Citadel droid, pajzsos commando droid

Mai cikkünk alanya a Citadel droid, vagy pajzsos commando droid. Álljunk is meg egy picit a pajzsos szónál, és kicsit tágítsuk a perspektívát, a droidról majd később ejthetünk még szót. Hiszen a pajzs mint olyan, a mi történelmünkben is egy szimbolikus eszköz, mely túlmutat sok esetben annál, hogy valakit véd. Persze nyilvánvalóan elsődlegesen úgy ismerjük, és a hadtörténelemben úgy is használták, azaz harc közben védelemre. Már az ókorban széles körben elterjedt volt. A formája és mérete rendkívül eltérő volt, és az idők során sokat változott is. Gondoljunk csak arra, hogy a gladiátorok kezén sokszor csak az alkar védelmét szolgálta egy kicsi, kör alakú pajzs, de nem egyszer pajzsot sem kaptak. Ott nyilván nem volt szempont, hogy a gladiátort rendesen védjék, hiszen “fogyóeszközök” voltak, egy-egy viadal után gyakorlatilag alig maradt életben pár gladiátor az aréna homokján. A görögök, és rómaiak a reguláris hadseregben alkalmazták, ott már nyilvánvalóan nagyobb, erősebb, és jobb pajzsokat láthattunk. A méretük folyton nőtt. Az anyagjuk is mindig erősebb volt az idők során, mely nyilván az ötvözésnek is köszönhető volt. A spártaiaknál a pajzs szimbolikája már szignifikáns volt. Egyrészt a formációban a pajzs mindig a harcostól balra álló társát védte jobban, hiszen a harcos bal kezében volt, a testének jobb oldala ezért kevésbé volt védett, mint a mellette álló társa, akinek pont a jobb oldalát védte. Azaz egy bizalmi, bajtársi viszonyt feltételezett mindig a katonák közt. Persze a formációból kilépve a katona már magát védte vele, ahogy tudta. A közepes méretű, nehéz spártai pajzs mindig bal kézen volt. A kor embere gyakorlatilag mindig jobb kezes volt. Egyszerűen a jobba adták neki a kardot, a balba a pajzsot, nem volt választási lehetősége, mindenki kényszerűen jobb kezes lett hát. Másik szimbolikája pedig az volt, hogy vagy a pajzson, vagy pajzzsal a kézben kellett visszatérni, azaz vagy dicsőségesen, nyertesen egy csatából, vagy a hullát a pajzsra téve hozták haza az esetleges túlélők.

A római légióknál a kör alakú pajzsot már felváltotta a hosszanti téglalap formájú, gyakorlatilag egész testes pajzsok. Scutumnak hívták ezeket a pajzsokat. Bár ez még nem volt fémpajzs, hanem alapvetően több rétegnyi fa volt lécmerevítéssel hátul, elől többnyire állati bőr borítással, és “csak” a széle volt bronz keret, meg az elején a pajzsgomb, az ún. umbo, azért ezek már komolyabb pajzsok voltak, támadásra és védekezésre egyaránt alkalmasak. Ezek még nehezebbek voltak, szerintem odébb tenni nem tudná a ma embere, míg a római harcos egy kézzel fogta. Itt már minden katona magát védte vele. Kivéve például a híres teknősbéka alakzatban, ahol az első sor előre tartotta a pajzsot, a másodiktól az utolsó előttiig felfelé, mint egy esernyőt, a szélsők pedig a teljesen zárt alakzatnál kifelé, ezzel létrehozva egy minden irányból zárt, védett alakzatot, amely alatt az egész osztag védve volt. Ebből csak az elsők dárdái álltak kifelé. Egy lassan mozgó, de egy eléggé védett csapat ezzel gyakorlatilag sebezhetetlenné vált. Persze nem teljesen, hiszen kis réseket hagytak a tető és az első pajzsok közt, ahol kikukucskáltak, és szurkálták az ellenséget a kifelé meredő dárdákkal. Persze ezen a réseken be is lehetett szúrni, illetve egy nyíl is be tudott esetleg jutni, még ha ritkán is.

Ezért is van például a TEK, egyes rendőrségi egységek, vagy a SWAT hasonló egészalakos pajzsain egy kis kémlelő kialakítva, ami átlátszik, de nagyon erős ott is.

A középkorban a pajzs szimbolikája tovább fejlődött. Az uraságok, a kiskirályok, a nemesi családok a pajzsukon hozták létre nemesi címereiket. A pajzs sokszor nem is náluk volt, hanem egy úgynevezett pajzshordozónál, vagy egy apródnál. Egy póri sorból származó csicskát képzeljünk el, akit úgy képzeljünk el, hogy ott cipelte a dögnehéz pajzsot az ura mögött mindig, ezzel hirdetve, hogy a nemes milyen családból származik. Az uraság ekkor talpig vasban volt már úgy is, lovagi páncélzat védte a feje búbjától a lábujjáig bevasalva őt, a pajzs tényleg sok esetben csak egyfajta külsőség volt. Később a pajzson szereplő elemek, szimbólumok átkerültek címerekre, még később zászlókra, és a kései zászlóhordozók megkönnyebbült mosollyal gondolhattak korai eleikre, akik talpig verejtékben loholtak a dögnehéz pajzsokkal az uraság lova után. 🙂 Szerencsére ezek a hátasok is be voltak vasalva, ahogy az úr is, tehát egy rettentő erős ló volt inkább, ami csak galoppozott lassacskán, így is majdnem összeroskadva a rengeteg vas alatt, így a szolga tudta tartani vele a lépést, mégis a zászlóvivőnek ehhez képest tehát igencsak könnyű dolga volt.

A tárgy oly szimbolikus, hogy a mai “sima” filmekbe is bekerül, de több sci-fi is komolyabb szerepet tulajdonít egy-egy pajzsnak. Gondoljunk csak például Amerika kapitány kultikus pajzsára. Vagy épp a Citadel droidéra, és ezzel a történelmi áttekintő után el is érkeztem a Star Wars-hoz. Az epikus film ugyancsak hemzseg fontos pajzsokban. Szeretném első sorban megemlíteni a Gungan civilizációt, melyről már többször cikkeztem, a United States of Gungania cikket szeretettel ajánlom annak, aki még nem olvasta.

A gunganek híresen jók voltak a pajzs technológiában, elég ha csak Otoh Gunga védelmére gondolunk, de ott volt a Grand Gungan Army, ahol gyakorlatilag a gyalogos állomány alapfelszerelése volt a Citadel droidéhoz rendkívül hasonló egyéni védőpajzs. Illetve védepajzs, ahogy ők mondják.

A hadsereget pedig en block védi egy gigantikus védepajzs, melyet két pajzsgenerátor bocsátott ki a Naboo mezei csata során. A pajzsgenerátorokat hatalmas Fambaa lények cipelték, így a pajzs mozgatható is volt. Azaz amerre megy a Fambaa, ha a hadsereg a rádiusza alatt marad, gyakorlatilag védett. Ezt a Galactic Battlegrounds-ban tapasztalhatjuk meg a legjobban, ha Fambaa alá gyűjtjük a hadseregüket, úgy mozoghatunk akár támadás, akár visszavonulás során, hogy a védőpajzs alatt minden egység védett. Persze a Fambaa kilövésével, vagy a pajzsgenerátor támadásával az egész taktika borulhat, mint ahogy ez a filmben meg is történt, de akkor még mindig ott vannak az egyéni pajzsok.

A CIS is előszeretettel alkalmazta a pajzsot. A leghíresebb pajzsos egység, amire mindenki egyből gondol, az ugye a droidika. Ugyancsak teljes testet védő körkörös pajzs, mely ugyancsak mobil, azaz ha a droidika nem gömbölyödik össze a gyorsabb guruláshoz, hanem pajzzsal maga körül totyog, folytonos védelmet élvez. A pajzs lemerüléséig. Ami a droidikánál elég gyakran bekövetkezik, így nyilván ha nem szükséges számára, ő is becsukja inkább, és hagyja visszatöltődni.

Vagy ugye a Citadel droid, akinek mint látható, ugyancsak hordozható kézipajzsa van. A Citadel droid ahogy a neve is mutatja, a Citadel nevű Szeparatista létesítményt védte. Ez egy magas biztonságú, majdnem bevehetetlen erődbörtön volt, a Lola Sayu nevű bolygón. Érdekes módon egyébként maga a létesítmény egy köztársasági komplexumnak indult, ahol a renegát sötét Jediket akarták bebörtönözni, ám a komplexum a háború során a CIS birtokába került. Élére egy enyhén szadisztikus parancsnok került, Osi Sobeck. A létesítményt tovább erősítette, elektromos aknákkal, mágnes csapdákkal, élő szövet detektorokkal, lövegtornyokkal, és száz szám Citadel commando droidokkal tömve meg a komplexumot. A commando droid több féle felszereléssel is képes harcolni, nyilván különböző feladatokra más-más cuccot kap. Legismertebb a vibroszablya, mellyel ugrálva, akrobatikus módon közelharcot tudnak vívni, ilyenkor inkább beltéren tevékenykednek, vagy csendes rajtaütéseken, vagy amolyan ninja szerű küldetéseken. Melyekben egyébként puszta kézzel is halálosak. Ezen a képen például klónokat vernek félholtra, vagy fojtogatnak.

Más helyzetekben lőfegyvereket kapnak. Objektumvédelem, testőr feladatok stb. során láthatjuk, hogy van olyan, akinél csak egy blaster van, és van olyan, mint például a Citadel nevű börtönkomplexum, ahol a lőfegyver mellé jár egy energiapajzs is. Ez picit fura, mert míg a fronton több BX commando droid esik el amiatt, mert nincs pajzsa, addig egy börtönben, ahol elméletileg nincsenek állandó veszélyben, pedig alapellátás a pajzs. Még ha a Citadel egy kiemelt fontosságú börtön is, nem érzem indokoltnak, hogy miért pont ők ilyen védettek. Hiszen alapesetben az “életükben” nem találkoznak ellenséggel. Ha mégis, a védelmi rendszerek, lőtornyok, sugárcsapdák, és más védelmi dolgok mind-mind a behatolók ellen lépnek fel, ami segíti a védő erők munkáját. Ráadásul egy Citadel börtönbe nem is könnyű behatolni. Hadseregnek semmiképp. Eleve a hely védett helyen van, egy sziklaszirten, légvédelmi ütegek pásztázzák az eget, mindenhol fényszórók, lézercsapdák, zárt, vastag ajtók, és falak. Persze egy kisebb osztag bejut a Clone Wars-ban, Anakin, Kenobi, Ahsoka, meg pár klón, de azért itt nem a GAR-ról van szó, hanem egy korlátozott számú behatoló egységről. Akik úgy jutnak be, hogy carbonba fagyasztatják magukat, hogy kijátsszák az élőszövetet detektáló berendezéseket, és átprogramozott droidok által irányított szeparatista hajóba pakoltatják magukat, amivel átjutnak a védelmen, és csak ott, helyben kerülnek kiolvasztásra. Ez egy érdekes utalás a Birodalom Visszavágból ismert carbon freezing technológiára, amivel Han le lesz fagyasztva ugye.

A Citadel sziklafalán kispókok, és rák droidok is képesek megkapaszkodni,

mint a novellám első felében, azaz gépesített egységek is várják a behatolókat, no meg ugye azok az ominózus tornyok, ütegek, melyek közül egy ölte meg Echot is. Ja nem. Mert ő is túlélte, mint ami mostanában divat lett a Star Wars-ban, hogy valakit visszahoznak, hogy nem is halt meg igazából. Bevallom ezzel rettenetesen nem értek egyet, és nem is fogadom el. Maul, Gregor, Echo, Palpatine, és még páran mind visszatértek. Gyakorlatilag már írtam korábban, lassan nincs akit ne hoznának vissza, tényleg már csak Dookut várom visszanőtt fejjel, esetleg Windut egy robot kézzel, úgy hogy kutya baja, mert bár amikor Palpatine megrázta egy Level 10-es Force Lightninggal, akkor Windu összeszorította a fogát, és valami szépre gondolt, amikor pedig kivágta a századikról, és elrepült a francba, akkor lent alsó Coruscanton valami puhára esett. Komolyan mondom, ezzel nagyon, NAGYON erodálják a Star Wars már úgy is apadó komolyan vehetőségét. Egy bizonyos, láttuk, hogy a csata során Echo visszamegy, és egy Citadel droid pajzsát veszi fel a földről. Azt tartja maga elé, ám egy Commando droid beugrik egy elhárítóütegbe, és odacsap kőkeményen. Szétlövi azt a hajót egyetlen lövéssel, mellyel szökni szándékoztak, ami azért nyilván sokkal erősebb, mint szegény Echo, mégis cafatokra robban. Láttuk, ahogy semmi sem marad belőle, a hajó elemeire robban, Echo közvetlen közelében volt, pusztán a detonáció, és az üteg tüze elegendő kellett volna legyen ahhoz, hogy azonnal szörnyethaljon. Nem látjuk a holttestét a robbanás után, csak az üres sisakja gurul a földön, és ahogy a többiek is menthetetlennek ítélik, és otthagyják. Nem hinném, ha csak egy leheletnyi élet lett volna még benne, a társai, Fives, vagy főleg Anakin ott hagyta volna.

A Citadel részek két-három másik dolog miatt is igen fontosak. Egyrészt ebben börtönben raboskodik Even Piell, a behatolók őérte kockáztatják az életüket. Piell Jedi egy Jedi mester. Szerepe azért szignifikáns, mert ő tud bizonyos hiperpűr koordinátákat, az úgy nevezett Nexus útvonal koordinátáit. Azért, hogy egy ember kezébe ne kerülhessen, a fontos infót meg kell osztani. Egy részét ő tudhatja, egy részét más, a két infó együtt tesz ki egy egészt. Állítólag hasonló a mi világunkban is van. Bizonyos tudományos felfedezések állítólag meg vannak osztva nagyhatalmak közt, hogy egyedül ne birtokolhassa senki.

Másrészt érdekes képet kapunk Anakin és Wilhuff Tarkin kezdő kapcsolatáról, aki ekkor még csak kapitány. Hihetetlen, hogy a fifikás Tarkin hogy képes manipulálni Anakint már ekkor, korai fázisban is, és jól előrevetíti azt az érdekes helyzetet, hogy nagy erejű Vaderként is Tarkinnak hatalma van/lesz felette, a szavára meghunyászkodik, egyfajta függőségi, alárendeltségi viszonyt képes kialakítani Tarkin már a fiatal Anakin irányába is, meg később Vader irányába is.

A Citadel droidok pajzsa kifelé átjárható, azaz a droidikáéhoz hasonló. Magyarul például ki lehet dugni a puska csövét rajta, és lövöldözni. A pajzs gyakorlatilag egy keretben van, ami hasonló mondjuk a Tie vadászok formavilágához. A keretek közti részeken mindenhol átlát rajta a droid, azaz az orra hegyét nem kell kidugja mögüle. A sárga erőtér ugyanakkor befelé nem engedi át a kis és közepes lőfegyverek tüzét. Értsd pisztoly, blaster, carbin, rifle, ezek tüzét hárítja, de egy ÜTEG tüzét nem. Az olyan, mint egy japán papíresernyővel kiállni a jégesőbe. Vagy még inkább egy meteorviharba… Íme egy szuper sematikus rajz.

Itt nyilvánvalóan szóba jöhetnek az iongránát gurítások pajzs alatt, mint esetleges megoldás a droid semlegesítésére. Ha a pajzs mögé gurul a gránát, a droid tönkremegy. Ők jelenleg épp éppen a fázisban vannak, másodperccel előtte, ahogy döbbenten néznek hátra a mögéjük gurult iongránátra.

Taktika lehet még a körbevevése, hiszen nem körkörös védelemről van szó, hanem mindig arra, amerre a droid tartja a pajzsot, és értelemszerűen háromfelé nem tudja tartani, azaz ha oldalába kerülnek, vagy mögé, kilőhető. Vagy jók lehetnek a Jedi képességek, melyek ellen természetesen ez a védettség sem számottevő. Mondjuk azért Anakin sem boldogul velük könnyen, hiszen hasonló patthelyzet van köztük, mint a droidikák ellen volt az Epizód 1-ben. Tehát azért nem sebezhetetlen, de egy eléggé erős konstrukcióról van szó.

A droid maga jellegzetes színű és felségjelű. Egy lilás-ezüstös testburkolatot kapott, melyet több helyen aranysárga festés tör meg. Mellén és hátán a Citadel felségjele.

A droid ritka, sokan nem is ismerik. Figuraként hivatalosan kiadva nincs. Ami még idevág, hogy a Disney Infinity játékban a Citadel droid karaktere visszaköszön, harcolhatunk ellenük.

Remélem élvezetes és informatív cikket hoztam nektek. És akkor még jöjjön egy szép kis custom Citadel droid figura!

Custom Citadel droid figura elölről


Custom Citadel droid hátulról


Custom Citadel droid figura oldalról


Köszönöm a figyelmet. Látogasd a CustomStarWars oldalt rendszeresen!

A cikket írta Rostás Norbert 2020. szeptember 8.-án, a figura készülte évekkel azelőtt.