Légvédelmi (Anti Air) klón

Az Anti-air(craft) (AA) egy angol szó, jelentése légvédelem. A légi hadviselés egy részét képezi. A Galactic Battlegroundsban is így van, hiszen a játékban több módon is felléphetünk az ellenséges repülőkkel szemben, hogy megvédjük saját repülőgépeinket, épületeinket, vagy szárazföldi csapatainkat, sőt, egy tiszta sávot is nyithatunk a segítségével egy ellenség által felügyelt területen, vagy harci zónában. Emiatt igencsak javasolt, hogy a légvédelmünk mozgékony, könnyen átcsoportosítható legyen. Még a nagyobb légvédelmi rendszereknek, vagy járműveknek (mint például a már elemzett birodalmi légvédelmi lépegetők, az All Terrain Anti-Air platformoknak) is gyorsan ott kell teremniük, ahol légi veszély van, vagy úgy, hogy odaszállítjuk, vagy odatelepítjük őket, ahol szükség lesz rájuk, vagy úgy, hogy saját maguk legyenek képesek odamenni. De mivel ezek igen drága gépek, és csak a játék egy későbbi pontján, a harmadik technológiai korszakban juthatunk hozzájuk, képesnek kell lennünk megvédeni magunkat a már korábbi technológiai korszakban is rendelkezésre álló gyalogsági légvédelmi eszközökkel, például a könnyű légvédelmi rakétákkal, melyeket a légvédelmista, más néven AA klónok hordanak maguknál. Ezek egyfajta föld-levegő rakéták, melyek megfelelő megoldást jelenthetnek az önvédelemre az ellenséges vadászgépekkel szemben. És mivel a AA klón trooperek sokkal erősebbekké és pontosabbakká fejleszthetők a játék során, gyakorlatilag meg is tarthatjuk őket a hadseregünkben a későbbiek során is.

A felszín-levegő, Surface to Air Missile (SAM) vagy föld-levegő ground-to-air missile (GTAM) rakéták olyan légvédelmi lövedékek, melyeket értelemszerűen a földről repítünk fel az égbe, hogy megsemmisítsük az ellenséges repülőt. Ezek mindig valamilyen légvédelmi rendszer részét képezik. A szárazföldi légvédelmi rendszerek egy része fix, azaz helyhez kötött, ilyenek például a légvédelmi tornyok, másik részük mobil, azaz mozgásra képes, ilyenek például a légvédelmi járművek, mint például az AT-AA, vagy a Hailfire droid. Ezek a gépek páncélozottak, és valamilyen SAM hordozására és kilövésére alkalmasak. A legkisebb SAM a légvédelmi rakéta, melyet már egyetlen személy is képes cipelni, és kilőni, ez a személy lehet bármilyen AA trooper, azaz egy légvédelmista a troop centerünkből, például egy légvédelmi klón, légvédelmi stormtrooper, vagy egy légvédelmi droid. Ezek mind képesek valamilyen vállról indítható légvédelmi rakéta hordozására, kezelésére, és kilövésére a játékban. Ezek általában távvezérelt lövedékek, melyek főleg az alacsonyan szálló, és védőpajzs nélküli ellenséges repülőket veszélyeztetik. Főleg a játék korai szakaszában fogjuk használni ezeket a vállról, vagy hátról indítható rakétákat, hogy megvédhessük szárazföldi egységeinket az ellenséges repülőktől. Természetesen emiatt a légvédelmistáink elsődleges célpontot jelentenek majd az ellenségnek, hiszen korai szakaszban CSAK az AA katonáink képesek veszélyeztetni a gépeiket. Ezeket a légvédelmi lövedéket a Klón Háborúk alatt is széles körben és sikeresen használták a katonai konfliktusokban mind a Köztársasági Hadseregben, mind a CIS részéről. (Láthattunk is például egy AA droidot felrohanni a tetőre, és lelőni egy légvédelmi rakétával egy Republic Gunshipet, mellyel éppen Fordo kapitány és elit ARC trooper hadosztálya akart beszivárogni egy bankár klán épületbe a Clone Wars rajzfilm sorozatban). Egyes fejlesztett AA trooper verziók a GBG játékban iker rakétakilövővel rendelkeznek, mely ugye értelemszerűen a két rakéta miatt dupla olyan erős, ám ugyanakkor dupla olyan nehéz is! Egy ilyen légvédelmi rakéta ugyanis körülbelül 150-180 cm hosszú, és kb. 18 kg nehéz, természetesen a gyártmánytól függően. A vállról indítható SAM lövedékek a játékban nagyjából 7 egység távolságba röpíthetőek, ami a későbbi korban felfejleszthető 7+4 egységre, ami a valóságban kb. 10 km-nek felelne meg. Egyetlen anti air lövedék 24 HP (health point = élet pont) sebzést okoz, ami elég jó, de ha összehasonlítjuk egy Nehéz klón légvédelmi jármű sebzésével, ami 51 HP, akkor azért a későbbi küldetésekhez nem biztos, hogy elég lesz pár AA trooper.

És akkor még nem is említettem a légvédelmi tornyokat, (Anti Air turret) melyek sebzése 90 HP, és a lőtávolságuk is 11+2, ami bizony kenterbe ver mindent! De ne felejtsük, a tornyaink helyhez kötött szárazföldi installációk, nem vihetjük őket magunkkal ki a csatatérre, míg a mobil egységek, mint például az AA klónok elkísérhetnek bennünket az ellenséges területre is, és relatív biztonságot adhatnak a szárazföldi csapatainknak!

Korai légvédelmi klónjaink vizuálisan céloznak, azaz semmiféle célkövetés nem segíti a találatot. Nincs hőkövetésük, nincs rádióvezérlés, nincs radar transzmisszió. Ehelyett a rakéta kilövője, esetünkben például az Anti-air klón vizuálisan követi a célpont mozgását, és a sisakba épített mágneses optikai vezérlőjével navigálja bele a rakétáját a célpontba. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a lövedék gyakorlatilag “immunis” lesz a flare csapdákra, a magnézium, hő, infra és egyéb rakéta elterelő repülőből kilőhető elterelő csalikra. Ugyanakkor ezek az ún. LOS (Line Of Sight = vizuális, és ameddig ellátok) lövedékeknek hátránya is van, hiszen egy sikeres találat esélye nagyban függ a kezelőszemély képességeitől, és kiképzésének minőségétől. Ezért a Köztársaság nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az AA clone trooperek professzionálisan ki legyenek képezve. Ezeknek a vállról indítható rakétáknak a profi használatát nem könnyű elsajátítani, és még úgy is sokszor pontatlan lesz a lövés, ha a légvédelmista ügyes. Különösen akkor pöfékelik el habokra a rakétáikat AA klónjaink a Galactic Battlegroundsban, ha még képzetlenek a játék első fázisában, olyankor a gyorsan mozgó repülőgépet simán körbelövöldözik. Sok játékos bosszankodik eleinte azon, hogy a troop centerben képezhető légvédelmistái eleinte milyen bénák, és az első fázisú légvédelmi katonák rakétáit el is nevezték “lődd ki és felejtsd el” lövedékeknek, mivel gyakorlatilag esély nincs eleinte arra, hogy egy kilőtt rakéta betaláljon. A játék későbbi fázisaiban azonban megkapjuk majd a fejlesztéseket, és a majdani lézervezérlésű SAM rakéták engedelmesen és hiba nélkül csapódnak majd bele a tüzér által lézerrel kijelölt célrepülőbe. Ez már egy bizonyos “vezérelt lövedék”. A rakéta pontossága mindig is kritikus kérdése volt a légi hadviselés és légvédelem hatékonyságának. A vezérelt rendszerek nagyban segítik a lövedék pontosságát, és harmadik szintre gyakorlatilag elérhetjük az “egy lövés egy halál” találati arányt. A LOS rakéták találati pontosságának jót tesz, ha a tüzér és a célpont lineáris vonalban és vizuális kontaktusban vannak, de amennyiben tereptárgy, vagy üldözés miatt a koordinátákon módosítani kell, a (harmadik fázisú) légvédelmista képes röppálya adatokat is módosítani egy már a levegőben szálló rakétán is.

Az anti-air clone katonák a troop center nevű barakkban képezhetőek, és nagyrészt ott is fejleszthetjük őket, de néhány képességüket a war centerben (háborús központban) fejleszthetők tovább. Javíthatunk a mozgásuk gyorsaságán, a látótávolságukon, (ez növeli a támadások lőtávját), a sebzésük erején, a páncéluk vastagságán, különös tekintettel a felsőtestre, a mellkasra és a vállakra, hiszen a bejövő lövedékek túlnyomó része fentről fogja érni légvédelmistáinkat. Sőt, mint említettem, a magasabb civilizációs korokban egyetlen rakétájuk helyett megkapják majd az ikerkilövő rendszert, mely két SAM rakétát repít már fel egyidőben, megduplázva a sebzést, és a találat valószínűségét. Ez a két rakétás anti air klón annyira megtetszett a Galactic Battlegroundsban, hogy úgy döntöttem, csinálok egy custom anti air clone troopert egy ikerrakéta kilövővel magamnak. Ez egy nagyon ritka custom figura!

HA RÁKATTINTUNK és/vagy TÁMADUNK egy Anti air clone trooperrel, a következő bejelentkezéseket és mondatokat fogjuk hallani, hallgassátok meg a Galactic Battlegrounds “missile trooperének” mondatait MP3 formátumban!


Anti air trooper ready. Anti air trooper jelentkezik.
Heads up! Figyeljetek! Fejeket fel! Szemeket az égre!
Give me a target general! Adjon egy célpontot, tábornok!
Missile trooper here. Missile trooper jelen!
Missiles active commander. Lövedékek készen állnak, parancsnok.
Missiles armed! Lövedékek élesítve!
Receiving coordinates general! Koordinátákat vettem, tábornok!
Tunnels set! Kilövősín beállítva!
Watching the skies! Nézem az eget!
Ez a kedvencem, légvédelmistám arról biztosít, hogy míg én játszom, ő addig is az égboltot fürkészi, bízhatok a sasszemében! 🙂

Tekintsétek meg a custom anti air clone trooper figurámat!

Custom AA clone trooper figura elölről


Custom anti-air klón katona figura hátulról


Custom missile clone trooper figura balról nézi az eget nekünk


Custom légvédelmista klón figura jobbról


Köszönöm, hogy a CustomStarWars látogatója vagy! Gyere vissza máskor is!

írta: Rostás Norbert 2010.02.07., a figura készülte évekkel azelőtt.