásukra ezúttal nem vállalkozom. 🙂 Szegény szinkronszínésznek sem lehetett könnyű betanulni ezt a hablaty beszédet. 🙂

akkere1

akkere2

akkere3

nien nunb

nien numb nevet

nien nunb2

Köszönöm az érdeklődést, gyertek vissza máskor is a CustomStarWars-ra! 
 

írta: Rostás Norbert 2008.12.10. a figura készülte évekkel azelőtt.