Gungan scout

A felderítésről korábban már írtam itt a Customstarwars-on, több cikkemben is tárgyalva a hadászat eme fontos komponensét. A Galaktikus Birodalom esetében például a probe droid, azaz a kutász droid feleltethető meg a hadászati felderítés eszközének. A lázadóknál meg a scanner jammert tárgyaltam a Force Commander kapcsán. A felderítés folyamán fontos, hogy a felderítő eszköz vagy felderítő személy rejtve maradjon, őt lehetőleg ne lássák, de ő lássa az ellenség mozgását, létszámát, pozícióját. Ezen adatokat a sajátjai számára biztosítani kell, hogy azoknak a birtokában tudjon a baráti hadvezetés döntéseket hozni. A hadtörténelem során nem egy katasztrófa származott már abból, hogy felderítés nélkül, vagy hiányos felderítés alapján döntött és cselekedett egy hadvezetés. Vakon lépni kockázatos és veszélyes. Persze az ellenséges haderő célja pedig a megtévesztés, az ellenséges felderítés dezinformálása, megzavarása. 

A gungan felderítés viszonylag kezdetlegesnek mondható ezen alapelvek tekintetében. Audiovizuális, és esetleges. Engem részben az indiánokra emlékeztet. Erről egyébként ugyancsak írtam már a Gungan civilizációt bemutató cikkemben. Aki nem olvasta, javaslom olvasásra, kitűnő elemzés. A gungan civilizáció több ponton is a hajdani indián törzsek alapján ihletődött, talán nekik egyfajta főhajtás.

Az indiánoknál volt az, hogy egy lovast előreküldtek, aki lehasalt a préri füvében, és megleste az ellenséget. Vagy felmászott valahova, egy fára, dombtetőre, és onnan kukucskált. Karl May regényei például azt is leírják, hogy az éjjeli felderítést végző indián hunyorított a szemével, mert a tábortűznél ülő ellenség észrevehette volna őt a szemének csillogásáról, melyben a tábortűz fénye visszatükröződött volna. (Egyébként ezt a Vuk is tárgyalja az éjjel vadászó róka kapcsán.) 

Az indián saját szemére hagyatkozott, egy idő múlva pedig valamilyen kezdetleges távcső segítette a feladatát. A megszerzett infót nem tudta értelemszerűen rádión közölni a társaival, hanem visszaült a lovára, visszanyargalt a baráti hadtesthez, és szóban számolt be arról amit látott. 

A gunganek körülbelül ugyanezt tették. Farseein nevű távcsövekkel kukucskáltak, és egy Boga szerű sárkánygyíkon lovagoltak. 

A Galactic Battlegrounds játékban minden civilizációnak van felderítő egysége. Felső sor balról jobbra: Birodalom, Gunganek, Lázadás, Naboo. Alul Trade Fed, Wookie, Köztársaság, CIS.

Természetesen a gunganeknek is van felderítésük. Jól ki is használhatjuk is a gungan scout nevű felderítőt, aki ezen a gyors hüllőn nyargal fel-alá, ezzel deríti fel a pálya nyersanyaglelőhelyeit, és a nerfeket (melyekért az elején nagy küzdelem folyik, hiszen levágható, vagy tenyészthető állatok, melyek a játék folyamán képesek biztosítani a szükséges food forrást). Természetesen az ellenséges bázist is ezzel fedezhetjük fel, de az ellenséges scoutot is megtámadhatjuk vele. A gungan scout boomákat hajigál, azaz gungan gránátszerű labdacsokat, melyek placcsanó töltetes, vagy ion töltetes közelharci eszközök. 

A filmekben is láthatunk egy gungan felderítőt. Az epizód 1 Baljós Árnyak részben egy gungan fent ül egy fejformájú szobron, és farseein eszközzel lesi a felvonuló Trade Federation csapatokat.

Leszól a kis Anakinnak, hogy „közelőznek”, ami egy leleményes és cuki nyelvi humor, erről is írtam a gungan cikkemben.

S itt is azt látjuk, hogy a kis Ani trappol oda Qui-Gonékhoz, közölve velük a felderítés kezdetleges eredményét, mely pusztán az érkező droidhadsereget jelzi, annak száma vagy felszereltsége nem kerül említésre. De a vitéz és önfeláldozó gungan hadsereg gyakorlatilag kész meghalni is a túlerő ellen, nem érdekli hány droidika vagy AAT érkezik. Ilyen szempontból is hasonlítanak az indiánokra, akik nyilakkal rohantak neki adott esetben az ágyús, lőfegyveres „sápadtarcú” ellenséges haderőknek, melyeknél ugyancsak nehezen volt szétválasztható hogy ez őrültség, öngyilkosság, vagy bátor erény. 

Gungan scout figurám a fejen ülő felderítő alapján készült egy hagyományos Jar Jar figurából, mert annak színei eltérnek a kiadott figura árnyalataitól, ezért azt vettem referenciának, ezért lilás szürke pl a nadrágja. Maszkjától kezdve a mellvérten és kesztyűkön át az övéig mindent én gyúrtam rá puttyból. Nem volt könnyű munka, de nagyon szeretem. A farseein eredeti a kezében, mert azt reprodukálni nagyon nehéz volt kézi módszerekkel, azt félbe is hagytam. 

Tekintsétek meg a custom Gungan scout figurámat!

Gungan scout elölről

Gungan scout hátulról 

Gungan scout oldalról

Köszönöm a figyelmet. Látogasd a Custom Star Wars oldalt rendszeresen és csatlakozz Facebook csoportunkhoz is!

A cikket írta Rostás Norbert 2024 áprilisában, a figura készülte évekkel azelőtt.