Mandalore

A Mandalori harcosok mindenkori vezetőjének titulusa “Mandalore”, ejtsd  Mandalór, azaz így mondható, de ne így írd, az hibás. (Mandalori klánvezér sok van, de Mandalore mindig csak egy!) A történelem során tehát több Mandalore is létezett, mi viszont azt a Mandaloret fogjuk tárgyalni jelen cikkünkben, aki a Knights of the Old Republic 2 játék hőse volt. Mikor először játszottam a Kotor 2-vel, úgy véltem, hogy az a Mandalore is csak EGY a sok Mandaloriai fővezér közül. Azt hittem, hogy egy névtelen, és arctalan karakter, az épp aktuális vezetője a Mandaloriai klánoknak. De egy napon egy barátom mutatott nekem egy képet. A Mandaloret mutatta sisak nélkül. Sokan nem gondoltuk volna, de az ember az ezüst sisak alatt nem más, mint Canderous Ordo a Kotor1-ből! Kicsit öregebb lett, vagy mondjuk inkább úgy, tapasztaltabb. No meg “szakállasabb”. 🙂 De bárhogy is nézzük, Canderous a Mandalore a KotOR2-ben! 

mandalore_sisak nélkülA múlt héten bemutattam már nektek Canderous Ordot, ezúttal inkább életének azon történéseire fogunk fókuszálni, melyek azután történtek Canderousszel miután befejezték közös útjukat Revannal, és megpróbálom bemutatni hogyan lett belőle a Mandalore, a Mandalorik fővezére. 

Miután a Revan által vezetett Régi Köztársaság hadserege felmorzsolta a mandalori hadsereget, a Mandalori nép, mint egy sok törzsből álló, de egyesült civilizáció gyakorlatilag megszűnt létezni. Fegyvereiket és páncéljaikat elkobozták tőlük a győztesek, és száműzték őket a Külső Gyűrűkhöz. Felbomlásukhoz, és szinte megsemmisülésükhöz a végső csapást az jelentette, hogy Revan elvette tőlük a Mandalore maszkját és sisakját, és elrejtette, mivel a sisak nélkül nem lehetett új Mandalore-t választani. Ezután a mandalori túlélők fokozatosan alakultak át egy vezér nélkül vándorló zsoldosként funkcionáló kultúrává. Canderous is így tengette az életét a Jedi Polgárháború után, és maga sem hitt már abban, hogy népe valaha ismét felemelkedhet. Azonban, ahogy már említtettem is a Bastila cikkemben, Revan egy nap felkerekedett, és egyedül elutazott az Ismeretlen Világokba, hogy szembenézzen egy potenciális veszéllyel, mely barátait, és szeretteit is fenyegette volna. Mielőtt elindult, Revan utolsó tanácsként azt javasolta barátjának, Canderous Ordonak, hogy egyesítse a Mandalori klánokat, álljon az élükre, és ehhez elárulta neki azt is, hogy hol találja meg az elrejtett Mandalore maszkot. Felhívta barátja figyelmét arra is, hogy régi vezérüket, Mandalore the Ultimate-t alaposan átverték és kihasználták Sith “szövetségesei”, akik miután ráuszították őket a Régi Köztársaságra, csak röhögtek rajtuk, ahogy cafatokra verik őket Revanék, és simán beáldozták volna a Mandalori kultúrát a Sith érdekek miatt, végignézve, ahogy majdnem eltűnnek a történelem süllyesztőjében. Ezért Canderous elfogadta a felelősségteljes küldetést, elment a sisakért, visszament az egyik Mandalori menekülttáborba a Dxunra, ami az Onderon bolygó négy holdja közül volt az egyik, és a próbák után ő lett az új Mandalore. Csak pár kiválasztott bizalmasa tudta az új Mandalore valós identitását, mert az soha nem vette le sem a Mandalore sisakot, sem a díszes ezüst páncélját mások jelenlétében. A pletykák szerint, és a biztonság kedvéért még akkor sem, amikor egyedül volt, sőt, állítólag még alvás közben is rajta volt, hogy ha rányitnak, ne azonosíthassák. Egyébként is a Mandalorikra jellemző volt, hogy szinte mindig páncélban voltak, az azonban alapvető tradíciójuk volt, hogy a Mandalore szinte mindig viselje a sisakját. Canderous-nek tehát két oka is volt viselni a szimbolikus páncélzatot: a mandalori hagyományokon túl ugyanis arra is ügyelnie kellett, hogy titokban tartsa, hogy Revan barátja volt, nehogy “protekciós gyereknek”, “csókosnak” tartsa őt a tekintélyelvű Mandalori civilizáció. Így történt tehát, hogy Ordo lett az új Mandalore, és elkezdte toborozni az új Mandalori hadsereget a Dxun-on. 

Amikor Tobin ezredes flottája megtámadta az Exile Jedit Onderon felett, a volt Jedi tábornok kényszerleszállást kellett végrehajtson, és landolni kényszerült Dxun-on, ahol egyébként annakidején ő megvívott egy csatát a háborúban is. Mestere, Kreia érezte, hogy van valami a holdon, vagy tán valaki, akivel az Exile-nak találkoznia kell, ami által régmúltjának ezidáig megoldatlan dolgaira fény derülhet. Az Exile átvágott a dzsungelen, és megtalálta a Mandaloriai tábort, melyet még zuhanás közben fentről is láttak. Mandaloriai felderítők vették körbe az Exilet, és bekísérték a táborba, hogy beszélhessen a vezérükkel.

mandaloriai_őrök
mandalore_a mandalori nép vezére
mandalore_elismerését ki kell vívnunk

Miután megismerkedtek, Canderous beleegyezett, hogy segít az Exile-nak eljutni Onderonra, ha hasznosnak bizonyul a táborban, és elnyeri a mandaloriai katonák tiszteletét, valamint magáét a Mandalore-ét is. Hogy mit kellett tennie Exile-nak, illetve mit kell a játékosnak tennie, hogy kivívja Mandalore elismerését? Íme a lista!

1. Meg kell nyernünk a mandaloriai battle circle-nek nevezett viadalt, mely gyakorlatilag egy kézi tusa, vagy közelharci fegyverrel vívott párbaj egy kör alakú küzdőtéren. Amolyan Mandaloriai Mortal Combat szerűség. 🙂 Jelentkezzünk a Mandaloriai őrmesternél a harcra. A küzdelmek egy az egy ellen folynak, és mindig kötött szabályok szerint. Először Davrel lesz az ellenfelünk, majd Kex, aztán harmadjára Tagren, negyedikként Kelborn, majd végül ötödikként Bralor. Ha mindet lepofoztuk, kihirdetésre kerül, hogy személyünkben új Mandaloriai bajnokot kell avassanak. Mandalore ettől le lesz nyűgözve, de még nem eléggé. 

mandaloriai_harci kör
mandaloriai küzdőtér2. Segítenünk kell Kelbornnak, hogy legyőzzük az Onderoni felderítőket az erdőben. Ha nem segítünk Kelbornnak kisöpörni a kémeket a dzsungelből, nem fogjuk tudni az előbb említett küzdőkörös küldetést befejezni, mert Kelborn nem lesz hajlandó megverekedni velünk, ha az ő küldetését nem segítjük. Ő már kinyírt egy onderoni kémet, és arra fog kérni, bizonyosodjunk meg arról, hogy egy sem jut ki az erdőből a Mandalori táborról szóló információkkal. Ezen ne múljon, segítsünk neki, nyírjuk ki az onderoni felderítőket, meg a rájuk rontó vadállatokat, legalább jön egy kis XP, no meg Kelborn tisztelete is a miénk lesz a harc után. Nem tétel, pár onderoni katona, fél perc alatt leverjük őket például a kecsesen, de halálosan vívó Visassal és a precízen célzó HK-47-el, no problemo. 

segíts kelbornnak legyőzni az Onderoni felderítőket az erdőben3. Robbantsuk be a lezárt fegyverraktár ajtaját. Micsoda? Ez röhejes! Mi kellünk egy dinamit felrobbantásához? Hát a vitéz mandalorik egyedül nem képesek lenyomni a detonátort a robbanószeren? Hmm. Talán itt másról lesz szó. És valóban. Ahogy lenyomjuk az aktivátort, lerohan majd bennünket egy csomó szörnyeteg, akik a robbanás miatt váltak ilyen agresszívvé. Öljük meg a vadállatokat, aztán menjünk be a raktárba. Bent mindenütt droidok, és aknák várnak ránk. Az aknák nem nehezek, de robot nagyon sok lesz. Ahogy kipucoltuk a helységet, azzal a lendülettel pucoljuk ki a dobozokat és ládákat is, melyekből sok zsákmány lesz a jutalmunk, no meg az, hogy elmondhatjuk a Mandalore-nak, hogy ezzel a feladattal is készen vagyunk. 

permacrete_fegyver raktár
mandaloriai_fegyver_raktár4. Terítsük le a Zakkeg fenevadat, és vigyük vissza a fülét a vörös páncélos kapunál őrködő mandaloriai kapitánynak. Mondjuk meg neki, hogy mi képesek vagyunk kilőni a vadat, és megkapjuk a feladatot. Menjünk ki a táborból, és kutassuk át az erdőt a Zakkeg miatt. Rövidesen egy látomásunk lesz, mely figyelmeztet minket, hogy már a közelünkben leselkedik a fenevad, és rövidesen ránk is ront. Miután legyőzzük, ne felejtsük elvinni a bizonyítékot, a Zakkeg fülét! Ha visszavittük a kapitánynak, megjutalmaz bennünket, és megígéri, hogy szól pár jó szót az érdekünkben Mandalore előtt. 

zakkeg5. Meg kell találnunk Kumust, az elveszett Mandalori harcost a kiképző tiszt kérésére. Beszéljünk a Xarga nevű kiképzőtiszttel az alsó küzdőkörnél.

xarga_mandaloriai_tiszt

El fogja panaszolni, hogy a Kumus nevű felderítő nem tért vissza az erdőből. (Aggodalma nem Kumusra vonatkozik, a zsugori csak a felszerelést sajnálja, ami Kumusnál volt.) Kint a dzsungelben megtalálunk majd egy sziklapárkányt, aminek a tetején lesz egy Mandaloriai. Ő Kumus. Fentragadt, nem tud lejönni, mert kifogyott a lőszere, és fél a vadállatoktól. Mentsük meg, vagy nyírjuk ki attól függően, hogy jó, vagy rossz oldalon nyomjuk a játékot. Ez az egyik ritka lehetősége a Sötét oldali játékosoknak, hogy kicsit pumpálják HK-47-et, mi pedig szerezhetünk egy kis Dark Side pontot.Nyomjuk le a brutál erős Permacrete detonátor aktivátorát, és robbantsuk fel szegényt Kumust, akiből humusz lesz. Ez tetszeni fog HK-47-nek, és Hanharrnak is, sőt, HK még egy poént is elsüt, megkérdezve gazdáját, hogy legközelebb lenyomhatja-e ő a detonátort ilyen esetben. 

elveszett_mandaloriai kumus6. Javítsuk meg a transpondert Zukának, aki a kapunál dolgozik, de felrobbant a berendezése. Mondjuk neki, hogy mi tudunk segíteni, (nem kell neked tudni szerelni, megkérhetjük Bao Durt is például). De nem csak a drótjait kell megforrasztanunk, meg a tányérantennát megjavítani a háztetőn, mely a tábor telemetriai épületének a tetején van, hanem ráadásként meg kell találjunk három fázis pulzus konvertert, amit a Cannokokat megöldösve tudunk abszolválni ismét kint a dzsungelben. (Vajon miért ették meg az alkatrészeket a cannokok??) Miután visszahoztuk a konvertereket, Zuka megígéri, hogy elmondja a Mandalore-nak, hogy kihúztuk őt a bajból. 

transponder_zuka
converter_cannokHa tehát mindezeknek eleget tettünk, és elnyertük a Mandalori harcosok bizalmát és megbecsülését, Mandalore bizonyosan le lesz nyűgözve. Ekkor hajlandó lesz elvinni minket Onderonra, mint mondta “úgyis arra járt volna, mert készletekre van szüksége a táborában”. 

Miközben az űrhajót felkészítették az utazásra, Mandalore-t megkörnyékezte Kreia, aki azt akarta tőle, hogy ő is támogassa az Exile-t, mint ahogy annak idején támogatta barátját, Revant is.

mandalore_was confronted by Kreia

Mandalore megdöbbent, hogy honnan tudja ez a töpörödött öregasszony féltett titkát Revannal, de Kreia “megnyugtatta”, hogy ha hasonló hűséggel támogatja jelenlegi tanítványát, mint az előzőt is, akkor Canderous titka kettejük közt marad. A “szerény” zsarolás elérte a célt, Mandalore beadta a derekát, de onnantól fél szemét mindig Kreián tartotta. Rövidesen ezután Sith Assassinok támadták meg a tábort, ezzel arra késztetve Mandalore-t, hogy a tervezettnél korábban elinduljanak Onderonra, majdnem mindenét hátrahagyva a táborban.

Sith Assassinok támadták meg a Dxun tábort

Miután megérkeztek Izizbe, elvezette az Exile-t egy régi barátjához, doktor Dhagon Ghenthez. Azonban Ghentet gyilkosság vádjával letartóztatták, és a helyi hatóságok bebörtönözték egy bizonyos Sullio kapitány megölésének gyanúja miatt. A tiszt egyébként az Onderon hadsereg kapitánya volt. Exile és Mandalore bebizonyították a doktor ártatlanságát, aki miután kiengedték a fogdából, hálája jeléül segített nekik kapcsolatba lépni az Iziz királyi palotában Kavar Jedi mesterrel. Mandalore számára örömteli volt találkozni még egy olyan Jedivel, aki a Mandaloriaiak szerint a Régi Köztársasági hadseregben harcolt ellenük a háborúban, számukra ugyanis megtiszteltetés egy nemes és nagy erőt képviselő ellenfél ellen harcolni, vagy jelen esetben egy régi ellenféllel személyesen is találkozni. Tobin ezredes azonban félbeszakította a találkozójukat, és tán megakadályozta, hogy Canderous autogramot is kérjen bálványozott Jedi mesterétől, ugyanis közben a Sith-ek megszállták Dxunt, és a kis csapatnak azonnal vissza kellett térnie oda. Mandalore innentől együtt harcolt az Exile Jedivel a Sith-ek ellen, hogy soha többé ne kerülhessen a Galaxis az uralmuk alá, valamint azért, hogy a Sith-ek kiiktatásával megszüntesse az egyik ellenállást, mely akár veszélyeztethette volna tervét a Mandalori klánok újraegyesítésével kapcsolatban. 

Az Exile Jedivel való közös utazása alatt Mandalore többször is összefutott más Mandalori klántagokkal, többek közt Dantooine-on és Nar Shaddaan, és mindig megpróbálta őket megnyerni a terveihez, és csatlakozásra bírni őket az újjászervezni kívánt Mandalori hadseregbe. Majdnem mindenki elfogadta az új Mandalore vezetését, és csatlakoztak Canderous-höz, vagy elutaztak a Dxun holdjára a táborba. Így tettek például a Nar Shaadaa űrkikötő szállójában megismert Mandalori katonák is, akik miután beszéltek Mandalore-ral, csatlakoztak hozzá. De volt kivétel is. Például egy Esok nevű Mandaloriai zsoldos vezér nem kívánta dantooine-i kiskirályságát feladni, nagyon jól elvolt a saját kis szemétdombján, pár embere felett basáskodva nem kívánta feladni a pozícióját, sőt, megkérdőjelezte Canderous Mandalori titulusát.

esok_vs_mandalore

Esok kihívta őt egy párbajra, mert szeretett volna ő lenni inkább a Mandalore, de Canderous Ordo megölte a kihívóját a párbajban. Esok emberei úgy döntöttek, hogy követik a Manalore-t, hiszen az erősebb vezetőnek bizonyult, mint eddigi főnökük. A Mandalorik ilyetén való megerősödése kicsit aggasztotta az Exile-t, aki évekkel ezelőtt, (még mielőtt elvesztette a kapcsolatát az Erővel) Jediként harcolt ellenük a Mandaloriai Háborúkban, hogy megakadályozza világhatalmi törekvéseiket. Most azonban úgy vélte, hogy támogatni tudja egy ilyan erős haderő létrejöttét Canderous vezetésével, aki saját népe újraegyesítésén kívül a jó ügyet is képviselni akarta, tevékenyen részt véve a Sith-ek elleni harcban a Régi Köztársaság oldalán. Mandalore a csapataival első alkalommal akkor lépett a háborúba, amikor az Onderonon kitört a polgárháború, és szembeszállt Vaklu tábornokkal, akit pedig vitéz harcosnak, és nagy embernek tartott, azért, hogy megakadályozza a Sith-ek térnyerését azon a bolygón is. Egy mandalori Basilisk harci droidrepülő látványa Onderon légterében félelemmel töltötte el a királynő-párti, és a Vaklut támogató onderoni katonákat is, régi reflexeik szerint ugyanis nem túl jó jel, ha egy Basilisk zuhan, száguld éppen feléjük. Bostuco kapitány később be is vallotta a Mandalore-nak és az Exile Jedinek, hogy nagyon megkönnyebbült, amikor látta, hogy ők szállnak ki a gépből, és hogy azért jöttek, hogy segítsenek Talia királynőnek. Később, Mandalore parancsára, egy magas beosztású Mandalori, Xarga levitt egy osztagnyi mandalori harcost Freedon Nadd síremlékéhez, hogy megakadályozza a Sith-ek titkos műveleteit, majd ő kísérte el Exile 3 emberét is a sírtemplomhoz. A csapat másik fele pedig Iziz utcáin, és a királyi palota környékén és folyosóin harcolt a Sith-ek ellen. Mandalore nem hitt eleinte a tervben, mert szerinte nem volt jó ötlet kettéosztani a csapatot, de ennek ellenére tökéletesen megbízott Exile tervében, és döntéseiben, és sikeres offenzívát hajtottak végre mindkét helyszínen. Mandalore a Telos IV feletti űrcsatában is személyesen vett részt, pár emberével, Visas Marral, és az Exile Jedivel beszivárogtak Darth Nihilus hajójára, a Ravagerre, és míg az emberei Kex vezetésével beélesítettek az Exile által kijelölt helyeken pár proton bombát, addig ők hárman felkeresték Nihilus-t, és leverték, szerintem egyébként feleslegesen kockáztatva, hiszen a Sith nagyúr így is, úgy is elpusztult volna a hajót cafatokra szaggató proton bombák felrobbanása után, de mivel mind a hárman törleszteni akartak ellene, ez a virtus valamilyen szempontból megérthető részükről. 

visas_exile_mandalore_nihilus ellen a ravageren
mandalore_emberei beélesítik a proton_bombákatKevés információ áll rendelkezésünkre Canderous a Mandalore sorsáról azután, miután véget ért közös útja az Exile Jedivel. Darth Traya jóslata szerint Canderous még sok csatában fog résztvenni. Ezekben a csatákban mindig arra törekedett, hogy beváltsa régi barátja, Revan végakaratát, melyet Canderousre hagyott: Canderous újra akarta egyesíteni a független Mandaloriai nemzetet, és azt szerette volna, hogy a nevük és tetteik az elkövetkezendő évezredekben se merüljenek feledésbe. És mint a Clone Warsban láthatjuk is, erőfeszítései valószínűleg sikerrel jártak, mert a nomád, harcos, parazita nép nem tűnt el a történelem süllyesztőjében, civilizált, letelepedett nemzet lett, mely eleget tett a Köztársaság demokratikus kívánalmainak, békében élt a többi nemzettel, és bár a Halálőrség révén valamelyest megőrizte az agresszívebb hagyományokra épülő nemzeti nacionalista vonulatot is, viszont Satine királynő révén tán pont a Death Watch miatt egyfajta túlzott pacifizmus jellemezte őket. Egy bizonyos, Canderous nélkül a Mandalorikra nem úgy emlékeztek volna, mint erős, tiszteletre méltó harcosokra, és az ő emléke nélkül Jango Fett, vagy később Boba Fett sem viselte volna oly büszkén a Mandalori páncélt. 

Járulékos információk Mandalore-ról:

mandalore_páncélja hátulról

Mandalore érdekes módon elkötelezett az Erőben, mely révén ő az egyetlen játszható humán karakter, aki már megismerésekor az Erő Sötét Oldala felé el van tolódva. Ez azonban totál lényegtelen, mert ugyanakkor ő az egyetlen humán csapattagunk, akiből viszont nem csinálhatunk Jedit. S mivel nem lehet Jedi, és különösebb bónuszt sem szerezhet a befolyás pontok által, Mandalore-t nem nagyon érdemes pumpálni, fejlesztgetni, az Influence pontjainkat és alkalmainkat használjuk inkább a fejleszthető karaktereinkre. A játék adatbázisában vannak olyan file-ok, amelyeken Mandalore sisak nélkül van, ez azonban a játék során soha nem jön elő. Kivágott jelenetekben azonban benne lett volna, még pedig akkor, amikor az Exile megkérdezte volna T3-M4-et, hogy mi tud Mandalore-ról, amiben a kis droid bemutatott volna Exile-nak egy hologramot, amin Revan és Mandalore sisak nélkül beszélgettek. Canderous Mandalore sisakja egyébként egy közbülső állapota a régebbi Mandalore sisakoknak, és azoknak a mandalori közkatona, majd klón sisakoknak, melyeket majd a mozifilmekben is láthattunk. A Star Wars Miniatures figurák közt az összes “Mandalorian Commander”, azaz mandalori parancsnok figura úgy néz ki, mint egy Mandalore, csak különféle fegyverekkel vannak ellátva, ami egy óriási hiba, mivel Mandalore csak egy van, és csakis a Mandalore hordhatta ezt a díszes páncélzatot, a sima mandalori katonák és a különböző mandaloriai tisztek a Neo-crusader páncélzatot hordták, legfeljebb a színekkel eltérve egymástól, de ez már a készülő Mandaloriai katonák cikkem témája lesz. 

Mandalore számomra nem a legértékesebb segítő karaktere a játéknak, s bár története érdekes, nem túl sok küldetésre vittem magammal. Ennek ellenére úgy döntöttem, hogy készítek magamnak egy custom Mandalore figurát is, hiszen ez a remek páncél, és ez a rendkívül egyedi megjelenés egy nagyon jó kis figurát ad a Star Wars univerzumának. 

Tekintsétek meg a custom Mandalore figurámat!

Mandalore custom figura elölről

mandalore_custom figura elölről

Mandalore custom figura balról

custom mandalore figura balról

Custom Mandalore figura jobbról

mandalore_custom figura jobbról

Bao Dur és remoteja, valamint T3-M4 a Dxun Telemetriai épület berendezéseit javítja Mandalore felügyelete alatt, végre minden ismét működik.


Valahol itt lehet a probléma, mutatja Mandalore a szerelésben járatos Hanharrnak a Dxun Telemetriai központ berendezését


Köszönöm, hogy a CustomStarWars oldalt látogatod!

írta: Rostás Norbert 2010.06.20. a figura készülte évekkel azelőtt.