Shadow Stormtrooper

Ebbe a rovatba olyan custom figurák kerülnek, melyeket többnyire a filmekben nem láttunk, mégis hivatalosan kiadta őket a Hasbro. Ezeket a termékeket sokszor csak a fikciók, és a képzelet ihlették, vagy esetleg valamilyen Kiterjesztett Univerzumból ismert történet adta az apropót. Talán egy ilyen E.U. (értsd Expanded Universe, azaz Kiterjesztett Univerzum) képregény ötlet ihlette az árnyharcos rohamosztagosok létrejöttét is. (Carnor Jax például egy képregényben testőrséget, minihadsereget szervezett magának Shadow stormtrooperekből, mikor át akarta venni a Birodalom irányítását. Kir Kanos azonban később elpusztította ezt az árnyhadosztályt. Jax Shadow stormtrooperei nagyon hasonlóak az “igazi”, régi Shadow stormtrooperekhez, csak a szemplexijük fekete, míg a régi Shadow stormtrooperek szemplexije állítólag fehér volt.)

A legszembetűnőbb különbség a “sima” rohamosztagosok, és a Shadow stormtrooperek közt a fekete páncélzat.

shadowstorm_vs_stormtrooper

Valljuk be, a fekete sokkal inkább hihető, és praktikus szín egy katonának, mint a fehér. Aki játszott a Battlefront I, vagy a Battlefront II játékokkal már, és például a Yavin, az Endor vagy a Kashyyyk pályán próbált boldogulni, bizony rá kellett döbbennie, hogy a fehér páncélzat nagyon kirí a környezetből, könnyű “kiszúrni” a rohamosztagosokat, és könnyű célpontok. Míg ugye például a terepszínű lázadókat szinte lehetetlen észrevenni, sokszor a torkolattűz árulja el a hollétüket, de sokszor akkor már megette a fene, hiszen egy jól célzó mesterlövész egy lövéssel, azonnal leteríti a rikító fehér páncéljában flangáló birodalmi rohamosztagosokat. Ez beltéri területeken persze valamivel jobb lehet, vagy mondjuk Bespin fehér épületei közt, főleg vakító napsütésben, tehát előnye is lehet a hagyományos fehér páncélnak, de összességében az a fekete, amit a Shadow stormtrooperek viselnek sokkal praktikusabb.

Ráadásul hitelesebb is. Lucas-ék mindig is ügyeltek arra, hogy az űreposz szereplőinek hovatartozását már szinte első ránézésre könnyen be tudjuk azonosítani. A jó harcol a rosszal, a világos oldal a sötét oldallal, a lázadók világos színei tehát logikusnak mondhatók, és persze Darth Vader, és a Császár korom feketesége is indokolható. Rendben van, hogy a birodalmi gunner-ek a Halálcsillag katonák, a birodalmi tisztek, és a Tie vadász pilóták is feketék. Még a Halálcsillag droid (a légyfejű fekete C-3PO) és a birodalmi asztrodroidok (R2-Q5, és az az R4-es, ami a Birodalmi szettben volt) is feketék. Akkor miért fehérek a sima gárdisták? Valamilyen szempontból tehát a hadászati megfontolásokon túl ideológiailag, és szociológiai megfontolások miatt is jobb tehát, ha a “gonoszok” már színűkkel is jelzik a nézőnek, “a sötét oldalhoz tartozom, engem kell utálni”. A Shadow stormtrooper tehát ezen megfontolások alapján is született meg.

A Shadow stormtroopereket néha Blackhole stormtrooper-nek is nevezik, ami szó szerint Fekete Lyuk rohamosztagost jelent. Aki látta a Csillagkaput három hete, vagy hallott már a fekete lyukról, az tudja, hogy a fekete lyuk képes elnyelni az anyagot, akár egy teljes bolygót is. A vicc kedvéért hadd használjam azt a szót, hogy képes “eltüntetni” azokat. Ez azért jobb talán, és sokat sejtetőbb, mert valahogy ilyen néma csöndben, és ilyen kegyetlenül “tüntették” el a Fekete Lyuk Árnyhadosztály Shadow stormtrooperei is a likvidálandó célszemélyt, mégpedig úgy, hogy még az anyag is eltűnt… 🙂 Nevüket “Mr. Fekete Lyukról” kapták. Ő egy titkos ügynök volt, Palpatine kéme, ügynöke. Egyébként Palpatine nevezte el Fekete Lyuknak őt, merthogy minden delikvenst elpusztított, sőt, titokzatos módon a Fekete Lyuk néha “elnyelt” titkos lázadó dokumentumokat is, és “beszippantotta” például a papír, vagy holodisk alapú “anyagokat” is :-). Később Blackhole a rábízott hadosztálynak fehér páncélzatát kicseréltette feketére, hogy kijátssza a lázadó radarokat. így alakult ki az első Shadow stormtrooper hadosztály, mely rejtőzködve, álcázva, settenkedve hajtotta végre a feladatokat, persze ha kell, a harctól sem idegenkedtek, tekintve, hogy végül is sima rohamosztagosok voltak, immár fekete páncélban. Mindenesetre sok hasznot hajtottak Palpatine-nak, és a Birodalmi Hírszerzésnek.  

Tekintsétek meg a custom Shadow Stormtrooper-emet, melyet természetesen a régi exkluzív, eredeti SAGA2-es, és a Hasbro által ki is adott figuraváltozat ihletett, a Kir Kanos – Jax Carnos szett ugyanis akkor még nem létezett, mikor még csináltam. Régen csak ez a (jobboldali képen is látható) Shadow stormtrooper létezett, de egyik-másik eladóhelyen olyan horror árat kértek érte, hogy inkább csináltam egyet magamnak.

Custom Shadow stormtrooper figura elölről vakuval


Custom Shadow stormtrooper figura hátulról


Custom Shadow stormtrooper figura elölről vaku nélkül, hogy valóban “árnyharcos” legyen.


Köszönöm a figyelmedet, látogass vissza máskor is, még sok minden érdekesség vár rátok!

A cikket írta: Rostás Norbert 2008. 07. 18. (a figura készülte évekkel azelőtt.)