Mandalori, vagy Mandaloriai harcos

A Mandaloriaiak (saját Mando’a nyelvükön Mando’ade, azaz Mandalore gyermekei) egy harcos, nomád nép volt, akik klánokba, törzsekbe rendeződve éltek. Gyakran látjuk őket harcosként, fejvadászként, vagy zsoldosként. Kultúrájuk egyik alapfilozófiája, hogy a harcban megszerzett dicsőség büszkeséggel töltheti el az egyént, és a közösséget is. Az angol Mandalorian szót sokan összekeverik a Mandalore szóval, magyarul az elsőt mandalorinak, esetleg  alapul véve a KotOR játékot mandaloriainak fordíthatjuk, és csak a másodikra mondhatjuk azt, hogy Mandalór. Fontos tudni, hogy csak EGY Mandalór van, aki a többi mandalori, vagy mandaloriai katona közül kiemelkedve válik azok egyedi vezetőjévé. A Mandaloriaiak gyakorta lepaktáltak a Sith-ekkel, legismertebb módon Exar Kun idejében, de évezredekkel később egy leszármazottjuk adta a klón katonákhoz a genetikai állományát az akkori Sith vezető, Darth Sidious kérésére. Azonban a mandalori zsoldosoknak nem volt gond együttműködni a Jedikkel sem, ha éppen az szolgálta az érdekeiket. 

A Mandaloriai katonák egy rájuk nagyban jellemző sisakot hordtak, melyen egy T betű alakul nyílás biztosította a látásukat, mely szinte Mandalori védjeggyé vált, sőt, ez a forma inspirálta a klón sisakok szemnyílását is, mely design ötletben ugye nem kis szerepe volt Jango Fettnek.3000 évvel a nagy Mandalore hódításai után, a Mandaloriai harcosok elindultak Galaxisszerte, messze otthonuktól, abban a reményben, hogy hátha találnak egy olyan erős bolygót, mely megfelelő erővel képes védekezni, azaz “méltó” arra, hogy a következő keresztes hadjáratuk célpontja lehessen. A Mandaloriai klánok összeszövetkeztek a Sith-ekkel, és az elkövetkező években számtalan rendszert dúltak fel, és fosztottak ki, ezzel magukra haragítva a Régi Köztársaságot, és a Jedi Rendet is. A Mandaloriai csapatokat átszervezte Mandalore a Legnagyobb, janicsárként beépítve az elfoglalt, megszállt világok csapatait is a mandalori hadtestekbe. Ugyanakkor kiépítette a védelmi vonalait a Dxunon, és más Mandaloriai hátország bolygókon és világokon, ezzel alaposan felduzzasztva az utánpótlási készleteiket, tartalék fegyvereiket, hadifelszereléseiket, és hadállományukat.

Gyakorlatilag legyőzhetetlenek lettek. Ekkor vitték kísértésbe őket a Sith-ek, akik bedumálták nekik, hogy támadják meg magát a Régi Köztársaságot, mert már csak ők jelenthetnek számukra méltó kihívást. 
A mandalorik összeálltak Mandalore a Legnagyobb vezetésével, és elkezdték azt a “keresztes” háborút, amit Mandaloriai Háborúknak neveznek. A csapatok a “Neo-Crusader”, azaz Új Keresztes lovag páncélt viselték, ez az, melyet a mai cikkünkben ábrázolt Mandaloriai katona is hord. Ebben a hadjáratban gyakorlatilag káoszba süllyesztették a Régi Köztársaságot, és olyan szörnyűségeket műveltek, mint pl. a Serroco bolygó nukleáris támadása, illetve a Cathar faj majdnem totális kiirtása. A Mandaloriaiak győzelme betonbiztosnak látszott, míg Revan és Malak nem vezette hadba a Jedi Tanács tiltása ellenére renegát Jedi társait, azokat, akik nem voltak képesek továbbra is hátradőlve nézni, ahogy a Mandaloriai támadások péppé zúzzák a Régi Köztársaságot. Onnantól a Mandaloriai erők lassan, de biztosan szorultak visszafelé minden hadszíntéren, előbb kiszorulva a Külső Gyűrűbe, majd Revanék elcsalták őket az utolsó végzetes, nagy vereségük helyére, Malachor V mellé. Revan személyesen ölte meg Mandaloret a Legnagyobbat, (ő volt Mandalore the Ultimate) szétzúzta a Mandalori Flottát, (na meg a Régi Köztársaságét is részben) a Mass Shadow Generátorral. Miután Revan és Malak megnyerte a Mandaloriai Háborúkat, a Mandaloriaiaknak hosszú időre lehanyatlott a csillaga. Revan lefegyverezte őket, elpusztította hadikészleteiket, hadi droidjaikat, és száműzte a mandalori klánokat a Külső Gyűrűbe. 

Revan harcolt a mandaloriaiak ellen a háborúban


Sok Mandalori katona nem volt képes belenyugodni a vereségébe, és kalózkodásra, zsiványkodásra, vagy zsoldoskodásra adta a fejét. Canderous Ordo, aki vállt vállnak vetve harcolt a megtért Revannal Darth Malak ellen a Jedi Polgárháborúban, később mandalori katonából Mandalore-rá vált, és követőinek csoportjából egy kis kolóniát hozott létre Dxun holdján.

mandalori katonák puszta kézzel védik táborukat a Dxun holdon

Később Ordo már Mandaloreként végigjárt egy csomó bolygót az Exile Jedivel, és még akkor is megragadott minden alkalmat arra, hogy a szétszóródott, egyedül tevékenykedő Mandaloriai katonákat újraegyesítse saját zászlaja alatt.

Ordo szerepe létfontosságú lett abban, hogy a Mandaloriai nép ismét visszakerült a Galaxis térképére, ő álmodta meg azt az újból erős, nagy, és egyesült Mandalori államot, mely később Kenobiék idejében már mint független állam szerepel majd a Clone Warsban is, Satine hercegnő uralma alatt. A zsoldos Canderous Ordoról, és a Mandalore-ként tevékenykedő Canderousről is volt már egy cikk itt a Customstarwars-on. 

Híres Mandalorik a filmekből ismert Boba Fett, Jango Fett, és a rajzfilmes Durge-ön kívül: 

Mandalore az Első: Az első hadúr, aki keresztes hadjáratra vezette a Mandalori népet. Kb. 24,000 évvel Yavin előtt meghódítottak egy bolygót a Külső Gyűrűben, melyet Mandalore-nak neveztek el vezetőjük után. Innentől ez a bolygó lett az otthonuk. Ezeknek az első Mandaloriai katonáknak még totál másféle páncéljuk volt, mint a tárgyalt Neo-Crusader páncél, sőt, egymástól is különböztek. Ezen a képen az első az ősi Mandaloriai páncélt ábrázolja, a középső a Neo-crusader páncél, az utolsó pedig a modern mandalori páncél, hasonlót visel majd Boba Fett is.

mandaloriai_páncél evolúció

Érdekes módon egy másik Fett, bizonyos Casus Fett pedig a középső Neo Crusader páncélt viselte, sárga színben. 

casus_fettBendak Starkiller: Egy másik híres madalori harcos, aki sárga páncélt hordott, akárcsak a fent említett Casus Fett. Bendak Starkiller egy professzionális párbajozó volt a Taris bolygón. Bendak gyakran harcolt Ajuur a Hutt gladiátor arénájában, de később már csak azokkal volt hajlandó harcolni , akik kiemelkedtek a többi mezei gladiátor közül, és hasonló nagyágyúk lettek, mint ő. Egy élő legenda volt Tariszon, de Bendak visszavonult a hivatásos meccsektől, miután a halálig tartó párbajokat betiltották, mert így már neki nem volt elég érdekes, és kihívást sem jelentett neki. Mikor Revan eljött Tariszra, és leverte az egész arénát, és Taris bajnoka lett, Bendak visszatért, mert meg akart verekedni Revannal egy halálos küzdelemben, vesztére. 

bendak_starkiller


Mira: Egy híres női fejvadász és orvgyilkos, aki főleg Nar Shaddaa-n dolgozott. Miráról is van egy cikk itt a Customstarwarson. 

Mandalori kultúra


A Mandalori kultúra egy nagyon becsület központú nomád társadalom volt, ám sokszor került a Galaxis többi kultúráinak a befolyása alá. Egészében a Mandaloriaiak nem voltak elfogultak egyetlen más nemzet, vagy faj irányába sem, viszont minden Mandalorit előnyben részesítettek mindaddig, míg az követte Mandalori elveket, szabályokat. Sok hadi árva gyereket (mint pl. Jango Fett, vagy Mira) a Mandaloriai társadalom örökbe fogadott, és Mandalori módra, a Mandalori hagyományok szerint nevelt fel. 

Mandalori páncél


A Mandalori egyének független harcosok voltak, akiket a közös kulturális gyökerek viszont szoros kötelékbe fogtak. Minden egyes Mandaloriai páncél egyénileg választott, és saját kézzel készített egyfajta “custom” páncél volt, mely igazodott az adott Mandaloriai képességeinek szintjéhez. A páncélnak nagy kulturális jelentősége volt a Madaloriai társadalomban, és mind információkat közölt a viselőjéről, egyfajta jellemzést adva róla. Nagyon szerették a páncéljukat, de mégis volt egy Mandalori mondás, miszerint a harcos maga nem egyenlő a páncéljával, több annál. Sok esetben a Mandaloriai páncél színe is árulkodó volt.

mandaloriai_tiszt piros páncélban

A fekete például az igazságosságra való törekvést jelentette, míg pl. az arany a bosszúvágyat szimbolizálta. A zöld a kötelesség tudat, a kék a megbízhatóság, a szürke egy elvesztett partner iránti gyász, a piros az apa iránti tisztelet jelképe volt. Háborús időkben azonban uniformizált, egyforma páncélokat vettek fel, úgy, ahogy egy hadseregben ez illik is, ezért a közkatonákon kék páncélt láthatunk, míg a piros és a sárga páncélokat a magasabb rangú tisztek hordhatták.

Ezekben a páncélokban láthatjuk őket a a Kotor1-ben és Kotor2-ben is. Csak a Mandalore viselhette azt a teljesen eltérő, egyedi páncélzatot, melyet a Mandalore cikkemben láthattatok is a custom figurán.


A KotOR sorozatban egyes Mandaloriai harcosoknak beépített rejtőzködő eszköz van a páncéljában, hasonló, mint a Predátoroknak, mellyel észrevétlenül üthetnek rajta az ellenségen.

mandaloriai_vadaszok álcázóberendezéssel támadtak

Ez számomra nagyon furcsa, egy nagyon gyáva módszernek érzem, különös tekintettel arra, hogy a mandalori nemzet hősiesnek tartja a fiait. Egyszerűen nem értem, miért olyan dicsőséges dolog egy álcázó berendezésben lelőni egy gyanútlan wookie-t, adott esetben egy technikailag sokkal fejlettebb berendezés segítségével, nagy erejű tűzfegyverrel.

mandaloriai_vadaszok álcázóberendezéssel támadtak

Ez egyszerűen ellentmond a Mandalori törvényeknek, és egy abszolút félreértelmezett fajtája a dicsőséghajhászásának. Ez nem harc, ez merénylet, vagy nevezhetjük esetleg orvgyilkosságnak is, gyakorlatilag mindegy, mert ezekben semmi magasztos nincs. Szemtanúi is vagyunk egy ilyen esetnek a KotOR1-ben, ahol 3-4 Mandaloriai harcos legyilkolt jópár wookiet lent az Árnyföldön, addig, míg Revan és társai meg nem állították őket ebben.

mandaloriai_vadaszok megküzd az utolsó sérült wookieval

(Igaz, az utolsó, sérült wookie-val az egyik mandaloriai katona már párbajozni mer, hasonló módon, mint ahogy Grievous párbajozott Eeth Koth-al, akit a biztonság kedvéért azért előtte kézen lőttek, majd a Magnatestőrök szoros gyűrűjében meccselt egyet a sebesült Jedivel, aki még így is felülkerekedett a tábornokon, ezért a magnatestőrök olyankor a vibrostaff fegyverükkel jól megrázták a Jedit, hogy Grievous összeszedhesse magát a folytatáshoz.) Érdekes, hogy az előbb említett gyáva Mandalori katonák addig nem támadtak a gyanútlan emberekre sem, míg azok el nem teszik a fegyvereiket, és csak mikor Revan és társai üres kézzel, vakon botorkáltak előre a láthatatlan ellenfelek közt, akkor voltak hajlandóak megtámadni őket, akkor is úgy, hogy előtte odaragasztó, ún. adhesive gránátokkal földhöz cövekelték Revanékat, majd a mozgásképtelen prédát messziről elkezdték lövöldözni, enyhe handicapet kényszerítve ellenfeleikre.

mandaloriai harcosok adhesive gránáttal támadnak Revanra

Ez azonban merőben szokatlan, a legtöbb Mandalori ennél sokkal bátrabb, és valószínűleg ezeket a társaikat ők is inkább gyilkosoknak, mintsem hősöknek tekintenék. Az átlag Mandalori harcos az álcázást csak arra használja, hogy megteremtsen magának egy helyzeti előnyt, hogy az ellenfél gyanútlanul belesétáljon a csapdába, majd mikor körbevették őket, és a harc elkerülhetetlenné vált, akkor kijöttek a cloaking mező jótékony álcája alól, és nyílt harcba bocsátkoztak az ellenféllel. Hasonlót figyelhetünk meg a játék alatt is sokszor, így volt ez például a Rakata világon is, ahol láthatatlanul körbevették Revant, Juhanit, és Jolee Bindot, majd a támadás pillanatában felfedték magukat, és lerohanták a Jediket kard-ki-kard. 

mandaloriai_álcázás
mandaloriai csapda


A Mandaloriai nép egy nomád harcos nemzet volt. S bár mindannyian értenek a harchoz, megélniük is kell valamiből békeidőkben, ezért természetesen köztük is ugyanúgy vannak földművesek, munkások, kereskedők, mérnökök, orvosok, és mindenféle hivatású emberek, mint a többi nemzetben. Ennek ellenére a szakma kitanulása mellett már gyermekkortól megtanítanak mindenkit a harcra, mint a spártaiak.

Mindennapi napjaiknak ugyanúgy része a rendszeres testedzés, a vívás, és a harci gyakorlatok, mint a munka, és a család. Hat alapkritériuma volt a Mandalori létnek, beszélj Mando’a nyelven, mindenáron védd meg magadat és családodat, neveld gyermekeidet Mandaloriai hagyományoknak megfelelően, segítsd a klánodat, hogy fennmaradjon és sikeres legyen, és ha a mindenkori Mandalore hadba hív, ne vonakodj megvédeni a hazádat és az ügyeteket. Nemes dolgok, melyek többsége mai társadalmunkban is értéket hordozna, s bár sok dolgukkal nem tudtam teljesen azonosulni, hogy emléket állítsak ezeknek a szuper páncélban feszítő katonáknak megvettem pár mandaloriai miniatures figurát, és elkészítettem egy nagyot is magamnak custom figuraként. 

mandaloriai_miniatures figurák

Tekintsétek meg a custom Mandaloriai harcos figurámat!

Mandaloriai custom figura elölről

mandaloriai_custom figura elölről

Custom mandaloriai harcos balról

custom mandaloriai harcos balról

Custom mandalori katona hátulról

custom mandalori katona hátulról

Mandaloriai katona custom figura jobbról

mandaloriai_custom katona jobbról

Valahol itt lehet a probléma, mutatja Mandalore a szerelésben járatos Hanharrnak a Dxun Telemetriai központ berendezését


Atton Rand és GOTO a Dxun Telemetriai épület berendezéseit javítja egy Mandalori harcos felügyelete alatt, végre minden ismét működik.


Köszönöm, hogy a CustomStarWars oldalt látogatod!

írta: Rostás Norbert 2010.06.30. a figura készülte évekkel azelőtt.