Borkus úr

borkus_ur_baros

A cikket Törköly Levente művész úrnak dedikálom, az ő tiszteletére készítettem, hiszen az ő remek hangmintája nyitja meg Borkus úr cikkét. A művész szinkronizálta Borkus urat annak idején, és ezzel a remekbe szabott hangmintával lepi meg a cikk olvasóit. Sőt, a Clone Wars-ban további epizodistákat is csinált, például hallottam őt, mikor klónt alakított Coruscanton akkor mikor Fives menekül, és tömegezett is. Ráadásul sokatok számára ismerős lehet Zebként is, a másik Star Wars rajzfilmből, a Rebels-ből, tehát a művész sokunk számára egy kedvelt, Csillagok háborúja projectekhez kapcsolható szinkronszínész. Személyes találkozásunk, és a szenzációs, mogorva kocsmáros Borkus uras hangminta inspirálta a cikket, olvassátok, hallgassátok, nézegessétek szeretettel! Mivel Harsányi Gábor, és Dányi Krisztián művész urak is adtak hangmintát, immár az összes főszereplőjét ennek a kvadrológiának a CustomStarWars fedélzetén köszönthetjük, köszönet mindannyiuknak ezúton is még egyszer!


Borkus úrral a Star Wars: A klónok háborúja televíziós sorozat ötödik évadjának tizenkettedik epizódjában találkozhattunk, melynek címe “Missing in Action” volt. A rész egy mini trilógia harmadik része volt, mely a kerek századik epizódja volt teljes a sorozatnak, azaz egy ünnepibb rész volt. A részt 2013 január 5-én sugározták kint a tévében, itthon picit később. 

A D-Squad (D-Osztag) a minitrilógia harmadik részében sok kaland után lezuhan Abafaron. Egy sivatagban bolyonganak sokáig, majd megérkeznek egy oázisba, egy kis városba Pons Ora-ba. Gascon kimerült, és éhes, ezért a Pit droid WAC-47 társaságában élelemért indult, míg az astromech droidok felderítést végeztek a városban. Rövidesen találtak is egy kifőzdét, vagy egy bárt, de amikor bementek, az étterem szakácsa és tulajdonosa, az elég mogorvának tűnő Borkus úr durván elzavarta őket, egy késsel fenyegetve őket.

borkus úr fogadója
borkus_gregor_barseged
borkus_kizavarja_gascont_wac47et

WAC-47 kint észreveszi, hogy egy csomó bogár egy irányba halad, valami szemétdomb felé. Pit droid fejjel úgy vélte, mivel ez szerves tápanyag, jó lesz az ezredesnek, ám az még így éhesen is undorodott a gondolattól, hogy maradványokat, szemetet egyen a földről, de Gascon sem látott más megoldást, és megfogott valami paradicsom félét, hogy megegye.

gascon_szemetdomb

De mielőtt még harapott volna belőle, kinyílt egy hátsó ajtó, és kilépett Gregor az étteremből, hogy kidobja a szemetet, amit egy vödörrel véletlenül pont Gascon nyakába is zúdított. Bocsánatot kért, mondván hogy ez az ő hibája, és Gregor felkínálta, hogy adjon neki valami rendes ennivalót kárpótlásként. Azonban Gascon csak bámult Gregorra és azonosította őt, mint egy klónt.

gregor_dehogy_vagyok_klon

Ám Gregornak érdekes módon fogalma sem volt, mi az, hogy klón, sőt, tagadta is, hogy ő az lenne. Hangja kétkedő volt, mintha megtört lett volna, és bár markánsan csengett, hisz mégiscsak egy katona volt azelőtt, ám ő erről ebben a pillanatban semmit sem tudott még. Kicsit hebegett-habogott, majd Borkus úr kikiabált neki, ezért arra kényszerült, hogy visszatérjen a munkába, és otthagyta a furcsa látogatókat, akik örökre megváltoztatták rabszolgaszerű életét már ebben a pillanatban. 

Visszament dolgozni. Mosogatni, konyhai munkát végezni, felmosni, szóval kvázi aljamunkára volt fogva. A sullusti Borkus úr találta őt meg pár éve eszméletlenül egy roncs mellett. Gregor beverte a fejét, és (amolyan Revan szerű hasonlósággal) amnéziás lett – nem emlékezve semmire előéletéből. Borkus elvitte őt, és míg fel nem gyógyult fizikai sérüléseiből, ápolta. Majd miután ismét erőre kapott, befogta őt csicskának. Hálát várva el a “megmentéséért” rabszolgájává tette a férfit, aki hűen be is állt az igába. Előélete elveszett, immár egy bársegéd volt, egy mindenes, és igyekezett is megfelelni. Dolgozott látástól Mikulásig, de pénzt nem kapott. Kosztért, és kvártélyért dolgoztatta Borkus úr, és ennek is örülnie kellett. Egy koszos lyukat kapott Borkus úrtól, ahol meghúzhatta magát. Bizony csótányok, vagy ahhoz hasonló starwarsos bogarak rohantak szét mindig, mikor hazaért, hogy ledőljön pihenni. Céltalanul létezett, egy Isten háta mögötti bolygón könyöradományként jutva a mindennapi megélhetés alapjaihoz, és bizony itt még ennek is örülni kellett valóban, egy igen barátságtalan bolygón, egyedül, múlt nélkül, pénz nélkül, végzettségek nélkül nem tudta, mihez egyébhez tudna fogni. Egy senki volt, egy megtört rabszolga. De ennek a rabszolgának elvetették a kétkedés, a kíváncsiság csíráját a szívében. 

Gascon és WAC-47 eközben találkoztak az astromech droidokkal, akik megerősítették a szeparatisták jelenlétét Abafaron.

dsquad_felderit_abafaron

A kis droidok találtak egy erősen őrzött leszállópályát is, de egyedül nem tudtak volna soha odajutni a gyönyörű CIS Dreadnaught géphez. Gascon ragaszkodott ahhoz, hogy mégis megszerezzék, hisz vissza kellett jussanak Coruscantra. Mivel ez egy öngyilkos küldetés lenne pár asztroszernek, egy Pitdroidnak, meg egy apró lénynek, Gascon úgy döntött, hogy igénybe kell vegyék az egyetlen lehetséges szövetséges, Gregor segítségét. Ám Gregor még dolgozott a bárban. Épp azt kérdezte Borkus úrtól, hogy mi az, hogy klón. A sullusti bizonytalanul elmondta, hogy klónok harcoltak a galaktikus háborúban, és azt mondta Gregornak, hogy ő nem klón, és egyébként is, felejtse el ezt a hülyeséget, és azokat, akik emlékeztették őt erre, hisz ő, mármint hogy Borkus volt az, aki megtalálta őt annak idején, és neki tartozik engedelmességgel. Bár Gregor mindig értékelte a segítségét, de megkérdezte, hogy érkezett ő tulajdonképp Abafarra. Borkus elkerülte a választ, és azt mondta Gregornak, hogy menjen haza, és soha ne említse ezt a klón dolgot újra.

gregor_rakerdez_multjara
gregor_borkus_ur

Eközben a D-Squad elhelyezkedett Gregor kuckója mellett, és várták a megfelelő pillanatot a beavatkozásra. Gascon bement a lakásba, a robotok kint maradtak az ablak mögött. Mikor Gregor belépett, Gascon elkezdte puhítani, majd R2 az ablakon át bevetítette Rex százados hologramját.

gregor_rex_holo
gregor_cc5576

Gregor azt hitte, önmagát látja, hisz ők mind testvérek, klónok, Jango Fett genetikai klónjai. Elmondták neki valódi eredetét, hogy ő márpedig igenis egy klón, aki azért létezik, hogy harcoljon a Köztársaságért. Gregor habozott hinni nekik, mondván, hogy ő márpedig szerencsés, hogy Borkus ad neki enni, ad munkát, és lakhatást. Gascon korrigálta, hogy ő Borkus szolgája. Gascon utasította R2-D2-t, hogy olvassa le Gregor azonosító kódját a csuklójáról, ekkor derül ki, hogy Gregor egy klón kommandós volt, ráadásul a Foxtrott osztag tisztje, aki feltételezhetően meghalt, vagy eltűnt (ezért Missing in action a rész címe) a Sarrishi csata után, mely egyike volt a Köztársaság legpusztítóbb katonai vereségeinek. Lassacskán és homályosan emlékezve a csatára, Gregor lassan magához tért. Úgy is mondhatjuk, lassan valóban Gregorrá válik. Ám olyanra kérik, amitől fél. Hisz évek óta nem volt a kezében fegyver. Ráadásul tök egyedül van. Gondolkodnia kell ezen még. A D-Osztag a ház előtt várja, míg Gregorban hullámokban törnek fel az emlékek, és a gondolatok. Gregor úgy döntött, változtat. Lép. Kockáztat, még ha bele is halhat. Gregor ezért leborotválta csapzott szakállát, és loncsos haját, hogy külalakjában is visszakapja klón identitását. Ám a marcona klón kinézet nem elég. Kell a felszerelése is. Kiment a ház előtt várakozó D Osztaghoz, és elmondta, döntött, velük tart.

gregor_leborotvalva

Elindulnak a bárba, hogy megkeressék Gregor felszerelését. Elő is kerül Borkus úr, egy ládát húzva, felfedve a titkot, hogy nála van Gregor felszerelése, ám pisztollyal tartja őket sakkban. Gregor követelte, hogy mondja el, miért tartotta vissza az igazságot előle. Borkus azt mondta, nem érdekli, és emlékeztette Gregort, hogy neki köszönheti az életét, és hogy tartozik neki. A klón visszavágott, hogy ő bizony már elég ideig volt rabszolga, nem tartozik már semmivel, adja vissza a felszerelését. Persze Borkus úr erre nem volt hajlandó. A jelenlegi helyzet egyetlen haszonélvezőjeként ezt az állapotot szerette volna fenntartani. Ám erre meg a többiek nem hajlottak. Hirtelen a kis ügyes QT-KT fellőtte mágnescsapdáját a levegőbe, kiszippantva Borkus kezéből a fegyvert, miután a többi droid szigonykötéllel gyakorlatilag gúzsba kötötték a sullustit.

borkus_vs_gregor
qtkt_lefegyverzi_sullustit
droidok_guzsbakotik_borkust

Mikor a D-Squad készült elhagyni a bárt, Borkus könyörgött Gregornak, hogy ne hagyja itt, később fenyegette, hogy hiába jön vissza majd munkáért kuncsorogni, nem veszi vissza, de Gregor döntött már. Nem volt hajlandó többé rabszolga lenni, még ha bele is hal, és ott hagyta Borkus urat örökre, és elment segíteni a D Osztagnak.  

Borkus úr külalakja egy különleges custom figurát ad az embernek. Eleve a sullusti fej különleges. Fején a szakácsfejfedőn az étterme, vagy a profiljának a jele, mintha egy hamburger és egy sajt lenne. Érdekes módon ez a szimbólum visszatért a Rebels sorozatban, ahol a feltámasztott idős Gregor szürke atlétatrikóján ezeket a jeleket láthattuk. Borkus úr enyhén elhízott, pocakján és kötényén több helyütt zsíros, dzsuvás maszatok vannak, nyilvánvalóan odatörli a kezét a kifőzdében munka közben. Bár az övébe fel van lógatva valamiféle konyharuha is, abba is törli, az is szennyezett. Kezein könyékig fel van tűrve ingje, hogy az legalább ne legyen maszatos, miközben főz. Érdekes és egyedi figura, customozó munkának is remek, neki állítottam emléket custom figurámmal. Na meg persze a Művésznek, hiszen hangmintája által a cikk ünnepélyesebb, jobb lett.

 

Gregor Borkus úrnak dolgozik

custom borkus_úr és gregor


(Borkus úr elölről)


Borkus úr nem fogadja szívesen a D-Osztagot

gascon_dsquad_gregor_borkus

Borkus úr kizavarja Gascont és WAC-47-et

custom borkus úr


(Borkus oldalról)


Borkus úr kizavarja Gascont és WAC-47-et

custom borkus_hátulról


(Borkus hátulról)


Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2019. 07. 11. (a figura készülte évekkel azelőtt.)

Az anyagok képi, hang, és írott elemei az oldal művészeti, szellemi produktumai. Kérem vedd figyelembe. Engedélyem nélkül ne használd fel, ne vidd el, sokat dolgoztam velük, értük, mire megírtam, lefordítottam, figura esetén elkészítettem, hang esetén kiérdemeltem egy kiváló Művész támogatását!