Super Battle Droid (Phase 3) gránátvetős

A gránátvetős Superbattle Droid a harmadik, egyben legerősebb változata a B2 Super Battle Droidok családjának. Ez a harmadik fázis, ezért sokszor rövidítik Ph3 SBD-nek, azaz Phase 3 (harmadik fejlesztettségi fázisú) Super Battle Droidnak. Az egyik keze immár egy aknavető/gránátvető, mely képes akár hőkövető, akár robbanófejes töltetek célba juttatásához. A Baktoid Művek közel 2 méter magas, 193 centis gépekként adták ki őket, erős, cserélhető aknavető kézzel, és a hátukon hőcserélő-, hűtőrendszerrel. Ez a típus egyfajta parancsnokuk is volt, a CIS sokszor ilyen Ph3 parancsnok SBD-k vezetésével küldött csatába sima droidokat, de több esetben Ph2-es SBD-ket is.

A szakirodalom több ízben is megnevezi ezeket a 3. fázisú SBD-ket B2-HA típusnak, ami valószínűleg arra utal, hogy a Super battle droidok közt ők testesítik meg a nehéztüzérséget, mert sejtésem szerint a HA a heavy artillery rövidítése. Bár egy nem túl intelligens gyalogos droidnak tűnnek, de fontos fejlesztések vannak benne és rajta, ráadásként ugye a Heavy SBD-ra rakétakilövő-kar került, emiatt igen komoly ellenfél, egyrészt a pontosan becsapódó rakétái miatt, másrészt a gránátok nagy rádiuszban lehetséges pusztítóereje miatt. A Heavy SBD azonban mégsem terjedt el teljes körben mint droid vezető, pont a butasága miatt, mivel korlátozott volt az intelligenciája, inkább részleges feladatokat kapott irányítási szempontból, mint például alá osztott droidokkal egy terület védelme, vagy egy masszív frontális támadás vezetése, amihez elegendő volt az intelligenciája. Későbbi, komolyabb vezetést igénylő feladatok miatt született meg a Taktikai droid koncepciója, akik komolyabb kalkulációkkal, jéghideg precizitással cselekedtek, mint CIS droidparancsnokok.

Szemezgessünk a Clone Wars felbukkanások közt!

A Clone Wars első évadjának első részében például egy ilyen aknavetős super battle droid vezetett egyosztagnyi droidot Asajj Ventress parancsait követve Yoda mester és pár túlélő klón ellen Rugosa holdján. Ki is lőtte rakétáját, megsebesítve Thyre klón parancsnokot, ám az SBD-t megsemmisítette Yoda mester.

Nem sokkal ezután a Malevolence fedélzetén láthattunk egy heavy super battle droidot. Egy OOM típusú droid parancsnok arra utasította, hogy lője ki az aknáját a vasútra, amin Padme menekült előlük, majdnem meg is ölve Amidalát, akit végül Anakin megmentett. Ez a Phase III-as SBD valószínűleg akkor semmisült meg, amikor a Malevolence irányíthatatlanul becsapódott az Antar holdba.

Rodián is voltak nehéz super battle droidok. Egy aknát lőtt ki Jar Jar Binks-re, akit elkerült a lövedék, és beugrott a vízbe. A Phase III-as Super Battle droidok sorban ejtettek be gránátokat a vízbe, hogy kifüstöljék a gungant. Ám egy Kwazel Maw (egy honos óriás hal) Jar Jar segítségére sietett, megmentve őt, sőt, miután összebarátkoztak, a lény kiugorva a vízből szétpréselt több droidot és hajót is, többek közt a Phase 3-as SBD-ket is. 

Mikor Nute Gunrayt a Jedik megpróbálták aTranquility nevű köztársasági hajóval hazaszállítani Coruscantra, Asajj Ventress megtámadta a Venator osztályú cirkálót, hogy kiszabadítsa a Kereskedelmi Szövetség fejesét. Egy csomó SBD hatolt be a hajóba, akik közt volt egy Phase III-as is, aki a többiek válla felett engedett el egy brutális aknát, ami sisteregve csapódott be a fedezék mögül lövöldöző klónok közé, szinte mindet kivégezve. Akik esetleg túlélték, azokat a sima SDB tűz végezte ki, egy klónt pedig maga Asajj Ventress ölt meg, hogy ne tudjon a rádióján jelenteni Luminara Undulinak és Gree parancsnoknak, vagy Ahsoka Tanonak, aki ugyancsak a hajón volt.

Legalább 2 B2-HA típusú gránátvetős droid volt jelen az onderoni részekben is, amikor a CIS megszállta a bolygót. Az egyik akkor volt látható, amikor Iziz falain kívül a dzsungelben a lázadók egy kisebb csatába bonyolódnak a szeparatistadroidokkal, akik rajtuk ütöttek pont akkor, amikor Anakin, Kenobi, és Ahsoka gerillaharcra tanította a felkelőket. A másik pedig ugyanezzel az onderoni felkelő csapattal kerül szembe akkor, amikor azok behatolnak a városba, hogy destabilizálják a gonosz onderoni király uralmát, a CIS erejét, és hogy végső soron felszabadítsák Izizt.

Galactic Battlegrounds

A Galactic Battelgrounds játékban a CIS-t irányítva a Troop centerben gyárthatunk superbattle droidokat. A Phase 3-asSBD nyilvánvalóan a harmadik korszakban gyártható csak, ha feljebb lépünk a következő technikai korba, a Phase 3-as SBD továbbfejleszthető úgy nevezett Repeater SBD-vé, aki egy nagy és gyors lézerágyúval kaszál majd, erről a 4. fázisról azonban sokan nem is tudnak, és nem igazán autentikus, mert csak és kizárólag a Galactic Battlegroundsban látható.

Ez önmagában még nem lenne kizáró ok, sőt, igazából a Galactic sokszor alapját képezi mai koncepcióknak, elég csak a mellvértes AT-ST driverekre gondolni, vagy magára a prototípus AT-ST lépegetőre, amiket most ölelt fel a Rebels sorozat. A CIS gépeit is a Galactic fejlesztette ki már évekkel az Epizód 3 bemutatása előtt, és rengeteg koncepciót szedtek még ebből a kitűnő játékból. Ilyen a gránátvetős SBD is, akik eddig csak a Galactic Battlegrounds-ban voltak, őket emelte be Filoni csapata a Clone Wars sorozatba. A GBG-ben az aknavetős SBD általában JOBBKEZES, ez az ikonjukon jól megfigyelhető, a Clone Wars azonban koncepciózusan a bal kézre szereli a rakétavető kart.

Tekintve, hogy a filmekben nem voltak ilyenek sosem, és a GBG is gyárt néha-néha balkezes heavy SBD-ket a játékban, ez nem akkora hiba, inkább egyfajta változatként fogható fel. Ám azért azt jó tudni, hogy a legyártott droidok közt is többnyire a jobbkezes dominál a játékban, így tehát én is a jobbkezest készítettem el, és mutatom be, hiszen a GBG rovatban vagyunk, és ez a figura a játékkaraktert mutatja be, nem a Clone Wars változatot! A játékban a 3. fázisban gyártható SBD neve ekkor heavy trooper, ami reális, hisz a köztudatba is B2-HA droidként került be, ami egyfajta Heavy artillery super battle droid. Egy Heavy Super Battle Droid előállítási költsége 25 food, és 35 carbon. Ez kicsi összeg, a harmadik korszakban az embert már felvetik a nyersanyagok, bár folyton fejlesztgetnünk kell, de ez az ár igen korrekt. A Phase 3-as SBD 65 HP-vel rendelkezik, azaz annyi az “élete”. (Ne felejtsük el, a prototípus SBD élete 30 HP volt, tehát a Ph.III-as immár több mint a duplája!) Lőtávolsága 4 egység, sebzése 8, de ez alap csak, ebben a korszakban ezek mindegyikét agyon lehet majd fejleszteni! Ha gyártunk párat, el is kezdhetjük a fejlesztésüket, hogy durva módon javíthassunk a Phase 3-as SBD hadseregünk tulajdonságain. Például a páncélján. Kell (ugye már mindenki tudja) egy War center, egy háborús központ, ahol az eddigieken kívül még egy tulajdonságukat fejleszthetjük. Az első balról az ikonok közül a heavy armor, azaz egy nehéz páncélzat.

Ez 250 kajánkba és 250 novánkba kerül, egyszeri kiadásként, viszont az összes SBD +1/+2 armort fog kapni. Ez ráépül a Béta verziónál fejlesztett +1 védelemre és a Ph.II SBD +1/+1, úgyhogy azzal együtt immár 0+3/1+4 egységgel vastagabb a páncéljuk, ami már igen korrekt! Ehhez mérten kissé lassúak is, azért sokkal gyorsabbak, mint a phase 1esek, de még mindig elég méltóságteljesen lépdelnek. Szerencsére ebben a korszakban már ezen a Phase 3-as típus gránátvetős super battle droidokon tudunk majd gyorsítani, lehet javítani a sebességükön! Rögvest kattintsunk vissza a gyártó épületükbe, a troop centerbe, és keressük meg ezt a speeder bike-ot ábrázoló ikont, mely az úgy nevezett dexterity, azaz ügyesség.

Ez úgy “ügyesíti” a droidot, hogy gyorsítja. No azért nem fog úgy száguldani mint egy speeder bike, de a korábbi gyorsításokra még ráépül egy további 5%-os gyorsulás! Ezzel gyorsul is az SBD, ha leperkáljuk a 450 foodot és 150 carbont, minden troop center egységünk 5 százalékkal gyorsul. Szerintem ez az ár sok, tekintve hogy az előző 5%-ért csak 100 kaját kellett fizetni, ez a további 5 nem igazán ér annyit, de ha van nyersanyagunk, ne sajnáljuk rá!  És ezzel még nincs is vége! Kattintsunk ugyanitt a troop centerben az integrated  rangefinder ikonra! 

Ez egy integrált távolságmérő, mely használatával a droid jobban fel tudja mérni a röppályát, ne felejtsük, gránát- vagy aknavetője van, melynek lövedéke ballisztikus pályán mozog, amit pontosan kell kiszámítani egy íves lövésnél,  ezért a gránát/akna súlya, a szél, a sebesség, és bizony a távolság ismerete is esszenciális. A Heavy SBD tehát a legokosabb tényleg ilyen téren is, hisz képzeljük el például mennyivel nehezebb egy ágyúlövedék ívét pontosan kiszámítani, mint egy sima puskáét. 300 kajánkba fog kerülni, viszont minden troop center egység kap +1 látótávolságot, azaz messzebbről észreveszi, és megtámadja az ellenséget, valamint kap +1 lőtávolságot is, azaz nem csak észreveszi, hanem tüzet is tud rá nyitni 1 kockával messzebbről is. Király. Ha már itt vagyunk a troop centerben, ne hagyjuk ki a Droid Assistants ikont sem!

Ez egyértelmű, droid asszisztensek segédkeznek majd innentől a szalagok mellett, ezáltal a termelés sokkal gyorsabbá válik. S valóban, ha ezt  is kifejlesztjük, a droidgyártásunk 20%-al gyorsul majd! Ötödével gyorsul tehát, úgy fognak jönni kifelé a gyárból, mint a pinty! És ez olcsó fejlesztés, csak 100 food és 100 carbon az ára. Ha van még pénzünk, kattintsunk a várra! Ott is lehet gyorsítani, további 33%-os sebességet nyerve a termelékenységben! Válasszuk ki az Automated process ikont, mely már automatizál is bizonyos gyártási folyamatokat.

Ez azért is brutális fejlesztés, mert egyrészt nagyon sok a 33%, másrészt nem csak a troop center droidjaira hat, hanem MINDEN militáns, azaz katonai gyártási folyamat gyorsul! És nem is kerül sokba, 150 food, és 150 nova az ára. Jó, nyilván a sok kis pénz is megterheli azért hosszútávon a kasszát, de olyan szeparatista hadseregünk lesz, hogy csak na! De ez a fejlesztés a gazdasági fejlesztéseken kívül szinte mindenre hat, repülők, páncélosok, ostromgépek, minden sokkal gyorsabban fog kijönni a termelő egységéből, ezért borzalmasan megéri!  Ráadásként még egy ikon hasznos lehet, melyet kissé eldugtak, a research centerben találjuk meg. Ez az úgy nevezett droid upgrades, ami CIS specifikum, azaz CSAK a CIS-nek áll a rendelkezésére, még a Trade Federationnek sincs ilyen droid fejlesztési programja!

Kicsit sokba kerül, de ha ez is meglesz, onnantól a droidjaink elszállnak az ellenséges troop center egységek mellől, úgy értve, hogy ezzel együtt már óriási lesz a különbség a CIS javára. Ez a fejlesztés 25 extra életpontot ad a CIS droidoknak, és a támadásuk +3 további egységgel növekszik majd. Ez a fejlesztés 500 carbonba és 300 novába kerül, és ez is vonatkozik az összes SBD-re, sőt, az összes Troop centerben gyártott egységünkre is.

A Phase 3-as SBD már tehát ennyit tud. Ebben a fejlesztettségi állapotban már sokkal gyorsabb, sokkal erősebb, sokkal messzebb lát, és rendkívül gyorsan termelődik. Pillanatnyilag tehát sebzése 8+5, lőtávolsága 4+4, pajzsa 0+3/1+4, és 20%+33%-al gyorsabban készülnek el a gyárban, valamint 10%-al gyorsabban mennek annak ellenére, hogy brutál fegyverzetet hordoznak és vastag páncélzatot cipelnek extra súlyként. Remek fejlődés, ami MÉG fejleszthető majd tovább az említett repeater droidként, mely már tényleg a játék legerősebb gyalogsági egysége. Ebben a fázisában az aknavetős super battle droidok már kegyetlen erőt képviselnek. Az ellenfél katonái ahogy múlik az idő egyre jobban lemaradtak, és ha pusztán a Troop center egységeket nézzük, az olló egyre jobban kinyílt, és a CIS már dominál. A droidok özönlenek a gyárakból, iszonyat erősek, nincs klón, vagy bárki, aki egy az egyben, de akár még túlerőben is fel tudná venni velük a harcot. Ha megtámogatjuk őket Póklépegetőkkel, elit geonosisi lényekkel, aréna szörnyekkel, és mindazzal, amit fent a cikk tetején is látható módon a Galactic rovat fejléceként is választottam, egy jó játékos irányítása mellett egy ellentmondást nem tűrő hadseregünk lesz, mely máris egy fél siker a végső győzelemre!

Tekintsétek meg a custom Super battle droid phase 3 figurámat!

Custom B2-HA Super battle droid figura elölről


Custom SBD 3.fázis figura hátulról


Custom SBD phase 3 figura balról


Custom nehéz (heavy) superbattledroid figura jobbról


Köszönöm, hogy a CustomStarWars látogatója vagy! Gyere vissza máskor is!

írta: Rostás Norbert 2014.04.15., a figura készülte évekkel azelőtt.