Rostás Norbert, és gyűjteménye

Nem felejtem el azt a napot, mikor az iskolából kifelé jövet édesanyám várt, és azt mondta, hogy van egy film, melyre elvisz engem moziba, mert tetszeni fog nekem. Beültünk az akkori Vörös Csillag moziba, és elindultak a sárga betűk az űrben felfelé, én pedig előre az úton a rajongóvá válás felé… Már akkor eldőlt, bár én ekkor még nem is sejtettem, hogy Starwars rajongó leszek. Elsőre nem is tetszett olyan rettenetesen a film, jó volt, de nem ragadott magával. De párszor még megnéztük osztálytársakkal, barátokkal, és valamiért egyre jobban megtetszett. A klasszikus trilógiából a Jedi Visszatér gyakorolta rám a legnagyobb hatást, és ott már nem volt kegyelem! Iszonyatosan jó volt a Jabba palota, a lényei, a szabadítás, és a skiffes jelenet! Az már sodort magával, az egész film gyorsabb volt, mint az eddigi részek, és három szálon futott a vége. (Endor, űrcsata, és az apa-fia párbaj) Beindult az osztályban a “8 forintos kép” gyűjtés, ekkortól eredeztethető talán a gyűjtés; dobozok teltek meg, de mára sajnos csak egy-két darab maradt meg jó állapotban.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az első figurát Karácsonyra kaptam, egy Darth Vader, és egy ewok “maci” volt a fa alatt. Mára számuk alaposan megnőtt, és több százra rúg. Ma már nem tudok, és nem is akarok minden figurát megvenni, a gyűjtést jeleneteimre koncentráltam, és az azokban előforduló figurákat próbáltam lehetőség szerint jól kigyűjteni, és beállítani. A többi figurámtól fájó szívvel meg kellett válnom, így vintage figurából tulajdonképp alig maradt, a gyűjtést főleg új figurákkal folytattam, hisz a kedvenceim azokból vannak ma már. Mióta kijött az előzmény trilógia, azóta a dolgok átértékelődtek, és számomra azok a részek lettek a toppon. Ezek mutatták meg nekem azt, ami igazán érdekelt, és tetszett. Milyenek voltak a Jedik? Hogy lett Anakinből Vader? Milyen volt Kenobi és Yoda fiatalon? Milyen volt a Birodalom előtt a Köztársaság? Milyen bolygók, fajok vannak még? Többek közt ezek érdekeltek, és ezek mind benne is voltak az előzmény trilógia részeiben. De még többet is kaptam, hisz például láttunk már sok Jedi erőt a PC játékokban, a Jedi knightban villámokat szórhattunk, erőelnyelést alkalmazhattunk, de milyen szuper volt Yoda mester force deflectjét, absorbját (visszaverés, kitérítés, és elnyelés) látni a vásznon is! Az új részek vívójelenetei IGAZÁN begyorsultak, hozzájuk képest a régi lassított felvétel. Mindegyik film még rátett egy lapáttal a lézerkard kezelésre, az 1-ben Darth Maul dupla pengéje volt újszerű, a 2-ben Anakin és Dooku két karddal vívott szinkronban (amit viccből a Jedi Academy mintájára rám is modelleztünk), a 3.-ban pedig összeadódik Anakin agresszív, erőteljes stílusa, Obi-wan defenzív, biztonságos stílusával, és így mindketten még tovább fejlődnek. Yoda mester botja helyére pici lézerkard került, és a “császár” köpenyujjából is végre előkerült a vörös kard… A végső Anakin-Kenobi párbajról pedig már felsőfokban kell beszélni, abban a párbaj időhossza, a végzetessége volt hihetetlen, és hogy a két Jedi úgy ismerte egymás gondolatait, mint saját magát. Kitűnően megkoreografált lézerkardos összecsapásokat élvezhettünk a prequel trilógiában!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Számomra a Jedik élete, viselete, harcaik, és iszonyatos elbukásuk központi téma. Láthattam Kaminót, és Geonosist. Láttam a Tatuinon a Podrace versenyt, és a Tuskenek faluját. 
                        

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A klónokat, akik először megmentik a Jediket a Geonosison, majd kivégzik őket.

Fantasztikus gépezeteket, mint a könyv címe is mutatta. Nagyon szeretem a gépeket, legyen az éppen egy AT-TE, Republic Gunship, Hailfire, Naboo N1, Rák droid, hernyótalpas Assault Mech, Póklépegető, jó volt látni mindet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nagyon jó volt “az elejétől” megismerni a karakteresedő, ügyes kis Artoo-Deetoot, és C-3PO-t “pucéran”, és aranyban. Zam Wesell-ben még egy kedvenc fejvadászt kaptam, a sok eddigi remek bounty hunter mellé. Jango Fettben megláthattuk Boba apját, Amidalában pedig az ikrek anyját.

                       

Gyűjteményemben ezekkel a karakterekkel vettem körbe magam, ezeket a jeleneteket örökítettem meg főleg, hiszen ezeket szeretem. Jó rájuk nézni, hisz azt az érzést váltják ki belőlem, amit akkor éreztem, mikor a filmben láttam őket. Ha tényleg az EPIII volt az utolsó igazi filmrész, úgysem láthatom őket másképp viszont, csak a film ezredik megnézésével, Star Wars játékok közben, és a diorámaszerű pillanatképekkel lakásomban.

SAMSUNG DIGIMAX A403

A filmnek diorámáimmal állítottam emléket, míg a játék élményeknek pedig a custom figuráimmal. Mostanában szeretek elpepecselni custom figurákkal, ezek számomra talán még értékesebbek mivel saját kezemmel csináltam őket, mint egy sima action figura, amit a szomszéd boltban meg lehet venni. Ezzel a befejezett gyűjteménnyel úgy érzem megfelelő emléket állítottam annak filmnek és játékélményeknek, melyek a világ minden táján megérintette minden egyes rajongó lelkét, és mindezt az otthonomban kézzelfogható valóságba önthettem.