Cultist

A cultist (azaz a kultista) a Sith sereg egy fegyverneme a Star Wars: Jedi Academy nevű játékban. Történetük azonban korábbról, egy másik játékból, a Jedi Outcasttől eredeztethető, ugyanis még Desann toborozta azt a Reborn Jedi hadsereget, mellyel tervei szerint szétzúzta volna a Jedi Akadémiát, és visszaállította volna a Galaktikus Birodalmat. Ám Kyle Katarn abban a játékban képes volt megállítani ezt az inváziót, és megölte Desannt, de annak tanítványa, Tavion Axmis elmenekült. Tavion magával vitte a támadó Reborn hadsereg túlélőit is. Évekkel később Tavion visszatért egy kultikus Sith szekta, a “Ragnos Követői” (Disciples of Ragnos) élén. Desann hadseregének maradványaiból formálta meg saját haderejét, melynek gerincét a “New Reborn”-ok képezték. A Reborn szó jelentése újjászületett, ezért magyarul picit fonák a dolog, viccesen akár a “Új Újjászületettek”-nek lehetne fordítani. De komolyra fordítva a szót, mivel a Reborn szó elfogadott a Jedi Academy berkeiben, maradhatunk az Új Reborn megnevezésnél. Tavion saját hadserege tehát egyrészt az Új Rebornokból, másrészt olyan új egységekből állt, melyek Erejét Tavion Marka Ragnos varázserejű pálcájával sokszorozta meg. Az új egységek különféle színű harci gúnyát kaptak, attól függően, hogy milyen képességekre voltak specializálva. Tavion néhány Sith cultist fegyvernemet kifejezetten az Erő-használatra képezett ki, ezek nem is viseltek fegyvert, hanem az adott Sötét Oldali támadó Erő használatára specializálódtak, mint például az Erő Fojtás, Erő Elszívás, vagy az Erő Villámlás. Emellett komoly mozgáskoordinációs gyakorlatoknak vetette őket alá, szaltózni, ugrani, akrobatikus mozgáselemekre tanította őket. Néhányat azonban felfegyverezett. Volt aki puskát kapott, volt aki lézerkardot. 

Akik alapvető tudást szereztek a Sötét Oldali Erőkben, azok közül a zöld harci ruhások voltak a Grip Cultistok, azaz a Fojtó kultisták. Zöld ruhájuk mell részén egy nagy V betű alakú jel látható, szerintem ez Marka Ragnos agancs-szerű fejdíszét szimbolizálja, mely a szekta jelképe lett.

Minden cultist egy zöld maszkot hordott, hasonlót, mint amit néhány ninjás filmben láthatunk. Ezek a zöld ruhás katonák lettek tehát a Grip Cultistok, ők voltak képesek fojtogatni az ellenséget.  

Míg az Erő Fojtást csinálták, szorító markuk körül egy piros fény jelent meg, valamint az áldozat nyaka körül is egy piros aura jelent meg, a játékban ez szimbolizálja a fojtás létrejöttét.

Ezek a Grip Cultist-ok teljesen új, és rendkívül egyedi Sith egységek a játékok világában, ezért úgy döntöttem, hogy elkészítek egy custom zöld Fojtó Kultistát, melyet a cikk alatt majd meg is tekinthettek. De vannak más fajta Erő használó kultisták is, a Lightning Cultist például úgy ráz, és úgy szórja a villámokat, mint Dooku gróf, vagy a Császár. Ők kék harci dresszt viselnek. A piros ruhás cultist kaszt pedig az úgynevezett Drain Cultist, őket említettem előbb, ők képesek Erő Elszívást alkalmazni. A Saber Cultist kasztnak pedig barna ruhája van. A legtöbb ilyen barna ruhás cultist alapvető fénykardkezelési oktatást kapott, mely alapján sikerrel vehették fel a küzdelmet egy átlagos kardos ellenféllel szemben, de ahhoz nem voltak elég képzettek, vagy erősek, hogy legyőzzenek egy átlagos, vagy annál jobb Jedit Luke Skywalker Jedi Akadémiájáról. Alapvető tudásuk volt vívás terén, és általában csak egy fénykard stílust ismertek. Kevés Erőben voltak járatosak, de mindannyiukat kiképezték az Erő Ugrásra, és képesek voltak Erő Lökést végezni saját maguk védelmében, ha valaki fojtogatta őket, el tudták lökni az illetőt. Egy profi Jedi Academy játékos számára a cultist-ok csak akkor jelentenek komoly kihívást, ha csoportosan támadnak. 

Általában pont ezért a cultist-ok párokban, vagy kis csoportokban jönnek ránk. Leggyakoribb felállás egy fénykardos harcoló cultist és egy őt támogató Erő-használó cultist, így maximalizálva hatékonyságukat. Nagyon bosszantó tud lenni, mikor egy ilyen pár támad ránk, mert míg az új reborn vagy a saber cultist ránk ront, a grip cultist általában hátul marad, és onnan fojtogat, gyakorta úgy, hogy fel is emel a levegőbe.

Ez azért is veszélyes, mert az áldozat fuldoklás közben nem tud védekezni, ráadásul kardja kikapcsolódik a fojtás alatt, és nem tudja használni! Eléggé védtelenek vagyunk így, na több sem kell a reborn-nak, gyorsan rádront ilyenkor, míg a cultist fojtogat, és megpróbál téged gyorsan apró kockákra vágni, vagy egyszerűen csak a levegőben vonagló ellenfele testébe hajítja távolról a lézerkardját. Nem kellemes a téma így. 🙁 Egyetlen esélyedként gyorsan lökd (f)el a téged fojtogató Grip Cultist-ot, és próbáld meg mihamarabb kiszedni a pakliból. Ha végre kitikkadt, mostmár lejátszhatjuk a dolgot a Grip cultist haverja nélkül már nem akkora legény rebornnal… 🙂 Ezen a screenshoton a CustomStarWars egyik hűséges olvasója, Darth Stryker of the Sith azt mutatja be, hogyan lehet VALÓBAN apró kis darabokra szeletelni az okvetlenkedő saber cultistokat, akik a Grip cultist cimborájuk nélkül (akit már a helyszínelők is csak a szerte-szét heverő zöld testrészei alapján fognak tudni azonosítani) rövidesen találkozni fognak Marka Ragnos-szal a Sith-ek örök vadászmezőin.

Az egyik saber cultistnak már “derékbe is tört” a pályafutása, a másik most még csapdos, de rövidesen ő következik. És ahogy Strykert ismerem, ez másodperceken belül könyörtelenül be is fog következni… 🙂

Harc közben a cultist-ok gyakran beszólnak az ellenfelüknek, és keményen és arrogánsan szidalmazzák őt. Ilyesmiket mondogatnak, hogy “ennyit tudsz Jedi?”, meg hogy többet vártam tőled nagyfiú, meg hasonlók. Ha véletlenül meghalunk, a cultist kiröhög bennünket, saját magukat éltetve gyaláznak majd bennünket. Hagytam magam megölni ennek a screenshotnak a kedvéért; mikor kitikkadunk, a Grip cultist odaszalad hullánkhoz, és vagy 2 percig agyongyaláz majd bennünket, miközben ódákat zeng majd saját tehetségéről, és dicshimnuszokat zeng majd magáról… 🙂

Cultist és Új Reborn csapatok védelmezték Korribant is, és dühödten próbálták távol tartani a Jediket Marka Ragnos szent sírhelyétől, és attól, hogy bejutva megakadályozhassák Taviont az ősi Sith Nagyúr feltámasztásában. Jaden Korrnak sikerült áthatolni a védelmi vonalaikon, és bejutott Marka Ragnos sírjába, miközben tetemes mennyiségben kaszálta a cultist és Új Reborn katonákat. Kétféle taktika létezhet. Az első, hogy gyorsan megöljük a Grip custist-ot, hogy lovagi tornaként megvívhassunk a reborn(okk)al. A másik taktika, hogy aktiváljuk az Erő Ellenállást, ami által nem hat majd ránk a Grip Cultist Ereje, így le tudjuk rendezni először a rebornokat, majd miután mindenkit lerendeztünk, “megbeszélhetjük” a dolgot a még mindig kétségbeesetten fojtogatni akaró cultist-tal… 🙂 Ezen a screenshoton Olvasónk épp bukfencezve támadja a cultist testét, szegény magányos grip cultist nem nagyon tud mit csinálni reborn barátai nélkül… 🙂

Darth Stryker jópár remek screenshotot küldött be nekünk, hogy illusztrálja azokat a tipikus dolgokat, melyek a cultistokkal kapcsolatosak. Ehhez egy új programot, a Knights of the Force (KOTF), azaz az Erő Lovagjait használta, mely egy remek továbbfejlesztett változata a régi Jedi Academy motornak. Rengeteg új helyszín, sok új karakter, új kusztomizálható fénykardok, totál új csata jelenetek várnak ránk, ha minden igaz, és elég információ, és screenshot érkezik, rövidesen bemutatjuk a Knights of the Force-ot is itt a CustomStarWars-on!

Tekintsétek meg a Custom Grip Cultist figurámról készült fotókat!

Custom Grip Cultist figura elölről


Custom Grip Cultist figura hátulról


Custom Grip Cultist figura balról


Custom Grip Cultist figura jobbról


A most következő képen egy Custom Grip Cultist figura a levegőbe emeli, és fojtogatja Jaden Korrt. A fókusz Jaden Korron van, emiatt a Grip Cultist homályos. Először ki akartam törölni, és csináltam egy másik fotót, de végül mégis megtartottam, mert ez jó így, mert esetleg szimbolizálja azt, hogy Jaden Korr fuldoklik, szeme elhomályosul, éppen csak a cultist körvonalát érzékeli, aki könyörtelenül préseli ki belőle a szuszt, Jaden rosszul van, helyzete életveszélyes, azonnal tennie kell valamit.


A következő képen pedig egy Saber Cultist Miniatures figura látható. Vagy legalábbis annak kéne lennie, hiszen kard van a kezében, azok pedig Saber Cultistok. Igen ám, de azoknak mint fent említettük BARNA ruházatuk van. Ismét egy olyan Miniatures, melynél nem ügyeltek a dolgokra. Fekete Cultist ugyanis nem létezett a játékban. Az információs kártyán olvasható, hogy Dark Side Marauder, azonban a Maraudereknek nem volt egyenruhájuk, például Darth Sion is egy Sith Marauder (azaz Sith Martalóc) volt. Ez a figura viszont ruhája alapján egyértelműen egy Marka Ragnos Kultista, és kardos, tehát barna Saber Cultistnak kellett volna lennie.


Úgy tűnik, hogy időközben valaki segített nekik, és mutatott nekik egy rendes referencia fotót Ragnos Követőinek a ruhájáról. A következő képen pedig már végre egy rendes Saber Cultist Miniatures figura látható. A felirat szerint Disciple of Ragnos, azaz Ragnos Tanítvány, de tudjuk, hogy a játék szerint Marka Ragnos követőinek szektájába sok féle cultist tartozott, és végre kiadták a hagyományos, barna ruhájában is a karaktert. A fotót Darth Stryker küldte be nekünk.


Köszönöm, hogy a CustomStarWars cikkeit olvasod.

A cikket írta: Rostás Norbert 2008. 11. 12. (a figura készülte évekkel azelőtt.)