TODO 360

To do angolul azt jelenti hogy csinálni, tenni, todo spanyolul pedig azt jelenti, hogy minden. A Star Wars univerzumában pedig van egy olyan hímnemű programozású techno service droid, akinek ez a neve. A Vertseth Automata gyártotta és Cad Bane mindenese volt. Sorozatszáma pedig 360 volt, ami a teljes kör, azaz értelmezhetjük úgy a nevét, hogy neki kellett teljeskörűen kiszolgálnia, mindent megtennie, amit a fejvadász kért tőle! Érdekes pusztán a név elemzése is tehát!

Ennél számomra talán még érdekesebb az a kötődési minta, amit TODO megformál a gazdájával, illetve úgy egyáltalán amit a droidok és gazdáik sokszor mutatnak a Star Wars filmekben. Elég talán Anakin Skywalker kapcsolatát megvizsgálnunk R2-D2-val, máris megfigyelhető hogy R2 többet jelent Anakinnak mint egy sima robot, számára R2 egy szeretetpótlék, egy testvér, egy képzelt barát. Anakin a gyermekkora miatt rosszul kötődik majdnem mindenkihez, legyen az a mestere, a robotja, a felesége, vagy épp egy klón abból a hadosztályból, amit ő irányít, látható hogy sérült és beteges a kötődése emberhez és robothoz egyaránt. Ambivalens kötődési sérüléseket mutat, aki állandóan fél hogy elveszti barátait, szeretteit, szorong és aggódik, erősen kapaszkodva a másik félbe. Helyenként életét képes lenne áldozni egy mezei klónért vagy droidjaért, máskor pedig tárgyként használja a körülötte levőket. Akár Obi-wan Kenobival is konfrontálódik robotja védelmében, emlékezzünk csak az Epizód azon 3 jelenetére, ahol a liftet irányító R2-D2 védelmében összeszólalkozik Kenobival. De amikor Grievous tábornok elrabolja R2-D2-t, akkor is úgy viszonyul a dologhoz, mint hogyha a gyermekét rabolták volna el. Mondjuk az a hideg közöny sem egészen normális, ahogy Obi-wan Kenobi viszonyul úgy általában a droidokhoz, mert számára pedig pont az ellenkezője igaz, azaz semmire nem értékeli őket, számára olyanok mint egy villa vagy egy toll, egy pótolható tárgy mind csupán. Mégis Kenobi viszonyulását (még ha hideg is) egészségesebbnek kell értékeljük, mint Anakin beteges kötődését a droidjához.

TODO esetében viszont pont az ellenkezője igaz, a gazdája csak kihasználja, egyáltalán nem szereti, parancsolgat neki, és ha elvesztené sem a különösebben érdekelné. Emlékezzünk csak vissza arra, amikor a jedi templomba küldi TODOt egy bombával a hátában, akkor sem érdekelte volna hogy a droidja felrobban, hiszen neki a célja egy holokron megszerzése volt, TODO ehhez pusztán csak hozzásegítette volna saját megsemmisülése révén, és bár ebben a részben a merénylet meghiúsult, mert TODOt Mace Windu belöki a szellőző kürtőjébe, és ott robbant fel.

TODO Stockholm-szindrómásként kötődik továbbra is az őt elpusztítani szándékozó (vagy legalábbis ettől különösebben meg nem hatódó) gazdájához. Szavakkal is bántja, úgy bánik vele mint egy rabszolgával vagy mint egy kapcaronggyal, TODO mégis kitart az őt szavakkal is és tettekkel is bántalmazó gazdája mellett. Ahogy a stockholm-szindróma áldozatai, úgy TODO is vonzalmat, vagy legalábbis szimpátiát érez az őt kínzó, a vele méltatlanul bánó Cad Bane felé. Miután Anakin megjavítja a Cad Bane által felrobbantott kis droidot, hogy megszerezzék a benne tárolt adatokat, a kis Todo megszökik a Jediktől és visszamegy az őt kvázi megölő Cad Bane-hez, és továbbra is hűen szolgálja az őt minden téren bántalmazó gazdáját. Következő küldetésén már ismét tevőlegesen és teljes mellszélességgel segíti a fejvadászt abban, hogy elfogják C3PO-t és R2-D2-t.


Bane ezután ki tudja szabadítani Ziro a Huttot a Köztársaság fogságából, és Nal Huttára mennek Gardulla a Hutt miatt, ahova követi őket 2 jedi, Kenobi es Quinlan Vos. Megdöbbentő látni, ahogy a kis droid Cad Banet védi, és bár csak 66 centi az egész robot, kemény mint a vídia, és bizony Vosnak meggyűlik vele a baja, TODO lenyomja, es még ha jól emlékszem a kardját is elveszi tőle, Kenobi-val viszont nem bír, de azért Kenobit is jól megizzasztja, aztán lelép Bane-el.

Azaz a kis droid meglehetősen potens, és bár nem néznénk ki belőle, és Bane mellett el van nyomva, ha egyszer megindul, bizony harcban is megállja a helyét. Ebben segítségére van két sugárhajtóműve, melyek a kis lábaiba vannak beépítve. Ez egyébként hajaz a gazdája hasonló eszközeire, neki is van ugyanis ilyesmi hajtómű a két lábszárán. Todo ezek segítségével nagyon gyors helyváltoztatásra és repülésre is képes.

Ennek a lábnak például szerepe lesz a Bad Batch sorozatban is, ahol kis Todo sokat repül, és segít Bane-nek hogy elfogják Omegát. Lesz ugyanis egy amolyan vadnyugatias párbaj szituáció Hunter és Bane között, melynek során Bane mellbe lövi Huntert, aki emiatt már nem tud célzott lövést leadni, és az elindított mozdulat során (ahogy előrántja ő is a pisztolyát hogy Bane-re lőjjön ez mellé megy és) eltalálja a kis TODO-t, akinek leszakad emiatt a lába. Hihetetlen hűségéről ismét tanúbizonyságot tesz, hiszen még sérülését is felhasználja arra, hogy megmentse gazdáját, ugyanis amikor Omega az energiaíjával célba veszi Bane-t, akkor TODO a leesett lábával csap Omegára, aki emiatt elvéti a lövést és nem találja el Cad Bane-t. Ennek köszönhetően el tudják kapni a kislányt és elmenekülnek Omegával, aki a hajón elkezdi megkörnyékezni a kis droidot, hogy engedje őt el.

TODO eleinte nem hagyja magát meggyőzni, de Omega rátapint a droid gyenge pontjára és bizalmat ébreszt benne, felajánlva neki hogy segít megjavítani leszakadt lábát. A kis droid ismét bízik valakiben, kiengedi Omegát, aki bár megjavítja a lábát, de lekapcsolja és megszökik. Mikor Cad Bane később megtalálja a és bekapcsolja TODO-t a kis droid ismét azzal szembesül, hogy elárulták és becsapták, így az élet számára továbbra is arculcsapást és megaláztatást hordoz, hisz bárkiben is bízik meg az becsapja és kihasználja.

Később lesz még egy jelenése a Bad batch-ben és ismét egy nagy hallal kerül szembe, amikor Fennec Shanddel hozza őket össze a sors, aki ugyancsak nem egy kispályás fejvadász. Bizony őt is megtréfája amikor mögé settenkedik és kitépi a kezéből a kreditezreket tartalmazó bőröndöt, és elrepül vele. Bár a pénzt végül elszórja, mert a küzdelem során kinyílik a bőrönd és kiszóródik belőle a sok kredit, ami után jó látni Cad Bane nyüszítését.

Bár van kiadott figura TODO 360-ból, én mégis csináltam egyet magamnak. Nem átfestés, minden porcikája saját készítésű! Ilyen a bolti.

Tekintsétek meg TODO figurámat is!

TODO elölről

TODO Techno service droid oldalról


TODO 360 hátulról

Köszönöm a figyelmet, látogassátok a Customstarwars oldalt rendszeresen, és csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is!

A cikket írta Rostás Norbert 2024 márciusában, a figura készülte évekkel azelőtt.