Amanaman

Amanaman a Csillagok háborúja egyik kitalált szereplője, akit leginkább a Jedi visszatér részből ismernek a rajongók, Jabba palotájának egyik lényekként, aki nagyjából úgy néz ki, mint egy hatalmas zöldes-sárgás pióca két lábra állva. Valójában azonban nem egy pióca, hanem egy hím Amani. 🙂
Én hosszú ideig azt hittem, hogy összesen egy jelenése volt a filmben, amikor nevet azon, amikor Jabba azt mondja, hogy nem válik meg kedvenc falidíszétől a karbonitba fagyasztott Solotól.
A cikkre készülés közben megdöbbentő képeket vettem észre, amiket a film 100 fölötti megnézése során sem vettem észre, miszerint a háttérben még látszódik kétszer is Amanaman. Az egyik akkor történik amikor Oola beesik a rancor verembe. A lények a rács fölé gyűlnek, és lefelé nézve őrjöngenek, hogy a táncosnőt hogy fogja megenni a szörny, ekkor Amanaman Tessek háta mögött az egyik boxban látható erős nagyításban, ha az ember direkt őt keresi.

Aztán időrendben picit később látszódik akkor is, amikor Jabba és udvartartása elbújik egy függönyös rész mögött amikor Leia hercegnő Boush álruhában kiolvasztva Solot, ekkor ő is ott van a többi lény között ebben a megdöbbentő jelenetben, mert Jabba úgy tűnik hogy simán bebukja a carbonite Solo értékét azáltal, hogy végig nézi gyakorlatilag azt, hogy Leia kiolvasztja, és nem tesz semmit, így gyakorlatilag nem marad más választása az értékét vesztett, kiolvasztott Solo kapcsán, mint hogy halálra ítélje, és legalább két percnyi örömforrást okozhasson saját magának azáltal, hogy bedobatja a Sarlacc verembe.
Aztán harmadjára akkor látszódik, amikor Solot, Csubakkát, és Luke Skywalkert előráncigálják a börtöncellákból az említett kivégzés előtti pillanatokban, és gyakorlatilag ennyi.


Nincs több momentuma, mégis elhíresült, és állítólag egy kegyetlen és nagyon jó fejvadász volt, amit én ránézve bevallom nem tudok elképzelni. Egy ilyen lomha lény, aki szinte állva is alig tud megmaradni fölegyenesedett piócaként, hogy s miként kap el bizonyos embereket, akiknek a fejére vérdíj van kitűzve, ez számomra talány. Pedig állítólag mesterien bánik a pisztolyokkal, na de akkor is, ez a lény életképtelennek tűnik.
Egyébként maga a koncepció, ahogy őt sokszor ábrázolják nagyon érdekes, mert azt látjuk a figurája kapcsán is, hogy egy csontváz van a kezében, és egy botra három elkapott lény koponyája van felkötve. Engem ez a dolog a Predator vadászati módszereire és trófeagyűjtésére emlékeztet, hiszen ismeretes, hogy ő is sokszor kitépi az ember gerincét, és más fajok levadászott egyedeiből is zanzásítva a koponyáikat félreteszi magának egy dicsőséggyűjteménybe, mintegy örök mementóként a legyőzött nemes ellenfélre emlékezve, annak kiszáradt koponyája révén.
Amanaman esetében is valami hasonlót figyelhet meg az, aki összekapcsolja ezeket a dolgokat.

Egy képregényben van még egy momentum vele kapcsolatosan, amikor is Lando Calrissian beszél vele, hogy szóljon neki, ha Boba Fett felbukkanna a carbonite Soloval, és állítólag Amanaman jelzi is majd később Lando számára, hogy Boba Fett megérkezett az udvarba, és nála van a carbonite tömb. Hogy ez pusztán csak egy csapdaállítás volt, vagy ténylegesen korrumpálható volt, erről nem szól a fáma, de a röhögése, illetve a Jabbához való hűsége azt mutatja, hogy inkább csak csapdát állítottak Solo szövetségeseinek, és így Leia és Csubakka is a tatuini Hutt birtokába kerül majd egy rövid időre. A karakternek két megjelenési formája is van: az egyik egy vintage figura, ami egy nagyon értékes, ritka darabnak számít, melyből annak idején kettő is átment a kezemen, és egy ismerősöm révén egy másik ismerősöm birtokába is került egy-egy ilyen emlékérmés bontatlan példány, melynek értéke akkor is több mint 60000 Ft körül volt. Aztán a Power of the Jedi sorozat is kiadta, a zöld dobozos változatban bukkant fel a csontvázas koponyás verzió, amit előbb említettem, és mellé Salacious Crumb is belekerült az impozáns dobozba, én ezt vettem figyelembe custom figurám készítése során, és ezt használtam mintának. Úgy vélem elég jól is sikerült a custom, de ezt ítéljetek meg ti!

Tekintsétek meg Amanaman custom figurámat is!

Custom Amanaman a POTJ Amanaman előtt

Köszönöm a figyelmet látogasd az oldalt rendszeresen és csatlakozz Facebook csoportunkhoz is további háttérinformációkért!

A cikket írta Rostás Norbert 2023 februárjában, a figura készülte évekkel azelőtt.