KOTF Knights of the Force

A Knights of the Force – KotF (magyarul az Erő Lovagjai) egyfajta Jedy Academy “küldetéslemez”, egy olyan kiegészítő, ún. “expansion pack”, mely újjáteremtette a Jedi Academy játék pályáit, karaktereit, környezetét, fegyvereit, és járműveit, és egyben ötvözte azokat a 6 létező filmmel, a rajzfilmekkel, és a játékokkal. Bár a 2003 és 2008 közt fejlesztett Knights of the Force 2.0 egy Jedi Academy Mod, ugyanakkor (pont döbbenetes részletgazdagsága miatt) egyfajta Star Wars-os enciklopédia is. Részletes infókat olvashatunk az adott karakter háttértörténetéről, fegyveréről, ruhájáról, magasságáról, és ha van, erőhasználatáról is.

A KotF tartalmaz 100 vadiúj Star Wars karaktert, 150 skint, 70 féle eredeti kinézetű Starwarsos fénykardot, 40 féle járművet, 50 új pályát, 130 NPC-t, újszerű, felfejlesztett menürendszert, és 70 multiplayer pályát. A skineket az NPC add/remove menü alatt meg is tekinthetjük. Körülbelül 2GB-nyi adat és újítás van az új KotF játékban! A pályákat és a modelleket felújították, kicsinosították, így teljesen valósághű helyszíneket, és az eredeti karakterekre megtévesztésig hasonló irányítható hősöket (is) kap(hat)unk. A KotF-ot 6 nyelven fejlesztik, a menüket letölthetjük török, angol, német, spanyol, francia és portugál nyelven. A KotF kb. 50 játék alatt futó videó inzertet, filmjelenetet játszik le a küldetések indításakor, vagy azok alatt, és 30 féle zenei aláfestés is szólhat a játék alatt! Körülbelül 100 új karakter kapott filmazonos beszédhangokat, és a győztes és vesztes küldetések után minden pályán másfajta animációt kapunk. Szóval rengeteg újítás, rengeteg új változás, a végeredmény pedig egy látványos, új, mégis teljesen homogén játékprogram, mely már szinte nem is emlékezteti a játékost arra, hogy valójában egy JA moddal nyomul.

A Star Wars Jedi Knight 3: Jedi Academy játékkal a sikere miatt a mai napig százezrek játszanak single-ben és multiban. De mivel hosszú ideje nem kaptak új küldetéseket, és pályákat a játékosok, elkezdtek maguknak csinálni. Sorban érkeztek a modok, új pályákkal, új skinekkel, új fegyverekkel. Talán a KOTF fejlesztőinek is ezek a modok adhatták az alapötletet, mikor kitalálták, hogy ezekhez a régi modokhoz hasonlóan elkészítik a Csillagok Háborúja univerzum fontosabb csatáinak helyszíneit, a lényegesebb bolygófelszíneket és belső helyszíneket, és megcsinálják hozzájuk az összes lényeges Star Wars karaktert, mindezt egyetlen játékban ötvözve. 

Az összes epizód főbb helyszíne és eseménye belekerült ebbe a kiegészítőbe, és az ismerős karaktereket irányítva modifikált fegyverek széles repertoárjával mi magunk játszhatjuk le a filmek egyes jeleneteit! Ki ne akarná közülünk lejátszani az eredeti jelenetekhez megtévesztésig hasonlóan megtervezett küldetéseket? Részt vehetünk az események forgatagában, akár egy csapat tagjaként, akár magányos farkasként! A nagy párbajokat is lemodellezhetjük, akár mind a két szemben álló fél bőrébe bújva! Nem tetszett, amit a filmben láttál? Megfordítanád a történelmet? Készítsd el az adott jelenetet a pályaszerkesztővel, helyezd el rajta a botokat (a gép által irányított ellenséges, vagy szövetséges karaktereket) és próbáld megváltoztatni a film eseményeit te magad! Bosszant, hogy Yoda mester lecsúszott a szenátusi platformról, és vereséget szenvedett? Modellezd le a jelenetet, légy te Yoda, és pusztítsd el az Uralkodót! Szeretnél együtt harcolni a sok Jedi társaddal a Geonosis-i arénában?

Építsd meg a jelenetet, engedd szabadjára a droid hadsereget, és kaszabold le a sok robotot! Ha kedved támad, fordítsd meg a szerepeket, és egy droidot irányítva könyörtelen pontossággal lövöldözzétek le a sok bekerített villogó fénykardpengés Jedit, és oltsátok ki a Jedi Rend csillagának fényét ott helyben! És sorolhatnám napestig a sok jelenetet, melyet megcsinálhatunk magunknak, addig is míg az eredeti pályák kinyílnak. Ugyanis sajnos a Part1-ben egyelőre csak pár pálya elérhető a nagyközönségnek, a többit a későbbiek során fogják befejezni, és megnyitni. Nézzük most meg az elérhető és játszható pályákat!

Epizód 1 Baljós Árnyak jelenet

Az epizód egyben láthattuk azt a jelenetet, amikor a kis Anakint és Qui Gon Jinnt a sivatagban megtámadja az őket üldöző Darth Maul. Érdekes hold alakú robogójával el akarja gázolni Anakint az ördögfejű Sith, majd lerohanná és megölné a Jedi mestert is. A jelenetet lejátszhatjuk!Ha Qui Gont irányítjuk, nyerjünk egy kis időt, míg a kis Anakin visszaszalad a hajóhoz. Ha elérte a hajó biztonságát, élvezkedhetünk a pályán. Ha kedvünk támad, felpattanhatunk Darth Maul üresen maradt szélvész-gyors robogójára, és mehetünk pár kört vele, nem semmilyen élmény, mert más játékban ezt nem tehetjük meg! Megpróbálhatjuk mi is elgázolni Mault, (kölcsön kenyér visszajár!), de én saját szememmel láttam, ahogy Darth Stryker teljes sebességgel száguld Maul felé, majd ugyanúgy leszaltózik a motorról, mint ahogy Maul tette a filmben, és a levegőbe beizzított kardjával ellenállhatatlan vehemenciával nekiesik Maulnak, és kiszedi a pakliból. Ebben az értelmezésben tehát Qui Gon bosszút állt a filmben bekövetkezett haláláért, vagyis itt a játékban megakadályozhatjuk annak bekövetkeztét. Aki nem bír az erős Sith-el, az óvatos hátrálással odacsalhatja Darth Mault a hajóhoz, ahonnan az ifjú Obi-wan Kenobi azonnal segítségére siet majd, ahogy észreveszi, hogy a “mestere” bajban van. Így együttesen már könnyebb lesz lekaszabolni Mault. Ha pedig szeretnénk Maullal megbosszulni a Theed magjában “derékba tört” karrierünket, rajta! Válasszuk Darth Mault, és bizonyítsuk be, hogy két Jedit is le tudunk győzni. Ez utóbbi azonban már haladó kihívás lehet a képzetlenebb vívóknak.

Epizód 2 A klónok támadása jelenet

Lehetőségünk van a zuhogó esőben a kaminói leszállóplatformon lejátszani az Obi-wan Kenobi kontra Jango Fett viadalt. A demóban láthatjuk, ahogy Ewan Mc Gregor szalad az üvegajtóhoz, és kilép a platformra. Innentől mi jövünk! A gép kiírja, hogy “new objective”, azaz hogy új küldetéselem van, ki kell nyírnunk Jango Fettet. De mire ezt kiírja, Jango már fel is reppent a magasba, és iszonyatos tüzet zúdít ránk pisztolyaiból. Képzett játékosok talán be tudják kapcsolni a kardjukat ennyi idő alatt, és elugranak oldalra, vagy strafelnek, a többiek máris megkapták az első adag lézerkezelés. Jango egy ideig pisztolyával lövöldözik, majd nekiáll aknavetőjével bombázni bennünket, ezeket Erő-lökéssel küldjük vissza a feladónak! De mindeközben a kis Boba felénk fordítja a Slave 1-et, és a fedélzeti ágyúval is megkínál bennünket. A macskának 9 élete van, de hármat már valószínűleg ő is elvesztett volna ebben az iszonyatos fogadtatásban. Ha még élünk, rohanjuk közel a Slave 1-hez, és pusztítsuk el az oldalában körben elhelyezett tárgyakat, ezek felrobbanása megsemmisíti a veszélyes űrhajót! Ezután már “csak” Jango Fettel kell leszámolnunk, próbáljuk magunkhoz szívni, és kaszabolni, egy évig kell csak ütni, és máris kitikkad… Ha ez nagy nehezen sikerül, ne dőljünk hátra! Kinyitottuk a titkos küldetést! Az üvegajtón kiözönlik egy tucat klón, akik felidegesítették magukat genetikai apjuk halála miatt, és mindenféle fegyverekkel, gránátokkal próbálnak majd minket arra ösztönözni, hogy gyászukban mi is őszinte bűntudattal vegyünk részt. Szóval ez a küldetés örökélet kód, vagy sérthetetlenség nélkül gyakorlatilag teljesíthetetlen! A pálya Jango Fettel is teljesíthető, akkor “A klónok bosszúja” elkerülhető. Bónusz küldetésként Jango Fett ellen fogunk bokszolni, azt a filmes jelenetet lejátszva, mikor elrepül a jetpackje, ez egy “melee” típusú verekedős küldetés lesz eleinte, aztán visszakapjuk a kardunkat, ő meg a pisztolyait, és meg lehet ölni még egyszer.

Epizód 3 A Sith-ek bosszúja jelenet

Grievous tábornok vs. Obi-wan Kenobi! Grievous puszta kézzel esik neki a Jedi mesternek, mehet a boksz! A neten vannak olyan párbajozók, akik “melee”, azaz közelharci eszközökkel szeretnek bunyózni. Ők kikapcsolják kardjaikat, és puszta kézzel kezdik egymást gyepálni. Ám ott mind a ketten egyforma piciket ütnek, de Grievous akkorát üt, mint amekkorát egy ló RÚG! Ezért javaslom, hogy inkább tartsunk tőle távolságot, és a vibrostaffal csapkodjuk, valamint kapjuk fel a blasterét, és azt a pár lőszert, ami még benne van a tárban, ürítsük a tábornokba! Ám itt sajnos nincs lehetőség feltépni a mellpáncélját és a puha belső részbe lőni, itt nem fog még a szemén is láng kicsapni, legfeljebb a mellvért fog szikrázni egy picit. A páncélja miatt csak minimálist lehet sebezni, de sebaj, ezt sem kell róla “lekardozni”. Kemény meló lesz ez is, de ha távolságot tartunk, a három küldetésből ez a legkönnyebb. Természetesen itt is lehetünk a gonosszal is, választhatjuk Grievous tábornokot is, és péppé verhetjük a “szánalmas” Jedit. Bónusz küldetésként visszakapjuk “lézerkardunkat”, hurrá! Már nem kell a vibrostaffal szerencsétlenkedni! Apró bökkenő, hogy Grievous is fénykardot fog kezelni a bónusz küldetésben, még pedig négyet. “Támadj Kenobi”… Aki a Battlefront 2-ben játszott már Grievous tábornokot irányítva nagyjából tudja, milyen kaszabolásra képes Grievous 4 karddal, nagyjából ilyesmire lehet ezúttal is számítani. 

Ebből az Epizód 3-as Utapau jelenetből van még 1 elérhető küldetés a KOTF-ban! A 212. Attack Battallation (Cody narancssárga osztaga) megkapja a hatvanhatos parancsot, de valószínűleg kifogyott a muníciójuk abból az ütegből, amivel a filmben tüzet nyitnak a hatalmas Utapau-i sárkánygyíkszerű Boga lényen lovagoló Obi-wan Kenobira. Ugyanis az osztag gyalogszerrel, kézifegyverekkel támadja meg tábornokát, Kenobi mestert. Mi Cody parancsnokként irányítjuk a csatát, és az egérgörgővel váltogathatunk a Kenobit támadó sorklónjaink között, akik közül egyet kiválasztva mi magunk is részesei lehetünk a támadásnak.

Ha az irányított emberünket Obi-wan kiszedi a pakliból, átválthatunk egy másik klónra, így gyakorlatilag több esélyünk is lesz, hogy klón cimboráink segítségével teljesítsük Palpatine Császár parancsát. Ha inkább Obi-want szeretnénk irányítani, számítsunk egy minden irányból záporozó lézerfegyver tűzre, az ajtókból, elölről, oldalról, de még fentről a levegőből is jönni fognak a lövések. Darth Stryker olvasónk ezen a screenshoton olyasmi jelenetet örökített meg, mintha Obi-wan visszaütötte volna a lövedéket egy klón fejére, akinek hátrabicsaklik a feje. Cody parancsnok azonnal rápillant az emberére, felmérve annak állapotát.

Darth Stryker (aka Roland) olvasónk küldte ismét ezeket a remek screenshotokat a KotF-ból, valamint az információkat, köszönet értük! (Az infók másik része magáról a KotF hivatalos oldaláról származik.)

Az új Force Unleashed bázisú kiegészítő pedig állítólag még szebb. A holttestek nem tűnnek el maguktól, a vér ott marad a földön, a környezet részben rombolható, a lövések nyomokat hagynak a földön, és a falakon, a bugokat kijavították, a gépi ellenfél okosabb, fedezéket keres, elszalad, szóval a dolog még nem állt le! Az Oszmán birodalom egyszer már meghódította a fél világot, és a törökök rajtunk magyarokon is uralkodtak. Elnézést a szóviccért, de a KotF török tervezője, Osman Günyaz ezúttal valószínűleg befejezi Szulejmán művét, és ezzel a játékkal tényleg meg fogja hódítani a világot. Kitűnő, szép, és élvezetes játékot alkotott, mely méltó folytatása a Jedi Academy játéknak!Köszönöm, hogy a CustomStarWars cikkeit olvasod.

A cikket írta: Rostás Norbert 2009. 03. 27. (a figura készülte évekkel azelőtt.)