Republic Commando droid

B1 droid a Republic Commando játékban

A Republic Commado droidjai egyedi tervezésű, fiktív droid modellek, nem reális koncepciók, csak a játék kedvéért készültek. Ennek ellenére igen eredetiek, aranyosak, látványosak. Egyedi ismertetőjelük a szemnél a fekete keret, mely olyan, mint Okoska törp szemüvege.

Előfordulhat, hogy ezzel a fotoreceptorral látnak a sötétben is, mert több pályán is a koromsötétben várnak bennünket, melyre a klónok a sisakjukba épített fényerősítő eljárással tudnak felelni.

A droidok a játékban jobban be is vannak vasalva, vállukon és homlokukon is plusz lemez figyelhető meg a filmben levő droidokhoz képest.

Érdekes, hogy bár a Geonosis-on szembesül velük először a Delta klón osztag, de se nem az addigi csontszínű Kereskedelmi szövetségi droid modell, se nem a Geonosis-on debütáló vörös CIS modell. Nyilván jobban hasonlítanak a Kereskedelmi Szövetség droidjaira, mert ezüstösebb, világos színük arra jobban hajaz, mint a vörösökre, ám mégsem az. Mellükön nyakuk alatt valamilyen kijelzők világítanak piros fénnyel, mely abszolút egyedi dolog. Páncéljuk piszkolt, látszólag a Geonosis vöröses homokjával szennyezett, de maszatosak, olajosak is helyenként.

Ami vicces, hogy mind ugyanott, és ugyanúgy. A fejlesztők lusták voltak legalább pár féle skint elkészíteni, zsír ugyanolyan minden egyes droid, ugyanott van a karcolás, a maszat, a piszok mindegyiken, mintha ikrek lennének. Egyebekben viszont külalakban megegyeznek a szokványos B1 droidokkal.

Taktikailag is hasonlatosak. Azaz nagyobb tömegben támadnak, mivel gyengébb konstrukciók.

Ők a gyalogság gerince, sokan vannak, de gyengék, külön-külön legalábbis inkább idegesítő a csipkedésük, mint egy szúnyognak, ám rajban sebzésük már szignifikáns lehet. Emiatt ahol előfordulnak, általában tömegesen jönnek. Majd szétszóródnak, és sokfelől nyitnak tüzet, mire az ember mindet felszámolja, garantáltan sebződik. És akkor még a nehéz gyalogságot nem is kalkuláltuk bele, mert ha jön velük SBD, vagy droidika, esetleg kis Pók, vagy elit geonozisi, akkor már komoly csatát vívhatunk velük, mint egy szeparatista droidhadsereg szerves részével. 

Az is okos dolog tőlük, hogy gyakran leguggolnak, hogy kis felületet mutassanak magukból, nehezebb legyen eltalálni őket, emiatt gyakran látunk sunyító guggoló droidokat mindenfelé, ahogy bennünket várnak lesben, és tüzet nyitnak alulról, akár tereptárgyak mögül, akár csak simán a padlón guggolva szabad területen.

Mikor riadó van, akkor sokszor látunk ilyen droid osztagokat rohangálni csapatosan a bázisokon, úgy, mint ahogy a filmekben a gárdistákat láttuk a Halálcsillagon, mikor Luke-ék behatoltak az állomásukra.

Ilyenkor nem annyira figyelnek, hanem a kijelölt területre igyekeznek, hogy elfoglalják a stratégiai pontokat, könnyen oldalba lehet ilyenkor támadni őket, vagy akár elbújva lapítani, mint C-3PO és R2-D2 tette ugyanott a Halálcsillagon. Ám ha tüzet nyitunk rájuk, abbahagyják az elsődleges parancsban kapott helyszínre futást, és viszonozzák a tüzet, valamint rádióikon jelentik a behatolót, így rövidesen erősítést is fognak kapni. Ez lehet egy gyorsmozgású droidika a közelből, vagy egy letelepített droid dispenser, egy olyan gép, mely egy óriási konténer, és droidokat szállít és telepít a veszélyzónába a plafonon futó síneken szállítva oda a dispensert, majd földre téve rövid időközönként kirak egy adott droidot.

Ez nem csak B1 lehet, hanem akár SBD vagy Droidika is. Na ez már igen kellemetlen lehet, hisz egy örökkévalóságig lövöldözhetjük a kitett droidokat, ha nem tudjuk, hogy dispenserből jönnek. Ilyenkor nem érdemes fedezékben maradni, és lövöldözni a droidokra, hanem ki kell törni, felkutatni a dispensert, és felrobbantani. Azért kell felkutatni, mert sokszor az okos droidvezérlő nem látható helyre teszi le, hanem egy szomszédos szobába, ahonnan folyamatosan ömlik majd a droid ha nem telepítünk a dispenserre egy bombát, és nem robbantjuk fel azt. Anélkül, hogy felrobbantanánk a dispensert, addig lövöldözhetünk a kitett droidokra, míg el nem fogy a muníciónk, vagy le nem győz bennünket a túlerő.

A Repcomban nincs pilóta droid, vagy más valós fegyvernem, ezért ezek a droidok kezelik a konzolokat is. Gyakran látunk majd, főleg a Lucrehulc hajó fedélzetén, ilyen kis droidokat pultoknál állni, gombokat nyomkodni, monitorokat csekkolni. Ilyenkor is passzívak többnyire, azaz nem támadnak, mint a feljebb említett helyszínre futásnál sem, mert a monitort figyelik, oda koncentrálnak, ám ha megtámadjuk őket, vagy neszt keltünk, esetleg az egyik észrevesz mégis, akkor az összes abbahagyja a munkát, fegyvert ragad, és tüzet nyit ránk.

A kitörő lövöldözésben a droidok roncsolható modellt kaptak a játékban, azaz leeshet a fejük, és fej nélkül forognak majd vakon lövöldözve. Adott esetben a felső test is leválik a torzóról, akkor a 2 láb fog menetelni még pár lépést, nekimegy a falnak, vagy egy másik droidnak, ez igen korrektül meg van csinálva, és helyenként vicces is.

Adott esetben karok és lábak is leválnak róluk, tehát ez igen korrekt a játékban, pedig nem egy mai darab már. Páncélsérülést azonban nem lehet okozni, a fent említett egyetlen skin miatt további lövésnyomok, égés, stb nem okozható. Néha mondanak valamit még, majd összeesnek, és deaktiválódnak, ilyenkor a droid hulla egy ideig a földön marad, ám lassan majd eltűnik, hogy ne terhelje a játék memóriáját a sok test folytonos kiszámítása.

Ebben a nyugodt pillanatban viszonylag korrekt screenshotokat lőhet a cikk írója róluk, nincs szaladgálás, lövöldözés, végre nyugton maradnak, és korrekt alapot adnak magukról ehhez a Republic Commando droid anyaghoz.

Egyebet nem igazán tudok írni, mert már nagyon sokat leírtam korábban a droidokról magukról korábbi anyagaimban. Akit a B1 droidok általános bemutatója érdekel, kérem olvassa el korábban megjelent vörös droidokról, sima droidokról, vagy a pilóta droidokról írt cikkeimet a Film rovatban a teljes kép kialakításához a témában, mivel ebben az írásban pusztán a Repcomos dolgokra fókuszáltam.

Tekintsétek meg custom Rep Com droid figurámat is!

Ennek a figura elkészítése nem könnyű, de más is megpróbálhatja. Először is javasolt az orr-részt megfaragni, hisz a Repcom droidoknak ott másmilyen. Majd a szemek köré elkészíteni a “szemüveget”. Majd lehet a homloklemezt, és a vállpáncélt felragasztani. Majd jöhet a festés. Le kell alapozni a droidot, majd ezüstös-szürkés-fehéres árnyalatból kikeverni a testfestést, mivel a RC-ban fémesebbek. Az ízületeknél feketével, rozsdával olajozhatjuk, korrodálhatjuk. A mellrészt össze kell maszatolni, rozsdás, dzsuvás, homokos látszatú testre rakódott szennyeződést imitálva. A nyak alatti konzolt sok vizes szürkével tesszük opálossá, majd piros foltokban visszük fel rá a világító kijelző részeket. A szemüveg fekete lesz, majd testszerte elhelyezhetünk a droidokon látható sérülésekhez, piszkokhoz hasonló díszeket, és kész is egy ritka Republic Commando harci droid. Mivel nincs eredeti Hasbros, garantáltan egyedi figurát kapunk, mely így félelmetesebb is, mint amilyen a játékbeli társa volt, hisz igencsak harcedzettnek tűnik.

Custom Republic Commando droid figura


Republic Commando droidKöszönöm az érdeklődést, látogasd rendszeresen a CustomStarWars oldalt!

 írta: Rostás Norbert 2015. szeptember 18., a figura készülte évekkel azelőtt.